Σελίδες

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Την 77η επέτειο απελευθέρωσης της Κορυτσάς τίμησε η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης


Ηχηρό μήνυμα από την Θεσσαλονίκη προς την γειτονική χώρα έστειλαν τα περισσότερα από εκατόν είκοσι άτομα που συμμετείχαν στις τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 προς τιμήν της 77ης επετείου απελευθέρωσης της Κορυτσάς  κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Στην ασφυκτικά γεμάτη  εκκλησία της Παναγούδας ο Προϊστάμενος αυτής Πανοσιολογιώτατος π.Αμβρόσιος Ματσάς τέλεσε την Δοξολογία.





Στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 (έργο του γλύπτη Δομπούλα ανεγέρθηκε από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το 1990 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΗΕΘ και το Έπος του 1940 και αποκαλύφθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο) ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Γιάννη Σαρίδη Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Φιλόθεο Κεμεντζετζίδη Πρόεδρο της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης και τον Κοσμά Κωστάκη Αντιπρόεδρο της ΗΕΘ , τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος . 

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Υπουργός Πολιτισμού Αλβανίας: Εγκρίθηκε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες

Νοέμβριος 26, 2017. 19: 11

Τίρανα

Η υπουργός πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο δήλωσε ότι η αρμόδια αρχή (KKR) επανεξέτασε και ενέκρινε σήμερα το έργο της ανασυγκρότησης της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο ιστορικό κέντρο των Δρυμάδων.

Στη σελίδα της στο Twitter η Κουμπάρο έγραψε «Και πάλι για την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες»

«Το Εθνικό Συμβούλιο Αποκατάστασης (KKR) ενέκρινε το έργο της ανασυγκρότησης της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στο ιστορικό κέντρο των Δρυμάδων, όπως ήταν η παλαιά εκκλησία, όπως αξίζει στους κατοίκους των Δρυμάδων».

Η υπουργός ενσωματώνει στο κείμενο της μια φωτογραφία της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου καθώς τα ερείπιά της.

(Στοιχεία από vloranews.net)

Αρχαία ελληνικά σχολεία μας: τα σχολεία του Θεολόγου (Ριζών)

Αρχαία ελληνικά σχολεία μας: τα σχολεία του Θεολόγου (Ριζών)
     Η Μονή Ιωάννου του Θεολόγου ιδρύθηκε από τον 7o αιώνα. Στη Μονή αυτή λειτούργησε μια ανώτερη σχολή. Η σχολή αυτή «εθεωρείτο κέντρον πνευματικής ζωής», έγραφε η διδασκάλισσα Δήμητρα Ζούρα – Σταθοπούλου στο βιβλίο της «Η ελληνικότις της Βορείου Ηπείρου». 

Ιδρύθηκε από τον Κοσμά τον Αιτωλό κατά την τρίτη περιοδεία του το 1777, όπου ερχόμενος από Πόβλα, μένει και διδάσκει σε μεγάλο ακροατήριο στη Μονή Ιωάννου του Θεολόγου, μαζί με την ακολουθία του.
     Κατά το 1870 άρχισε παντού η ανασυγκρότηση των σχολείων. Έτσι και στο περιώνυμο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1876 κεντρική σχολή για την εξυπηρέτηση των γύρω χωριών. Ιδρυτές ήταν οι αδελφοί Λάππα από τη Δρόβιανη, στη μνήμη του αδελφού τους Ευθυμίου που είχε πεθάνει τότε. Γι’ αυτό και ονομάστηκε ΕΥΘΥΜΙΟΣ Κεντρική Σχολή Ρίζης. Εξυπηρετούσε τα γύρω χωριά: Κουλουράτες, Άγιος Ανδρέας, Τσαρκοβίτσα, Λουψάτες, Γιαννιτσάτες και Μάλτσιανη. Πολλοί μαθητές έρχονταν από τα κοντινά χωριά Γράβα, Κομμάτες και Καισαράτες.
     Πολύ βοήθησε την Κεντρική αυτή Σχολή ο Αρχιμανδρίτης Φιλήμων από τον Άγιο Ανδρέα, σπουδασμένος στα ονομαστά σχολεία της Δρόβιανης και του Αργυρόκαστρου. Το Μάρτιο του 1876 οικοδόμησε το κτίριο της Σχολής, ενώ το Μάιο του 1888 γεφύρωσε τον ποταμό της Λεσινίτσας με πέτρινη θολωτή γέφυρα για την επικοινωνία των μαθητών και του λαού.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ που δίδαξαν:  Γεώργιος Β. Κίτσος, Σπύρος Γ. Οικονομίδης, παπα- Πάνος Πετρίδης (διδάσκαλος και εφημέριος στην Τσαρκοβίτσα το 1878), Νικόλαος Μυστακίδης (ο γνωστός ιστοριοδίφης), Αθανάσιος Παρτάλης (τελειόφοιτος του Μαρσαλείου Διδασκαλείου), Σταύρος Π. Οικονόμου, Αριστοτέλης Γ. Κίτσος (βοηθός) και Γεώργιος Γραίκας από Δίβρη.                  
   Ο Ι. Λαμπρίδης (Αγαθοεργήματα – Α΄σελ. 57) αναφέρει σχετικά «Ο φιλόμουσος της Σταυροπηγιακής Μονής Ιωάννου του Θεολόγου Ηγούμενος Φιλήμων γενναίως προς ανέγερσιν του παρά ταύτη του Ευθυμίου Λάππα σχολείου συνεβάλετο, χορηγών ενταυτώ από το 1868 την τροφήν του διδασκάλου. Σημειωτέον δε ότι το Σχολείον τούτο έχει μαγαζεία, 2.000 γρόσια περίπου αποφέροντα.... Η Μονή αυτή παντελώς κατεστράφη από του Λυκουρσιανού κινήματος»
  Από μια στατιστική του έτους 1898-1899 (εφημ. «Αγών» των Αθηνών, 1900-1901) αναφέρουμε:
     ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, με σχολική περιφέρεια τα έξι γύρω χωριά. Μαθηταί 60, Διδάσκαλοι 2, Δαπάναι εις γρόσια 1.200.
Ο ευεργέτης φιλόπατρις Γεώργιος Ζήσης από Τσαρκοβίτσα, έταξε τα έξοδα διατροφής των εβδομήκοντα μαθητών κάθε Σάββατον. Επίσης χορηγεί όλα τα βιβλία, τετράδια, γραφίδες, μολυβδοκόνδυλα, μελάνη και λοιπά αναγκαία των μαθητών. Επίσης και την απαιτούμενη ύλη προς θέρμανση.
     Η Σχολή αυτή του Θεολόγου, συνέχισε να λειτουργεί ως το 1912 και μετά με διακοπές λόγω των Βαλκανικών Πολέμων, του Αυτονομιακού Αγώνα και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ως το 1940.
Χαράλαμπος Κίτσιος, Συνταξιούχος δάσκαλος- Συγγραφέας

sfeva.gr

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρήστου Παππά για τις ανθελληνικές δηλώσεις Ράμα και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Kλιμακώνει την ανθελληνική του δράση ο αλβανός πρωθυπουργός μέσω των προκλητικών δηλώσεων» 

Ακάθεκτος, πατώντας επάνω στην παθητικότητα, αδιαφορία και ενδοτικότητα του ελληνικού κράτους, συνεχίζει ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τις ανθελληνικές εμπρηστικές δηλώσεις. 
Συγκεκριμένα σε ομιλία του στην συνάντηση των αλβανών διπλωμάτων και εκπροσώπων της αλβανικής διασποράς, δήλωσε πως: «Η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών».
Αναντιλέκτως η συστηματική αυτή προσπάθεια αναμοχλεύσεως «ιστορικών ζητημάτων» τεθέντων εν μέσω εκδηλώσεων παροξυσμικής συγχύσεως, καταμαρτυρεί τον διακαή αλβανικό πόθο εκπληρώσεως του διαρκούς ανθελληνικού αιτήματος της Αλβανίας περί άρσεως του Εμπολέμου από την Ελλάδα, το οποίο φυσικά και θα συντείνει στην έγερση περιουσιακού ζητήματος των τσάμηδων.


Η αλήθεια είναι ότι η Αλβανία είναι αυτή που έχει κακομάθει και παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρεια Ήπειρο και καταπατά τα δίκαια του ελληνικού πληθυσμού.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι θα πράξετε ώστε να ανασχεθεί και να ανακοπεί αυτή η συνεχής παραληρηματική ανθελληνική συμπεριφορά της Αλβανίας, η οποία ολοένα και εντατικοποιείται, καθώς, όπως είναι πασίδηλο, στοχεύει σε συγκεκριμένες σκοπιμότητες εις βάρος της εθνικής υποστάσεως και ακεραιότητας της Ελλάδας;

Αθήνα, 21/11/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΕ χαιρετίζει την πρόοδο της Αλβανίας στο μειονοτικό παρά τη Χειμάρρα

Χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία, και ειδικά της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ολοκληρώθηκε σήμερα η ένατη συνάντηση ανάμεσα στην ειδική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλβανική κυβέρνηση σχετικά με την ενταξιακή πορεία της βαλκανικής χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ στάθηκε πρωτίστως στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη για την ένταξη της Αλβανίας στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά και «κλειδί» για την ευρύτερη προσπάθεια των Τυράννων εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον Ιούνιο η Αλβανία δημιούργησε ελεγκτικούς θεσμούς που έχουν στόχο να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το αδέκαστο των δικαστών και των εισαγγελέων, με την ΕΕ να σημειώνει σήμερα ότι αυτό είναι ένα «βήμα προς τα εμπρός» για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Στον αντίποδα, η ανακοίνωση της ΕΕ δεν περιέχει αναφορά στις τακτικές κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα.

Αναφέρει αντίθετα ότι καταγράφει στα θετικά τα βήματα που έχουν γίνει για την προστασία των ανθρώπινων και των μειονοτικών δικαιωμάτων, μολονότι από την σκοπιά της Αθήνας ο νέος μειονοτικός νόμος δεν προστατεύει αρκετά τα δικαιώματα των Ελλήνων.

Το θέμα της Χειμάρρας έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» σε ελληνοαλβανικές σχέσεις. Τον προηγούμενο μήνα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

Επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ ήταν η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πρόβλημα με «βαθιές ρίζες»

Από τη σκοπιά της ελληνικής διπλωματίας το πρόβλημα στην Χειμάρρα έχει διπλή πηγή: την κοινοτικοποίηση περιουσιών που έγινε επί καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία, που σημαίνει ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για να προστατεύσει τα ακίνητά της και δεύτερον την αλβανική νομοθεσία, που δεν προσφέρει επαρκείς προστασίες.

Συγκεκριμένα παρά τον νέο νόμο για τις μειονότητες που πέρασε πριν λίγες εβδομάδες και τον οποίο χαιρέτισε η ΕΕ, η Αλβανία συνεχίζει να απονέμει τον χαρακτηρισμό του μειονοτικού με βάση την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κάθε προσώπου.

Από την εποχή Χότζα όμως ο ελληνικός πληθυσμός αναγνωριζόταν ληξιαρχικά ως μειονοτικός μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες της Αλβανίας που δεν περιλαμβάνουν τη Χειμάρρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι παρά την μεταρρύθμιση οι κάτοικοι της Χειμάρρας σταθερά δεν μπορούν να απολαύσουν τις πραγματικές προστασίες που κανονικά προβλέπονται πλέον για μειονότητες.

skai.gr

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Χωρίς αποτέλεσμα στην Κρήτη οι ελληνοαλβανικές συνομιλίες



Ραντεβού στην Αλβανία την προσεχή περίοδο, έδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι, οι συνομιλίες των οποίων επί ελληνικού εδάφους για τα ανοιχτά διμερή θέματα ολοκληρώθηκαν  στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον, έγινε ουσιαστική δουλειά. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους».

Μάλιστα το σημείωμα αναφέρει ακόμη ότι «οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», χωρίς όμως να δίνεται κάποια επιπλέον πληροφορία για σοβαρά θέματα που αφορούν τις δυο χώρες και κυρίως την στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν…».

Ερωτήματα από τη Ν.Δ.

Ως «ασαφή και γενικόλογη», αφού δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χαρακτηρίζει την χθεσινή κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, που εκδόθηκε μετά από τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, παραθέτοντας καίρια ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Ν. Κοτζιά «επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που εγκαίρως έχουν τεθεί σε γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών αναφορικά με τη μεθοδολογία, το περιεχόμενο και τους στόχους των εν λόγω συνομιλιών. Ποια θέματα έχουν ενταχθεί σε αυτό το “πακέτο”; Π.χ. Έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών να συζητήσει το ανύπαρκτο για την Ελλάδα θέμα "τσάμηδων" που επίμονα θέτει η αλβανική πλευρά; Πως λειτουργεί η σε "πακέτο" διαπραγμάτευση του συνόλου των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν τις Ελληνο - αλβανικές σχέσεις τα οποία είναι εντελώς διαφορετικής, νομικής και πολιτικής υπόστασης και φύσης; 


Π.χ. Συμφωνία Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, μειονοτικά δικαιώματα, στρατιωτικά κοιμητήρια για τους πεσόντες του Αλβανικού Έπους, ζήτημα του αλυτρωτικού περιεχομένου αλβανικών σχολικών βιβλίων κ.λ.π.
Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται ως αλληλένδετα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;  Η πρόοδος στο ένα θα επηρεάζει την εξέλιξη του άλλου και πώς;».


πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ξανά στο "Γ. Καραϊσκάκης" η σημαία που είχε εξοργίσει τους Αλβανούς - Βίντεο


Tη σημαία της "Μεγάλης Ελλάδας" σήκωσαν φίλαθλοι πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης μεταξύ Εθνικής ομάδας και Κροατίας για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.
Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Βοσνία στο ίδιο γήπεδο για τη φάση των ομίλων και στο φιλικό με το Μαυροβούνιο και μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση είχε εκδώσει ανακοίνωση διαμαρτυρίας η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας.
Η σημαία υψώθηκε το 1914 στην Κορυτσά, στο πλαίσιο της αυτονόμησης της Βόρειας Ηπείρου, ωστόσο και στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιείται από διάφορες οργανώσεις που οραματίζονται την προσάρτηση της περιοχής στα εδάφη της Ελλάδας.
sport24.gr




Δείτε το βίντεο


Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις κατεδαφίσεις στη Χιμάρα


Από τη συνέντευξη Τύπου Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή (Αθήνα, 30-31.10.2017)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Υπουργέ, να μιλά για προβλήματα στις μειονότητες στην Ευρώπη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μας είπατε, θα συναντηθείτε με την ηγεσία του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα είχαμε στη Χειμάρρα κάποιες κατεδαφίσεις. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ' αυτού.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία, δεν τέθηκαν όροι όπως έπρεπε να είχαν τεθεί. Στη διαδικασία αφετηρίας των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή έθεσε έναν όρο, τη Δικαιοσύνη. Εμείς θέσαμε άλλους τέσσερις και υιοθετήθηκαν. Και μάλιστα είχαμε χαρακτηρίσει τότε τη διαπραγμάτευση ως ένα είδος «κεντήματος», γιατί ενώ η Επιτροπή επέμενε σε ένα και μοναδικό όρο, εμείς μαζί με όσους είχαν την ίδια αντίληψη, αλλά εμείς βασικά, θέσαμε πέντε όρους.
Σε αυτούς τους πέντε όρους περιλαμβάνεται το θέμα της ιδιοκτησίας και της προστασίας της, καθώς και το θέμα της προστασίας της μειονότητας. Είμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Συμβούλιο Σύνδεσης. Στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης που γινόταν κατά τη διάρκεια που ήμουν εδώ -αλλά παρακολουθώ όπως ξέρετε πάντα και δίνω οδηγίες- νομίζω ότι έχουμε καλές διατυπώσεις στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια επισημαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της μειονότητας, όχι στη βάση των παλαιών πράξεων του καθεστώτος Χότζα που αναγνώριζε τη μειονότητα μόνο σε ζώνες, αλλά όχι εκτός αυτών των ζωνών, καθώς έπρεπε να είναι κανείς γραμμένος στο ληξιαρχείο αυτών των ζωνών.
Υπήρξε μια διάθεση στη γείτονα χώρα να παραμείνουν σε αυτό. Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάει καλά και θα υπερβούμε δημιουργικά αυτόν τον περιορισμό.
Ο δεύτερος όρος αφορά την ιδιοκτησία. Είχε γίνει η λεγόμενη τότε «κοινωνικοποίηση» από το καθεστώς Χότζα που συμπεριελάμβανε και τη μικρή ατομική ιδιοκτησία. Όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Τους τελευταίους μήνες παλέψαμε να καθυστερήσει το όποιο πολεοδομικό σχέδιο υπάρχει από την πλευρά των αλβανικών Αρχών ώστε να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες.
Η απόδοση των ιδιοκτησιών έχει δυο αγαθά: Πρώτον, μπορεί να πάρεις ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας σου και δεύτερον, εάν το Δημόσιο κάνει απαλλοτρίωση, όπως σε όλο τον κόσμο, πρέπει να σε πληρώσει. Αλλά στην πραγματική αξία της ιδιοκτησίας, όχι σε ψεύτικη. Αυτά που κατεδαφίστηκαν σήμερα δεν αφορούν ιδιοκτησίες με διασφαλισμένους τίτλους ή για τις οποίες ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ιδιοκτησίες ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτες, ή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα. Μία εξαίρεση είναι το βενζινάδικο από το οποίο άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Για το βενζινάδικο έγινε μια συζήτηση στο Υπουργείο Ενέργειας και υπήρξε μια υπόσχεση από την πλευρά του Υπουργού Ενέργειας και του Υφυπουργού του, χτες το απόγευμα αργά, ότι θα δοθεί άδεια να ανοίξει βενζινάδικο αλλού. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί.
Εμείς δε μπορούμε να απαγορεύουμε την ανάπλαση μιας τρίτης χώρας. Θέλουμε όμως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της μειονότητας -συνδυασμός δυο παραγόντων- να προστατεύονται. Προς το παρόν έχουν σταματήσει τις εργασίες κατά τα άλλα. Προς το παρόν, εννοώ πριν είκοσι λεπτά που γνώριζα.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Την επέτειο Απελευθέρωσης της Χιμάρας τίμησαν στο μνήμα του Σπυρομίλιου


Μία λιτή εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Χιμάρας κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο στις 5 Νοεμβρίου 1912, πραγματοποιήθηκε κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας ομάδας Χιμαριωτών, στο οικογενειακό μνήμα του Αρχηγού Χιμάρας Σπύρου Σπυρομίλιου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών το μεσημέρι της Κυριακής 5  Νοεμβρίου 2017.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Συνταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρου Σπυρομήλιου και όλων των αγωνισαμένων για την Απελευθέρωση και την υπεράσπιση της Χιμάρας την περίοδο 1912 - 1914.

Στη συνέχεια ο κ. Μόντης Κολίλας ανέγνωσε το ιστορικό της απελευθέρωσης της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912, ενώ ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Χρήστος Παππάς ο οποίος ήταν για άλλη μία χρονιά παρών, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι "μέσα σε αυτό το μνήμα χτυπάει η καρδιά της Χιμάρας η οποία αυτές τις μέρες δοκιμάζεται".

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς: "η λύση για τη Χιμάρα και την Βόρειο Ήπειρο είναι η ένωση τους με την Μητέρα Ελλάδα ώστε να δικαιωθεί ο Αγώνας του Σπύρου Σπυρομίλιου και όλων όσων πολέμησαν για την ελευθερία της πανάρχαιας αυτής ελληνικής περιοχής".

Η παρεβρισκόμενοι έψαλλαν τέλος τον εθνικό ύμνο και άφησαν από ένα λουλούδι στο σημείο που αναπαύεται ο θρυλικός Αρχηγός της Χιμάρας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα συμπαράστασης στους Χιμαριώτες που αγωνίζονται στην πάτρια γη.

Αίσθηση προκάλεσε η έκδηλη συγκίνηση του ιερέα του Α΄ Νεκροταφείου που τέλεσε το τρισάγιο στο μνήμα του Σπυρομίλιου.









Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912


Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα συμμαχώντας με τα χριστιανικά κράτη της βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία) κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος» (1912-΄13). Οι Έλληνες ξεκινούν τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδερφών σε Μακεδονία και Ήπειρο από τη μεθόριο της Θεσσαλίας, στο Σαραντάπορο και στις 26 Οκτωβρίου απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη. 

Η Ήπειρος είναι  δευτερεύον μέτωπο στα επιτελικά σχέδια αλλά ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αντιλαμβάνεται αμέσως την στρατηγική, πολιτική και πολεμική σκοπιμότητα  της προώθησης όσο το δυνατόν  περισσότερο στα βορειοδυτικά άκρα των εθνικών μας διεκδικήσεων και εκδίδει την διαταγή υπ’ αριθ. 88263:

«Κρίνω  πολιτικώς σκόπιμον να καταληφθή το ταχύτερον  Χιμάρα και υψωθεί εκεί Ελληνική Σημαία. Προς τον σκοπόν τούτον δύνασθε να διαθέσητε  εθελοντικόν τι Σώμα αποβιβαζόμενον δια  θαλάσσης εις Χιμάραν  υπό την ηγεσίαν αυτού του Σπυρομήλιου. Το πράγμαν ευκταίον, αν είναι δυνατόν  να γίνη μέχρις της Κυριακής, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι η Πύλη εζήτησε απ’ ευθείας ανακωχήν, δια να διαπραγματευθή τους προκαταρκτικούς όρους της ειρήνης, συμφέρον δε έχομεν κατά την ανακωχήν ταύτην η δράσις μας να είναι γνωστόν να έχη επεκταθή μέχρι του βορείου μέρους της διεκδικήσεως μας. Μόλις αναχωρήση δια θαλάσσης δια Χιμάραν Σώμα, δύνασθε να μοι αναγγείλητε την κατάληψιν ως γενομένην ήδη, ίνα γνωσθή δημοσία δια του τύπου».


Η κυβέρνηση  Βενιζέλου είχε επιλέξει ήδη, με την έκρηξη του πολέμου, τρεις αξιωματικούς, τον Tαγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο και τους Τσόντο και Μάνο που στάλθηκαν στο ηπειρωτικό μέτωπο για να προετοιμάσουν με σώματα προσκόπων την επιχείρηση.
Ο Σπυρομήλιος  που καταγόταν από τη Χιμάρα, διατάχθηκε να μεταβεί στην Κέρκυρα όπου και παραβρέθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου για να οργανώσει εθελοντικά σώματα συμπατριωτών του, να μεριμνήσει για το σταδιακό εξοπλισμό των Χιμαριωτών και να συνεννοηθεί με Αλβανούς μπέηδες της περιοχής για την ει δυνατόν εκούσια υποταγή τους στις ελληνικές δυνάμεις και την από κοινού εξέγερση κατά των Τούρκων. Παράλληλα διατάχθηκε ο Αρχηγός του Στρατού Ηπείρου να παράσχει στο Σπυρομήλιο κάθε δυνατή βοήθεια για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Έτσι στις 3 Νοεμβρίου στην Κόπραινα Άρτας επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Αχελώος» 200 Κρήτες εθελοντές, με προορισμό την Κέρκυρα, για την άμεση ενίσχυση του σώματος εθελοντών του Σπυρομήλιου.
Πρόταση του Στρατηγείου Ηπείρου για προώθηση κατά την επιχείρηση των εθελοντικών τμημάτων μέχρι το Αργυρόκαστρο δε θεωρήθηκε από το Υπουργείο Στρατιωτικών ότι θα ήταν δυνατή. Αντίθετα μάλιστα κατά την ανταλλαγή απόψεων, παραλίγο να ματαιωνόταν η όλη επιχείρηση εξαιτίας τηλεγραφήματος της Νομαρχίας Κέρκυρας, στο οποίο εκφράζονταν φόβοι ότι η απόβαση στη Χιμάρα θα είχε ως συνέπεια την εκκένωση της από τα γυναικόπαιδα εξαιτίας του φόβου επιθέσεως των Τουρκαλβανών. Χρειάστηκαν επίμονες αιτήσεις και υποσχέσεις του Σπυρομήλιου προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, για να ακυρωθεί η διαταγή αναστολής της επιχειρήσεως. 

Την αυγή της 5ης Νοεμβρίου Χιμαριώτες, Κρήτες και άλλοι εθελοντές χωρίς να καθυστερήσουν επιβιβάστηκαν στα ατμόπλοια και απέπλευσαν από την Κέρκυρα με συνοδεία ατμομυοδρόμωνες (ποταμόπλοια).
Στις 7:30 το πρωί τα ελληνικά τμήματα υπό τον Ταγματάρχη Σπυρομήλιο, αποβιβάζονταν στα Σπήλια της  Χιμάρας χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.
Ο Σπυρομήλιος όρισε ένα τμήμα να κατευθυνθεί  στον αυχένα Λογαρά, ένα δεύτερο (τους Κρήτες) το τοποθέτησε στη νότια είσοδο της πόλης, προς τον Πάνορμο και το τρίτο, οι Χιμαριώτες εθελοντές, ανέλαβε να καταλάβει το Διοικητήριο στο Κάστρο της Χιμάρας. Οι διαταγές του Ταγματάρχη ήταν να αποφευχθούν οι φόνοι για να προσεταιριστούν τα χωριά του Κουρβελεσίου.
Κατά την κίνηση τους προς το κέντρο της κωμοπόλεως οι Χιμαραίοι εθελοντές δέχθηκαν πυρά τουρκικού τμήματος οχυρωμένου στο κτίριο του Διοικητηρίου. Επακολούθησε συμπλοκή στην οποία πήραν μέρος και οι ένοπλοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα εντός ολίγου να αποκλειστούν οι Τούρκοι στρατιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο Διοικητήριο. Στο μεταξύ κατέφτασε και το τμήμα των Κρητών εθελοντών και τελικά μετά από σύγκρουση μίας περίπου ώρας οι Τούρκοι παραδόθηκαν.
Οι απώλειες ήταν τρεις νεκροί Τούρκοι στρατιώτες και ένας τραυματίας Χιμαριώτης εθελοντής. Συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 19 Τούρκοι οπλίτες  και 13 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι στάλθηκαν στο στρατόπεδο της Κέρκυρας.


Μετά την παράδοση της τουρκικής φρουράς ο Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος εισήλθε στο κάστρο της Χιμάρας επικεφαλής των άλλων εθελοντικών σωμάτων,  υψώνοντας στο Διοικητήριο τη γαλανόλευκη σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και αγαλλίασης.

Στις 2 το μεσημέρι η Ελληνική Σημαία κυμάτιζε στο προπύργιο του Ελληνισμού μέσα σε ένα παραλήρημα χαράς και εθνικού ενθουσιασμού.  
Η Χιμάρα ήταν ελεύθερη! 


Αμέσως μετά ο Σπυρομήλιος με Προκήρυξη του  κήρυξε τη Χιμάρα «ελευθέραν ως αναπόσπαστον τμήμα της μίας και αδιαίρετου μεγάλης Ελληνικής Πατρίδος».

Η ιστορική Προκήρυξη  είχε ως εξής:

« Χειμαρριώται!      
Καταλαμβάνων  εν ονόματι του  Βασιλέως των Ελλήνων  Γεωργίου του Α΄ και  της Ελληνικής  Κυβερνήσεως την Επαρχίαν Χειμάρρας, κηρύσσω αυτήν ελευθέραν ως αναπόσπαστον τμήμα της μίας και αδιαιρέτου μεγάλης Ελληνικής Πατρίδος. Πληρούται ούτω ο πόθος πολλών γενεών αίτινες επότισαν την γην ταύτην με το αίμα των και προσέφερον εις την πατρίδα τας μεγαλυτέρας των θυσιών.
Φέρων μεταξύ Υμών τα αγαθά  της ελευθερίας, της  νομίμου τάξεως και  ισοπολιτείας, τρέφω  την αδιάσειστον  ελπίδα ότι λησμονούντες το πικρόν παρελθόν θέλετε τηρήσει απέναντι των γειτόνων υμών Μουσουλμάνων την  αξιοπρεπή εκείνην  στάσιν ην υπαγορεύουσιν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους και τα αισθήματα λαού ανδρείου και ευγενούς ως υπήρξε πάντοτε ο ελληνικός λαός.

Η υπερτάτη δύναμις  ήτις ιθύνει τας τύχας  της ανθρωπότητος, εν τη ατελευτήτω αυτής  ευσπλαχνία ηυδόκησεν  ίνα τεθή σήμερον  τέρμα εις τα μακραίωνα υμών δεινά και δωρήση εις Υμάς ότι επόθησαν όλοι οι γίγαντες εκείνοι οίτινες εις τον βωμόν της πατρίδος προσέφεραν θυσίαν ευπρόσδεκτον και περικαλλή, την πολύτιμον και άληστον αυτών ύπαρξιν.  
Ο Ελληνικός Στρατός  φέρει προς υμάς ουχί τον τρόμον του  κατακτητού αλλά το χάρμα της ελευθερίας και την ένωσιν υμών μετά των λοιπών μελών της Ελληνικής οικογενείας, ίνα του λοιπού με τους αυτούς παλμούς και αγάπην περιβάλλεται την ταλαιπωρηθείσαν πατρίδα μας και με ενιαίαν εθνική ψυχή δοξάσητε τον δοτήρα παντός αγαθού προ του οποίου σήμερον εν συντριβή και ικεσία κλίνει ευγνωμονούσα και γόνυ και αυχένα ολόκληρος η Ελληνική φυλή.

Χειμαρριώται! Με την απόλυτον πεποίθησιν ότι και τώρα όπως πάντοτε θα ταχθήτε υπό την ιεράν σημαία της Πατρίδος συναγωνιζόμενοι μετ’ εμού του φυσικού σας Αρχηγού και των υπ’ εμέ γενναίων θέλετε μετά γενναιότητος και αυταπαρνήσεως υπερασπισθή της ελευθερίαν σας εναντίον παντός εχθρού, αναδεικνυόμενοι άξιοι απόγονοι των εν Αραχώβη, Μεσολογγίω, Πέτα και λοιπά μέρη πεσόντων προγόνων σας.

Χειμάρρα, 5 – 11 – 1912, ο Αρχηγός Σπύρος Σπυρομήλιος »



Ο Αρχηγός Χιμάρας Σπύρος Σπυρομήλιος 


Ο ατμομυοδρόμων "Αχελώος" που μετέφερε τον Σπύρο Σπυρομήλιο 
στη Χιμάρα


ΣΦΕΒΑ: Γκρεμίζονται οι τοίχοι, όχι οι ψυχές!


Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι οι επίγονοι των αρχιτεκτόνων του ολοκληρωτισμού Εμβέρ Χότζα και Αλία.
Είναι οι επίγονοι εκείνων που ύψωναν ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο και δολοφονούσαν πισώπλατα τους Έλληνες δραπέτες του «Παραδείσου» τους.
Τους  γνωρίζουμε καλά!
Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων, που συμμάχησαν με τον Ιταλικό φασισμό στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Ελλάδος και συνεργάστηκαν με τους Τσάμηδες για τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Θεσπρωτίας.
Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων, που για δεκάδες χρόνια, ποινικοποιούσαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και  την Ελληνική Εθνική καταγωγή.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι οι απόγονοι εκείνων που αποσχημάτιζαν ιερείς, που μετέτρεπαν εκκλησίες σε χαρτοπαικτικές λέσχες και έφτιαχναν γήπεδα πάνω στα αγιασμένα κόκκαλα των Ελλήνων ηρώων του 1940-41.
Είναι οι απόγονοι εκείνων που κατασκεύασαν τα ναζιστικού τύπου κολαστήρια του Σπατς και του Μπουρέλ.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Είναι εκείνοι, που πριν από λίγα χρόνια δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη, γιατί μιλούσε ελληνικά.
Είναι εκείνοι που πλαστογραφούν συστηματικά την Ιστορία , βυσσοδομούν  διαχρονικά κατά της Ελλάδος, και «διεκδικούν» ανερυθρίαστα ελληνική γη.
Τους γνωρίζουμε καλά!
Σήμερα στη Χιμάρα γκρεμίζονται οι τοίχοι, όχι οι ψυχές!
Η ώρα της Χιμάρας, η ώρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα έλθει!
Αυτό, το τελευταίο, ας το γνωρίζουν καλά!

ΑΘΗΝΑ,2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΣΦΕΒΑ

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις :
« Ἡ «φίλη» χώρα Ἀλβανία «ξαναχτύπησε», καί, μάλιστα, σέ σύντομο χρονικό διάστημα, στήν ἡρωϊκή καί ἀδούλωτη Χειμάρρα. Ἀπό τό πρωΐ τῆς Τρίτης, 31ης Ὀκτωβρίου 2017, μέ ἀφορμή τήν ἀνάπλαση τῆς πόλεως, οἱ ἀλβανικές ἀρχές προχώρησαν σέ κατεδαφίσεις σπιτιῶν τῶν Βορειοηπειρωτῶν στήν Χειμάρρα, μέ ἀποτέλεσμα νά προκληθῇ ἔνταση στήν περιοχή.
Σύμφωνα μέ καταγγελίες τῶν ἐκεῖσε Ὁμογενῶν μας, στίς 18 Ὀκτωβρίου τ.ἔ., ἡ Ἐπιθεώρηση Χωροταξίας τοῦ Δήμου Χειμάρρας ἔστειλε εἰδοποιητήρια σέ 19 οἰκογένειες Βορειοηπειρωτῶν, μελῶν τῆς Ἑλληνικῆς Ἐθνικῆς Κοινότητας, μέ τά ὁποῖα τούς ζητοῦσε ἤ, μᾶλλον τούς διέταζε, νά ἐγκαταλείψουν τά σπίτια τους μέσα σέ πέντε ἡμέρες, ἐπειδή σχεδίαζε τήν κατεδάφισή τους.
Ἡ Ἀλβανία, ὅμως, ζητάει ἐπίμονα ἀπό τήν Ἑλλάδα νά συναινέσῃ στήν ἐνταξιακή πορεία της στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση! Ἀλλ᾽ ἄν αὐτή ἡ πρακτική τῆς γείτονος δέν συνιστᾷ βαρειά πρόκληση ἀπέναντι στήν Ἑλλάδα, τότε τί νόημα ἔχουν οἱ Ἑλληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, γιά τό σύνολο τῶν θεμάτων πού ἀπασχολοῦν τίς δύο Χῶρες; Καί εἶναι δυνατόν νά γίνεται λόγος γιά τήν εὐρωπαϊκή ἔνταξη τῆς Ἀλβανίας, ὅταν αὐτή δέν σέβεται τά δικαιώματα τῶν Βορειοηπειρωτῶν, πού εἶναι «σάρξ ἐκ τῆς σαρκός» τῆς Ἑλλάδος;
Ἄς καταλάβῃ, ἐπί τέλους, ἡ Πολιτεία, ὅτι ἡ μέχρι τώρα τακτική της, νά «κανακεύῃ» τήν Ἀλβανία, ὄχι μόνο δέν βοήθησε σέ τίποτε τήν Βόρειο Ἤπειρο, ἀλλά, ἀντιθέτως, αὔξησε τά προβλήματα καί ἐπιδείνωσε τήν κατάσταση τῶν ἐκεῖ ἀδελφῶν μας. Κι᾽ ἀκόμη – λέμε ἐμεῖς – νά μή διστάζῃ νά ἀναφέρῃ τίς λέξεις «Βόρειος Ἤπειρος». Γιατί αὐτό τό κομμάτι, μέ τό ἐντεῦθεν τῶν συνόρων ἀποτελοῦν τήν Ἑνιαία Ἤπειρο.
Συγχαίρουμε τούς ἀδελφούς μας Βορειοηπειρῶτες, διότι ἀντιστέκονται στά ἄνομα σχέδια τῶν τυράννων τους. Καί τούς καλοῦμε νά ἐντείνουν τόν ἀγῶνα τους χωρίς νά φοβοῦνται. Ἡ ἀλήθεια εἶναι μεγάλη καί ὑπερισχύει. Εἶναι, ὅμως, ἀνάγκη νά συνδράμουν αὐτόν τόν ἀγῶνα, πέρα ἀπό τήν Ἑλληνική Πολιτεία, καί οἱ ἐν Ἑλλάδι Βορειοηπειρῶτες. Γιατί, ὅπως τόνιζε ὁ ἀοίδιμος Ἱεράρχης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ στήν Διαθήκη του, «ἰσχύς ἐν τῇ Ἑνώσει». Πάντως, οὕτως ἤ ἄλλως, ἡ «Αὐτονομία» ἀπέθανε καί ἐτάφη. Τώρα, προβάλλει σάν δίκαιο αἴτημα: Ἡ Ἕνωση τῆς Βορείου Ἠπείρου μέ τήν Ἑλλάδα».
(Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)

Δυναμική παρουσία της Χρυσής Αυγής στην αλβανική πρεσβεία - Φωτορεπορτάζ, Βίντεο


Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι διώκονται από το ανθελληνικό αλβανικό κράτος, στάθηκε έμπρακτα η Χρυσή Αυγή.






Κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Βουλευτές Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Σαχινίδη, Ευάγγελο Καρακώστα και Λάμπρο Φουντούλη μετέβησαν στην αλβανική πρεσβεία και διαμαρτυρήθηκαν μαζί με τους Βορειοηπειρώτες για τις διώξεις κατά των Ελλήνων.





Οι δοκιμαζόμενοι Χειμαρριώτες υποδέχτηκαν με θέρμη τους Συναγωνιστές, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τον Αγώνα για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου εντός και εκτός Βουλής.


Δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς έκαναν οι Συναγωνιστές Παππάς και Φουντούλης, οι οποίοι τόνισαν ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι Γη Ελληνική και ότι το ελληνικό κράτος πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί για τα αδέρφια μας.



www.xryshaygh.com