Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ένα δεύτερο βιβλίο για τον καπετάν Θύμιο Λιώλη, τον Οπλαρχηγό της Βορείου Ηπείρου

Ένα δεύτερο βιβλίο για τον καπετάν Θύμιο Λιώλη, τον Οπλαρχηγό της Βορείου Ηπείρου
«Ο αγροφύλακας που έγινε θρύλος», είναι το δεύτερο βιβλίο αφιερωμένο στον Καπετάνιο του Βούρκου κι όλων των Ριζών, τον Οπλαρχηγό ΘύμιοΛιώλη.
Η ιστορική αυτή νουβέλα, του συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου των 180 σελίδων, βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα και μαρτυρίες, πολλά από τα οποία αναφέρονται για πρώτη φορά. 
Στο βιβλίο παρελαύνει όλη η ζωή του Καπετάνιου, οι μάχες που έδωσε με τους μπέηδες, τους αγάδες και τους ληστοσυμμορίτες, μα και οι αγώνες με τους Τουρκαλβανούς, Βούλγαρους, Ιταλούς και Γερμανούς  και πώς κατόρθωσε από ένας απλός ακτήμονας γεωργός, αγροφύλακας του αγά Σιαμέτι της Κρανιάς να γίνει ο καπετάν Λιώλης, ο Οπλαρχηγός πρώτης τάξεως, να γίνει θρύλος.
Η ικανότητα, η ανδρεία, η παλικαριά, η αυθορμητικότητα, η υπερηφάνεια, η λεβεντιά, η βροντοφωνία για δικαίωση και ελευθερία και πάνω απ' όλα η δέσμευσή του στην προστασία των αδύναμων ακτημόνων γεωργών, είναι τα προτερήματα που προβάλλονται στο βιβλίο αυτό.
Προτερήματα κι ένα όνομα που αμαυρώθηκαν για πενήντα χρόνια και που μόνον σαν θρυμματίστηκε το δικτατορικό κέλυφος οι άνθρωποι μίλησαν ελεύθερα. Μίλησαν για έναν ικανό, ευθαρσή και περιλάλητο άνθρωπο. 
Για έναν άριστον σκοπευτή που βούλωνε την κάνη του αντιπάλου. Που και ο Χάρος τον φοβούταν και που χόρευε ακόμα και στο ταψί. Μίλησαν για έναν άνθρωπο θρύλο. Για τον αγροφύλακα της Κρανιάς Θύμιο Λιώλη που έγινε θρύλος. Που έγινε ο ήρωας της νουβέλας αυτής. Και που καθήκον μας να τους προβάλλουμε, να τους δώσουμε την πρέπουσα θέση.
Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από την ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» στα πλαίσια της σειράς εκδόσεων για την ανάδειξη των επιφανών ανδρών της Βορείου Ηπείρου και τις αξίες του βορειοηπειρωτικού χώρου.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.