Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Εκδήλωση για την 26η επέτειο από την εξέγερση του Αλύκου


Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση.

H εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 12/12/2016, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλ. Κύπρου), στις 10.30, αμέσως μετά το Μνημόσυνο - Θεία Λειτουργία.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7.30 - 9. 30 Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας
9.30 – 10.00 Μνημόσυνο – Τρισάγιο στον τάφο των πεσόντων
10.40 Έναρξη Εκδήλωσης στο μνημείο των Πεσόντων και της Εξέγερσης
10.45-11.00 Πανηγυρικός της ημέρας
11.00 – 11.30 Ομιλίες - Χαιρετισμοί
11.30 – 11.45 Κατάθεση στεφάνων
12.00 Δεξίωση

Εάν επιθυμείτε να καταθέσετε στεφάνι ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε στα ακόλουθα τηλέφωνα.: +355 696803820 Βασίλης Στούκας, Διαχειριστής Δημοτικής Ενότητας Αλύκου, +355 699981591 Μαριέττα Τσίλη, Υπεύθυνη Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Αλύκο 12 Δεκέμβρη 1990
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δευτέρα 10‐12‐1990

Εννέα νέοι άνθρωποι από το χωριό Αλύκο, αποφάσισαν να δραπετεύσουν για την Ελλάδα. Στα σύνορα γίνονται αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς που είχαν την εντολή να πυροβολούν εν ψυχρώ. Από το «γάζωμα» των Αλβανών στρατιωτών πέφτουν νεκροί οι Θύμιος Μάσιος, Βαγγέλης Μήτρος, Θανάσης Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης.


Τρίτη 11‐12‐1990


Το πρωί φτάνει η θλιβερή είδηση στο χωριό. Ο θρήνος και η αγανάκτηση είναι απερίγραπτη. Αυθόρμητα όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο του χωριού.
Περίπου 200 άτομα ξεκινούν για τα σύνορα όπου απείχαν 6 ώρες πεζοπορία. Στο δρόμο κατέλαβαν κρατικά αυτοκίνητα ακόμα και τρακτέρ. Οι αρχές που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το πλήθος να φτάσει στα σύνορα, μετέφεραν τις τέσσερις σωρούς στη γέφυρα του Μπουγάζι.


Τετάρτη 12‐12‐1990


Την Τετάρτη το πρωί ‐ για όσους έχουν την επίγνωση των συνθηκών εκείνης της εποχής ‐ συνέβη κάτι το ασύλληπτο, 3.000 κάτοικοι του Αλύκου και των γύρω χωριών με λάβαρα τα φέρετρα των νεκρών παιδιών, αλλά και ελληνικές σημαίες φτιαγμένες πρόχειρα με υφάσματα των εθνικών χρωμάτων, κατευθύνεται με πορεία προς τους Αγίους Σαράντα. Είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια δικτατορίας στην Αλβανία, γίνεται μαζική διαδήλωση κατά του καθεστώτος. Ακούγονται συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία», «Ραμίζ Αλία είσαι δολοφόνος», «Ένωση με την Ελλάδα» κ.α.


Στρατός και αστυνομία με βαρύ οπλισμό, ακόμα και τανκ, αλλά και πολίτες πιστοί του καθεστώτος, είχαν δημιουργήσει φράγμα στα στενά της Γκιάστας για να εμποδίσουν την προέλαση στους Αγίους Σαράντα. Ακολούθησε μάχη πετροπόλεμου για περίπου 45 λεπτά. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βλέποντας ότι χάνουν έδαφος άρχισαν να πυροβολούν. Τραυματίστηκαν αρκετοί, και το πλήθος δεν υποχωρούσε. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Δημήτρη Μάνου, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων για υποχώρηση.
Οι Αλυκιώτες αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους με πόνο αλλά και περηφάνια!
Έδωσαν λόγο για νέους αγώνες, νεκροί και ζωντανοί!




Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης

‐ Το 1994, η Προεδρεία της Αλβανικής Δημοκρατίας κήρυξε τα 4 παλικάρια του Αλύκου και της Γέρμας σε Μάρτυρες της Δημοκρατίας.


‐ Το 1997, με πρωτοβουλία του τότε βουλευτή της Ομόνοιας Ζήσου Λούτση, φιλοτεχνήθηκε χάλκινο άγαλμα με τις προτομές των τεσσάρων μαρτύρων και του εξεγερμένου πλήθους.


‐ Το 1998, το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας, κήρυξε την 12η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Τιμής και Μνήμης των Μαρτύρων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το ολοκληρωτικό καθεστώς (1944‐1990)


‐ Το 2008 με πρωτοβουλία της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και χρηματοδότηση της Βουλής του Ελλήνων χτίστηκε νέο μνημείο στην κεντρική πλατεία του χωριού («Πλατεία Κύπρου»).


«Κι εμείς επιμένουμε.
Κι η αντοχή μας γίνεται πλατάνι ριζιμιό στις ποταμιές.
Η περηφάνια κυπαρίσσι κι έλατο στα πλάγια, οι πόθοι μας θυμάρι στα φαράγγια.
Οι ελπίδες μας κρυμμένες κάτω από την πέτρα της υπομονής…»


(Ανδρέας Ζαρμπαλάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.