Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Αλβανία οι βουλευτικές εκλογές και θα αναδειχθεί νέα κυβέρνηση. Η ελληνική διπλωματία και οι πολιτικές συσσωματώσεις των Βορειοηπειρωτών πρέπει να συντονισθούν εγκαίρως για να υπάρξει μία δυναμική παρουσία της ελληνικής εθνικής κοινότητος στο Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σέβεται τα σύνορα και έχει διάθεση καλής γειτονίας, όμως δεν μπορεί να μένει απαθής σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος ελληνικών μειονοτήτων.
Στις εκλογές του 2009 οι 140 έδρες του αλβανικού Κοινοβουλίου μοιράσθηκαν κυρίως μεταξύ δύο συνασπισμών. Ο συνασπισμός της Δεξιάς υπό το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 70 έδρες και ο Σάλι Μπερίσα ανέλαβε την πρωθυπουργία. Αντιπολίτευση ασκεί ο συνασπισμός υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα. Σε αυτή την ομάδα κομμάτων είχε ενταχθεί συγκυριακά και το Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκφράζει την ελληνική μειονότητα. Έλαβε μία έδρα με τον Βαγγέλη Ντούλε στην Περιφέρεια Αυλώνος. Οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν σε μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων.
Η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία επιχειρεί να συνενώσει τον Ελληνισμό της Αλβανίας, πρέπει να παραμείνει συντονιστικός φορέας και να πλησιάσει περισσότερο τον βλαχόφωνο Ελληνισμό της Κορυτσάς και της Αυλώνας. Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από Βορειοηπειρώτες, το ΜΕΓΚΑ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον), καλό θα ήταν να συνεργασθεί με το ήδη υπάρχον ΚΕΑΔ και να εμφανισθούν στις εκλογές ως ενιαία δύναμη του Ελληνισμού. Οι διασπάσεις και οι διχόνοιες δεν ωφελούν. Μία ενωτική παρουσία και μία καλύτερη κινητοποίηση των εκλογέων που εργάζονται στην Ελλάδα θα δώσουν περισσότερες έδρες και ισχυρότερη φωνή στους Ελληνες της Αλβανίας.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες μπορεί να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου και ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος στην Περιφέρεια Αυλώνος. Το κοινό τους πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει προβλήματα όπως η παιδεία των ελληνοπαίδων, η προστασία των περιουσιών που κινδυνεύουν από κρατικές αυθαιρεσίες, η αλλοίωση του πληθυσμού στη Βόρειο Ηπειρο με μετακίνηση Τσάμηδων και Κοσοβάρων, το δικαίωμα αναγραφής της ελληνικής καταγωγής στα δημόσια έγγραφα, η χρήση της ελληνικής στις πινακίδες της Β. Ηπείρου, η μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας σε δημόσιες θέσεις.
Εν τη ενώσει η ισχύς!
δημοκρατία
Το σχόλιο μας: Από την πλευρά μας είναι αδιαμφισβήτητο το αγνό των προθέσεων του αρθρογράφου κ. Κωνσταντίνου Χολέβα στα όσα εκφράζει μέσω των άρθρων του για τα εθνικάα θέματα και φυσικά μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα γραπτά του για το βορειοηπειρωτικό.
Όμως επειδή δεν γνωρίζει ως φαίνεται κάποια πράγματα εις βάθος για τα πολιτικά δρώμενα στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και επειδή οι γνωστοί καλοθελητές του κεαδικού κατεστημένου θα τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο, οφείλουμε να πάρουμε κάποιες θέσεις που έχουμε κατ' επανάληψη εκφράσει.
Ξεκινώντας από το τέλος ο κ. Χολέβας μιλάει για "προβλήματα όπως η παιδεία των ελληνοπαίδων, η προστασία των περιουσιών που κινδυνεύουν από κρατικές αυθαιρεσίες, η αλλοίωση του πληθυσμού στη Βόρειο Ηπειρο με μετακίνηση Τσάμηδων και Κοσοβάρων, το δικαίωμα αναγραφής της ελληνικής καταγωγής στα δημόσια έγγραφα, η χρήση της ελληνικής στις πινακίδες της Β. Ηπείρου, η μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας σε δημόσιες θέσεις".
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Βαγγέλης Ντούλες στα δώδεκα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας του στα Τίρανα, σε αυτά τα προβλήματα ήταν παντελώς ανύπαρκτος και συνεπώς άχρηστος για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2001 και μετά δεν αναδείχτηκε ποτέ βουλευτής με την αξία του αλλά εκμεταλλευόμενος το όνομα της Ομόνοιας το οποίο άλλοι έχτισαν και αυτός απλώς το οικειοποιήθηκε και καταχράστηκε.
Μην ξεχνάμε άλλωστε και τον τρόπο που βγήκε βουλευτής το 2001, με τις ψήφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το Ντούσκου της Λούζνια. Συνεπώς ότι κάνει το ΚΕΑΔ υπό την ηγεσία του Ντούλε, το κάνει μια ζωή "συγκυριακά".
"Συγκυριακή" η συμμαχία και συγκυβέρνηση με το ΣΚ το 2001, "συγκυριακή" η συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα την τετραετία 2005 - 2009, "συγκυριακή" και η συμμαχία πάλι με το ΣΚ από το 2009.
Ουδέν μονιμότερο του συγκυριακού, είναι δηλαδή η αρχή του ΚΕΑΔ, αφού δεν αποκλείεται να συμμαχήσει και πάλι με το ΔΚ όπως άφησε να εννοηθεί σε τελευταίες του δηλώσεις!
Κάτι βασικό που παραλείπει ο κ. Χολέβας είναι ότι η ΕΕΜΜ είναι κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ενώ το ΚΕΑΔ είναι ένα παναλβανικό - πολυπολιτισμικό κόμμα. Από κει και πέρα όμως το κόμμα ΕΕΜΜ δεν έχει καμία αντίρρηση να συνεργαστεί με το ΚΕΑΔ ως μία συμμαχία των ελληνικών δυνάμεων για τις περιφέρειες που υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού, δηλαδή της Αυλώνας, του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς. Από κει και πέρα όμως το ΚΕΑΔ επιθυμεί να υπάρξει μεν συμμαχία Ελλήνων αλλά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του με τα όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής.
Αντικειμενικά, δεν θα χαρακτηρίζαμε ως άσχημη την ιδέα του κ. Χολέβα στο να είναι ο κ. Ντούλες πρώτος στη λίστα υποψηφίων της Περιφέρειας Αργυροκάστρου ο Ντούλες και πρώτος στη λίστα της Αυλώνας ο πρόεδρος της ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος (ο καθένας δηλαδή στην περιφέρεια καταγωγής του).
Γνωρίζει όμως ο αξιότιμος Έλληνας αρθρογράφος ότι ο Ντούλες ούτε που να το σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ξέρει ότι στο Αργυρόκαστρο έχει ελάχιστες πιθανότητες να βγει βουλευτής και γι' αυτό κοιτά πως να εξασφαλίσει για τον εαυτό του έδρα στην Αυλώνα;
Βέβαια ο Ντούλε κάνει σαφές ότι δεν τον αφορά να περιοριστεί σε μια "συμμαχία Ελλήνων" όπως προτείνει το ελληνικό κόμμα ΕΕΜΜ αλλά συμμαχία με κάποιο μεγάλο αλβανικό κόμμα για να σώσει το πολιτικό τομάρι του.
Πολύ σύντομα θα δούμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κάθε πλευράς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.