Σελίδες

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αδειάζει την Αλβανία ο Επίτροπος Hahn μετά από Γραπτή Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για το ιδιοκτησιακό στη Β. Ήπειρο


Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Αδειάζει την Αλβανία ο Επίτροπος Hahn μετά από Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά


Εμμέσως πλην σαφώς άδειασε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ο Επίτροπος κ. Hahn (σημ. ΕΛΑ: φώτο), μετά από Γραπτή Ερώτηση που του κατέθεσε στις 19 Απριλίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς.
Συγκεκριμένα, στην Απάντηση που εξέδωσε ο κ. Hahn υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή «προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες» αλλά και στην «εδραίωση του κράτους δικαίου», δύο ζητήματα που βρίσκονται «στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία».
«Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας» τονίζει και προσθέτει ότι «η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων».
Ήρθε λοιπόν η ώρα η κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και να σταματήσει την παράνομη υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας.  


Ακολουθούν η Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά και η Απάντηση του κ. Hahn:


Παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου από τις αλβανικές αρχές - 19 Απριλίου 2016
Με μία προκλητική απόφαση, η κυβέρνηση της Αλβανίας ακύρωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας γης που κατέχουν 123 οικογένειες μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994, βάσει του νόμου 7501.
Η προκλητική αυτή απόφαση κάνει λόγο για δήθεν «παρατυπίες» στους εν λόγω 123 τίτλους ιδιοκτησίας και ζητά από τον Δήμο Χειμάρρας να προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1-10 και περισσότερα, με έκταση από 100 τ.μ. έως 10 000 τ.μ. το καθένα. Με αυτήν την απόφαση αφαιρούνται τίτλοι ιδιοκτησίας από τις μισές ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων και επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει αυθαίρετα τίτλους ιδιοκτησίας από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:
Να ακυρωθεί η παραπάνω παράνομη απόφαση των αλβανικών αρχών.
Να υποχρεωθεί η Αλβανία να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.


Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής - 1 Ιουλίου 2016
Η Επιτροπή προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και στην εδραίωση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες διεύρυνσης. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και παραμένουν στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία. Στη παρούσα φάση, τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων τις οποίες η ΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει την Αλβανία να αντιμετωπίσει το θέμα της επιστροφής ή αποζημίωσης περιουσιών που κατασχέθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο. Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας. Η διαδικασία καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας, η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση, καθώς και η επικαιροποίηση και η εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Αλβανίας για την περίοδο 2012-2020 σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των πολιτών.

Όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο σχετικά με την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία αναζήτησης βιώσιμων και διαρθρωτικών λύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι πως προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Αλβανίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Αλβανίας σε αυτούς τομείς και να παρέχει αξιολόγηση στο πλαίσιο της τακτικής της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.