Σελίδες

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Έφυγε από τη ζωή η δασκάλα Μαργαρίτα Μπάχου

Έφυγε από τη ζωή η δασκάλα Μαργαρίτα Μπάχου
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 χρόνων η δασκάλα Μαργαρίτα Μπάχου από την Άνω Λεσινίτσα περιοχής Θεολόγου.

Ήταν το τέταρτο κατά σειρά παιδί του δάσκαλου Στέφανου Μπάχου, το γένος Μπάλτσα. Ο πατέρας της  την έστειλε για σπουδές στην Βελισάριο σχολή θηλέων Ιωαννίνων και μετά τον πόλεμο ολοκληρώνει στο Ελμπασάν την σχολή νηπιαγωγών.  Εργάστηκε  ως νηπιαγωγός για περίπου 30 χρόνια σε διάφορα χωριά του Βούρκου όπως Χάλιο, Βρυώνι, Τσούκα, Μαραφέντι 
κ. ά. 


Διακρίθηκε πολλές φορές για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα της στην εκπαίδευση και βραβεύτηκε από την λαϊκή Βουλή της Αλβανίας.
Το 1974 συνταξιοδοτείται. Πάντα ακούραστη και με αίσθημα προσφοράς,  στα 70 της, στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 90, του ξεριζωμού της Βορείου Ηπείρου, καλείται και πάλι να προσφέρει τις γνώσεις και την πείρα της πλάι σε άλλους συνταξιούχους συναδέλφους της υπηρετώντας για 7 ολόκληρα χρόνια ως δασκάλα στο χωριό της για να μην σβήσει η ελπίδα, να μην κλείσει το σχολείο, λόγω της μετανάστευσης πολλών δασκάλων.

Γόνος της μεγάλης δασκαλικής οικογένειας των Μπάχων δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την παράδοση του πατέρα, του θείου, των αδερφών και ξάδερφων της. Από τις πρώτες δασκάλες του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου και του χωριού της, δούλεψε σκληρά και άφησε το δικό της στίγμα στην προσπάθεια για την επιβίωση αυτού του πονεμένου τόπου. Οι συνάδελφοι της, οι φίλοι της, ο κόσμος όλος την εκτιμούσε και η οικογένεια της την σεβόταν και την αγαπούσε.

Ο χαμός της γέμισε με πόνο την μεγάλη αυτή οικογένεια και όλο το βορειοηπειρωτικό δασκαλικό κόσμο.
Εκ μέρους του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων εκφώνησε ο συνάδελφος και συγχωριανός της Μιχάλης Παππάς.
Αιωνία η μνήμη της.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.