Σελίδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΘΝΟΣ: Πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων με πρόσχημα την... αλβανική ΡιβιέραΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υφαρπαγής των περιουσιών τους έκαναν στις 14 Αυγούστου εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα.


<p>Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υφαρπαγής των περιουσιών τους έκαναν στις 14 Αυγούστου εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα.</p>
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΤΑ «ΦΙΛΕΤΑ» ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Καταπατούν, κατεδαφίζουν και χαρίζουν, με ευαγγέλιο την ανάπτυξη... ημετέρων συμφερόντων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Μέσα σε ένα όργιο διαφθοράς και πλαστογραφίας, οι Αρχές της Αλβανίας αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στην παραθαλάσσια Χειμάρρα για να τις παραδώσουν στις αναπτυξιακές ορέξεις «φίλων» επιχειρηματιών. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει ως τάση εδώ και χρόνια, μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των αλβανικών παθογενειών. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, οι υφαρπαγές κλιμακώνονται καθώς η κυβέρνηση Ράμα δίνει ώθηση στα σχέδια για τη δημιουργία μιας «νέας» (προφανώς αφελληνισμένης) Χειμάρρας στην τουριστικά αναπτυσσόμενη αλβανική Ριβιέρα.

Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με άλλες «επιθέσεις» (στο μέτωπο της Παιδείας, στα κονδύλια των μειονοτικών δήμων κ.α.), το περιουσιακό ζήτημα διαμορφώνει ένα πλαίσιο εντεινόμενα εχθρικών πιέσεων κατά των δικαιωμάτων της Ομογένειας στην Αλβανία. «Στην περιοχή της εθνικής ελληνικής μειονότητας υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα που θέλουν να μας απογυμνώσουν περιουσιακά», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια», καταγγέλλοντας «γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς και πλαστογραφίας».

Με ιδιαίτερη... ζέση το τελευταίο διάστημα, οι αλβανικές Αρχές ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας Ελλήνων (χαρακτηριστική περίπτωση το χωριό Δρυμάδες όπου προ μηνών αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες). Κατεδαφίζουν κτίσματα (ακόμη και εκκλησίες ή σπίτια 300 ετών) ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία). Ισοπεδώνουν ακίνητα με το αιτιολογικό ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στον «παραδοσιακό-ιστορικό χαρακτήρα» οικισμών, και γενικώς... δεν αποδίδουν στους ομογενείς εκείνες τις περιουσίες που πατρογονικά τους ανήκουν σε περιοχές όπου ζουν εδώ και αιώνες Έλληνες στην επαρχία των Αγίων Σαράντα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και επί τουρκοκρατίας, η περιοχή της Χειμάρρας είχε ειδικό καθεστώς αυτονομίας με αναγνωρισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, κοινοτικής, εκκλησιαστικής). Ακόμη και πολλά από τα οικόπεδα καλλιεργήσιμης γης που αποδόθηκαν σε Έλληνες με τον νόμο 7501 του 1991, το αλβανικό κράτος τώρα σπεύδει να τα πάρει πίσω.

Εικόνες των αγίων πάνω σε ένα βουνό από συντρίμμια. Ο,τι απέμεινε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου που οι αλβανικές Αρχές γκρέμισαν πέρυσι στο χωριό Δρυμάδες.

Εικόνες των αγίων πάνω σε ένα βουνό από συντρίμμια. Ο,τι απέμεινε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου που οι αλβανικές Αρχές γκρέμισαν πέρυσι στο χωριό Δρυμάδες.
Καταγγελίες

Με ψήφισμα διαμαρτυρίας τους (της 15ης Αυγούστου 2016) οι οργανώσεις των Χειμαρριωτών καταγγέλλουν «τεράστιες υποθέσεις απάτης και κλοπής περιουσιών από μέλη της αλβανικής μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με πολιτικούς, ολιγάρχες και ανθρώπους κοντά στους διοικητικούς και δικαστικούς θεσμούς, κάτω από την ομπρέλα των καλούμενων "σχεδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού"».

Υπάρχουν καταγγελίες για ανθρώπους που εμφανίζονται ξαφνικά σαν... αλεξιπτωτιστές από άλλες περιοχές της Αλβανίας και δηλώνουν ότι ο προπάππους τους είχε μια έκταση στη Χειμάρρα την οποία διεκδικούν... και τελικώς παίρνουν με τις ευλογίες του κράτους αντί πινακίου φακής (με 1 ευρώ). Κατά «σύμπτωση» βέβαια, οι εν λόγω εκτάσεις τυχαίνει να είναι «φιλέτα» δίπλα στη θάλασσα, και εκείνοι που τις διεκδικούν «κολλητοί» της κυβέρνησης.

«Απόγονοι "μεγάλων γαιοκτημόνων" από άλλες περιοχές της χώρας που υποτίθεται είχαν τεράστιες εκτάσεις γης σε περιοχής που διαβιοί η εθνική ελληνική μειονότητα, παρουσιάζονται στα αλβανικά δικαστήρια και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να αποκτήσουν την "κληρονομιά" τους», καταγγέλλει σε ειδική έκθεση που συνέταξε για το περιουσιακό ζήτημα η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» τον Μάιο του 2016.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο τα τελευταία 25 χρόνια. Ενώ οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες έλυσαν το περιουσιακό μέσα σε 4-5 χρόνια, εδώ το πρόβλημα παραμένει. Τα προβλήματα ειδικότερα απέναντι στους Έλληνες υπάρχουν τα τελευταία 15 χρόνια. Ακόμη και οι λίγοι Έλληνες που έχουν στην κατοχή τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ να πάρουν τις περιουσίες τους. Δεν είμαστε αντίθετοι στα σχέδια ανάπτυξης. Πρέπει ωστόσο ως προϋπόθεση να λυθεί πρώτα το περιουσιακό, να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους, και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», συνεχίζει ο κ. Παππάς.

Με ιδιαίτερη... ζέση το τελευταίο διάστημα οι αλβανικές Αρχές κατεδαφίζουν κτίσματα είτε ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία) είτε επειδή αυτά δεν ανταποκρίνονται στον «παραδοσιακό-ιστορικό χαρακτήρα» οικισμών.

Με ιδιαίτερη... ζέση το τελευταίο διάστημα οι αλβανικές Αρχές κατεδαφίζουν κτίσματα είτε ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία) είτε επειδή αυτά δεν ανταποκρίν

Δήμαρχοι-τσιράκια

Το πιο ανησυχητικό δε, ότι το οργανωμένο σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών λαμβάνει χώρα... υπό την κάλυψη των τοπικών Αρχών. «Ειδικότερα στη Χειμάρρα, ο δήμαρχος, αν και ελληνικής καταγωγής, λειτουργεί ως δάκτυλος της κυβέρνησης», σημειώνει ο 42χρονος Ελληνας ομογενής αναφερόμενος στην περίπτωση του δημάρχου Γιώργου Γκόρου. «Οι δήμαρχοι συμβαίνει συχνά να είναι τσιράκια της κυβέρνησης, που θέλει να ελέγχει και την τοπική εξουσία», καταγγέλλει ο κ. Παππάς και συνεχίζει:
«Στα 25 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία, δυστυχώς δεν είχαμε ποτέ ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η πολιτική και οι πολιτικοί είναι όμηροι του υπόκοσμου και του μαύρου χρήματος. Το φαινόμενο ανησυχεί τον διεθνή παράγοντα ώστε να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα».

Αναφορικά τώρα με τη στάση του ιδίου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια» υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση της Αλβανίας. Αντιθέτως, αυτή επιδεικνύει έναν άνευ προηγουμένου αυταρχισμό».

Οι παράγοντες της μειονότητας ωστόσο δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κ. Παππάς μας ενημερώνει σχετικά: «Προσπαθούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα του περιουσιακού ζητώντας τη στήριξη πρωτίστως του εθνικού μας κέντρου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα κ.α. Συντάξαμε αναλυτική έκθεση την οποία δώσαμε στον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διεθνοποιηθεί και θα τεθεί ως όρος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις».

«Πρέπει να αποδοθούν πρώτα οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», δηλώνει στο Εθνος ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, αναφερόμενος στα σχέδια του αλβανικού καθεστώτος για δημιουργία μιας «Νέας Χειμάρρας» στην αλβανική Ριβιέρα.

«Πρέπει να αποδοθούν πρώτα οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», δηλώνει στο Εθνος ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ

«Γκρέμισαν το μαγαζί μας και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ»

«Πλέον όλοι φεύγουν», δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Σπύρος Μπένος, αναφερόμενος στους ομογενείς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Ηπειρο «κυνηγημένοι» από τις συνθήκες. Ο κ. Μπένος μιλάει εξ ιδίας πείρας, καθώς η οικογένειά του όντως έφυγε στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, αφότου οι Αρχές γκρέμισαν το εστιατόριο-καφέ που αυτή λειτουργούσε στη Χειμάρρα. «Το 1995 αγοράσαμε ένα μαγαζί 800 τ.μ. στο κέντρο της Χειμάρρας. Ηταν ένα μαγαζί που το είχε χτίσει το ίδιο το καθεστώς επί κομμουνισμού, οπότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν παράνομο. Εμείς το αγοράσαμε κανονικά, με συμβόλαιο, από τον νόμιμο ιδιοκτήτη, καταβάλλοντας τότε το ποσό των 40 εκατ. δραχμών. Ήταν το πιο νόμιμο μαγαζί στη Χειμάρρα», θυμάται, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Μπένος.

«Περίπου πριν από έναν χρόνο μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να γκρεμίσουν το μαγαζί για να αναπλάσουν την πλατεία», συνεχίζει. «Εμείς πήγαμε στον δήμαρχο, τον ρωτήσαμε, κι αυτός μας έλεγε "μη φοβάστε". Ώσπου μια ημέρα εμφανίστηκαν κάποιοι από τον δήμο χωρίς χαρτιά, για να μετρήσουν το μαγαζί και να ορίσουν μια αποζημίωση. Τελικά, μας είπαν ότι για έναν χώρο 800 τ.μ. πάνω στη θάλασσα θα παίρναμε αποζημίωση 160.000 ευρώ. Το μαγαζί τελικώς κατεδαφίστηκε τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ήρθαν μάλιστα να το κατεδαφίσουν, τα χαρτιά τους ήταν σε λάθος όνομα. Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», καταλήγει.
Η υπόθεση της οικογένειας Μπένου είναι ωστόσο μόνο μία μεταξύ πολλών. Το γενικότερο κλίμα μάλιστα πλέον στη Βόρεια Ηπειρο έχει χαρακτηριστικά διωγμού των Ελλήνων.

«Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει εδώ ο Ελληνισμός, γιατί δυστυχώς σε κάποιες περιοχές έχουν απομείνει μόνο άτομα τρίτης ηλικίας», δηλώνει ο κ. Παππάς. «Για την εξωτερική πολιτική του αλβανικού κράτους, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την Ελλάδα ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο, ενδεχομένως δικαιολογημένα σε έναν βαθμό». Όσο για το μέλλον ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» δεν είναι «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος». «Έχουμε μάθει να ζούμε στα δύσκολα», δηλώνει και «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε δημοκρατικό μέσο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

gskafidas@pegasus.gr


Πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων με πρόσχημα την... αλβανική Ριβιέρα

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής
04/09/2016

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλά τα είπε ο κύριος Παππάς... Αλλά ρε παιδιά, που είναι τέσσερις μήνες τώρα αυτή η ειδική έκθεση που συνέταξε για το περιουσιακό ζήτημα η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια»;;; οεο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.