Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ξερρας εναντίον Μπολανου - Ντούλε

Σκληρή επίθεση του πρώην στελέχους της «Ομόνοιας» σε Μπολάνο και Ντούλε
Σε συνέντευξη στην ημερήσια αλβανική εφημερίδα STANDARD, ο Υπουργός  Εργασίας, Σπύρος Ξέρρας, μίλησε για όλα τα θέματα επικαιρότητας στην Αλβανία. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως θα είναι από τη δεξιά αφού η παράταξη τους διαθέτει όλους τους ψήφους.
Για το έργο του στο υπουργείο, είπε πως η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα της περιοχής
που to 2011 κατέγραψε μείωση στην ανεργία, από 13.7 σε 13,3.
Ερωτηθείς για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, έστρεψε τα βέλη του αυτή τη φορά κατά του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Βασίλη Μπολάνο.
  «Ο κ. Μπολάνος που θα έπρεπε να ήταν ο εγγυητής της ενότητας, έγινε η εύκολη πολιτική
λεία του ΚΕΑΔ. Αυτό ήταν αρκετό ώστε στη συνέχεια το ΚΕΑΔ να ξεπουλήσει  ανοικτά πάνω στο τραπέζι τη Χειμάρρα και τον ίδιο το Βασίλη Μπολάνο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα… Ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες το ΚΕΑΔ κατάφερε να συμμαχήσει με όλες τις άλλες δυνάμεις κατά του νεοσύστατου MEGA για να εξασφαλίσει τα αξιώματα των έπαρχων, στη Χειμάρρα δεν το έκανε. Για να έχουμε σήμερα και τον πρόεδρο της Ομόνοιας κι εκείνον του ΚΕΑΔ, ντε φάκτο, μέρος των δομών του Σοσιαλιστικού Κόμματος» Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν η ελληνική μειονότητα θα μπορούσε να έχει κοινή πολιτική εκπροσώπηση στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ξέρρας είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ευχάριστο αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες το θεωρεί αδύνατο.
Οι δηλώσεις του Ξέρρα μπορεί να περνούσαν κι απαρατήρητες, υπό τις νέες όμως συνθήκες, όπου
μαγειρεύεται «εθνική» διόρθωση στον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επικείμενες εκλογές του 2013, ίσως θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος, θέτοντας μερικά ερωτήματα:
     1.     Η εθνική διόρθωση ποιον βολεύει αν λάβουμε υπόψη το κατακερματισμένο πολιτικό
τοπίο στο χώρο της ΕΕΜ, όπου ΚΕΑΔ και MEGA, διεμβολίζουν το ένα το άλλο;
     2.     Μπορεί να ενωθούν και τα δύο πολιτικά κόμματα κάτω από την ομπρέλα της Ομόνοιας;
     3.     Αν αυτό γίνει ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν το εγχείρημα;
     4.     Είναι εγγυητές της ενότητας οι Μπολάνος, Ντούλες και Κίτσιος;
     5.     Τι θα γίνει με τους έλληνες βουλευτές που σήμερα βγαίνουν με τα αλβανικά κόμματα; 
     6.     Θα πρέπει να αλλάξει ξανά το καταστατικό της Ομόνοιας, το οποίο ορίζει μόνο
συνεργασία με το ΚΕΑΔ;
     7.     Τι  ρόλο μπορούν να παίξουν  κάποια ιστορικά στελέχη της Ομόνοιας, αν  λάβουμε υπόψη ότι  υπάρχουν πρώην πρόεδροι, πρώην βουλευτές,πρώην έπαρχοι που κρατούν αποστάσεις και από τους δύο φορείς, είναι όμως υπέρμαχη μίας κοινής εκπροσώπησης υπό την ομπρέλα της Ομόνοιας;
Δεν είναι ούτε νωρίς, ούτε αργά για να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος. Του χρόνου όμως θα είναι αργά, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων και την τελευταία στιγμή οι «ηγέτες» θα τρέχουν να βρουν στέγη κάτω από το ένα ή το άλλο αλβανικό κόμμα (πάντα για το «καλό» της μειονότητας) ενώ εμείς θα συζητούμε αν η μπλε ή η πράσινη ομπρέλα κάνει καλύτερο ίσκιο, γιατί εκεί κατάντησε το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου των εθνικών μας θεμάτων…
Σημείωση: Η μετάφραση της συνέντευξης και η επιμέλεια του άρθρου έγινε από αναγνώστη του «Βορειοηπειρώτη. Εκτός από τις 7 ερωτήσεις – προτάσεις, στο κείμενο έγιναν κάποιες ιορθώσεις.
Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.