Σελίδες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Συγκίνηση πολύ, αγώνας μηδέν στην επέτειο της εξέγερσης του Αλύκου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 χρόνια πέρασαν απ’ την αποφράδα μέρα της 12ης Δεκεμβρίου του 1990 όταν ο Θύμιος Μάσιος, ο Βαγγέλης Μήτρος, ο Θανάσης Κώτσης και ο Αηδόνης Ράφτης έπεσαν νεκροί απ’ το «γάζωμα» των φρουρών του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος προσπαθώντας να διασχίσουν την αυστηρά φρουρούμενη και θωρακισμένη με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα ακόμα, ελληνοαλβανική μεθόριο.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργάνωσαν την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση. Μετά την λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργυρόκαστρου κ. κ. Δημήτριου, ακολούθησε μνημόσυνο – τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Συγκίνηση προκάλεσε και η επιθυμία του Μητροπολίτη να τελέσει μνημόσυνο στον τάφο του Βαγγέλη Ζάχου που πέθανε στα κάτεργα του Χότζα μνημονεύοντας ταυτόχρονα όλους όσους μαρτύρησαν στις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλ. Κύπρου). Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστου, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Βασίλειος Τόλιος, ο βουλευτής ΣΚΑ κ. Ανδρέας Μάρτος, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος εκ μέρους του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων από το Κομμουνιστικό Καθεστώς και ο εκπρόσωπος των οικογενειών Βασίλειος Μάσσιος. Για την σημασία της μέρας και την θηριωδία του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά των Βορειοηπειρωτών μίλησε η φιλόλογος Ελεονώρα Κοκαβέση μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστος Κίτσιος, η Διευθύντρια Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων κα. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλιος, ο αντιδήμαρχος Δρόπολης κ. Μιχάλης Μάνος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ομόνοιας Αγίων Σαράντα Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος Αδελφότητας Αλυκιωτών Μιχάλης Γιώτης, διαχειριστές επαρχιών, εκπρόσωποι αλβανικών κομμάτων και άλλοι.

Γραφείο Τύπου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
Άγιοι Σαράντα 12/12/2016Το σχόλιο μας: Άλλη μία εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Αλύκου πέρασε και δεν άφησε στην ουσία τίποτα το αγωνιστικό. 
Μετά από 26 χρόνια από την δολοφονία των τεσσάρων νέων της περιοχής, τον ξεσηκωμό των κατοίκων του Βούρκου και λαμβάνοντας υπόψιν τις σημερινές συνθήκες με τις κλιμακούμενες προκλήσεις των αλβανών εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού η επετειακή εκδήλωση θα έπρεπε να είχε λάβει πραγματικά αγωνιστικές διαστάσεις.
Τι εννοούμε; 
Αφού η πορεία των οργισμένων Ελλήνων του Βούρκου στις 12 Δεκεμβρίου 1990 είχε ως προορισμό την πόλη των Αγίων Σαράντα, θα έπρεπε οι διοργανωτές αμέσως μετά την εκδήλωση στην πλατεία Κύπρου να πραγματοποιούσαν μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στους Αγίους Σαράντα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα εναντίον των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, καταθέτοντας και ένα ανάλογο ψήφισμα. 
Αντί για αυτά όμως ακούμε κάθε χρόνο τις ίδιες δακρύβρεχτες ιστορίες και αερολογίες χωρίς να προχωρά κανείς σε κάτι ουσιαστικό. Αλλά θα πεις κανείς ότι εδώ έδωσαν βήμα σε εκπρόσωπο του ΣΚ το οποίο είναι μετονομασία και συνέχεια του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας που τυράννησε επί μισό αιώνα τους Βορειοηπειρώτες!
Είναι χαρακτηριστικό αυτό του τόπου το μοιρολόι, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίξει και ο πυρρίχιος.  
Εκτός κι αν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και μαζί τους και ο λαός το έχουν πάρει απόφαση να κλαίνε ομαδικά τη  μοίρα τους και δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο. 


Ακολουθεί η επετειακή ανάρτηση από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ:


Η διάσταση της 12ης Δεκεμβρίου στη Βόρεια Ήπειρο είναι, πλέον, τριπλή.
Είναι η μέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, του προστάτη του νησιού των Φαιάκων, μα και όλων των Βορειοηπειρωτών, γιατί όλοι τους σε καλές και σε δύσκολες στιγμές στρέφουν το βλέμμα τους προς την Κέρκυρα και προσεύχονται  στο όνομά του.
Είναι ημέρα της εκδημίας του Μεγάλου Ιεράρχη της Κόνιτσας, της Βορείου Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, του Μακαριστού Σεβαστιανού. Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Έπαψε, από κείνη την μέρα ν’ ακούγεται η μπάσα βροντερήλαλιά του, που ξεσήκωνεμικρούς και μεγάλους, αδύναμους και τρανούς για τους σκλαβωμένους Βορειοηπειρώτες  και τον αλύτρωτο βορειοηπειρωτικό χώρο.
Είναι και η μέρα της αντίστασης κατά του κομμουνισμού.
Έτσι μπήκε στην ιστορία του ΒορειοηπειρωτικούΕλληνισμού η 12η Δεκεμβρίου 1994. Η μέρα που τέσσερα παλικάρια από το Αλύκο, δολοφονήθηκαν εν ψυχρό στα αλβανοελληνικά σύνορα, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στην ελευθερία και στη γη της Ευαγγελίας.
Η οργή μεγάλωσε. Το μίσος ξεχείλισε. Οι κάτοικοι του Αλύκου, με τα φέρετρα στους ώμους ξεκίνησαν για την πόλη των Αγίων Σαράντα. Να διαμαρτυρηθούν. Να φωνάξουν: «Κάτω η δικτατορία» «Ζήτω η Δημοκρατία και η Ελευθερία». Δεκάδες, εκατοντάδες ενώθηκαν μ’ αυτούς. Το μικρό ρυάκι μετατράπηκε σε ποταμό. Λαοθάλασσα ο κόσμος. Φοβήθηκαν οι προύχοντες κομμουνιστές και έστειλαν μεγάλη στρατιωτική δύναμη να τους εμποδίσει. Αυτό έφτανε. Το μήνυμα πέρασε. Όλη η Αλβανία έμαθε το γεγονός.
Να γιατί η μέρααυτή μπήκε στην ιστορία ως μέρααντίστασης κατά του κομμουνισμού και συμβολίζει τις θυσίες και τον αγώνα όλων όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και θανατώθηκαν από την κομμουνιστική θηριωδία.
26 χρόνια μετά
Κι εφέτος, τόσο η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, όπου έγινε η θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων «Πεσόντων της Δημοκρατίας», από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, όσο και στην «Πλατεία Κύπρος», όπου βρίσκεται το μνημείο τους, ήταν κατάμεστα.
Κάτοικοι από το Αλύκο και τα γύρω χωριά, από την πόλη των Αγίων Σαράντα και εκπρόσωποι από πολλές περιοχές της Ελληνικής μας Κοινότητας παρευρέθηκαν εκεί.
Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Βασίλειος Τόλιος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο Ανδρέας Μάρτος βουλευτής του ΣΚ Αλβανίας και Βασίλειος Γιόγιακας βουλευτής της ΝΔ νομού Θεσπρωτίας, ο δήμαρχος Φοινικαίων Λεωνίδας Χρήστος, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλιος, η Διευθύντρια Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος, ο αντιδήμαρχος Δρόπολης Μιχάλης Μάνος, πρόεδροι Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου Βασίλης Κάγιος και Μιχάλης Μποζιώρης, ο πρόεδρος Αδελφότητας Αλυκιωτών Μιχάλης Γιώτης, διαχειριστές πρώην επαρχιών και άλλοι.
Άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος. Για την σημασία της μέρας και την θηριωδία του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά των Βορειοηπειρωτών μίλησε η Ελεονώρα Κοκαβέση από την ηρωική Χιμάρα, γνωστή για την τολμηρή ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των Εφήβων.
Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Τόλιος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς, ο βουλευτής ΣΚ Ανδρέας Μάρτος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπος των οικογενειών Βασίλειος Μάσσιος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς, ανάμεσά τους και του Συνδέσμου Αγωνιστών του Οπλαρχηγού Πρώτης Τάξεως της Βορείου Ηπείρου, Θύμιος Λιώλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Φοινίκης και της οργάνωσης Ομόνοια.
ρεπορτάζ του Β. Παπαχρήστου
Η 12η Δεκεμβρίου, τριπλή η διάστασή της

1 σχόλιο:

  1. EXETE APOLITO DIKIO ME TO SXOLIO SAS . META APO TOSA XRONIA TO EMA AYTON TON PEDION DEN TIMATE ME AEROLOGIES. AYTH EKDHLOSH GINETE OXI NA TIMISOYN ALLA NA PROBALOYN TON AEAYTOTOYS KAPIOI. HRTHE KAI O NIN PROEDROS THS OMONOIAS K.PAPAS O DEKSIOS NA MAS ALAKSI ROTA KAI TO MONO POY KANI NA PROBALI PIO POLI TOYS KOYMOYNISTES . DINI LOGO GIA TIMISI TA PEDIA SEPION STON ANDREA MARTO TOY S.K.POY EPREPE NA DINI LOGARIOSMO GIA AYTA POY KANI TO S.K. STO XORO MAS.APO TI MIA KLEME KAI APO THN ALI SFI GOME TO XERI TOYS . NTROPI , NTROPI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.