Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Συγκέντρωση Χιμάρας: Ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Ομόνοια" ουρά του Νικολάκ Νεράτζι!

Τα μοναδικά πανό στα ελληνικά κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 14ης Αυγούστου
στη Χιμάρα, στα οποία οι διοργανωτές επέβαλλαν... κρύψιμο!



Ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας, που οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που μένουν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους γυρίζουν μαζικά στα χωριά τους, για να περάσουν τις διακοπές στα πάτρια εδάφη τους. 
Θα περίμενε κανείς από την οργάνωση "Ομόνοια" και τη νέα ηγεσία της που ευαγγελιζόταν την ανανέωση του φορέα, ότι θα συσπείρωνε τον κόσμο τουλάχιστον στα κεφαλοχώρια ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα του τόπου, με στόχο μία νέα έναρξη του αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Όμως τίποτα τέτοιο δεν προγραμματίστηκε ούτε και φαίνεται ότι θα γίνει...
Αντίθετα το μόνο που είδαμε από τη "νέα" Ομόνοια είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων καθαρά πολιτιστικού χαρακτήρα. 
Δεν το κρίνουμε βέβαια ως κάτι αρνητικό αλλά πιστεύουμε ότι για την πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα.

Θεωρήσαμε πάντως ως μία πολύ καλή κίνηση τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το ιδιοκτησιακό στη Χιμάρα, την Κυριακή 14 Αυγούστου, από τις ενώσεις Χιμαριωτών Τιράνων και Αθήνας, με την συμετοχή της Ομόνοιας.

Δυστυχώς όμως, αν και παραβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα, το συμπέρασμα ήταν επιοικώς απαράδεκτο αν όχι και ντροπιαστικό για τον Ελληνισμό της Χιμάρας...
Δικαιώθηκαν πανηγυρικά όσοι έλεγαν ότι η κινητικότητα των τελευταίων μηνών γινόταν με σκοπό την προώθηση του πρώην βουλευτή του LSI Νικολάκ Νεράτζι ή για το αξίωμα του βουλευτή στις εκλογές του 2017 ή για του δημάρχου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο κ. Νεράτζι παρουσιάστηκε σαν ο μεγάλος ηγέτης του αγώνα των Χιμαριωτών για την ιδιοκτησία τους μιλώντας αποκλειστικά στα αλβανικά, χωρίς να κάνει φυσικά την παραμικρή αναφορά για τον Ελληνισμό. Το αντίθετο άλλωστε θα αποτελούσε έκπληξη. Πάντως καταδίκασε τις μεθοδεύσεις της μαφίας Γκόρο - Κοκδήμα εις βάρος της Χιμάρας με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η γη της περιοχής ανήκει στους Χιμαριώτες πριν από την ίδρυση του αλβανικού κράτους. 

Όμως το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι απηύθυνε ομιλία εξ ολοκλήρου στα αλβανικά και ο κ. Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας, του φορέα που εμφανίζεται ότι αντιπροσωπεύει τον Ελληνισμό της περιοχής. Εξαίρεση αποτέλεσε ένα "αδερφοί Χιμαριώτες" που είπε στην αρχή και ένα "η Παναγιά μαζί μας" που είπε στο τέλος.

Στα ελληνικά ήταν ο πολύ σύντομος χαιρετισμός του κ. Στέλιου Μπολάνου, εκ μέρους της Ένωσης Χιμαριωτών που εδρεύει στην Αθήνα.
Στα ελληνικά, ευτυχώς ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά, ο οποίος σημείωσε ότι στη συγκέντρωση θα έπρεπε να παραβρίσκονταν περισσότερα άτομα, αλλά αυτό δεν έγινε λόγω του φόβου που επικρατεί για τους περισότερους. Παράλληλα έκανε αναφορά στη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα που έγινε τέτοιες μέρες πριν από έξι χρόνια για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. 
Ο κ. Παππάς είπε ότι γίνονται επαφές για το ιδιοκτησιακό με ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς παράγοντες οι οποίοι εξέφρασαν απορία γιατί δεν υπάρχει κινητοποίηση από τους Χιμαριώτες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. "Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μία απάντηση" είπε ο πρόεδρος της Ομόνοιας.
Κατά τη γνώμη μας ο κ. Παππάς μίλησε πιο ωραία απ' όλους μεν, αλλά διαδραμάτιζε ένα θλιβερό ρόλο κομπάρσου μέσα σε αυτή την καθαρά αλβανικού χαρακτήρα παράσταση.

Το λόγο ύστερα πήρε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ ο οποίος ξεκίνησε με μία περιγραφή για τη Χιμάρα του Άγγλου περιηγητή Ληκ στα αγγλικά. Τον πρόλογο του τον έκανε στα ελληνικά και στα αλβανικά λέγοντας: "Αν μιλούσα πρώτα στα ελληνικά, οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι θα έλεγαν ότι κάνω προπαγάνδα στους Χιμαριώτες. Αν μιλούσα πρώτα στα αλβανικά μεγάλο μέρος των Χιμαριωτών θα έλεγαν ότι πρόδωσα τον αγώνα για την διατήρηση της εθνκής τους ταυτότητας". 
Μα αυτό ακριβώς κάνατε κύριε Ντούλε όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο επειδή βγάλατε όλη την ομιλία στα αλβανικά, εκτός από τον πρόλογο που αυτομεταφραζόσασταν!

Υπήρξε γενικά το δίλλημα αν έπρεπε δοθεί ή όχι και τα πόσο ελληνικό χρώμα σε μία τέτοια εκδήλωση, λόγω του φόβου μην χαρακτηριστεί από την αλβανική πλευρά ως ελληνική αλυτρωτική προπαγάνδα. Έτσι επιλέχτηκε να δοθεί καθαρά τοπικός χαρακτήρας σε αυτή την ενέργεια και σε γλώσσα που θα απευθύνεται άμεσα στα Τίρανα. Δεν αντιλέγουμε τόσο σε αυτό, μόνο που η γλώσσα αυτού του τόπου είναι η ελληνική, για την οποία και θυσιάστηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας στις 12 Αυγούστου 2010. Αυτά που διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο προσβάλλουν τη μνήμη του. 
Τουλάχιστον οι κύριοι Μπελέρης και Ντούλες θα έπρεπε να πουν αυτά που είχαν να πουν στα ελληνικά...

Το αποκορύφωμα της ξεφτίλας ήταν η παρουσία και ομιλία του τσάμικης καταγωγής προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεϊντιου και της νεαρής Χάρις Βόγκλι - άγνωστο με ποια ιδιοτήτα - από το Κηπαρό (με μητέρα Κοσοβάρα), η οποία διαλαλούσε με υπερηφάνεια την αλβανική της καταγωγή και την αλβανικότητα της περιοχής! 

Το τελευταίο εξόργισε μερίδα νέων Ελληνόψυχων Χιμαριωτών που αποδοκίμασαν έντονα την συμφοιτήτρια της κόρης του κ. Νεράτζι. Επίσης φώναξαν στα ελληνικά "κάτω τα χέρια από τη Χιμάρα" και "η γη μας είναι η ψυχή μας".
Αυτά τα συνθήματα αποτυπώθηκαν και σε πανό τα οποία όμως οι οργανωτές της συγκέντρωσης απαίτησαν να κρυφτούν πίσω ώστε να μην φαίνονται από τις κάμερες.
Το κεντρικό πανό στο βάθρο ήταν στα αλβανικά όπως και όλα τα πλακάτ τα οποία εμφανίζονταν μπροστά, ενώ μερικά ήταν γραμμένα στην αγγλική. 

Συμπέρασμα είνα ότι κρύβουμε την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ταυτότητα για να μην "στεναχωρηθούν" οι αλβανοί και αρχίζουν και λένε τα δικά τους.
Αγώνας όμως με υποχωρήσεις και χατήρια προς αυτούς που απευθύνεις τις διεκδικήσεις σου χάνει την αξία του και εκφυλίζεται. Γιατί το ιδιοκτησιακό της Χιμάρας δεν απευθύνεται απλώς σε πολίτες του αλβανικού κράτους αλλά σε Έλληνες αυτόχθονες που απειλούνται με αφανισμό από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στα αλβανικά και η ομιλία του πατριωτικά λαλίστατου σε άλλες περιπτώσεις Δρυμαδιώτη δημοσιογράφου Σταύρου Μάρκου, ενώ μήνυμα εμψύχωσης έστειλε στην αγγλική μέσω skype από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής π. Κοσμάς Καραβέλας, το οποίο μεταφραζόταν στην αλβανική ώστε να καταλαβαίνουν οι... Χιμαριώτες!

"Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" θα μας πουν οι ιθύνοντες.
Αλλά τα μέσα φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Η εντύπωση που ήταν διάχυτη στους περισσότερους από τους παρόντες μετά τη συγκέντρωση ήταν πως όλα έγιναν για την προβολή του αλβανίζοντα Χιμαραίου Νικολάκ Νεράτζι και μάλιστα με τις ευλογίες της Ομόνοιας... 
  


Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής είχε αλβανικό χρώμα με ελάχιστες ελληνικές πινελιές, έτσι σαν χάρη! 



Μόνο ο πρόεδρος τς Ομόνοιας Λεωνίδα Παππάς μίλησε στα ελληνικά με ζεστά λόγια, αποτελούσε όμως θλιβερό κοπμπάρσο σε μία εξ ολοκλήρου αλβανική παράσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.