Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Διήμερη δραστηριότητα στους Αγίους Σαράντα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Διήμερη δραστηριότητα στους Αγίους Σαράντα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν
Διήμερη ήταν η δραστηριότητα  αφιερωμένη στην έναρξη της  νέας τουριστικής σεζόν στο δήμο των Αγίων Σαράντα.

Έχει γίνει πλέον παράδοση οι μέρες αυτές να καθρεφτίζονται από ποικιλίες δραστηριοτήτων και η πόλη να μπαίνει σε μια νέα φάση  πνευματικής ανάτασης και ζωτικής ενέργειας.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην εμποροπανήγυρη των μυδιών και του ελαιόλαδου, δύο προϊόντα που βρήκαν τους κανονικούς τους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στον νομό των Αγίων Σαράντα, πληρώντας, ακόμα, και τους όρους για τις εξωτερικές αγορές.  Στην παραλιακή λεωφόρο διαφημίστηκαν δεκάδες είδη από  ποικιλίες φαγητών κι άλλων συμπλεγμάτων του θρεφτικού αυτού μαλακίου, που ευδοκιμεί  μόνον στην λιμνοθάλασσα του Βουθρωτού. 

Από την δεύτερη μέρα θ’ αποσπάσουμε την έναρξη της ζωγραφικής έκθεσης στην Κεντρική Πινακοθήκη της πόλης, αφιερωμένη στις φυσικές καλλονές της πόλης και των περιχώρων.
Είκοσι τρεις ζωγράφοι από διάφορα μέρη της Αλβανίας, εκ των οποίων  οι έξι  Βορειοηπειρώτες: ο Γιώργος Μήτσης και Οδυσσέας Σέλιος, καθηγητές σε Λύκεια των Ιωαννίνων, ο Λευτέρης Τσιέκος, διευθυντής της Πινακοθήκης, ο Σπύρος Στούκας, ο Βασίλης Κάτσης και ο Κυριάκος Μενίκος με ποικίλα χρώματα, σε όλα τα είδη, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να  ενατενίσουν τα 44 έργα τέχνης με θαυμασμό και να εκφράσουν τις καλύτερές τους εντυπώσεις, ιδίως για τα έργα των Βορειοηπειρωτών καλλιτεχνών. 

Στις διήμερες δραστηριότητες δεν απουσίασαν οι παρελάσεις, τα θαλάσσια σπορ και  τα καλλιτεχνικά προγράμματα.
Ακόμα στις φετινές εκδηλώσεις πήραν μέρος και οι  πρεσβευτές της Ελλάδος, Σουηδίας, Ισραήλ, Τσεχίας, οι αντικαταστάτες πρεσβευτές της Αμερικής και Γαλλίας, με τους οποίους ο δήμαρχος Στέφανος Τσίπας είχε ξεχωριστές συναντήσεις, αντιπρόσωποι από Κροατία και Κόσσοβο,  καθώς και ο Διευθυντής του USAID στα Τίρανα.
Όπως επισημάναμε κι άλλες φορές, σε άλλες δραστηριότητες, απουσίασε το ελληνικό στοιχείο, οι ενδυμασίες και τα τραγούδια του βορειοηπειρωτικού χώρου, σε αντίθεση με την εκτενή εμφάνιση του λιάπικου και τσάμικου παράγοντα. Είναι αυτό υποβίβαση, ένδοση ή αμέλεια των δικών μας αρχών;

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Φώτο: Ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες ζωγράφους

www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.