Σελίδες

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Εφημερίδα "Δημοκρατία": Στα δύο για τις εκλογές η Βόρειος Ήπειρος με ηπετιότιτα της Ομόνοιας - ΚΕΑΔ


Κομμένη «στα δύο», αλλά ας ελπίσουμε όχι διχασμένη, κατεβαίνει η ελληνική μειονότητα στις κρίσιμες αλβανικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, με ευθύνη του «διαχρονικού» αρχηγού του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και κάποιων περίεργων Ελλήνων «μεσαζόντων», που αγνόησαν στη πράξη την επίσημη έκκληση του υπουργείου εξωτερικών για ενότητα.

Επί της ουσίας τα δύο κόμματα της μειονότητας (ΕΕΜΜ/Μέγκα και ΚΕΑΔ) κατεβαίνουν ως… ουρές των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του Δημοκρατικού, υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, και του Σοσιαλιστικού, υπό τον πρώην δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.

Η εξέλιξη αυτή, που για το σχήμα ΚΕΑΔ - Ομόνοια αποτελεί πάγια πρακτική των τελευταίων ετών, επιβλήθηκε λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Ντούλε να συμπράξει με τον αρχηγό του Μέγκα Χριστάκη Κίτσιο στη σύσταση μιας «ελληνικής μειονοτικής συμμαχίας», που θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόνομο πόλο προσέλκυσης και εκπροσώπησης της μειονότητας.


Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ με τίτλο «Γιατί το ΕΕΜΜ εντάχθηκε στη δεξιά συμμαχία» το δημοφιλές στη μειονότητα ηλεκτρονικό site Βορειοηπειρώτης, η ενωτική πρόταση του ΕΕΜΜ για μια ισότιμη εκλογική συμμαχία με το ΚΕΑΔ έπεσε δυστυχώς στο κενό, καθώς η ηγεσία του ΚΕΑΔ και της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ αντιπρότειναν τη… διάλυση του ΕΕΜΜ και την απορρόφηση των στελεχών του.

Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να τονιστεί ο άθλιος ρόλος κάποιων «παραγοντίσκων» του ελλαδικού κέντρου, στους οποίους η «δημοκρατία» έχει αναφερθεί και στο παρελθόν. Πρόκειται για τους γνωστούς συνταξιούχους της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, που από κοινού με τον νεαρότερο περιφερόμενο «εμπειρογνώμονα» των υπουργείων όχι μόνο δεν ανέσχεσαν, αλλά στην πράξη ενθάρρυναν την αλαζονική και αντεθνική στάση του Ντούλε.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο «διαχρονικός» αρχηγός του ΚΕΑΔ δεν αμφισβητείται στους κύκλους της μειονότητας τόσο για έλλειψη πατριωτικού φρονήματος όσο για την ακραία… αρχομανία του. Είναι ενδεικτικό ότι μπροστά στον κίνδυνο να εκθρονιστεί από την ηγεσία της μειονότητας έσπευσε να αναζητήσει στέγη στο αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα, παραδίδοντας και τη θέση της μειονότητας στην εφορευτική επιτροπή. Ταυτόχρονα όμως, απαίτησε εν είδει τελεσιγράφου, από τον αρχηγό του Εντι Ράμα, να μη δεχτεί στις τάξεις του το άλλο μειονοτικό κόμμα και τον αρχηγό του Χρήστο Κίτσιο!

Η απαράδεκτη αξίωση, που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με όσα έπρεπε να διεκδικεί για τους Ελληνες της Αλβανίας ο κ. Ντούλες, οδήγησε το ΕΕΜΜ σε αδιέξοδο. Αρχικά προκρίθηκε η λύση της αυτόνομης καθόδου, καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 5.000 υπογραφές. Στη συνέχεια όμως επικράτησε ο ρεαλισμός, καθώς είναι βέβαιο ότι οι αλβανικές Αρχές θα έβρισκαν τρόπο να ακυρώσουν τη διαδικασία, αλλά ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το ΕΕΜΜ αφηνόταν να κατέβει αυτόνομα είναι βέβαιο ότι θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες του «πονηρού» αλβανικού εκλογικού νόμου, ο οποίος ευνοεί, για ευνόητους λόγους, μόνο τις συμμαχίες κομμάτων.

Το ΕΕΜΜ επιχείρησε να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό κόμμα προβάλλοντας όμως πλατφόρμα 10 σημείων για τη μειονότητα. Στις 22 Απριλίου ωστόσο ο αρχηγός των Αλβανών Σοσιαλιστών Εντι Ράμα ενημέρωσε τον Χρήστο Κίτσιο ότι δεν θα μπορέσει να συμπεριλάβει το ΕΕΜΜ στις τάξεις του, γιατί προέβαλε «βέτο» προς αυτήν την κατεύθυνση το άλλο ελληνικό κόμμα, δηλαδή το ΚΕΑΔ, του Βαγγέλη Ντούλε!

Μετά και αυτήν την εξέλιξη το ΕΕΜΜ προσεγγίστηκε από το κυβερνών κόμμα του Σαλί Μπερίσα, το οποίο και έκανε δεκτό το ίδιο υπόμνημα 10 σημείων για την προστασία των συμφερόντων της μειονότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στα 10 αυτά σημεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά πρόνοιες για ψήφιση στην αλβανική Βουλή νομικού πλαισίου προστασίας των μειονοτήτων, βελτιώσεις στον εκλογικό νόμο, ισότιμη συμμετοχή των μειονοτικών στην κρατική διοίκηση, εξασφάλιση τηλεοπτικού χρόνου στην αλβανική δημόσια τηλεόραση, αναγνώριση και προστασία των ελληνικών μνημείων, καθώς και πολλά άλλα, που θα ήταν αδιανόητα σε άλλες εποχές και τα οποία δεν σκέφτηκε να θέσει ως προϋποθέσεις για τη δική του συνεργασία με τους σοσιαλιστές ο «διαχρονικός» Βαγγέλης Ντούλες.

Ενδεικτική της αξιοπρέπειας με την οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση ο αρχηγός του ΕΕΜΜ ήταν η δήλωση του «σκληρού» Σάλι Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον κ. Κίτσιο «επειδή σε αντίθεση με τη… μέχρι τώρα εμπειρία δεν ζήτησε καρέκλες, αλλά διασφάλιση θεμάτων που αφορούν τη μειονότητα». Μια ευθεία αιχμή προς το πρόσωπο του Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος παρά τις δυνατότητές του βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, «κολλημένος στη μάχη της καρέκλας». Οπως άλλωστε και οι τρεις Ελληνες…διαδρομιστές, που τον πριμοδοτούν με συνέχεια και… συνέπεια.

Εφημερίδα Δημοκρατία 

1 σχόλιο:

  1. Η παλιά μας η σκουριά και οι εθνικοί Κέρβεροι!
    Ερέθισαν την περιέργειά μας δύο δημοσιεύματα της αθηναϊκής εφημερίδας ‘‘Δημοκρατία’’, για τη πολιτική κατάσταση του Ηπειρωτικού Ελληνισμού εν’ όψει των βουλευτικών εκλογών τις 23 Ιουνίου. Εξίσου μας προκάλεσαν αηδία τα απαντητικά στερεότυπα του site ‘‘ΔΕΡΟΠΟΛΗ’’, το κωμικό παραλήρημα, την απίθανη ανοησία των απαίδευτων εθνικών μας σωτήρων, τη μικροψυχία στο άκρων άωτον, όπου έχουν περιέλθει.
    Εντυπωσίασε η αναφορά πως ο ελληνισμός του χώρου χειραγωγείται, καταστρατηγείται, από εξωθεσμικούς παράγοντες, συνταξιούχους της ΕΛΛΑΣ , της ΕΥΠ, όπως και τον φερόμενο καθηγητή της αριστερής πτέρυγας της Δεξιάς, τουρκοαλβανολόγο, οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη στο Ντούλε, παρακάμπτωντας την επίσημη γραμμή του υπουργείου εξωτερικών για ενότητα.
    Ο Ηπειρωτικός ελληνισμός της Αλβανίας για μισό σχεδόν αιώνα βίωσε βαρβαρότητα αστυνομικό κλοιού, από τους δικούς του μαυροφόρους τύπου Σουλιώτη και Κλίμη και, σύνδρομα φοβίας τον συνοδεύουν επιπλέον από τους μπλε ένστολους. Αυτή είναι αμείλικτη πραγματικότητα.
    Να θέσουμε όμως μερικά ερωτήματα, στους εξωθεσμικούς φανατικούς του Ντούλε. Ως τις τον υποστηρίζουν; Μπορούν να μας εκπονήσουν το εθνικό αφήγημά του; Να πείσουν ότι πράγματι είχε, έχει, πρόγραμμα, προασπίζεται, εθνικά δίκαια, ανθρώπινα δικαιώματα, τα μείζονα προβλήματα του ελληνισμού, ή, απλώς φροντίζει, καρέκλα, χλιδή και γκλαμουριά του!
    Μήπως δεν γνωρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες πώς αγγλική φιλολογία στον κόκκινο απολυταρχισμό σπούδαζαν επίλεκτοι του εγκάθετου κατεστημένου!
    Πώς το τελευταίο ντοκουμέντο που εστάλη από την Ομόνοια στους Διεθνείς Οργανισμούς ήταν το Ψήφισμα του 1993;!
    Πώς στις μακριές θητείες της πρωτοκαθεδρίας του χρημάτισαν βουλευτές, υπουργοί, στελέχη της Ομόνοιας – ΚΕΑΔ υψηλοί αξιωματούχοι του απολυταρχικού καθεστώτος, οι οποίοι καταδίωκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα;! Τι ειρωνεία για το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!
    Πώς στις αυτές μακριές θητείες του φέρελπις ηγέτη εξαέρωσαν Ομόνοια και ΚΕΑΔ από διαχρονικές διανοητικές αξίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από την επαιτεία ημιμάθειας, στρατευμένους και εγκάθετους;!
    Πώς το στελεχιακό επαρχιακό δυναμικό του αυτού ελληνισμού αποτελεί δείγμα γραφής ημιμάθειας, εύκολο στόχο στους προγραμματισμούς απόσβεσης ότι ελληνικού στο χώρο;!
    Πώς με το Οθωμανικό Δίκαιο το επίσημο κράτος απογυμνώνει τους Έλληνες από ιδιοκτησίες γαιών και λιβαδιών;! Έχει η Ομόνοια πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της λαίλαπας, μια ομάδα νομικών να επιμεληθεί του θέματος;! Ούκ!
    Πώς πολιτογραφούνται αφειδώς έποικοι ετερογενείς από τα ενδότερα της χώρας, αλλοιώνεται ραγδαία η πληθυσμιακή σύνθεση;! Ακούσατε διαμαρτυρία, καταγγελία Ομόνοιας – ΚΕΑΔ;! Όχι, βέβαια, όχι!
    Μήπως παράσχετε στα ελληνόπουλα εθνική παιδεία;! Ή μήπως τα προσβλητικά εθνικά κείμενα Ιστορίας και Γεωγραφίας δεν μετέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας, στενός συνεργάτης Ντούλε Γ. Γιάννης;!
    Πώς σ’ ένα τόπο τόσο φτωχό, με μηδέν έργα υποδομής, έπαρχοι, στελέχη της Ομόνοιας – ΚΕΑΔ, ορθώνουν πύργους, έχουν δεύτερο και τρίτο σπίτι σε Ελλάδα, Αλβανία, επιχειρήσεις;! Με ποιο ΠΟΘΕΝΕΣΧΕ, ποια διαφάνεια;!
    Πώς λόγο της απίθανης αμελητέας στάσης Ντούλε στη τελευταία απογραφή ο ελληνισμός συρρικνώθηκε σε 25000!
    Υπάρχει, προφανώς, ο ενδιάθετος λόγος. Ο Ντούλες χρημάτισε στην αρχιεπισκοπή κτλ. Ας μην μπερδεύουμε τον κλήρο, διότι κι αυτός αρκετά μπερδεύεται στα πολιτικά μας. Η εκκλησία είναι φύσει κλειστός χώρος, πατριαρχικός, ο οποίος παράγει αυταρχισμό, αρχομανία, κ.ο.κ.
    Ας υιοθετήσουμε τις απόψεις μερικών άτυπων παραγοντίσκων, οι οποίοι επικαλούνται τον πατριωτισμό των εν λόγω κυρίων και, πώς το εθνικό κέντρο δεν έχει σχέδιο.
    Μα ποιον πατριωτισμό;! Οι πατριώτες χαρακτηρίζονται από πράξεις υψηλής εθνικής ευγένειας, δεν συντηρούν την υποβάθμιση, κατεστημένα. Εκτός αν ισχύει μια παράπλευρη, έντονη φήμη σύμπραξης σε ΜΚΟ κτλ. Η παλιά μας η σκουριά έχει δίκτυο μετάστασης, στα πλοκάμια του οποίου εκατέρωθεν εντοπίζεις λαβράκια που μετατρέπουν έναν τόσο πυκνό χώρο με αρχαίο και ελληνικό πολιτισμό, έντονη ελληνική ταυτότητα, σε εταιρεία ημετέρων. Αν έτσι το θέμα απαιτεί βαθιά έρευνα.
    Π. Τσακίρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.