Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Οι Αλβανοί αφαιρούν την ιδιοκτησία σε 123 οικογένειες Ελλήνων στους Δρυμάδες Χιμάρας

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προχωρά η κυβέρνηση της Αλβανίας ξεκινώντας τη διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν 22 χρόνια πριν, το 1994, σε ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων, με βάση το νόμο 7501.
Με μια απλή ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε σ' ένα καφενείο στις Δρυμάδες, το Δημαρχείο Χιμάρας ανακοίνωσε πως από την Επιτροπή Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας που λειτουργεί στη Νομαρχία Αυλώνας και από την Επιτροπή (Task Force) που έχει συσταθεί από τον πρωθυπουργό για τον ίδιο σκοπό, έχουν εντοπιστεί "παρατυπίες" σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1994 από τις τοπικές επιτροπές διανομής αγροτικής γης με βάση το νόμο 7501. Για το λόγο αυτό το Δημαρχείο Χιμάρας θα προχωρήσει στη διοικητική διαδικασία "έρευνας" (=ακύρωσης) των τίτλων.
Στις 2 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε στο χωριό Βουνό της Χιμάρας ότι έχουν εντοπίσει 11.000 στρέμματα με "παράνομους " τίτλους ιδιοκτησίας και από ότι φαίνεται η αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας στο χωριό Δρυμάδες είναι η αρχή μαζικής αφαίρεσης τίτλων ιδιοκτησίας στην Χιμάρα.
Το Himara.gr διαθέτει τον κατάλογο των "προβληματικών τίτλων" που τοιχοκολλήθηκε στις Δρυμάδες και με μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει πως πρόκειται για τους τίτλους ιδιοκτησίας ελληνικών οικογενειών, που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές οικογένειες του παλιού χωριού Δρυμάδες. Πιθανολογούμε πως η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Ηλίας και Παλάσα.
Διευκρινίζουμε ότι ο κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι από 1 έως 10 και περισσότερα με έκταση από 100 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. το καθένα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από τις οικογένειες αυτές.
Μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τα κτήματα αυτά επιστρέφουν στο Κράτος το οποίο μπορεί:
1) Να τα παραχωρήσει στο ταμείο ελεύθερων κτημάτων, τα οποία θα δοθούν σε Αλβανούς υπηκόους των οποίων οι περιουσίες (στα Τίρανα ή αλλού) είχαν κατασχεθεί από το κομουνιστικό καθεστώς.
2) Να τα παραχωρήσει σε Αλβανούς επενδυτές έναντι 1 ευρώ με βάση το νόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ύστερα από τις επιτυχημένες πειραματικές αρχικές προσπάθειες του Αλβανικού κράτους για την αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας ελληνικών οικογενειών της Χιμάρας (όπως οι τίτλοι των οικογενειών Νεστούρη, Κυρίτση κ.ά.) και την απουσία μαζικών αντιδράσεων από τις τοπικές κοινότητες, η αρπαγή των περιουσιών των ελληνικών οικογενειών της Χιμάρας έχει πλέον ανέβει επίπεδο. Τώρα το Αλβανικό κράτος προχωρά σε μαζική αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες στη Χιμάρα.   


Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου

    Η κυβέρνηση της Αλβανίας ξεκίνησε την διαδικασία ακύρωσης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας.
    Αυτή είναι μια ακόμα ενέργεια σε μια κλιμακούμενη σειρά ενεργειών που στρέφεται ευθέως κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδιαίτερα της περιοχής της Χιμάρας καθώς και κατά της Αυτοκεφάλου Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και προσβάλλει βάναυσα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα του ελληνισμού της Αλβανίας. Η Δημοκρατία της Αλβανίας έχει αποδεχθεί από ετών την ευρωπαϊκή συνθήκη - πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, εν τούτοις παραβιάζει με αυξανόμενο και ανησυχητικό ρυθμό τις ανωτέρω αρχές και διατάξεις.
    Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές πως έχει δικαίωμα προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και πως τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να είναι αποδεκτές.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ομοίως θα πρέπει να τονίσει προς την κυβέρνηση της Αλβανίας πως η συμπεριφορά της απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι απαράδεκτη και δεν βοηθάει την πορεία της χώρας αυτής στον δρόμο της προς την Ευρώπη.
    Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα που διαμένει στις αρχέγονες εστίες της για χιλιετίες δεν είναι δυνατό να υφίσταται τέτοιες πρακτικές, αδιανόητες για μια δημοκρατική χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
                                                                        
Το ΔΣ της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
14 Απριλίου 2016  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.