Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η Ρουμανία απλώνει «δίχτυα» στους Ελληνόβλαχους Αλβανίας• Αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού Έθνους αποτελούν οι Βλάχοι που ζουν στην χώρα μας, με ιστορική κοιτίδα την οροσειρά της Πίνδου, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς Βλάχοι που είναι διασκορπισμένοι στα Βαλκάνια ή την διασπορά. Εξάλλου, οι ίδιοι έχουν ξεκάθαρη συνείδηση της ελληνικότητάς τους.

Παρόλα αυτά, διάφορα «κέντρα» στις μέρες μας επιδιώκουν να τους… οικειοποιηθούν και επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να αλλάξουν την εθνικότητά τους. Το ισχυρότερο όλων είναι η Ρουμανία, η οποία με «όπλο» της την προπαγάνδα, όπως έχει ξαναγράψει ο «Πρωινός Λόγος», επιχειρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια να… ξεβαφτίσει τους Βλάχους και από Έλληνες να τους κάνει Ρουμάνους! Προπαγάνδα που μπορεί από επίσημης ελληνικής πλευράς να μένει αναπάντητη, ωστόσο συναντάει την ισχυρή αντίσταση της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, του μόνου επίσημου θεσμικού οργάνου των όπου γης Βλάχων.

Προξενείο στην Κορυτσά
Τελευταίο «χτύπημα» από Ρουμανικής πλευράς, είναι η ίδρυση προξενείου στην Κορυτσά αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου! Κίνηση με προφανή σκοπιμότητα, που εγκαίρως έθεσε σε επιφυλακή την Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, τα στελέχη της οποίας εξετάζουν από κοινού με τοπικά σωματεία Ελληνόβλαχων τρόπους αντιμετώπισης της Ρουμανικής προπαγάνδας, όπως ανέφερε μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας.

Αποκτούν έρεισμα!
Η ίδρυση προξενείου της Ρουμανίας στην Κορυτσά δεν ήταν δυνατόν να εμποδιστεί, αφού αποτελεί νόμιμη ενέργεια και δικαίωμα της συγκεκριμένης χώρας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι με αυτή την ενέργεια η προσπάθεια της ρουμανικής προπαγάνδας να προσεταιριστεί τους Ελληνόβλαχους της περιοχής αποκτά πλέον και επίσημο έρεισμα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι φρόντισαν να στεγάσουν το προξενείο τους σε κεντρικό δρόμο της Κορυτσάς και μάλιστα σε γειτονιά η οποία κατοικείται από πολλούς Βλάχους! Επιλογή που αποδεικνύει ότι προχωρούν με μεθοδικό τρόπο στο σχέδιο «ρουμανοποίησης» της συγκεκριμένης ομάδας.

Σειρά συσκέψεων
Για το «άπλωμα» της ρουμανικής προπαγάνδας στην Κορυτσά είναι ενήμεροι τόσο οι Ελληνόβλαχοι της περιοχής όσο φυσικά και η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, που αποτελεί το ανώτερο αιρετό συλλογικό όργανο, το οποίο εκπροσωπεί τις ανά την υφήλιο ενώσεις και συλλόγους των Ελλήνων Βλάχων και ελληνικής καταγωγής βλαχόφωνων της διασποράς. Η Αμφικτιονία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σχετικά. Πριν ακόμα από την ίδρυση του προξενείου έγινε στην Κορυτσά σειρά συσκέψεων παρουσία του Προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία, του Αντιπροέδρου της Αμφικτιονίας Θανάση Πότση που είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας, αλλά και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ομόνοιας, προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη ρουμάνικη προπαγάνδα.

Ο Μιχάλης Μαγειρίας
«Οι Βλάχοι της Αλβανίας είναι Έλληνες και η ιστορία δεν παραχαράσσεται ούτε μπορεί κανείς να την σβήσει», τόνισε ο Μιχάλης Μαγειρίας στον «Π.Λ.». Όπως επανέλαβε για μία ακόμη φορά, «η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Το βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα, η βλάχικη κουλτούρα και παράδοση δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική σχέση με το ρουμάνικο πολιτισμό».
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κατέληξε προσθέτοντας με έμφαση πως «δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη ρουμανική προπαγάνδα στην γειτονική Αλβανία».

Στη Γερμανία
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία πραγματοποίησε την πέμπτη της συνδιάσκεψη στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, επιλογή με ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται ομάδες Μακεδονοαρμάνων, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να «οικειοποιηθούν» τους Βλάχους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.