Σελίδες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Με επιτυχία τα Καλπάκια 2016


Με κάθε λαμπρότητα και παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2016», που είναι αφιερωμένες στο Έπος του 1940.

Η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου, αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά πόλο έλξης για εκατοντάδες δημότες αλλά και επισκέπτες από πολλές γωνιές της Ελλάδος. 

Η αναπαράσταση ζωντάνεψε μνήμες από την εισβολή των Ιταλών και τις νικηφόρες μάχες  στα βουνά όπου γράφτηκαν οι πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας.
Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. 


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης μίλησε για την έννοια της ελευθερίας που είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των Ελλήνων και επισήμανε τον ηρωισμό των φαντάρων που ρίχτηκαν στη μάχη πολεμώντας για τα ιδανικά της πατρίδας τους. 

«Σήμερα τιμούμε αυτή τη θυσία. 
Την τιμούμε με κάθε σεβασμό και δηλώνουμε την υποχρέωσή μας να φυλάμε ως ιερά τα ιδανικά των προγόνων μας και να διατηρήσουμε άσβεστο το θρύλο τους. Ιδιαίτερα εμείς, στο παραμεθόριο Πωγώνι, έχουμε αναλάβει την ιερή αυτή παρακαταθήκη να κρατήσουμε «ζωντανό» το έπος του ’40» σημείωσε μεταξύ άλλων.


Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος που έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, η  στρατιωτική, αστυνομική και πυροσβεστική ηγεσία, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Τ.Κ. Δελβινακίου όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πωγωνησίων κ. Γρηγόρης Άρμπυρος ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Νίκος Θεοδοσίου.
Παράλληλα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το Έπος του 1940 και έγινε ένα μικρό αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα από το νομικό και συγγενή του εκλιπόντος, κ. Χρ. Σιαράβα.


ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, όπου τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. 

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε κ. Τζιάλλα Μάντζιου Ελευθερία, κόρη του αξιωματικού Ευρυσθένη Τζιάλλα, που είχε την ευθύνη του παρατηρητήριου. 


από parakalamoscity.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.