Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Νεκρός από σφαίρες αλβανών αστυνομικών ο Βορειοηπειρώτης ακτιβιστής Κωνσταντίνος Κατσίφας

Δολοφονήθηκε ο 35χρονος Κώστας Κατσίφας που ήταν ο «φρουρός» του ελληνικού νεκροταφείου των πεσόντων του 1940
Ζήτω η Ελλάδα». Αυτά φέρεται ότι ήταν τα τελευταία λόγια του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος άφησε χθες -ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου- την τελευταία του πνοή από πυρά αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτι της Αλβανίας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά και αντικρουόμενες, ωστόσο οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις φαίνεται ότι εξάντλησαν -το λιγότερο- τη σκληρότητά τους στον 35χρονο, ενώ, όπως φαίνεται, όλα έγιναν για μια ελληνική σημαία... Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έρευνα για όσα συνέβησαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον χαμό του 35χρονου άνδρα. 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν χθες, περίπου στις 10.00 το πρωί. Οπως κάθε χρόνο, οι κάτοικοι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας βάζουν σημαίες στα σπίτια και στους δρόμους. Ετσι έγινε και στο χωριό Βουλιαράτι, κοντά στο Αργυρόκαστρο.

Ο 35χρονος ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, Αλβανοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εξόργισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, που φέρεται ότι πυροβόλησε με καλάσνικοφ. Μάλιστα, ο 35χρονος πυροβόλησε εναντίον περιπολικού.
Στο σημείο κλήθηκε άμεσα και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με το περιπολικό που φέρεται ότι πυροβόλησε ο Κατσίφας. Τότε ξεκίνησε καταδίωξη, με τον 35χρονο να κρύβεται στο υδραγωγείο του χωριού. Οταν οι άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων έφτασαν εκεί, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, που κατέληξε στον θάνατο του 35χρονου...


Ο Κατσίφας φέρεται ότι δέχθηκε δύο θανατηφόρα πυρά, ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος. Πάντως, πέραν του ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράνομη πράξη το να τοποθετήσει κανείς την ελληνική σημαία σε ελληνικό νεκροταφείο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα άρχισαν επειδή «ενόχλησε» τις αλβανικές Αρχές το ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωσε την ελληνική σημαία στο σπίτι του. Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής Αλβανίας αποκαλούν τον 35χρονο «ακραίο εξτρεμιστή, που σχεδίαζε την επίθεση κατά της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου».

Μάλιστα, αναδημοσιεύουν ένα ποστ του Κατσίφα στο facebook από τις 23 Οκτωβρίου, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων: «Η σκληροπυρηνική Νεολαία της Βορείου Ηπείρου δεν θα μείνει θεατής. Καλούνται όλοι οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, 28η Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ΕΛΛΑΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». 
Χθες το βράδυ, πλήθος κόσμου βρέθηκε έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του 35χρονου.

Προκλητική ήταν η απάντηση του Εντι Ράμα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε τον Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία» ανέφερε σε σχετικό tweet του.
«Δέχθηκε πολλές προκλήσεις από τους αστυνομικούς»
 Ο Γεώργιος Κατσίφας είναι εξάδελφος του Κωνσταντίνου Κατσίφα και ζει στη Λαμία. Για το περιστατικό δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Το περίμενα ότι θα κατέληγε έτσι το επεισόδιο. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα παιδί ολοκληρωμένο. Με άποψη. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό. Hταν στην Ελλάδα, όπου δημιούργησε οικογένεια. Το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης επέστρεψε στη Βόρειο Hπειρο, στις Βουλιαράτες, όπου ζούσε με τους γονείς του. Εκεί είχε αναλάβει με δική του πρωτοβουλία και έξοδα να φροντίζει το νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων του '40 και να κάνει αισθητό το ελληνικό στοιχείο της Βορείου Ηπείρου. Ποτέ δεν απαρνήθηκε την πεποίθησή του ότι η Βόρειος Ηπειρος είναι ελληνική και πάντα είχε το όραμα να ενωθεί η Βόρειος Hπειρος με την Ελλάδα. Σήμερα, λόγω της εορτής της 28ης Οκτωβρίου, όπου επίσημα και το ελληνικό κράτος συμμετέχει στην επιμνημόσυνη δέηση, δέχθηκε απανωτές προκλήσεις από Αλβανούς αστυνομικούς».
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Μεθοδεύσεις και... αμνησία
Η άγρια εκτέλεση του νεαρού ομογενούς από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, επειδή ανήμερα της εθνικής εορτής τόλμησε να σηκώσει την ελληνική σημαία σε ένα μνημείο πεσόντων του Επους, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ακόμη μία πράξη κατατρομοκράτησης της φθίνουσας βορειοηπειρωτικής μειονότητας. Των λιγοστών ομογενών που έχουν ακόμη το σθένος να ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, παρότι οι δικές μας κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους ξεχάσουν.

Το αλβανικό σχέδιο είναι απλό: Να τους διώξουν μέχρις ενός ή να τους «ευνουχίσουν» εθνικά, απαγορεύοντάς τους ακόμη και να μιλούν την ελληνική γλώσσα. Και οι μεθοδεύσεις, γνωστές ήδη από την εποχή του Χότζα. Μόνο που ξεχνούν ότι εκτός από τους Βορειοηπειρώτες ζουν στην Ελλάδα και μερικές χιλιάδες Αλβανοί συμπατριώτες τους. Αν αρχίσουμε κι εμείς «ασκήσεις παραδειγματισμού» με όλους όσοι σχηματίζουν τον δικέφαλο αετό μέσα σε ελληνικά στρατόπεδα, ζήτω που καήκαμε. Το έχουν καταλάβει;

Γ. Χαρβαλιάς

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.