Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Συγκλονίζουν τα Ελληνόπουλα της Δερβιτσάνης με τις δηλώσεις τους την 25η Μαρτίου



ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΘΑ ΛΥΓΙΣΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΟΠΟΥΛΟ...!!! «ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ...;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΔΩ ΠΕΡΑ....»...;;;


Συγκλονίζουν τα λόγια των μικρών Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι δίνουν πραγματικό μάθημα πατριωτισμού στους Ελλαδίτες.

Μάλιστα ένας μικρός Έλληνας στο τέλος του βίντεο, απαντώντας σε έναν άλλον που είπε ότι «οι εκεί Έλληνες μας αγαπάνε, μας θεωρούν αίμα τους», είπε με την αθώα σκέψη του «και γιατί τότε μας άφησαν; Γιατί δεν έβαλαν τα σύνορα εδώ πέρα;».

Αξίζει να το δείτε, και να το δείξετε και σε άλλους. Ο Ελληνισμός στην Βόρειο Ήπειρο παρά τις συνεχείς διώξεις του εθνικιστή Ράμα, συνεχίζουν τον αγώνα τους μόνοι, με το Ελληνικό κράτος να κάνει πως δεν υπάρχουν:




από stoxos.gr

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ομιλία προέδρου κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστου Κίτσιου στην ημερίδα για την Παιδεία

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Επιστρέψτε μου να σας ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να  συμμετέχετε στη συζήτηση που οργανώνει ο δικός μας πολιτικός φορέας, το Κόμμα των ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ με θέμα «Κοινή συμπόρευση διατηρώντας την εθνική ταυτότητα-παιδεία και πολιτισμός δύο βασικοί παράγοντες».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εμείς επανερχόμαστε συχνά στο θέμα  αυτό. Βασικά είναι ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας  από τις αρχές της ίδρυσης του φορέα που σχετίζεται με τη διασφάλιση στη νέα γενιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τα νομικά και πραγματικά εχέγγυα για ποιοτική παιδεία στη μητρική γλώσσα και για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις συνθήκες μιας κοινωνίας που σπεύδει να ενταχτεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις της για το σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά ειδικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. 
Ταιριάζουν απόλυτα τα λόγια του φιλόσοφου Κομφούκιου με τη δική μας άποψη για την παιδεία: « αν κάνετε σχέδια για ένα χρόνο σπείρετε  ρύζι, αν κάνετε για δέκα χρόνια φυτέψτε δέντρα, αν κάνετε για εκατό, σπουδάξτε τα παιδιά σας». Αυτός είναι ο στόχος μας, να απαιτήσουμε από το κράτος να εκπληρώσει τη νομική και ηθική του υποχρέωση   προς τον φιλομαθή λαό της Ελληνικής μειονότητας.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στα 27 τελευταία χρόνια η παιδεία στη μειονότητα δέχτηκε βαριά πλήγματα, ανεπανόρθωτα όσο στον αριθμό τόσο και στο περιεχόμενο της. Ήταν στις αρχές η φτώχεια, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υποχρέωσαν τις οικογένειες να απομακρυνθούν από τη γενέτειρά τους αδειάζοντας όχι μόνο τις αυλές και τους δρόμους, αλλά και τις τάξεις που βούιζαν με μαθητές σε κάθε χωριό και πόλη. Ήταν αργότερα η αδιαφορία του κράτους που εγκατέλειψε εντελώς την παιδεία στη μειονότητα αφήνοντάς την ακόμη σήμερα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης την υποδομή των σχολείων, τα διδακτικά προγράμματα, τα σχολικά κείμενα, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και επί πλέον δεν έγινε κανένα βήμα ως προς τη σύνταξη και έγκριση της νομοθεσίας που να στηρίζει νομικά την παιδεία αυτή και ως προς τη συγκρότηση μηχανισμού που να παράγει ποιοτική παιδεία στη μητρική γλώσσα και σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα για μια φυσιολογική ένταξη μαζί με την πλειοψηφία στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.
Είναι ασυγχώρητο που ακόμη σήμερα τα σχολεία μας λειτουργούν με την οδηγία 14 του έτους 1994, ενώ οι τροποποιήσεις στην αλβανική παιδεία ως προς την ποιότητα, το περιεχόμενο και τη μορφή είναι πολλές.
Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Έντι Ράμα που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μας μαζί με την υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού κυρία Λιντίτα Νικόλα και αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της παιδείας στη μειονότητα μπαίνει στην επίκεντρο της προσοχής του αλβανικού κράτους. Ας είναι αυτή μια καλή αρχή στην μακρά πορεία προς αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και της μειονότητας για την επίλυση των συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλήματα που πολλές φορές προκαλούνται από δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη, την ειρηνική πρόοδο προς μια εξελιγμένη κοινωνία με όλα τα συστατικά της. Αυτή η πορεία απαιτεί πολύ κόπο, πολιτική βούληση και επαγγελματική ενασχόληση. Δε μπορεί να θεωρείται η παιδεία στην ελληνική  μειονότητα ως ένα κατάλοιπο  σκωληκοειδίτιδας που  επαλείφεται με μπεταντίν  όσες φορές ερεθίζεται.
Πέρα από τις προσπάθειες που γίνονται πρόσφατα, δε μπορούμε να δικαιολογηθούμε με την έλλειψη των προγραμμάτων για τους δάσκαλους και των σχολικών κειμένων για τους μαθητές τα οποία δε λείπουν από τους δάσκαλους και μαθητές της πλειοψηφίας.
Εγώ ελπίζω ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει αφορμή για την επίλυση προβλημάτων  εικοσιπενταετίας. Πρέπει να συγκροτηθούν οι αντίστοιχες δομές από την κυβέρνηση και από το υπουργείο προς εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού από τη βάση μέχρι το κέντρο με ειδικούς από την ίδια τη μειονότητα. Εμείς το έχουμε ζητήσει αυτό και το 2010 και το 2013 και το ζητούμε και σήμερα ώστε στη σύνθεση του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού να διοριστεί ένας συντονιστής, αλλά και εμπειρογνώμονες στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Παιδείας και στην Επιθεώρηση Παιδείας που να ασχοληθούν αποκλειστικά με την παιδεία στη μειονότητα. Πρέπει επίσης να υπάρχουν εμπειρογνώμονες και στη περιφερειακές διευθύνσεις  της Αυλώνας και του Αργυροκάστρου και φυσικό είναι ώστε μετά από τη νέα διοικητική διαίρεση να συγκροτηθούν και λειτουργήσουν γραφεία παιδείας στη Δερόπολη και στη Φοινίκη.
Χωρίς την ίδια συμμετοχή των μειονοτικών εμπειρογνωμόνων στη διοίκηση και στο κέντρα αποφάσεων για την παιδεία, δε μπορεί να υπάρξει παιδεία με μητρική ταυτότητα αξιοπρέπεια.
Απαιτήσαμε και απαιτούμε ώστε όχι μόνο τα σχολικά κείμενα της μειονότητας, αλλά και όλου του αλβανικού σχολείου, να απαλλαχτούν από τα αλυτρωτικά περιεχόμενα τα οποία καλλιεργούν στη νέα γενιά το μίσος για τους λαούς και προπαντός για τους γείτονες. Το κράτος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του άρρωστου λαϊκισμού ορισμένων ατόμων ή ομάδων που προωθούν τέτοια περιεχόμενα. Εμείς, από κοινού πρέπει να διδάξουμε στη νέα γενιά την αγάπη, τον ανθρωπισμό.
Ο δικός μας Αριστοτέλης έλεγε: «Αυτοί που παρέχουν καλή παιδεία στα παιδιά πρέπει να εκτιμηθούν περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, ενώ οι διδάσκαλοι τους παρέχουν την ικανότητα να τη ζήσουν καλά αυτή τη ζωή».
Ας επενδύσουμε με σοβαρότητα σ’ αυτό τον τομέα γιατί επενδύουμε στο μέλλον μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ως εκπρόσωπος μιας πολιτικής δύναμης που στο πρόγραμμά της έχει ως προτεραιότητα την προάσπιση και ανάπτυξη των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ζητώ την κατανόησή σας να αναπτύξω και μερικές άλλες ανησυχίες που αγγίζουν την καθημερινότητά μας.
Το κόμμα ΜΕΓΚΑ, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να το θεωρήσουν περιφερειακό, είναι πλήρη ξεκάθαρο και αποφασισμένο στην αποστολή του και τη στρατηγική του. Έχουμε επιλέξει να είμαστε δίπλα στον κόσμο μας, να ζήσουμε με τα προβλήματά τους και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τα λύσουμε.
Από τα πιο ανησυχητικά που διαβιβρώσκουν κάθε μέρα την ψυχική σταθερότητα και την ασφάλεια ζωής στη γενέτειρα των κατοίκων ελληνικής καταγωγής είναι η υφαρπαγή με πλαστογραφημένα έγγραφα των παραδοσιακών περιουσιών τους. Αυτό το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Και η διεφθαρμένη δικαιοσύνη  βασανίζει διαρκώς για πολλά χρόνια τους πολίτες που απευθύνονται σ’ αυτήν. Μη έχοντας καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, εμείς ζητάμε να επανεξεταστούν όλες αυτές οι δικαστικές υποθέσεις  στο πνεύμα και των διατάξεων της Σύμβασης Πλαισίου για τις Εθνικές Μειονότητες την οποία εμείς έχουμε επικυρώσει.
Από την ελάχιστη πολιτική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η μη επίλυση πολλών προβλημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προέρχεται κυρίως από την έλλειψη της νομοθεσίας και των θεσμών που επρόκειτο να στηρίξουν την εφαρμογή της.
Χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία για τη σύνταξη νόμου για τις μειονότητες. Εμείς συμμετείχαμε στη συζήτηση αυτού του σχεδίου νόμου και μαζί με την Ομόνοια έχουν καταθέσει τις δικές μας προτάσεις. Ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη γιατί είναι ακριβώς η συγκεκριμενοποίηση των διεθνών διατάξεων για τις εθνικές μειονότητες και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνουν δεκτές. Κάθε αποφυγή των συντακτών του νόμου από τα δικά μας αιτήματα, δε συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, δε μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Από την άλλη, το δικό μας μέλλον δε μπορεί να  ευδοκιμήσει αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, αν το κράτος δε βάλει το χεράκι του στην υποδομή που είναι εγκαταλειμμένη από δεκαετίες , αν δε κατασκευαστούν υδραγωγεία, σχολεία, αν δεν βελτιωθεί το σύστημα διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που αρκετές φορές στη Δερόπολη, στο Βούρκο και στα Ριζά αφήνει στο σκοτάδι τα χωριά μας. Εμείς ως κόμμα δεν ασχολούμαστε με την ενοχλητική ρητορική, αλλά με επιμονή και αντικειμενικότητα απαιτούμε εκείνο που αρμόζει στο λαό που αντιπροσωπεύουμε: καλύτερη και ασφαλή ζωή στη γενέτειρα. Η περιοχή μας είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, έχει νερά, δάση, λιβάδεια, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αποδεικνύει τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας. Υπάρχουν άνθρωποι εργατικοί και συνδεδεμένοι στενά με τη γενέτειρα, αλλά για πολλά χρόνια αυτός ο τόπος ήταν εγκαταλειμμένος.
Εκτιμούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει πρόσφατα στις υποδομές. Αλλά ζητούμε ώστε αυτές οι επενδύσεις να εξυπηρετούν ένα αναπτυξιακό σχέδιο με ξεκάθαρες προτεραιότητες και στρατηγική. Ο κάμπος του Βούρκου πληροί όλες τις συνθήκες να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο  μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Η μεταπολιτευτική περίοδος αλλά και ο δρόμος προς το ευρωπαϊκό όνειρο είναι  μακρά και δύσκολα εγχειρήματα. Και οι Έλληνες της Αλβανίας έχουν αυτό το όνειρο και θέλουν ώστε αυτή την ανηφόρα να την πάρουν μαζί με τον αλβανικό λαό. Αλλά για να είναι η κοινή μας ανηφόρα εύκολη εμείς πρέπει να βάλουμε τους ώμους και όχι τους αγκώνες ο ένας τον άλλον, να αναπτύξουμε το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και όχι την καχυποψία, την εθνική υπερηφάνεια και όχι τον εθνικισμό. Εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε ώστε τα συμφέροντα της στιγμής να αποδυναμώσουν τα μεγάλα συμφέροντα της ειρηνικής προόδου των λαών και ανθρώπων. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει αποδείξει στους αιώνες φιλήσυχο και ανεκτικό εαυτό της προς τον αλβανικό λαό. Με ανεκτικότητα και σωφροσύνη έχει ξεπεράσει και τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του αποδεικνύοντας άριστο ανθρωπισμό και κοινωνική κουλτούρα προς το άλλο μέρος του αλβανικού πληθυσμού και τότε που ήταν απομονωμένη από τον εθνικό κορμό και τώρα που κινείται ελεύθερα. Αυτή η ανεκτικότητα πολλές φορές θεωρήθηκε αδυναμία και αυτό επειδή πιστεύει στο κράτος, είναι νομοταγής. Είναι όμως το κράτος και ο νόμος με αυτήν;
Σε πολλές περιπτώσεις όχι. Διαφορετικά δε θα επέτρεπε την υφαρπαγή των περιουσιών του, το σβήσιμο των πινακίδων, την προσβολή των εθνικών συμβόλων και δε θα την άφηνε εκτός ανάπτυξης αυτή την πολύτιμη αξία της αλβανικής κοινωνίας.
Ευχαριστώ!

από mega-eemm.com

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

H Ελλάδα στις συμπληγάδες του... γειτονικού εθνικισμού

H σύσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Ράμα με του προέδρους των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, στην αίθουσα του πρωθυπουργικού μεγάρου στα Τίρανα με τον χάρτη της "μεγάλης Αλβανίας"


Εστίες αποσταθεροποίησης Τίρανα και Άγκυρα

Στα Βαλκάνια ο αλβανικός εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός αναδεικνύονται σε μόνιμη πλέον απειλή αποσταθεροποίησης και ανάφλεξης, καθώς, μετά τις γνωστές κινήσεις της κυβέρνησης Ράμα εναντίον της Ελλάδας, τα Τίρανα δοκιμάζουν τώρα τις αντοχές της ΠΓΔΜ, ενώ ταυτόχρονα στρέφονται και προς τη Σερβία θέλοντας να χρησιμοποιήσουν την αλβανική μειονότητα στην κοιλάδα του Πρέσεβο ως μοχλό πίεσης προς το Βελιγράδι. 
Και συγχρόνως στο Κόσοβο ο αλβανικός εθνικισμός, αποθρασυμένος από την ανοχή που επεδείκνυε μέχρι τώρα η Δύση, προαναγγέλλει τη μετατροπή των αστυνομικών δυνάμεων σε τακτικό στρατό, κάτι που αποτελεί casus belli για τη σερβική μειονότητα αλλά και το Βελιγράδι.

Καθώς ο αλβανικός εθνικισμός εμφανίζεται να έχει και πάλι τη στήριξη της Δύσης, προκαλεί ανάδρομες αντιδράσεις, και η Μόσχα με τις παρεμβάσεις της περασμένης εβδομάδας για τις εξελίξεις στα Σκόπια επιχειρεί, καταγγέλλοντας την πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας», να επιστρέψει στην περιοχή που παραδοσιακά είχε παρουσία, τα Βαλκάνια, προσφέροντας προστασία τόσο στο Βελιγράδι όσο και στον Ν. Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ.
Η σταθερότητα αλλά και αυτή ακόμη η επιβίωση της ΠΓΔΜ κρέμεται από μία κλωστή, και στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε από τις μεθοδεύσεις του αλβανικού εθνικισμού που «επένδυσε» στη σύγκρουση με τον «μακεδονικό» εθνικισμό του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Εμπλοκή


Ο φανατισμός του κ. Γκρούεφσκι δεν του επέτρεψε να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, που θα κέρδιζε ο ίδιος, ως συστατικό, τον όρο «Μακεδονία». Τώρα είναι αντιμέτωπος ο ίδιος αλλά και η χώρα με μια αντιπαράθεση που θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση τη «μακεδονική» ταυτότητα, καθώς αναδεικνύεται η διπλή διεθνοτική ταυτότητα «Αλβανών και Σλαβομακεδονων», η οποία όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί όχι μόνο σε επίπεδο συμβόλων και επίσημης γλώσσας, αλλά και στην ονομασία της χώρας.Εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή σε αυτό το δύσκολο ερώτημα, τότε θα κινδυνεύσει ακόμη και η ίδια η επιβίωση της ΠΓΔΜ.


Τα μηνύματα είναι αρνητικά. Στα Σκόπια η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια «επαναπροσδιορισμού της Μακεδονίας ως διεθνοτικού κράτους» και επιμένει να στηρίζει ως μοναδική διέξοδο την προσφυγή σε νέες εκλογές. Το αδιέξοδο κορυφώνεται, καθώς το SDSM και τα αλβανικά κόμματα δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παράκαμψης της συνταγματικής τάξης και της ανάληψης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και σχηματισμό κυβέρνησης με βάση τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των εκλογών του Δεκεμβρίου. Μία τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Αλβανία επίσης, βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να προκαλέσει και το Βελιγράδι, καθώς την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Αλβανού προέδρου στη Σερβία μετά από 69 χρόνια, επιλέγοντας όμως να επισκεφθεί τη Νότιο Σερβία, τις κοινότητες Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς όπου κατοικεί η αλβανική μειονότητα, αποδεχόμενος πρόσκληση του τοπικού Αλβανού δημάρχου και χωρίς να έχει καμία επαφή με Σέρβους κρατικούς αξιωματούχους.

Συμβολισμός

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη αυτή συνδυάστηκε με τον εορτασμό στην Αλβανία και σε όλες τις περιοχές που κατοικεί αλβανικό στοιχείο της συμπλήρωσης 130 ετών από τη λειτουργία του πρώτου αλβανικού σχολείου.

Η σχετικά χλιαρή αντίδραση του Βελιγραδίου, πάντως, τροφοδότησε και πάλι τα σενάρια περί συμφωνίας ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Αλβανών, με παραχώρηση στη Σερβία των περιοχών του Βόρειου Κοσόβου όπου κατοικούν Σέρβοι με αντίστοιχη παραχώρηση του Πρέσεβο στους Αλβανούς...

Ομως και στα Τίρανα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Εν μέσω καταγγελιών ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένοι υπουργοί υπό την καθοδήγηση του Ε. Ράμα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους το εμπόριο ναρκωτικών που τροφοδοτεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πολιτική κρίση.

Ο κ. Ράμα αρνείται να παραιτηθεί ώστε να είναι υπηρεσιακή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις εκλογές του Ιουνίου. Ηδη η αντιπολίτευση πραγματοποιεί καθημερινές διαδηλώσεις στα Τίρανα και απειλεί να μποϊκοτάρει τις εργασίες της νέας βουλής εάν δεν υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η Αλβανία «χαράζει» νέα σύνορα στα Βαλκάνια

Αντιμέτωπη με τα πιο δυσοίωνα σενάρια βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ένα κύμα αποσταθεροποίησης που προκαλούν περιφερειακές αντιπαραθέσεις και η έξαρση εθνικισμών και αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια και στα ανατολικά σύνορά της, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες προκλήσεις σε μια στιγμή μάλιστα που τα Μνημόνια πλήττουν την κοινωνική συνοχή, την εθνική αυτοπεποίθηση, αλλά και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. 

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Το αλβανικό στοιχείο που είναι συγκεντρωμένο στις δυτικές περιοχές στα σύνορα με την Αλβανία και το Κόσοβο πιθανότατα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να επιδιώξει σε πρώτη φάση την αυτονομία εντός της ΠΓΔΜ.


Η Τουρκία ερευνά γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Εχοντας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έναν όλο και πιο επικίνδυνο γείτονα που ανάγει, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Μ. Τσαβούσογλου, την «Ελλάδα και το Αιγαίο» σε «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, το σκηνικό στα βόρεια σύνορα της χώρας θυμίζει κινούμενη άμμο. Σε μια στιγμή που ο ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια λόγω της οικονομικής κρίσης (και της απώλειας των ερεισμάτων στον τραπεζικό τομέα) αλλά και του Μεταναστευτικού έχει περιορισθεί σημαντικά.
Ολο και πιο δύσβατη γίνεται στην Τουρκία η πορεία προς το δημοψήφισμα, ενώ είναι φυσικό να τίθενται ερωτήματα για τη νομιμότητα μιας διαδικασίας η οποία θα εξελιχθεί σε μια χώρα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, το οποίο παίρνει διαρκείς παρατάσεις από πέρυσι το καλοκαίρι.
Παρότι η δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο έχει και εσωτερικές διαστάσεις, είναι σαφές ότι όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, δεν θα αλλάξουν πολλά στο Αιγαίο.
Ο κλασικός αναθεωρητισμός του κεμαλικού κατεστημένου έχει βρει το πιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στο ισλαμοεθνικιστικό αφήγημα του νεο-οθωμανισμού του Ταγίπ Ερντογάν, κορυφαία στιγμή της οποίας είναι θα είναι η ανάδειξή του σε απόλυτο ηγεμόνα της Τουρκίας.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, μιλώντας σε διευθυντές τουρκικών εφημερίδων, δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Αιγαίο είναι «εθνική υπόθεση» και μετά το δημοψήφισμα όλα τα τουρκικά κόμματα θα κληθούν να συναποφασίσουν την τακτική σε αυτό το ζήτημα.
Στην παρούσα φάση, πάντως, αυτό που φαίνεται να επιδιώκει είναι να μην έχει ενοχλητικά μέτωπα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θέλει να αποφύγει στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιαδήποτε «μονομερής» κίνηση, όπως ερμηνεύει η Τουρκία κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για άσκηση των δικαιωμάτων που της προσφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συνθήκες, δεν θα μένει αναπάντητη...

Το PIRI REIS

Ήδη το K. PIRI REIS, πάρα τις περιορισμένες δυνατότητές του, πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο είτε με το BARBAROS είτε με το νέο ερευνητικό σκάφος που έχει ναυπηγηθεί μάλιστα σε τουρκικά ναυπηγεία.


Η Άγκυρα είναι προφανές ότι επιχειρεί να παίξει με τα «νεύρα» της ελληνικής πλευράς και σε αυτό κατατείνει όλος ο σχεδιασμός ασκήσεων αλλά και ερευνών στο Αιγαίο. Σε ένα από ετήσια προγράμματα ερευνών (2017 Yili Ulusal Deniz Arastirma Sefer Plani) που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο «9ης Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017. Η διάταξη του χάρτη των ερευνών, χωρίς να εκτείνεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, είναι κατανεμημένος έτσι ώστε να εχει συμβολική σημασία η αποτύπωσή του.

Για τις έρευνες που θα διεξαχθούν από το K. PIRI REIS και το DOKUZ EYULUL έχουν επιλεγεί περιοχές που είτε γίνονται σφήνα μεταξύ ελληνικών νησιών είτε αναπτύσσονται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και επιχειρεί να επιβάλει την πολιτική των «γκρίζων ζωνών».

Η περιοχή c απλώνεται απέναντι από τη νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, η D απέναντι από το Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο και Ιμια και η E απέναντι στο Γυαλί και τη Στρογγυλή της Νισύρου.

Η αναγγελία ερευνών από το ωκεανογραφικό Cesme ακολούθησε η αναγγελία για έξοδο του K. PIRI REIS στο Αιγαίο και στα «διεθνή ύδατα» της Μεσογείου. Ερευνες που δεν αφορούν συγκεκριμένα την υφαλοκρηπίδα, αλλά τα υπερκείμενα ύδατα και συνεπώς θεωρητικά δεν απαιτείται άδεια από το παράκτιο κράτος, παρά μόνο προηγούμενη γνωστοποίηση της έρευνας.
Χωρίς συντεταγμένες

Όμως το πρόβλημα δημιουργείται όταν η Τουρκία εκδίδει NAVTEX σε περιοχές που αφορούν προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα (όπως την περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου, Αθω), αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Πάντως η NAVTEX 289/17 που προανήγγειλε τις έρευνες του K. PIRI REIS δεν είχε συντεταγμένες, κάτι που ερμηνεύεται ως μία ακόμη προσπάθεια να δοκιμασθούν οι αντοχές και τα αντανακλαστικά της Αθήνας, μέχρι τις 18 Μαρτίου οπότε και προβλέπεται η ολοκλήρωση των ερευνών..


Όλο αυτό το σκηνικό πάντως προσφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αφήγημα, ώστε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην αυριανή συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών , Ρεξ Τίλερσον, να προβάλει την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και σταθερού αξιόπιστου συμμάχου σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Και αυτή η στήριξη να μην αφορά μόνο την αντιμετώπιση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και τη στάση της Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ.
Το τρίγωνο της έντασης

Η δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο και η αναμενόμενη επανάληψη (λόγω βελτίωσης του καιρού την άνοιξη) ερευνητικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο στο τρίγωνο μεταξύ Κρήτης - Καστελόριζου και Κύπρου θα συνεχισθεί.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ 

ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σε ένα μήνα «σκάει» και η Αλβανία εάν ο Έντι Ράμα δεν παραιτηθεί από πρωθυπουργός


Σκληραίνει τη στάση της η αλβανική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει ότι θέλει το κεφάλι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο… πιάτο.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και αποφάσισαν την ακόλουθη κοινή στάση προκειμένου να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του, αποφάσισαν ομόφωνα, κανένα από τα κόμματα του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, να μην εγγραφεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για να μετάσχει στις εκλογές, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Ράμα δεν θα υποβάλει την παραίτησή του. Στη λίστα είναι 24 κόμματα του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της ελληνικής μειονότητας ΚΕΑΔ.

Επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να επιμείνουν στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις εκλογές.
Αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα, συγκροτώντας στις πόλεις Συνέδρια Πολιτών, τα οποία θα στελεχώνονται από επώνυμα μέλη των τοπικών κοινωνιών και θα παλέψουν για τη διενέργεια ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αλβανικών εφημερίδων, βάσει του Εκλογικού Νόμου, ένα κόμμα προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το αργότερο έως την 10η Απριλίου 2017, ενώ μέχρι την 19η Απριλίου το αργότερο, θα πρέπει να έχει δηλώσει εάν και με ποιον συνασπισμό Κομμάτων θα κατέβει στις εκλογές.

Όπως αντιλαμβάνεστε εάν ο Έντι Ράμα δεν παραιτηθεί σε ένα μήνα από σήμερα η Αλβανία εισέρχεται και επισήμως σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι στενές σχέσεις του Έντι Ράμα με το σύστημα του Τζορτζ Σόρος και με τους ισλαμιστές του Ερντογάν, όπως και οι κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών τον έχουν βάλει στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου.

από tribune.gr

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Έκκληση Ντούλε για συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Αλβανικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επιτέθηκε σκληρά στο Σαλί Μπερίσα

Όλα τα συνεργαζόμενα μικρά κόμματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ, έκαναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης  ζητώντας τη συμμετοχή των πολιτών στη μεγαλειώδη διαδήλωση που οργανώνει η αντιπολίτευση, ζητώντας την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και πρόωρες εκλογές.  

Στο «κίνημα» κατά της κυβέρνησης εντάχθηκε και το κόμμα του Πέτρο Κώτση που είχε δύο χρόνια να κάνει την εμφάνιση του. Ο κ. Κώτση που θεωρούνταν άνθρωπος του πρώην πρόεδρου του ΣΚ και φανατικό πολέμιο του νυν προέδρου Εντι Ράμα χαρακτήρισε το κίνημα κοινωνικό και όχι πολιτική εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

 Η διαδήλωση που θα γίνει στα Τίρανα, αύριο το μεσημέρι, 21/01/2011, με κεντρικό σύνθημα «Sali dorezo bllokun», στα ελληνικά «Σαλί παράδωσε το μπλοκ» αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών ελέω και του αποκαλυπτικού βίντεο που προβλήθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Στις δηλώσεις του που προβάλλονται από στα αλβανικά μέσα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, δεν περιορίστηκε μόνο στην έκκληση για συμμετοχή στη διαδήλωση αλλά επιτέθηκε στη κυβέρνηση και προσωπικά στο Σαλί Μπερίσα, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της βουλής ως την ποιο ντροπιαστική των τελευταίων 20  χρόνων. 



Σε ένα πράγμα είναι σταθερός ο Βαγγέλης Ντούλες: Στις κωλοτούμπες...
Τύφλα να' χουν ο Γιάννης Μελισσανίδης και η Νάντια Κομανέτσι!

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μια φωτογραφία του Ελληνικού Σχολείου στο Βουνό Χιμάρας από το 1909 - Σε αντίθετο ρόλο σήμερα η Μητρόπολη Αργυροκάστρου

image



Bουνό Χιμάρας: Φωτογραφία από το έτος 1909.

Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Βουνού σε μία αναμνηστική φωτογραφία με τον δάσκαλο τους που δεν ήταν άλλος από τον ιερέα του χωριού ο οποίος τους δίδασκε με λόγια και πράξεις τα θεία γράμματα και τις απαραίτητες γνώσεις.

Χωρίς την εκκλησία τώρα όλοι θα μιλούσαμε τουρκομογγόλικα και θα είχαμε χάσει τη συνείδηση μας.
Χάρης και μόνο της ορθοδοξίας επιβιώσαμε και εμείς.

www.pelasgoskoritsas.gr


Σχόλιο Ε.Λ.Α.: Πραγματικά μας συγκλόνισε αυτή η φωτογραφία - κειμήλιο που παρουσίασε ο Πελασγός Κορυτσάς, που αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία και ταυτότητα του χωριού Βουνό στον Δήμο Χιμάρας.
Στο μικρό κείμενο που ακολουθεί τονίζεται και ο ρόλος της Εκκλησίας στην διατήρηση όχι μόνο της ορθόδοξης πίστης στον Χριστό αλλά και της ελληνικής εθνικής συνείδησης για τους κατοίκους του χωριού.

Σήμερα δυστυχώς η ηγεσία της τοπικής ιεραρχίας ακολουθεί τον ακριβώς αντίστροφο δρόμο.  Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και πιο συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου όχι μόνο δεν φροντίζει να επαναφέρει την ελληνική γλώσσα στα χωριά που την στερήθηκαν κατά την πενηντάχρονη κομουνιστική δικτατορία, αλλά κοιτά να εξαλβανίσει πλήρως τους Έλληνες των μη αναγνωρισμένων ελληνικών μειονοτικών χωριών.

Για παράδειγμα, ο πατήρ Σιλουανός με καταγωγή από την Πάτρα, ο οποίος είναι εφημέριος στη Χιμάρα, κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη Δημητρίου έμαθε αλβανικά ώστε να τελεί την μισή και πλέον Θεία Λειτουργία στην αλβανική όταν πηγαίνει να λειτουργήσει σε χωριά που έχασαν την ελληνική γλώσσα όπως το Κηπαρό!

Θα τρίζουν τα οστά των άγιων ιερέων όπως του συγκεκριμένου από το Βούνο που είχε ως καθήκον να μεταλαμπαδεύσει την Ελληνική Παιδεία στα Ελληνόπουλα του χωριού.

Στα χωριά της Λιούτζης, όταν έπεσε το χοτζικό καθεστώς και άνοιξαν οι Ιεροί Ναοί, οι ηλικιωμένοι έλεγαν "μπορεί να χάσαμε τη γλώσσα και να μιλάμε αλβανικά, αλλά την Λειτουργία θα την κάνουμε πάντα στα ελληνικά!".

Φαίνεται πως λογάριαζαν χωρίς τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τον μητροπολίτη Δημήτριο.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν στους αρχιερατικούς θρόνους ανέβουν κάποια στιγμή αλβανοί...   

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σκηνικό ανάφλεξης στήνουν Σκόπια και Αλβανία



Σκηνικό ευρύτερης κρίσης δημιουργούν στα γειτονικά δυτικά Βαλκάνια τυχοδιωκτικές ενέργειες των ηγεσιών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.


Ο πρόεδρος της πρώτης Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ συνεχίζει καταχρηστικά να μη δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας στον Ζόραν Ζάεφ ώστε να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτική κρίση σε εθνοτική, με την εμπλοκή και των ηγετών της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Με επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν -ως στρατηγικό εταίρο της χώρας του όπως αναφέρει- επιχειρεί να εμφανίσει ως αιτία της τελευταίας κρίσης την 'αλβανική πλατφόρμα', κατηγορώντας παράλληλα τους ηγέτες της Αλβανίας και του Κοσόβου για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. 'Νομίζω ότι η καταδίκη και η απόρριψη αυτού του εγγράφου (της λεγόμενης αλβανικής πλατφόρμας) είναι η μόνη διέξοδος από την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε' αναφέρει.

Επίσκεψη

Την ίδια ώρα, Τίρανα και Πρίστινα φρόντισαν χθες με ενέργειές τους, που είχαν να κάνουν με τη Σερβία να ανεβάσουν την ένταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπούγιαρ Νισάνι πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Νότια Σερβία στους δήμους του Μπουγιάνοβατς και του Πρέσεβο, όπου ζουν αλβανόφωνοι, την πρώτη που πραγματοποίησε Αλβανός πρόεδρος μετά το 1948, όταν είχε επισκεφτεί την περιοχή ο Εμβέρ Χότζα. Εγινε μάλιστα δεκτός από Αλβανόφωνους που κρατούσαν αλβανικές σημαίες και με την ανάκρουση μόνο του αλβανικού εθνικού ύμνου, ενώ είχαν αναρτηθεί μεγάλες αφίσες με φωτογραφία του που έγραφαν στα αλβανικά 'Καλώς ήρθες πρόεδρε'.


Παράλληλα ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσόβου (KSF) σε κανονικό στρατό της χώρας, χωρίς όμως την έγκριση της σερβικής μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα.
Το τέχνασμα του Χ. Θάτσι είναι να μην αλλάξει την ονομασία της KSF, αλλά η ενέργειά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει στον σχηματισμό στρατού στο Κόσοβο, κάνοντας λόγο για όρια τα οποία η χώρα του δεν θα δεχτεί να ξεπεραστούν. Επίσης, σε άλλες του δηλώσεις, σχολίασε αρνητικά τη μη ανάκρουση του σερβικού εθνικού ύμνου κατά την επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, προσθέτοντας ότι 'κανείς δεν θα επιτρέψει να κάνουν όνειρα σε βάρος του εδάφους και των ζωτικών συμφερόντων του λαού μας'.

Η επιστολή Ιβάνοφ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σταλεί και είχε τεθεί υπόψη των μελών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε προχθές στις Βρυξέλλες και συζήτησε τόσο το θέμα της ΠΓΔΜ όσο και των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια απόφαση και το θέμα παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με την επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από την προεδρία της ΠΓΔΜ χθες, επιχειρεί να θέσει εκβιαστικά διλήμματα, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιδεοντολογικές ενέργειες της ηγεσίας της Αλβανίας και του Κοσόβου. Για να γίνει αποδεκτή η λεγόμενη 'αλβανική πλατφόρμα', που θέτει προς διεκδίκηση μια σειρά αιτήματα των Αλβανόφωνων στην ΠΓΔΜ, με πρώτο αυτό της αναγνώρισης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης στις περιοχές, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά το 20%, υπήρξε πρόσκληση στο πρωθυπουργικό γραφείο του Εντι Ράμα στα Τίρανα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, όπου έγινε και η υπογραφή. Επίσης ανάλογη συνάντηση έγινε και με τη ηγεσία του Κοσόβου, όπου συζητήθηκε το θέμα της 'αλβανικής πλατφόρμας'.

Στην επιστολή του ο Γκ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι μια δεχόμενη αποδοχή της 'αλβανικής' πλατφόρμας απειλεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, φέρνοντας τη χώρα σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από κάποια άλλη χώρα, ενω οδηγεί σε συνταγματικές αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.

Πάντως το μήνυμα της ΕΕ όπως δόθηκε από την ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν προς τα Σκόπια να 'μην παίζουν με τη φωτιά' και ότι 'δεν πρέπει να επιτραπεί η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε εθνοτική'.

Χρίστος Τελίδης

ΕΘΝΟΣ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

O γιος του αρχιληστή Νταούτ Χότζα καμαρώνει που πολέμησε τους Έλληνες το 1940



Ηρωποιούν τους Τσάμηδες, διαστρεβλώνουν την ιστορία!

xotza nt2Πολύ καλά οργανωμένη φαίνεται ότι είναι η προπαγάνδα των Αλβανών, με την στήριξη της Άγκυρας και η στόχευση να κρατά, να επαναφέρει και τροφοδοτεί τα ακραία στοιχεία, αρχής γενομένης από τους Τσάμηδες.
Και φυσικά κρίσιμο ρόλο στην προπαγάνδα που στήνεται, κατέχει η διαστρέβλωση της ιστορίας και των ιστορικών γεγονότων.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και των δύο –της ανατροφοδότησης του εθνικισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορίας- αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε ο Ιμπραχίμ Χότζα, 95 χρονών, γιος του Νταούτ Χότζα, η δολοφονία του οποίου έδωσε το έναυσμα για την κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς εναντίον της Ελλάδας το 1940.
Η συνέντευξη του 95χρονου, φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel One, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι τουρκικών συμφερόντων.
Ο Νταούτ Χότζα είχε γεννηθεί σε χωριό της Παραμυθιάς. Από το 1920, αρχηγός συμμορίας, είχε εμπλακεί σε πλήθος ποινικών πράξεων, ληστείες, κλοπές και δολοφονίες. Το 1923 επικηρύχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και φαίνεται ότι τότε υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αλβανία.
Δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 1940, σε αλβανικό χωριό όπου εργάζονταν κοντά στα σύνορα. Μάλιστα οι δράστες της δολοφονίας, κατέφυγαν στο ελληνικό έδαφος όπου ζήτησαν άσυλο αλλά και το ποσό της επικήρυξης.
xotza nt1
Δύο μήνες μετά οι Ιταλικές αρχές, ανακοινώνουν ότι στην ελληνοαλβανική μεθόριο διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα. Παρουσιάζουν τον Νταούτ Χότζα, ως πατριώτη που είχε γεννηθεί στην αλύτρωτη περιοχή της Τσαμουριάς και κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι δεν του συγχωρούσαν τον αγώνα του για την προσάρτηση της Τσαμουριάς στην μητέρα πατρίδα!!!
Η δολοφονία αυτή λοιπόν ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης και ο γιος του Νταούτ Χότζα, αποδέχθηκε ότι η Ιταλία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό για την επίθεση εναντίον της Ιταλίας... Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έκανε την δική του έρευνα για την δολοφονία του πατέρα του και σύμφωνα με όσα ανέφερε, σκοτώθηκε σε ενέδρα από επταμελή ομάδα Ελλήνων χωροφυλάκων και πρώην κρατουμένων, που είχαν στείλει οι Ελληνικές Aρχές, οι οποίες μάλιστα, είχαν επικηρύξει το Χότζα με 500 χιλ. δραχμές.
Ο γιος του δήλωσε στην εκπομπή ότι ο Χότζα με τους συμπολεμιστές του, μετά το 1913, σκότωσαν σε μάχες 72 Έλληνες στρατιώτες.
Τέλος, ο γιος του Χότζα, Ιμπραχίμ, δήλωσε στην εκπομπή ότι ο ίδιος κατετάγη στα δύο τάγματα Τσάμηδων που επιτέθηκαν μαζί με τους Ιταλούς εναντίον της Ελλάδος. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Πολεμήσατε εναντίον των Ελλήνων;», ο γιος του Χότζα απάντησε: «Πολέμησα τους εισβολείς».

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

O καβαλιέρος της Ομόνοιας Νικολάκ Νεράτζι τίμησε την 17η Φεβρουαρίου ως ημέρα ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

Ο "μπροστάρης" του αγώνα των Χιμαραίων για το ιδιοκτησιακό Νικολάκ Νεράντζι με τον πρόεδρο της Ομόνοιας Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη (αριστερά)
μπροστά από την τεράστια αλβανική σημαία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
που διοργανώνει στα Τίρανα το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. 


"Τα μάτια σου μπορεί να κοιτάζουν προς τον πλανήτη, οι ρίζες σου όμως είναι στον τόπο σου. 

Ένας άνθρωπος που δεν πολεμάει και δεν τιμά τη γη του δεν τιμά και δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του. Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών έχουν εκφραστεί ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος όταν χάσεις τη γη που έχεις γεννηθεί. 
Γι' αυτό για το λαό του Κοσόβου η ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου είναι μία ιερή μέρα. 

Είναι ένας λαός που έχει μεταναστεύσει πολύ, όμως τα πόδια τα είχαν πάντοτε καρφωμένα στη γη τους και αυτή είναι η περηφάνια τους! 

Να χαίρεσαι τη μέρα της λευτεριάς αγαπημένο μου Κόσοβο!"



ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Παν. Μπάρκας προς Έντι Ράμα στην ημερίδα του MEGA: «Λησμονήσατε ότι στις φυλακές του Χότζα η ελληνική γλώσσα ανταγωνίζονταν επάξια την αλβανική»


Ο Ράμα (δεξιά) εξήρε το ρόλο της Ελληνικής μειονότητας. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Αλβανίας μετέχει σε ημερίδα πολιτικού φορέα της ελληνικής εθνικής μειονότητας για θέματα εθνικής ταυτότητας και δικαιωμάτων της.... 


Αίσθηση προκάλεσε η  ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Παναγιώτη Μπάρκα για την ελληνική μειονότητα, παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού και τριών υπουργών της κυβέρνησης. Ο Μπάρκας αναφέρθηκε στην συνεισφορά του ελληνισμού στην περιοχή και εξήγησε γιατί είναι αβάσιμες οι θεωρίες των Αλβανών σε σχέση με το αυτόχθονο του ελληνισμού στα εδάφη αυτά.

Ο Ράμα που παρακολούθησε την ημερίδα στους Αγ. Σαράντα ως προσκεκλημένος, όταν πήρε το λόγο είπε χαρακτηριστικά: «Ο καθηγητής τα είπε περίτεχνα. Τα στοιχεία του δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τρεις υπουργοί της κυβέρνησής του, παραβρέθηκαν στη συνάντηση με θέμα «Κοινή ένταξη. Διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα». Ο Ράμα εξήρε το ρόλο της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία (ΕΕΜ) ώστε να υπάρχει πολυφωνία στη χώρα, που οδηγεί στην ενότητα και τη συμβίωση προς όφελος όλων και αποτελεί την ουσία του πλούτου, που δεν επιτρέπεται να καταχραστεί κανείς για μικροπολιτικά συμφέροντα. Θεώρησε την ταυτότητα της ΕΕΜ αδιαπραγμάτευτη και υπόθεση που δεν αφορά την ίδια, αλλά το κράτος στο οποίο αυτή ανήκει. 

Η Μηχανή του Χρόνου δημοσιεύει τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του καθηγητή Μπάρκα: Ο καθηγητής αναφέρθηκε πρώτα στο παράδειγμα του Αλή Πασά «Έγινε γνωστός σε Δύση και Ανατολή, από τον Βοναπάρτη και το Βύρωνα μέχρι τους τσάρους της Ρωσίας, όχι για τα όπλα και την πονηριά του, αλλά προβάλλοντας τον ελληνικό διαφωτισμό των Ιωαννίνων». 

Όπως τόνισε: «Η επίσημη γλώσσα του ήταν η ελληνική. Ήταν αυτός ο λόγος που ο άσπλαχνος πασάς ούτε στιγμή δεν εμπόδισε την ελληνική παιδεία και διαφωτισμό. Κατά συνέπεια, σ΄αυτή την πραγματικότητα αντιπαράθεσης αντιθέτων μέχρις εσχάτων, στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, τα αντίθετα αυτά συμβίωναν και συνεργούσαν, συνέβαλαν στην οικονομία, στο εμπόριο, δημιουργώντας δυνατότητες για την προσδοκία της ελευθερίας». Ο κ. Μπάρκας συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο θέμα της παιδείας, στη μητρική γλώσσα της σημερινής εθνικής ελληνικής μειονότητας. 

Όπως είπε: «Ο σεβασμός, η στήριξη και η προώθησή της είναι χρέος που οφείλουμε στην ιστορία και την παράδοση, που συμβάλλουν για να δούμε καλύτερα το παρόν και να ατενίσουμε με σιγουριά το μέλλον. Ο διαφωτισμός των ελληνικών γραμμάτων σε τούτα τα μέρη, συνέβαλε πρώτα στην καλλιέργεια και δημιουργία της νεοελληνικής ιδεολογίας, ως ιδέα και πραγματικότητα». » Σημαντικό είναι ότι η ελληνική γλώσσα – και όχι μόνο – έγινε το μέσο έκφρασης αυτών, ιδιαίτερα από το 1860 όταν ο Αναστάσης Πυκαίος ίδρυσε την πρώτη εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα για το αλβανικό θέμα. Οι Μήτκος, Βρέτος, Χριστοφορίδης, Βεκιλχάρτζης και αρκετοί άλλοι Αλβανοί λόγιοι της αλβανικής εθνικής αναγέννησης, χρησιμοποίησαν την ελληνική για να εκδηλώσουν, τόσο την αγάπη για τον ελληνισμό, όσο και την επιθυμία για την καλλιέργεια του αλβανισμού.

Ο Θεοφάνης Νόλης, η Ουρανία Ρούμπο, ο Ισμαήλ Κεμάλι, ο Πυγαίος, ο Χριστοφορίδης  και μέχρι τον Κονίτσα, έβλεπαν στον ελληνισμό τον κύριο εκφραστή και υποστηριχτή της ταυτότητάς τους και το γεγονός αυτό, επί χρόνια στη σειρά δεν κατάφεραν να βλάψουν, ούτε η πολιτική και οικονομική επένδυση του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ ούτε τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων». 

«Ωστόσο, είναι ιστορικά γνωστό ότι με αυτές τις αρχές και σχέσεις τράφηκε, για περίπου έναν αιώνα, η ιδέα του δυαδικού ελληνοαλβανικού κράτους. Αυτοί οι γνωστοί λόγιοι των αλβανικών γραμμάτων, οι οποίοι είχαν δίπλα Έλληνες δασκάλους ή ανθρώπους των γραμμάτων, ήξεραν να διακρίνουν κάλλιστα τον ελλαδικό ελληνισμό (ελληνικό κράτος) ως αυτοσκοπό, από τον οικουμενικό ελληνισμό ως διαχρονική διαφωτιστική αξία, που δρα ως πραγματικότητα πέρα από εθνικισμούς, σωβινισμούς, εχθρότητες, ρατσισμούς, εγωισμούς κλπ. Εμείς σήμερα, αρνούμαστε  να παραδεχτούμε τη δεύτερη αυτή πραγματικότητα του ελληνισμού, να κάνουμε όπως έπραξε η αφρόκρεμα των Αλβανών λογίων. Περισσότερο θέλουμε να την αποφύγουμε ή να την εξουδετερώσουμε. Για το σκοπό αυτό, εσκεμμένα, προσπαθούμε να ταυτίσουμε τον ελληνισμό με τον εθνικισμό, φθάνοντας μέχρι την παρερμηνεία  του Έλληνα πολιτικού  αρβανίτικης καταγωγής, Ι. Κωλέττη. Ταυτοχρόνως, επιδιώκεται η οικειοποίηση, ως αλβανικών, των οικουμενικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού, όπως της μυθολογίας, των μαντείων, των θεοτήτων, της μουσικής και όλων των άλλων αξιών,  που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.» «Η αντινομία αυτή, θέλω να πιστεύω, ότι στέκει στο θεμέλιο όλων των παρεξηγήσεων, προκαταλήψεων και αντιπαραθέσεων που εμποδίζουν  την καλλιέργεια μιας πραγματικότητας  πρότυπου  όσον αφορά τη ειρηνική συμβίωση, την κατανόηση, την πρόοδο, την πολυπολιτισμικότητα και τη συνεργασία μεταξύ γειτόνων.» 

Η συμβολή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία παραμένει ο φορέας των αξιών αυτών, ανεξαρτήτως της κρατικής στάσης απέναντί της. Στην πορεία της προς το μέλλον, έχει βγάλει συνεχώς από τη μνήμη της τις αρνητικές εμπειρίες που εμπνέουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Ας θυμηθούμε πώς λησμόνησε το αιματοκύλισμα που δέχτηκε σε γυναικόπαιδα και γερόντους μετά την καταστροφή του Λυκουρσιού, πώς λησμόνησε το χαλασμό του 1912-13, όταν 20 χωριά του Βούρκου καταστράφηκαν και 25.000 Έλληνες κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τις στρατιές των Αλβανών, που πήγαιναν να βοηθήσουν τον τουρκικό στρατό στα Ιωάννινα. Λησμόνησε τις συνέπειες, που υπέστη από τους διωγμούς που της επιβλήθηκαν με τη βοήθεια των Ιταλών κατακτητών την περίοδο 1917-20, κάποιες από τις οποίες βιώνει ακόμα και σήμερα. Λησμόνησε ότι στις αλβανικές φυλακές του 1945-55, η ελληνική γλώσσα ανταγωνίζονταν επάξια την αλβανική κλπ. Όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την έκθεση της CIA του 1934, που σημειώνει ότι ο βασιλιάς Ζώγου δεν θα μπορούσε να εγκαθιδρύσει το κράτος του, χωρίς τη συμβολή  των Ελλήνων εντός της επικράτειάς του. 

Πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτή η μειονότητα λησμόνησε τις εθνικές πληγές στο μεσοπόλεμο και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τάχθηκε με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό του αλβανικού λαού, σφραγίζοντας με αίμα και θυσίες όλα τα δικαιώματά της. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στο μεταπολεμικό αλβανικό κράτος, πρόσφερε την πιο αξιόλογη συνεισφορά της, αλλά και πλήρωσε ακριβό τίμημα, λόγω ακριβώς της ικανότητάς της, της συνεισφοράς της και ασφαλώς λόγω της ταυτότητάς της. Παρόμοιο χαρακτήρα, θέληση και ενέργεια παράγει η ελληνική μειονότητα  και σ΄αυτόν, τον τέταρτο αιώνα της αλβανικής μεταπολίτευσης. Αγνοεί την βαριά περίοδο του 1993-97, όταν απειλήθηκε η ίδια η ύπαρξή της. Αλλά από σεμνότητα δεν θέλει να θυμηθεί ότι δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ενώ είχε αρκετούς λόγους να πράξει το αντίθετο. Σήμερα αποτελεί την πιο νομοταγή κοινότητα στην Αλβανία και με τη φιλοσοφία αυτή διαθέτει τις ισχυρότερες οικονομικές επιχειρήσεις στη χώρα».   

Οι περιουσίες της μειονότητας «Δεν επιτρέπεται αυτής της μειονότητας να της υφαρπάζονται αδίκως οι περιουσίες της από κρατικές δομές και τη διεφθαρμένη δικαιοσύνη, με πλαστογραφημένα αποδεικτικά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα οποία ακόμα και σε περίπτωση που θα ήταν σωστά – που δεν είναι – είχαν παραχωρηθεί στους ιδιοκτήτες τους ως ανταμοιβή για την αλλαξοπιστία τους  και για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη αυτοκρατορία αυτή. ‘Η να υφαρπάζονται οι περιουσίες της προς ικανοποίηση του βρώμικου χρήματος και της λαιμαργίας των πολιτικών, οι οποίοι μέχρι σήμερα  δεν γνώριζαν που έπεφτε η θάλασσα – τόσο το χειρότερο όταν τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην αφομοίωσή της. Δεν μπορεί να επιτραπούν παράγοντες εκτός αυτής της μειονότητας να μιλούν εξ ονόματος της για την εθνική ταυτότητα των μελών της». 

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Μπάρκας μίλησε για την παιδεία και τα σχολικά βιβλία και επισήμανε την θετική βούληση στην πολιτική της υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νικόλα. Με δική της πρωτοβουλία παράγονται βιβλία για τους μαθητές αυτών των σχολείων σε πλήρη ταύτιση με τη φύση, τα ενδιαφέροντα και την ταυτότητά τους. Τελειώνοντας την ομιλία του ο καθηγητής, ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση και το όραμα, ώστε στην υπηρεσία αυτής της προσέγγισης να συντάξει και να ψηφίσει το νόμο για τις εθνικές μειονότητες. «Ώστε, μια τέτοια προσέγγιση να συνοδέψει με επενδύσεις σε υποδομές σε όλους τους τομείς και περιοχές, με τη λήψη μέτρων για την εγγύηση της τάξης και ασφάλειας. Αλλά, σε πρώτη γραμμή, να εντοπίσει και να προβάλλει άτομα απ΄αυτή την μειονότητα ικανά, αξιοπρεπείς συνομιλητές, ικανούς συνεργάτες, δημιουργικούς στη συνεισφορά τους στην υπηρεσία της εθνικής ελληνικής μειονότητας και της χώρας».... 

www.mixanitouxronou.gr

Απάντηση Χρήστου Κίτσου σε Λεωνίδα Παππά: Όταν το ΚΕΑΔ έδινε βήμα στο Ράμα δεν σας χάλαγε...

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Ομόνοιας,
Όπως και ο ίδιος ομολογήσατε, εμείς ως κόμμα των Ελλήνων σας καλέσαμε επίσημα στην ημερίδα για την παιδεία και αναμέναμε να ανταποκριθείτε άμεσα γιατί επρόκειτο για μία ευκαιρία που ως πρόεδρος της οργάνωσης των Ελλήνων θα μπορούσατε  να θέσετε τους προβληματισμούς του Ελληνισμού της Αλβανίας μπροστά στον πρωθυπουργό της χώρας οι οποίοι δια των πολλών ΜΜΕ θα γινόταν γνωστοί όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας. 
Δυστυχώς όμως, κατά περίεργο τρόπο, όχι μόνον δεν ανταποκριθήκατε, αλλά σαν να περιμένατε την ευκαιρία να δώσετε κτυπήματα κάτω από τη μέση στη συνεχόμενη και σοβαρή προσπάθειά μας για την  ανάδειξη και επίλυση των άμεσων και διαχρονικών προβλημάτων παιδείας, πολιτισμού, περιουσιών, ασφάλειας κλπ, της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δημοσιεύοντας στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης ανακοίνωση που κατά κάποιον τρόπο  αποκαλείτε εμάς  τους οργανωτές της ημερίδας, τους εκπαιδευτικούς και τους απλούς Έλληνες  επιπόλαιους  που εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες ενός ανθέλληνα πρωθυπουργού.
Ειλικρινά αιφνιδιαζόμαστε με αυτές τις δηλώσεις, που κάθε άλλο, δηλώσεις  ενός προέδρου της Ομόνοιας δεν είναι. Και ιδίως για ένα κόμμα που εκπροσωπεί στη μορφή και στο περιεχόμενο αποκλειστικά τους Έλληνες και οι στόχοι του είναι οι ίδιοι με εκείνους της Ομόνοιας.
Στα περίπου επτά χρόνια της ζωής του το κόμμα των Ελλήνων έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα της παιδείας και συνεχώς απαιτεί από το κράτος να δημιουργήσει τις κατάλληλες νομικές και πρακτικές προϋποθέσεις για ποιοτική εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Και η πρόσφατη ημερίδα ήταν πράγματι το κατάλληλο βήμα ώστε οι κοινές μας προτάσεις (Ομόνοιας - ΜΕΓΚΑ) να εισακουστούν από εκείνους που έχουν την υποχρέωση και το μέσο να τις λύσουν. Άλλωστε κι εσείς αποδεχτήκατε ότι όσο ο λόγος του προέδρου, τόσο και η τοποθέτηση της εκπαιδευτικού Άρτας Μπουζούκα (που αντιπροσώπευε τη συγκροτημένη άποψη όλων των εκπαιδευτικών)  ήταν άξιες συγχαρητηρίων. Σας  διαβεβαιώνουμε ότι και αυτά που ειπώθηκαν από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπάρκα ήταν επίσης αποστομωτικά ως προς την εθνικιστική ρητορική του κυρίου Ράμα  κατά καιρούς.
Ευτυχώς που όλη η δραστηριότητα μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλά κανάλια και την αλήθεια δεν μπορεί να την καλύψει κανείς. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι εμείς, με σύνεση και με πλήρη αξιοπρέπεια θέσαμε επί τάπητος και άλλα θέματα εκτός παιδείας όπως είναι ο νόμος  «Περί μειονοτήτων», το θέμα της υφαρπαγής των περιουσιών, το σβήσιμο των πινακίδων, η υποστολή των εθνικών συμβόλων, το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής στην υποδομή, στη γεωργία, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στην κοινωνική ευημερία. Μήπως κάναμε λάθος που ζητήσαμε να ρυθμιστεί νομικά το θέμα της παιδείας; Μήπως αστοχήσαμε που ζητήσαμε να συγκροτηθεί και για μας γραφείο παιδείας στους δήμους Δερόπολης και Φοινικαίων;  Μήπως δεν έπρεπε να κτιστεί το σχολείο στη Φοινίκη; Μήπως δεν είναι απαραίτητο ένα γηροκομείο στον τόπο μας; Για όλα αυτά υπήρχε δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Δεσμεύτηκε δημοσίως η κυβέρνηση να αυξήσει τα ειδικά  κονδύλια για την παιδεία και τον πολιτισμό.
 Σε ποιον άλλον θα μπορούσαμε να θέταμε τα προβλήματά μας; Εφόσον είμαστε πολίτες αυτής της χώρας λογικό είναι να τα απαιτήσουμε από την κάθε κυβέρνηση. Και αν δεν ξεκινήσουμε από τα μικρά, δε μπορούμε να πετύχουμε τα μεγάλα.
Σχετικά με την εκτίμησή σας ότι η δραστηριότητα αυτή ήταν μια προεκλογική φιέστα και ότι ο κ. Ράμα εκμεταλλεύτηκε το δικό μας βήμα  να νομιμοποιήσει την αλαζονική του στάση έναντι της κοινότητας και του ελληνισμού γενικότερα, σας, υπενθυμίζουμε ότι τέτοια βήματα ο κύριος Ράμα έβρισκε προ πολλού στα συνέδρια του ΚΕΑΔ, τότε που ο αρχηγός του τα είχε μέλι γάλα κι ας ήταν αυτός ο Ράμα που αποτάθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για  την ΑΟΖ. Ή μήπως ανακαλύψατε κάποιον άλλον αρχηγό αλβανικού κόμματος στη χώρα αυτή που να δίνει απλόχερα τα δικαιώματα στους συμπατριώτες μας για να ξέρουμε κι εμείς να απευθυνθούμε;
Εσείς θα πρέπει  να σταθείτε στο ρόλο του ηγέτη των Ελλήνων, γιατί πλέον έχει εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου μας. Ο τόπος αδειάζει, συρρικνώνεται και αντί να υπονομεύουμε ο ένας τον άλλον ας ενώσουμε τις δυνάμεις να γίνουμε περισσότεροι για να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την απραξία.
Έχετε στα χέρια σας και μια άλλη σημαντική πρόσκληση από μας το Κόμμα των Ελλήνων,το κάλεσμα να συγκροτήσουμε από κοινού τη Συμμαχία των Ελλήνων. Δε βλέπουμε κύριε Πρόεδρε να παίρνετε θέση πάνω σ’ αυτή και ούτε τουλάχιστον να την αναφέρετε δημοσίως. Είναι το δεύτερο κάλεσμα στη θητεία σας που κάνουμε για αυτή τη συμμαχία .Και οφείλετε να απαντήσετε γιατί είναι υποχρέωσή σας. Εμείς επιμένουμε ότι τα δύο κόμματα μαζί και όλοι οι άλλοι Έλληνες που σήμερα πρόσκεινται σε αλβανικά κόμματα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη εκπροσώπηση στην Αλβανική Βουλή και στη συνέχεια να κατακτήσουμε αξιοπρεπή θέση στα κέντρα αποφάσεων.
Ηδού η Ρόδος …!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 



ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ενταξιακή συμπόρευση διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα- παιδεία και πολιτισμός, δύο βασικοί παράγοντες


Το Σάββατο 25.02.2017 στους ‘Αγιους Σαράντα το Κόμμα των Ελλήνων διεξήγαγε ημερίδα με θέμα «Ενταξιακή συμπόρευση διατηρώντας την εθνική ταυτότητα-παιδεία και πολιτισμός δύο βασικοί παράγοντες», στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Έντι Ράμα, συνοδευόμενος από την υπουργό παιδείας κυρία Λ. Νικόλα, τον υπουργό Κοινωνικής Ευημερίας και Νεολαίας κ. Μπλέντι Κλόσι, ο υπουργός Ενέργειας κ. Δαμιανός Γκικνούρη και άλλοι βουλευτές.
Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν η ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων της Ελληνικής παιδείας στην Αλβανία και η δέσμευση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την υλοποίηση των υποσχόμενων σχετικά με την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την παιδεία των μειονοτήτων, την εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων για τα ελληνόπαιδα και η αποκατάσταση της υποδομής στον τομέα αυτό.
Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων κύριος Χρήστος Κίτσος παρουσίασε την αντικειμενική εικόνα της παιδείας μας αλλά ταυτόχρονα πρότεινε προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα πράγματα όπως: τον διορισμό εμπειρογνωμόνων από τη μειονότητα σε όλη τη δομή της παιδείας από το υπουργείο και μέχρι το κάθε γραφείο παιδείας, την άμεση έκδοση βιβλίων και προγραμμάτων στην ελληνική, την κατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, τη συγκρότηση γραφείου παιδείας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, κύριος Παναγιώτης Μπάρκας ανέπτυξε με σαφήνεια το σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική γλώσσα και πολιτισμός στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι ο πλούτος αυτός δεν ανήκει μόνο στον ελληνισμό αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.
Η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών κυρία Άρτα Μπουζούκα έκανε λεπτομερή ανάλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων της παιδείας, ανέφερε τις μεγάλες ελλείψεις κειμένων, το αλυτρωτικό περιεχόμενό τους, την έλλειψη προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού με τα σχολεία της μειονότητας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
Η υπουργός Παιδείας κα Λιντίτα Νικόλα στο λόγο της δεσμεύτικε ότι θα προωθήσει τα αιτήματά της και ότι άμεσα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σχολικού κτηρίου στη Φοινίκη και θα επισπεύσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το Πανεπιστήμιο των Τιράνων τη σύνταξη και έκδοση των απαιτούμενων σχολικών κειμένων σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και θα συγκαλέσει εμπειρογνώμονες για τη σύνταξη των απαιτούμενων προγραμμάτων.
Ο πρωθυπουργός κ.Έντι Ράμα τόνισε ότι είναι υποχρέωση του κρατους η μέριμνα για τη μειονότητα και υποσχέθηκε ότι θα ορίσει ειδικό κονδύλι για την παιδεία και τον πολιτισμό στην ελληνική μειονότητα, θα συγκροτήσει το γραφείο παιδείας για τους δήμους Δερόπολης και Φοινικαίων και θα ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου «Για τις Μειονότητες» για να τον προωθήσει προς ψήφιση στη βουλή.
Την δραστηριότητα αυτή παρακολούθησαν εκατοντάδες  εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ 26.02.2017