Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας: "Δώστε την πενιχρή σύνταξη στους Βορειοηπειρώτες που παραμένουν στην γη των πατέρων τους"


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ 
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
                              
Αριθ. Πρωτ. 36                                       

Εν Δελβινακίω τη  24η Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :
            « Με οδυνηρή έκπληξη εδιάβασα στην Γιαννιώτικη Εφημερίδα «ΠΡΩΪΝΟΣ  ΛΟΓΟΣ», της 22ας Ιουλίου 2015, την είδηση, ότι επαναχορηγείται η σύνταξη στους ανασφάλιστους Ομογενείς από την Ρωσία, καθώς και στους Έλληνες Βορειοπειρώτες, η οποία είχε διακοπή την 1η Ιανουαρίου 2013.
            Βέβαια, οι εκ Ρωσίας Ομογενείς διαμένουν ήδη στην Ελλάδα και, επομένως, δεν τίθεται θέμα μονίμου διαμονής στην χώρα μας, όπως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαιτείται να διαμένουν μονίμως εδώ, προκειμένου να τους χορηγηθή η σύνταξη.
             Οι Βορειοηπειρώτες, όμως ; Είναι δυνατόν «να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα 10 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να εξακολουθούν να διαμένουν κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησής τους»; Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, αυτή η αντιμετώπιση των αδελφών μας είναι ανάλγητη και αψυχολόγητη. Γιατί οι ηλικιωμένοι, που παραμένουν στην γη των προγόνων τους, αυτοί κρατάνε «ανοιχτά» τα χωριά της Βορείου ΗπείρουΕάν, λοιπόν, τους ξεσπιτώσετε με αυτή την εξωφρενική διάταξη, ξέρετε τι θα γίνη ; Επειδή φαίνεται ότι δεν ξέρετε, θα σας το πω εγώ, που σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα, ζω και βλέπω και ακούω το δράμα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών.

Κ α ι  θ α   κ α τ α λ α β ε τ ε ,   α σ φ α λ ω ς ,   τ η ν   ο δ υ ν η ρ η   ε κ π λ η ξ η   μ ο υ .

            Θα βάλετε εσείς ταφόπλακα στην ιερή γη της Βορείου ΗπείρουΤα χωριά της, κυρίως, θα ρημάξουν, προς μεγάλη χαρά των Αλβανών και των «Τσάμηδων», που με κάθε τρόπο θέλουν να εκδιώξουν τους Ομογενείς Έλληνες αδελφούς, αφού και τώρα, που υπάρχει στην γειτονική χώρα ... «δημοκρατία», προσπαθούν με πλαστά τουρκικά δήθεν έγγραφα να αρπάξουν την γη των Βορειοηπειρωτών, ενώ παράλληλα ασκούν βία και τρομοκρατία, αποδεικνύοντας ότι είναι καλοί μαθητές του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

            Λοιπόν ; Λοιπόν ξαναμελετήστε το θέμα αυτό και κάνετε ό,τι πρέπει, για να μη προστεθή άλλη μία «χαμένη πατρίδα», κοντά σε άλλες, που εξ αιτίας των τραγικών μας σφαλμάτων τις εχάσαμε... Δείξτε, επομένως, αγάπη, συμπόνοια και στοργή, σ’ αυτούς που έζησαν 45 ολόκληρα χρόνια στο απάνθρωπο Χοτζικό καθεστώς. Και, επί τέλους, ακούστε την φωνή του Θεού : «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» (Ησαΐου κστ  9).

             Οι καιροί είναι εξόχως δύσκολοι. Στο χέρι σας είναι να σώσετε την Βόρειο Ήπειρο από τον αφανισμό. Δώστε την, πενιχρή άλλωστε, σύνταξη στους αδελφούς μας, που παραμένουν στην γη των πατέρων τους. Όχι στην μιζέρια. Ναι στην πλατειά καρδιά. Γιατί, μη ξεχνάτε, ότι κάποτε, αργά η γρήγορα, θα λογοδοτήσετε και σεις και όλοι μας μπροστά στον δίκαιο Θεό και στην αδέκαστη Ιστορία ».

 ( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΕΣΒΗ 1914: Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε στο ενδεχόμενο άρσης εμπολέμου με την Αλβανία και αναγνώρισης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ανύπαρκτο για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα απέναντι στα Τίρανα


Με αίσθημα απογοήτευσης ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα - τουλάχιστον όπως αυτά βγήκαν στην δημοσιότητα - της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα και την Πρίστινα.

Εκτός από κάποιες καθαρά διακρατικές διαφορές, για τον κ. Κοτζιά σε γενικές γραμμές οι σχέσεις της Ελλάδος με την "φίλη και γείτονα" Αλβανία είναι μια χαρά, με την ελληνική κυβέρνηση μάλιστα να προετοιμάζεται, όπως δήλωσε,  για την ενταξιακή πορεία των Τιράνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!


Όσον αφορά τα ζητήματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να αναφερθεί στον χιλιοειπωμένο χαρακτηρισμό της "γέφυρας φιλίας", ταυτίζοντας μας με την κοινότητα των αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.


Καμία νύξη για τις αλλεπάλληλες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Καμία αναφορά για τις υφαρπαγές ιδιοκτησιών, για τις δημογραφικές αλλοιώσεις, για την Ελληνική Παιδεία και γλώσσα στη Βόρειο Ήπειρο και όλα όσα περιγράψαμε αναλυτικά στοΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από το αλβανικό κράτος, που αποστείλαμε τον περασμένο Μάιο στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. 

Μάλιστα με αφορμή το υπόμνημα μας ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι  “Μόνιμο μέλημα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί, η πλήρης και συστηματική ενημέρωση των συμμάχων, εταίρων και των άλλων διεθνών συνομιλητών μας για τις εξελίξεις σε θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία”.

Δεν γνωρίζουμε αν όντως και κατά πόσο ενημερώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τους "διεθνείς συνομιλητές" για τις εξελίξεις που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αλλά όπως βλέπουμε στην αλβανική κυβέρνηση δεν θέτει καθόλου το θέμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι τις επόμενες συμφωνίες που είναι να συνάψουμε θα βρούμε έναν νομικό τρόπο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν είμαστε αλλά θα το επιβεβαιώσουμε".



Η επίσημη άρση του εμπολέμου με την Αλβανία δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την οριστική και τυπική  πλέον απεμπόληση των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων της Ελλάδας στην Βόρειο Ήπειρο.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της υποχωρητικότητας που έχει καθιερωθεί από το 1991, με το σκεπτικό ότι με την προώθηση της Αλβανίας προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς «θα ελέγχουμε τους γείτονες εκ των έσω». Η τακτική αυτή όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχει φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού τα τελευταία 25 χρόνια συντελείται γενοκτονία ήπιας έντασης εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

Επίσης καταδικάζουμε την όποια πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Όλες αυτές τις κινήσεις "καλής θέλησης" τις κρίνουμε ως απαράδεκτες εφόσον δεν έχει πρώτα επιλυθεί το εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1946.

Οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για επισημοποίηση της άρσης του εμπολέμου με την Αλβανία ή για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος θα μας βρει αντίθετους προβαίνοντας στις ανάλογες κινητοποιήσεις.


Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914"
17 - 07 - 2015 

Η ψυχολογική τρομοκρατία της ταλαιπωρίας από την αλβανική μεθοριακή αστυνομία - μέρος 2ο

Η μαρτυρία του Κυριάκου Θωμά για την κράτηση του στα σύνορα

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Κυριάκος Θωμάς περνώντας προς την αλβανική επικράτεια από τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, ο ελεγκτής του είπε ότι το σύστημα από τον υπολογιστή έδειχνε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο του εμπόδιζε την ελεύθερη διέλευση. 
Τον ρώτησε αν εκκρεμεί η εξόφληση κάποιου προστίμου ή αν είναι υπόλογος για κάποιο αδίκημα. Ο κ. Θωμάς απάντησε ότι δεν έχει καμία απολύτως εκκρεμότητα προς το αλβανικό κράτος.
Ο αστυνομικός του απάντησε τότε ότι πρέπει να έρθει ο αξιωματικός υπηρεσίας ο οποίος κράτησε τα τρία διαβατήρια του ίδιου, της συζύγου και της κόρης του που ταξίδευαν μαζί του, την άδεια κυκλοφορίας και την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου του. Του είπε επίσης να τον ακολουθήσει στα γραφεία και να δουν τι πρέπει να γίνει γιατί είναι καταχωρημένος στο σύστημα του υπολογιστή του τελωνείου με «κόκκινο».

Στη συνέχεια άρχισε να τον ρωτάει και πάλι αν έχει πρόστιμο ή άλλη εκκρεμότητα και απάντησε ότι δεν έχει κάτι σε εκκρεμότητα. Τον ρώτησε αν δραστηριοποιείται σε κάποια οργάνωση που διώκεται από το νόμο, μήπως έχει ένταλμα από την Ελλάδα και απάντησε άμα είχε πρόβλημα από την ελληνική πλευρά θα τον σταματούσαν στο ελληνικό τελωνείο. Όσο για το που δραστηριοποιείται τους απάντησε ότι είναι πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς για την Αττική.

Ο κ. Θωμάς όσο πέρναγε η ώρα ρωτούσε ποια είναι η παρανομία για την οποία τον κρατούν. «Έχουμε εντολή να σε κρατήσουμε και να πάρουμε οδηγίες από το αρχηγείο της Αστυνομίας στα Τίρανα», ήταν η απάντηση του αξιωματικού υπηρεσίας.
Παράλληλα έξι αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έβαλαν το αυτοκίνητο του κ. Θωμά στο γκαράζ για να το ελέγξουν. Ο ίδιος τους ζήτησε να βάλουν γάντια και να είναι παρών κατά τη διάρκεια του ελέγχου ώστε να μην κάνουν παρέμβαση στο Ι.Χ. του για να αποδώσουν εναντίον του κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Άδειασαν τον πορτ – μπαγκάζ και έλεγξαν όλες τις βαλίτσες μία – μία, διαδικασία που κράτησε μιάμιση ώρα. Επίσης έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο σε όλο το αμάξι.

Εν τω μεταξύ ο αξιωματικός υπηρεσίας επικοινώνησε με το αρχηγείο της αστυνομίας στα Τίρανα και τους μετέφερε ότι ο κ. Θωμάς κατά τη διάρκεια του ελέγχου είναι πολύ ήρεμος και συνεργάσιμος. Όταν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς ξαναέβαζε τα πράγματα του μέσα στο πορτ-μπαγκάζ είχε και μία μικρή τσάντα στην οποία είδαν ότι είχε κάποιες φωτογραφίες. Τον ρώτησαν τι είναι αυτές οι φωτογραφίες και τους απάντησε προσωπικές. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να τις ελέγξουν και είδαν ότι ήταν από τις εκδηλώσεις στην Αθήνα για την 100η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (16 Φεβρουαρίου 2014). Εκεί ο κ. Θωμάς απεικονιζόταν να κρατάει τη σημαία του Συνδέσμου Ελλήνων Κορυτσάς – Μοσχόπολης – Ερσέκας – Λεσκοβικίου – Πρεμετής. Είχε και άλλες φωτογραφίες όπως μία που τον έδειχνε να καταθέτει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη εκ μέρους της Ομόνοιας. 

Ο αξιωματικός υπηρεσίας του τελωνείου τον ρώτησε τι φωτογραφίες είναι αυτές και για την ταυτότητα διάφορων ατόμων. Ο κ. Θωμάς τους απάντησε ότι ήταν μία δημόσια εκδήλωση και τα περισσότερα άτομα από αυτά είναι γνωστοί εκπρόσωποι νόμιμων φορέων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αθήνα. Τότε του πήραν τις φωτογραφίες και του της επέστρεψαν αργότερα, αλλά μετά από ώρες και αφού ήταν στον δρόμο διεπίστωσε ότι έλειπαν τρεις από τις φωτογραφίες. Τον ρώτησαν επίσης τι ρόλο έχει στην Ομόνοια, μήπως είναι και σε κάποια άλλη οργάνωση, τι σχέσεις έχει με διάφορα πρόσωπα στην Ελλάδα και αν έχει επισκεφθεί το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς.

Τον ρωτάγαν ακόμα που ήθελε να πάει και για ποιο λόγο ερχόταν στην Αλβανία. Ο κ. Θώμας τους απάντησε ότι είναι πολίτης της Αλβανικής Δημοκρατίας και έχει δικαίωμα να πάει όπου θέλει, χωρίς να βλάπτει κανέναν. Οι αστυνομικοί (οι οποίοι ουσιαστικά τον ανέκριναν) του λέγαν ότι επικοινωνούν συνεχώς με τα κεντρικά στα Τίρανα και σύντομα θα τον αφήσουν.
Τους απάντησε «αν έχω κάνει κάτι να μου απαγγείλετε συγκεκριμένες κατηγορίες, αυτόν τον πόλεμο δεν τον δέχομαι, δεν έχετε δικαίωμα να μου τρομοκρατείτε την οικογένεια».

Ο Κυριάκος Θωμάς ρώτησε και έναν γνωστό του αστυνομικό που ήταν εκεί τι συμβαίνει και ποιος είναι ο λόγος που τον κρατάν. Του απάντησε ότι είναι εντολή από Τίρανα αλλά δεν του είπε τον λόγο, συστήνοντας του όμως να μην ταξιδεύει νύχτα, αν είναι να περνάει τα σύνορα.
Εν τω μεταξύ οι αλβανοί αστυνομικοί του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς είχαν οδηγήσει την σύζυγο και την κόρη του κ. Θωμά σε άλλο γραφείο και μετά από μία ώρα τις άφησαν να πάνε σε παρακείμενο καφενείο. Καθώς περνούσαν οι ώρες ανησυχούσαν για την τύχη του και ρωτούσαν επίμονα τους αστυνομικούς τι συμβαίνει και γιατί τον κρατούν τόσο πολύ.    

Τελικά μετά από 4 ώρες και 7 λεπτά, του έδωσαν τα τρία διαβατήρια, αλλά όχι και την άδεια κυκλοφορίας, για την οποία του είπαν ότι θα του στείλουν εκεί που θα έμενε.           
Αφού έφυγαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής η σύζυγος και κόρη που ήταν τρομοκρατημένες τον ρώταγαν συνεχώς για ποιον λόγο τον κρατούσαν.
Την Παρασκευή 3 Ιουλίου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ερσέκας για να ξαναβγάλει την ταυτότητα που είχε χάσει καθώς και να αλλάξει το διαβατήριο της κόρης του. Εκεί το σύστημα έβγαλε ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο αστυνομικός μάλιστα δεν τον ρώτησε απολύτως τίποτα πέρα από τα διαδικαστικά.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ. Θωμάς θα πήγαινε μόνος του προς την Θεσσαλονίκη. Ενώ ξημέρωνε Κυριακή 5 Ιουλίου – ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα - έφτανε στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Η αστυνομικός που ήταν στο γκισέ τον κράτησε δύο λεπτά για να ελέγξει το διαβατήριο του μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και παράλληλα τον κοίταζε πολύ επίμονα.  Την ρώτησε «συμβαίνει κάτι;» του είπε «που ξέρεις εσύ αν έχεις πρόβλημα;» και είπε ότι όταν τον αφήσαν στην Κακαβιά του είπαν ότι λύθηκε το θέμα. Μετά η αστυνομικός κάλεσε τον αξιωματικό υπηρεσίας και αυτός τον ρώτησε πάλι «τι πρόβλημα έχεις;».
Ο κ. Θωμάς απάντησε «εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με την Αλβανία ούτε με τους Αλβανούς αλλά φαίνεται ότι εσείς έχετε προβλήματα με μας τους Έλληνες».
Ο αξιωματικό υπηρεσίας του είπε «περίμενε εδώ» και πήρε τηλέφωνο αμέσως στα Τίρανα. Στη συνέχεια του είπε να βάλει το αυτοκίνητο του στην άκρη σε ένα σημείο σκοτεινό. Ο κ. Θωμάς τους είπε ότι θα το βάλει κάπου που έχει φωτισμό. Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα να του κάνουν έλεγχο στο αμάξι αλλά δεν του έκαναν. Το έβαλε στην άκρη και περίμενε επί 40 λεπτά χωρίς να του πουν για ποιον λόγο τον κρατούσαν. Ο αξιωματικός υπηρεσίας είχε συνεχώς επικοινωνία με τα Τίρανα.

Στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Θωμά «τι έκανα και με κρατάτε πάλι; Ποια είναι η κατηγορία εναντίον μου; Είστε υποχρεωμένοι να μου εξηγήσετε», η απάντηση που πήρε από τον διοικητή ήταν «θα δώσουμε λογαριασμό σε σένα και τους Έλληνες για τα μυστικά του κράτους;»
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς για την Αττική απάντησε «δεν μπορείτε να με τρομάξετε με τα μυστικά τα δικά σας και να ξέρετε πολύ καλά ούτε εγώ φοβάμαι τις υπηρεσίες σας, θα το κάνω θέμα όπου μπορώ και λογαριασμό δίνω μόνο στον Θεό και όχι σε σας».
Ο διοικητής χωρίς να τον κοιτάξει του απάντησε «κάνε ότι θέλεις».  

Αφού τον άφησαν πήγε στο ελληνικό τελωνείο και τους περιέγραψε τα συμβάντα στην είσοδο και την έξοδο από την Αλβανία. Του είπαν πρέπει αύριο το πρωί να έρθεις να τα πεις που θα είναι εδώ ο διοικητής, αλλά ήταν αδύνατον να περιμένει τόσες ώρες.

Ο κ. Θωμάς θα ξαναπάει σε λίγες μέρες στην Αλβανία και φοβάται ότι θα προσπαθήσουν οι αλβανοί να τον ενοχοποιήσουν ποινικά με κάποιο τρόπο. 

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ευρωβουλευτής Χ.Α. Γεώργιος Επιτήδειος στο αλβανικό ABC: Σεβαστείτε τον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου

Συνέντευξη στο αλβανικό ABC έδωσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο, για το κλίμα τρομοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές αλλά και για το φλέγον θέμα της ΑΟΖ το οποίο σαμποτάρουν οι Αλβανοί.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις τις τελευταίες μέρες ήταν το πρώτο θέμα στα αλβανικά ΜΜΕ καθώς ο Στρατηγός ανάγκασε σε ανώμαλη προσγείωση τους Αλβανούς που ορέγονται το ευρωπαϊκό "όνειρο".

Ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι όσο δεν υποχωρούν οι Αλβανοί στο θέμα της ΑΟΖ και όσο εξακολουθούν να καταπιέζουν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οι Έλληνες Εθνικιστές θα είναι τροχοπέδη στα οράματα των Αλβανών.


www.xryshaygh.com

Ούτε Βενιζέλος ούτε Σαμαράς, το Κόσσοβο αναγνώρισε ο Νίκος ο Κοτζιάς!

Γκραν Ξεφτίλα

Σύμφωνα με τα αλβανικά μμε ο αμερικανόπαις υπουργός Εξωτερικών στην Πρίστινα μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η Αθήνα ψάχνει το σωστό χώρο και χρόνο για να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και είπε ότι προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα για να ανοίξει το Γραφείο του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα είπε, ότι αν υπάρχει έλλειψη κατάλληλων χώρων, θα διαθέσει χώρο στο γραφείο του, στο Υπουργείου Εξωτερικών.

«Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Κοσσυφοπέδιου, για να γίνει μέλος της της INTERPOL, της UNESCO. Είμαστε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας πολιτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου.. Είμαστε ανοιχτοί.
Όσο για την αναγνώριση, πρέπει να έχουμε κατά νου δύο κριτήρια: οι ανάγκες ολόκληρης της περιοχής και των ευρωπαϊκών και εθνικών συμφερόντων μας. Θα δούμε στο μέλλον ποιες εφαρμογές θα βρούμε με αυτά τα κριτήρια », δήλωσε ο Κοτζιάς, που επανέλαβε την γνωστή αμερικανιά του Σόρος, ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από ότι μπορεί να καταναλώσουν και ότι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να στρέψουν τα μάτια τους στο μέλλον.

Πλάκωσαν και οι Αλβανοί Ναζί

Θέλουν συγγνώμη για τους Τσάμηδες

Έπιασαν το νόημα της απαίτησης της Μέρκελ να ζητήσει ο Βούτσιτς συγγνώμη από τους μουσουλμάνους, που δεν έχουν ζητήσει ποτέ συγνώμη για τις εκτελέσεις των Σέρβων αμάχων, και ως τέως συνεργάτες των ss, οι απόγονοι της 1ης αλβανικής ορεινής ταξιαρχίας της Waffen- SS Skanderbeg, απαιτούν από την Ελλάδα ,στο πνεύμα του ευρωναζιστικού πολιτισμού , να ζητήσει συγνώμη από τους συνεργάτες των αρχών κατοχής, που δεν ζήτησαν ποτέ συγνώμη για τα εγκλήματα τους σε βάρος των Ελλήνων.

  Το αλβανικό Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας, (PDIU) που είναι πλέον κυβερνητικό εταίρος ζήτησε με ανακοίνωση του ,σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, η κυβέρνηση της Ελλάδας να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν «εναντίον του λαού των Τσάμηδων».

«Η υπόθεση των Τσάμηδων (Cham) απαιτεί μια αξιοπρεπή λύση και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας. Η Ελλάδα προέρχεται από μια μάχη στο Eurogroup, που την ονόμασαν μάχη για την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Με βάση αυτό το πνεύμα, η Αλβανική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τους 300.000 πολίτες, τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία τους και τα μειονοτικά δικαιώματα των Τσάμηδων . Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια συγγνώμη που κάθε μεγάλη χώρα έχει ζητήσει για τις αδικίες που διέπραξε », επισημαίνει η δήλωση του PDIU.

από www.deltio11.blogspot.gr

Ενόχληση στο Βελιγράδι από δηλώσεις Κοτζιά για το Κόσοβο

Προβληματισμό στο Βελιγράδι προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Έτοιμος για την χαριστική βολή στο Βορειοηπειρωτικό ο Νίκος Κοτζιάς: Θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία!!!

Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και ΥΠΕΞ Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου (Τίρανα, 15.7.2015)Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Παραθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι, όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:    

ΝΤ. ΜΠΟΥΣΑΤΙ: Καλημέρα σε όλους σας. Είναι χαρά για μένα που υποδέχομαι σήμερα τον ΥΠΕΞ της γειτονικής Ελλάδας, κ. Ν. Κοτζιά. Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτζιά και είναι μια πρώτη δυνατότητα για να εξετάσουμε και να δούμε την πρόοδο των διμερών σχέσεων των χωρών μας, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυο γειτονικών χωρών που έχουν σχέσεις στρατηγικής σημασίας.

Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι μόνο με τον διάλογο, τις συνομιλίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, τα οποία φέρουν πολιτικό και συναισθηματικό φορτίο.

Τι σημαίνει να είσαι γείτονας σε αυτή την περιοχή; Η σχέση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με τα λόγια του Σοφοκλή, ο οποίος αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να ξεθωριάσει πολύ εύκολα εκεί που η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να ανθίσει πιο πολύ δυναμικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε όλο και περισσότερο στο πνεύμα της εμπιστοσύνης. Το να είμαστε γείτονες σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι παραπάνω από αναγκαίες, είναι απαραίτητες. Σημαίνει ότι πολλές φορές τα πράγματα που μας ενώνουν φαίνονται σαν να μας διαχωρίζουν. Επίσης σημαίνει ότι, αν και οι σχέσεις έχουν διακυμάνσεις, οι προσπάθειες για να ξαναβρούμε το κλίμα μιας σταθερής εμπιστοσύνης δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ.

Τι σημαίνει για εμάς να είσαι καλός γείτονας; Κατά την αντίληψή μας σημαίνει ότι υποχρεωτικά συμμεριζόμαστε ένα κοινό μέλλον, όπου, όπως θα ανέφερε ο Σπινόζα, η ειρήνη δεν είναι απλά το αντίθετο του πολέμου, αλλά είναι μια αρετή, μια καλοπροαίρετη βούληση εμπιστοσύνης και δικαίου. Ένα αποτέλεσμα της γειτονίας μας, που είναι στρατηγικής σημασίας, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ταμπού ανάμεσά μας.

Από την πλευρά μου ξέρω και κατανοώ ότι παρόμοιες επισκέψεις ανωτάτων αξιωματούχων της Ελλάδας στην Αλβανία, και αντίστροφα, δημιουργούν προσδοκίες για την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτής της προσδοκίας μπορώ να σας πω ότι έχουμε αναφερθήκαμε με τον ομόλογό μου τον κ. Κοτζιά, με έναν τρόπο πολύ άμεσο και ειλικρινή και σε ένα κλίμα πολύ ζεστό, σε όλες αυτές τις υποθέσεις που θεωρούμε ως κομμάτια της ατζέντας μας σε διμερές επίπεδο ή, όπως αναφέρεται αλλιώς στην διπλωματική γλώσσα, από τις υποθέσεις που θεωρούνται παλιές ή κατάλοιπα του παρελθόντος μέχρι τον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα στην καθημερινότητα μας.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις μπορώ με χαρά να πω ότι δεν έχουμε μόνο αντιπαρατεθεί, αλλά έχουμε προσπαθήσει να σκιαγραφήσουμε και να αναζητήσουμε πιθανές διεξόδους. Κι όταν ακόμη δεν έχουμε την δυνατότητα της επίλυσης των προβλημάτων, θα απευθυνθούμε εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, που υπαγορεύει τις λύσεις που θα είναι αποδεκτές από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και η Αλβανία είναι μια χώρα η οποία προσδοκά να καταστεί χώρα-μέλος της ΕΕ. Σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση στην περιοχή. Είναι γνωστή η στάση της Ελλάδας. Κι αυτό φαίνεται από τη στάση που ανήγγειλε προεκλογικά η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια και από τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος.

Παράλληλα, από την πλευρά μας ενθαρρύναμε και υποστηρίξαμε την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στο Κόσσοβο, που συνιστά μια κίνηση προσέγγισης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, και ενθαρρύνουμε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

«Πρόκληση» για τις ΗΠΑ το δημοψήφισμα των Σερβοβόσνιων κατά των αρχών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει τα μέτρα τα οποία θα λάβει μετά την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας (μίας από τις δύο ομοσπονδιακές οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να εξαγγείλει δημοψήφισμα που αμφισβητεί το ρόλο του εθνικού δικαστηρίου και της εισαγγελίας της χώρας, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.
«Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανησυχεί για την κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα τη Σερβική Δημοκρατία ως οντότητα, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σε οποιεσδήποτε προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του, επειδή αποτελούν παραβίαση της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και επειδή φοβόμαστε για τις συνέπειες που θα έχει στους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.
Αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξετάζουν το θέμα και θα καθορίσουν την κατάλληλη απάντηση προς όσους ευθύνονται «γι' αυτή την πολιτική πρόκληση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την αποστολή της Ε.Ε. και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας (OHR) για τα επόμενα βήματα», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία υπογραμμίζει ακόμη ότι ενθαρρύνθηκε από τη συζήτηση που προέκυψε στη Σερβική Δημοκρατία γι' αυτόν τον «πολιτικό ελιγμό» και τα κίνητρά του. Η πρεσβεία των ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη διατύπωση αναφέρεται στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) κατηγόρησε την κυβερνώσα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από σκάνδαλα διαφθοράς.
«Αυτή η ειλικρινής συζήτηση για αποσύνδεση των διεφθαρμένων δυνάμεων που ηγούνται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη Σερβική Δημοκρατία από αυτό που πραγματικά είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων της είναι ένδειξη μιας ζωντανής, διαφανούς δημοκρατίας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη», τονίζεται στην ανακοίνωση και εκφράζεται η θέση ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να προέλθει από το δημοψήφισμα.
«Εναπόκειται τώρα στην ηγεσία της οντότητας να επιλέξει ανάμεσα στην πρόοδο ή την πολιτική και οικονομική απομόνωση», επισημαίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.
Η δεύτερη οντότητα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι η «Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», ευρύτερα γνωστή ως κροατομουσουλμανική ομοσπονδία.

Πρωθυπουργός Ισπανίας: Η Καταλονία δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί

Ραχόι: Η Καταλονία δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί
Κάθε πιθανότητα μελλοντικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία απέκλεισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Στη συνέντευξη Τύπου της Ισπανο-πολωνικής Συνόδου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη με την παρουσία της πολωνής ομολόγου του Εύα Κόπατς, ο Ραχόι τόνισε πως η Καταλονία δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία.
Επίσης επανέλαβε πως «το δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στη Καταλονία στις 9 Νοεμβρίου του 2014.
Η τοπική κυβέρνηση της -αυτόνομης- Καταλονίας, με επικεφαλής τον Αρτούρ Μας, έχει αρχίσει εδώ κι αρκετό καιρό εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.
Για το λόγο αυτό η καταλανική κυβέρνηση διοργάνωσε πέρσι τον Νοέμβριο το δημοψήφισμα, παίρνοντας παράδειγμα από το αντίστοιχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 80% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είχε ψηφίσει πως η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.
Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, με προεξάρχοντα τον Ραχόι, έχει αρνηθεί τόσο το ίδιο το δημοψήφισμα, όσο και το δικαίωμα της Καταλονίας να γίνει ανεξάρτητη.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το μόνο που μπορεί να συζητήσει είναι η διεύρυνση των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης του Μας για εσωτερικά καταλανικά ζητήματα.
Newsroom ΔΟΛ

Αφιέρωμα της ιστοσελίδας της ΣΦΕΒΑ στην Μεμόραχη Αγίων Σαράντα

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: Η Μεμοράχη
Χωριό 12 χλμ ανατολικά των Αγ. Σαράντα σε υψόμετρο 150 μέτρων. Βρίσκεται κάπου στη μέση του αυτοκινητόδρομου Ντερμίσι –Θεολόγο. Ανήκει στην επαρχία της Δίβρης.
Κατά τον λαογράφο Γρηγόρη Κατσαλίδα: «Η ταυτότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού»: Μεμόραχη, τοπωνυμία χωριού κοντά στη Δίβρη. Βρίσκεται χτισμένη πάνω σ’ ένα λόφο κι από όλες τις μεριές προσβάλλεται από τους ανέμους. 

Το πραγματικό όνομα του χωριού (παλιά) ήταν Ανεμόραχη. 
Στο πέρασμα του χρόνου συντομεύτηκε η προφορά  της πολυσύλλαβης λέξης κι έγινε Μεμόραχη (έφυγε η πρώτη συλλαβή –α-) το ρινικό «ν» χάθηκε κι αντικαταστήθηκε με το «μ». Δε στέκει η ετοιμολογία « η ράχη του Μέμου», όπως ισχυρίζονται μερικοί.
Το 1852 ήταν τσιφλίκι με 16 σπίτια. Το 1888 είχε  20 οικογένειες με 100 κατοίκους, το 1927 κατέβηκε στους 71 κατοίκους και το 1965 έφθασε στους 257 κατοίκους. Στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού είχε 61 οικογένειες με 301 κατοίκους, ενώ το 1990 η απογραφή ανάδειξε 257 κατοίκους.
Κατοικείται από ελληνική καταγωγής πολίτες.

Την ελληνικότητα του χωριού, εκτός των άλλων, την ομολογούν και οι τοπωνυμίες: Μισμήλι, Παλιουριά, Νταβέρα, Αϊ Νικόλας, Παλιομονάστηρο, Ντεριζιό, Στεράρι, Παλιομεμόραχη, Κουμπουλιές, Χαλίκια. Η Μεμόραχη έχει πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο.
Ως μικρό χωριό είχε μόνον δημοτικό σχολείο και μετά οι μαθητές φοιτούσαν στη Δίβρη.

Στις 7 Αυγούστου 1943 στη Μεμόραχη έγινε το λεγόμενο «Συνέδριο της Μεμόραχης». Μερικοί απ’αυτούς που συμμετείχαν  ήταν: Γκουβέλης Ελευθέριος, Λάππας Μιλτιάδης και Ζώτος Γεώργιος από τη Δρόβιανη, Κάλλης Ιωάννης από τη Λεσινίτσα, Θωμάς Σπύρος απ’ την Αρδάσοβα, Γραίκας Φώ­τος, καθηγητής θεολόγος και Κώτσης Νικόλας από τη Δίβρη, ο ιερεύς Ανδρέας Ιωαννίδης (Παπανδρέου), Παππάς Ιωάννης και Κόκκαλης Σταύρος από το Αλύκο, ο ηγούμενος της ιεράς μονής Θεολόγου, ο ιερεύς Βασίλειος Τζόρος (Παπαβασίλης) από τη Μάλτσιανη, ο θρυλικός Καπετάνιος του Βούρκου Θύμιος Λιώλης από το Τσαούσι, Στεργιόπουλος Χρήστος από τους Λαζάτες..., γύρω στους 80.
Οι ομιλητές εισηγήθηκαν την άμεση κινητοποίηση για την οργά­νωση των χωριών, για την 
αυτοά­μυνά τους και την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και απειλής από οπουδήποτε και αν προέρχο­νταν.
Κάπου στο μέσον του Συνεδρί­ου είδαμε να καταφθάνει χωρίς ειδοποίηση και πρόσκληση ο Μιλτιάδης Κυργιάννης, με το ψευδώνυμο Αλέξης Γιάνναρης -­με μια ομάδα 4 ή 5 ενόπλων, σαν εκπρόσω­πος του ελληνικού Ε.Α.Μ και επέ­μενε να λάβει μέρος στη συζήτηση, παρά την άρνηση και αποδοκιμασία όλων των συνέδρων.
Με το θράσος που διακρίνει τους πάσης φύσεως ινστρούχτορες και χρησιμοποιώντας όλα τα γνωστά τερτίπια και μεθόδους από παρακλήσεις και υποσχέσεις, γιατί τότε δεν είχε τη δύναμη να χρησιμοποιήσει την απειλή και τη βία, αράδιασε μερικά, μέσα σε γενική κατακραυγή και 
αντίδρα­ση.
Αλλά οι σύνεδροι αγνοήσαντες τελείως την παρουσία του συνέχι­σαν το έργο τους και πήραν τελι­κά ομόφωνα την απόφαση να ορ­γανώσουν ένοπλες ομάδες στα χωριά της περιοχής τους, να ορ­γανωθούν σε όλα τα χωριά Επι­τροπές Εθνικού Αγώνα και ν' αρχίσει άμεσα προσπάθεια επαφής με τις περιοχές της Χιμάρας, της Δερόπολης και του Πωγωνί­ου, για να πράξουν και αυτοί το ίδιο, ώστε όλοι μαζί να αντιμετω­πίσουμε τον επερχόμενο κίνδυνο.
Το Συνέδριο εξέλεξε ομόφω­να Αρχηγό του συγκροτήματος Ριζών, τον Ελευθέριο Γκουβέλη με βοηθό του τον Νικόλαο Κώτση και για τα τμήματα του Βούρκου εξέλεξε τους Θύμιο Λιώλη, Σταύρο Κόκκαλη, Χρήστο Στεργιόπουλο και Ιωάννη Παππά.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας η Μεμόραχη έγινε κέντρο  του Ενωμένου Γεωργικού Συνεταιρισμού «Συναδέλφωση», με γραφεία, κέντρο υγείας, ταχυδρομείο, καταστήματα και τα γραφεία της Ενωμένης Εξουσίας.

Η κυριότερη κατεύθυνση τα σιτηρά και η οπωροκαλλιέργεια.
Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ελιές και κηπευτικά για ατομική χρήση. Στην περιοχή της Μεμόραχης λειτουργεί ένα χοιροτροφείο κι ένα ελαιοτριβείο.
Όπως και στα άλλα χωριά κι εδώ η μετανάστευση άφησε βαθιά ίχνη.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Εκκλησία και Ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο

Γράφει ο Νίκος Υφαντής
Οι κληρικοί (επίσκοποι και ιερείς) κατά την οδυνηρή περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας πρόσφεραν πολλά στην κοινή υπόθεση της αποκατάστασης της ελευθερίας και της συγκράτησης των χριστιανών στην ορθόδοξη πίστη τους. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από ολιγογράμματους μοναχούς στα μοναστήρια υπήρξε καταλυτική και βοήθησε πάρα πολύ τους ελληνικούς πληθυσμούς να μην χάσουν τη γλώσσα τους και τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις τους.
Πολλοί κληρικοί μαρτύρησαν για την πίστη τους και τα ελληνικά τους φρονήματα πριν, αλλά και μετά από την απελευθέρωση του 1913.
Να θυμίσουμε τον Πατροκοσμά, τον Άγιο των Σκλάβων, ο οποίος με τις συνεχείς περιοδείες του από το 1763 μέχρι το 1779 στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Βόρειο Ήπειρο, εμψύχωνε και ενθάρρυνε τους χριστιανούς, αναπτέρωνε το ηθικό τους σε μια εποχή που οι αναγκαστικοί εξισλαμισμοί είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Στις δύσκολες αυτές ώρες των απηνών διώξεων ο ιερομόναχος Κοσμάς ο Αιτωλός κατέχει κορυφαία θέση. Ο Άγιος Κοσμάς, κατά κόσμο Κώνστας (1714-1779) υπήρξε ο μεγαλύτερος λαϊκός αναγεννητής. Φλογερός ρασοφόρος που απέτρεψε την τελευταία στιγμή τον εξισλαμισμό των κατοίκων του βόρειου Ηπειρωτικού τμήματος και ξαναζωντάνεψε την «αποσταμένη ελπίδα» και την πίστη των ραγιάδων στο «ποθούμενο».
Πήρε την άδεια και την ευλογία να αρχίσει τα κηρύγματα στην υπόδουλη πατρίδα από τον πατριάρχη Σεραφείμ Β’, ο οποίος καταγόταν από το Δέλβινο. Αναμορφωτής, παιδαγωγός, δάσκαλος, οραματιστής ιεραπόστολος, υψώθηκε πάνω από την καθημερινότητα και με το έργο του συνέτεινε στην αφύπνιση των σκλάβων. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Αυγούστου 1779 στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, στο Κολικόντασι, κοντά στο Μπεράτι, δίπλα στον Άψο ποταμό, όταν το σχοινί του Τούρκου του έσφιξε το λαιμό.
Να αναφέρουμε από τον μεγάλο αριθμό Μητροπολιτών της Δρυϊνουπόλεως μερικούς, οι οποίοι άφησαν σημαντικά ίχνη της δραστηριότητάς τους:
Ματθαίος Α’ (1611-1614). Από το 1611 επιτρόπευε τον άρρωστο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μανασσή. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του άτυχου επαναστατικού κινήματος του Διονυσίου Σκυλοσόφου.
Κάλλιστος (1620-1636). Στις μέρες του Επισκόπου Καλλίστου ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο ελληνικό σχολείο στο Αργυρόκαστρο το 1633.
Σοφιανός (1672-1700). Για τον Σοφιανό γνωρίζουμε ότι το 1672 ίδρυσε την μοναστηριακή σχολή Πολύτσανης και πέθανε το 1711 ως μεγαλόσχημος της Μονής του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Πολύτσανη του Πωγωνίου. Ο Σοφιανός τη Μονή του Αγίου Αθανασίου την είχε ως ορμητήριο για την εθνικοθρησκευτική του δράση. Συνετέλεσε στην αναχαίτηση του εξισλαμισμού χρημοποιώντας ακόμη και ένοπλη αντίσταση. Υπήρξε ένας εμπνευσμένος απόστολος στα χρόνια της σκλαβιάς.
Δοσίθεος ο Μετσοβίτης (1760-1799). Η σαραντάχρονη ποιμαντορία του άφησε εποχή στο Αργυρόκαστρο και σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της επισκοπής. Στις μέρες του παρατηρείται οικοδομικός οργασμός. Ανακαίνισε το επισκοπικό μέγαρο και έχτισε 70 καινούριες εκκλησίες. Επίσης επί της ποιμαντορίας του γράφτηκε ο κώδικας της Επισκοπής Αργυροκάστρου, που αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο για την εκκλησιαστική ιστορία της Ηπείρου.
Πολύκαρπος, Μητροπολίτης Λαρίσης. Καταγόταν από το χωριό Δάρδα της Κορυτσάς. Για την εθνική του δράση και τη συμμετοχή του στους αγώνες για την ανεξαρτησία καρατομήθηκε μπροστά στη Μητρόπολη της Λάρισας από τον Μαχμούτ Πασά.
Γρηγόριος ο Αργυροκαστρίτης, Μητροπολίτης Ευβοίας. Υπήρξε ο εμπνευστής και κύριος συντελεστής της Επανάστασης της Εύβοιας. Για την εθνική του δράση υπέστη φρικτές ταπεινώσεις και εξευτελισμούς στα μπουντρούμια της Χαλκίδας.
Συνεργάτες του Γεωργίου Ζωγράφου στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα του 1914, μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου ήταν ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος Παπαχρήστου από το Λάμποβο του Σταυρού, ο Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος, ιδρυτής της Σχολής Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Γερμανός.
Επώνυμοι και ανώνυμοι κληρικοί πρωτοστάτησαν στη μακραίωνη ιστορία της περιοχής της Βορείου Ηπείρου και με κάθε τρόπο στήριξαν τους αγώνες τους. Οι ιερείς κράτησαν άσβεστη την ελπίδα των ραγιάδων για απελευθέρωση. Και μετά την απελευθέρωση μέχρι το τέλος του Β’ Μεγάλου Πολέμου κληρικοί αγωνίστηκαν για να κρατήσουν όρθια την ορθόδοξη πίστη. Το 1946, με την επικράτηση του προλεταριάτου και την εγκαθίδρυση της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» του Ενβέρ Χότζα, άρχισαν τα δεινά και για τον κλήρο. Το καθεστώς άλλους ιερείς αποσχημάτισε, άλλους εξόρισε, άλλους φυλάκισε και πολλούς θανάτωσε, αφήνοντας ακέφαλο το ελληνικό στοιχείο. Η 45χρονη δικτατορία του Χότζα, άφησε πίσω της ερείπια και πληγές που πυορροούν ακόμη.
Γεγονός είναι ότι στον Βορειοηπειρωτικό χώρο κλήρος και λαός είναι δεμένοι με κοινούς αγώνες και κοινές θυσίες. Πριν από το 1940, γιατί μετά και μέχρι το 1990 επικράτησε σκοτάδι και σύγχυση, η Εκκλησία στην Βόρειο Ήπειρο, παρουσιάζει την εξής εικόνα:
- Κάτοικοι πριν από τον πόλεμο: 250.000 Έλληνες.
- Μητροπόλεις: Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, Κορυτσάς, Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης, Αργυροκάστρου.
- Ιεροί Ναοί: 265, Μοναστήρια: 29, Ιερατικές Σχολές: 2, Ιερείς: 500.
Μετά την εγκαθίδρυση του μονοκομματικού καθεστώτος στην Αλβανία τα πράγματα, όσον αφορά το ελληνικό στοιχείο, άλλαξαν δραματικά. Το 1949 εξορίστηκε και πέθανε από τις κακουχίες το 1958 ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Χριστόφορος (εφημ. Καθημερινή 25-12-1990). Οι Αλβανοί και σήμερα ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες δεν ξεπερνούν τις 60.000 ψυχές.
Τι να υποθέσουμε; Ότι οι επιπλέον 200 χιλιάδες εξαφανίστηκαν ή μετανάστευσαν; Ότι δεν μετανάστευσαν το γνωρίζουμε. Φραγμός θανάτου ήταν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι πόσοι χάθηκαν στην 45χρονη τυραννία.
Όταν, όμως, ο αριθμός των γεννήσεων στην Αλβανία αυξάνει σε ετήσια βάση (κάθε οικογένεια έχει τέσσερα – πέντε και περισσότερα παιδιά), είναι αδιανόητο να συμπεράνουμε ότι ο αλβανικός πληθυσμός έχει αλματώδη αύξηση, ενώ, αντίθετα, ο ελληνικός (μειονοτικός) πληθυσμός παρέμεινε στάσιμος ή μειώθηκε.
Βέβαια, γεγονός είναι ότι το ελληνικό στοιχείο, καθόλη τη διάρκεια της δικτατορίας, μειωνόταν μετά από εξορίες, φυλακίσεις, θανάτους. Παρατηρήθηκε ακόμη μείωση τεχνητή μετά τη βίαιη επιβολή της αθεΐας, τους μικτούς γάμους, την αλλαγή των ονομάτων και με άλλους τρόπους που είχε μεθοδεύσει το καθεστώς. Εάν, όμως, η πληθυσμιακή μείωση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου έφτασε τις 60.000, κατά τους ισχυρισμούς των Αλβανών, τότε δεν πρόκειται για φυσιολογική ελάττωση αλλά για πραγματική γενοκτονία.
Διαφορετικά όμως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Το 1986 δημοσιεύτηκαν στοιχεία του KESTON COLLEGE, σύμφωνα με τα οποία το 19% του πληθυσμού της Αλβανίας το 1945 το αποτελούσαν ορθόδοξοι Έλληνες. Τότε η Αλβανία είχε πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την παραπάνω αγγλική πηγή οι ελληνικοί πληθυσμοί ξεπερνούσαν τις 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες).
Να γράψουμε ακόμη παρενθετικά ότι το 1940 στη Βόρειο Ήπειρο, σύμφωνα με τον Ιταλό Τζιοβάνι Βιρτζίλι, τα ελληνικά σχολεία έφταναν τα 373, όσες και οι κοινότητες και οι εκκλησίες (εφημ. Καθημερινή 25-12-1990).
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Η ψυχολογική τρομοκρατία της ταλαιπωρίας από την αλβανική μεθοριακή αστυνομία

Την τρομοκρατία της ταλαιπωρίας στα σύνορα εφαρμόζουν οι αλβανικές αρχές για Βορειοηπειρώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια του αλβανικού κράτους, κρατώντας τους για ώρες στους μεθοριακούς σταθμούς από τους οποίους διέρχονται, χωρίς να τους αποκαλύπτουν το λόγο της παρεμπόδισης διέλευσης τους.

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που βιώνει από τον Αύγουστο του 2013 ο κ. Μόντης Κολίλας (σύζυγος της αδελφής του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα), τον οποίο οι αλβανοί αστυνομικοί κρατούν συνήθως για ώρες ολόκληρες, όποτε πάει να περάσει από τους μεθοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς ή του Μαυροματίου για να μπει ή να βγει από την επικράτεια του αλβανικού κράτους.

Κάθε φορά ο κ. Κολίλας βιώνει την ίδια κατάσταση, χωρίς να έχει πάρει ποτέ απάντηση για τον λόγο που τον κρατούν και δεν τον αφήνουν να φύγει αμέσως να πάει στον προορισμό του.
Το ίδιο έζησε τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και τον περασμένο Ιούνιο, όταν διερχόταν τρεις φορές από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς και μία από αυτόν της Κρυσταλλοπηγής.

Συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, ενώ έμπαινε στο αλβανικό κράτος στις 12:50 ώρα Ελλάδος, μαζί με δύο φιλικά του άτομα, από τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, τον κράτησαν επί δυόμιση ώρες, χωρίς να του πουν το λόγο που τον καθυστερούσαν, παρά μόνο ότι υπήρχε σήμα από το αρχηγείο της Αστυνομίας στα Τίρανα.  

Όμως ο κ. Κολίλας δεν τους φοβήθηκε και τους είπε με θάρρος στους αλβανούς συνοριακούς αστυνομικούς: «Κάθε φορά που περνάω τα σύνορα μου ασκείτε ψυχολογικό πόλεμο, μου κάνετε καψόνια, επειδή είμαι Έλληνας από τη Χιμάρα και το δηλώνω ανοικτά, επειδή είμαι γαμπρός του Αριστοτέλη Γκούμα που τον σκότωσαν δικοί σας επειδή μιλούσε ελληνικά και αγωνίζομαι για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Μου έχετε και τον αδελφό μου καταδικασμένο δώδεκα χρόνια και δεν μπορεί να πάει σπίτι του, επειδή σας κατηγορούσε για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Εγώ τι πρέπει να κάνω ύστερα από όλα αυτά; Να σας υποκλίνομαι; Οι Έλληνες δεν κάνουμε κακό σε κανέναν, διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε νόμιμα. Τους δικούς σας να κοιτάτε που κάνανε πριν λίγες μέρες πόλεμο στο Κουμάνοβο και αυτούς που φεύγουν κατά κύματα να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να σφάξουν αθώο κόσμο στο Ιράκ και τη Συρία!».

Οι αστυνομικοί απάντησαν «εμείς εντολές εκτελούμε, τι μας τα λέτε εμάς;». Μάλιστα του είπαν να περιμένει να έρθει κλιμάκιο από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αργυροκάστρου για να του κάνουν κάποιες ερωτήσεις. Τελικά στις 15:20 τον άφησαν να πάει στον προορισμό του.
Όμως και κατά την έξοδο του από το αλβανικό κράτος την ίδια ημέρα, αργότερα το βράδυ, ο κ. Κολίλας πάλι αντιμετώπισε ταλαιπωρία στην Κακαβιά, μικρότερης διάρκειας όμως, αφού τον κράτησαν «μόλις» 40 λεπτά κι ενώ του έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο στο αυτοκίνητο. Μάλιστα στους αστυνομικούς είπε ότι στο Ι.Χ. του θα βρουν κάτι ενοχοποιητικό μόνο αν το έβαζαν οι ίδιοι. 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στις 19 και στις 22 Ιουνίου, πριν λίγες εβδομάδες όταν ο Μόντης Κολίλας πήγε και επέστρεψε με το αυτοκίνητο του από τη Χιμάρα, με δύο συγχωριανούς του, προκειμένου ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις τον κράτησαν περίπου από μισή ώρα.


Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι ο μόνος που θα βιώνει αυτού του είδους ψυχολογική ταλαιπωρία…


Σημείωση: Η φωτογραφία από την πρώτη φορά που κρατήθηκε στα σύνορα ο Μόντης Κολίλας (δεύτερος από δεξιά), στις 14 Αυγούστου 2013 στον Μεθοριακό Σταθμό Μαυρομάτι, όπου περιγράφει την εξάωρη ταλαιπωρία του στον τότε Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαο Κοτροκόη και τον πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστο Κίτσιο που έσπευσαν για συμπαράσταση. Παρών και ο πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Κύπρου "Ο Πύρρος" Αλέξανδρος Ζιούλης (δεξιά) που είχε σπεύσει στο Μαυρομάτι από τις πρώτες ώρες της κράτησης του κ. Κολίλα. Παρακολουθεί η σύζυγος του κ. Κολίλα, Αθηνά Γκούμα, αδελφή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη, η οποία υπέστη και η ίδια την ταλαιπωρία της αναμονής με αγωνία για την τύχη του συζύγου της.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η στάση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (απέναντι στο δημοψήφισμα) και ο πατριωτισμός ως "το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων".


Έχοντας εξαντλήσει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία απέναντι στον Ελληνικό λαό, οι υπερασπιστές του "ΝΑΙ" στο πρόσφατο δημψήφισμα, βρήκαν ένα "έξυπνο" επιχείρημα:
"Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής καλεί στους μουσουλμάνους να ψηφίσουν ΟΧΙ". Άρα πρέπει να ψηφίσουμε : "ΝΑΙ"!

Βέβαια τα "παπαγαλάκια", ξέχασαν ότι τόσες δεκαετίες τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗ.ΣΥ. κλπ) προσπαθούσαν όλα ανεξαιρέτως να καλοπιάσουν το Τουρκικό Προξενείο. Επισκέψεις στα γραφεία του εθνικιστικού κόμματος DEB, σε "τουρκο"πανηγύρια, στους ψευδομουφτήδες, μέχρι και στην Κω, για να φτιάξουν μουσουλμανική(=τουρκική) μειονότητα.

Και επειδή όπως ξαναγράψαμε, μία φωτογραφία=1000 λέξεις, και επειδή δεν φαίνεται να τα θυμούνται, ας τους τα θυμίσουμε.


ΝΔ :
Η προεκλογική αφίσα του Ερχάν Ιμάμογλου (της ΝΔ). Κύριοι Κρανιδιώτη, Βορίδη, Γεωργιάδη, Χολέβα, την βλέπετε την κόκκινη σημαία δίπλα στην Ελληνική; Με την ημισέληνο; Σαν Τουρκική δεν φαίνεται; Το διαβάζετε το "Turk" στην αφίσα;  Πηγή φωτο

στις 5/3/2014 υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ. στη Θράκη, Ερχάν Ιμάμογλου,στο Facebook ..εύχεται ΝΕΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ των Τούρκων. Όταν το 1974 έγινε η εισβολή στην Κύπρο, το συνθηματικό με το οποίο άρχισε την εισβολή ο τουρκικός στρατός ήταν το "Η Αϊσέ βγήκε για διακοπές". Πηγή