Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

H ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ για την Επαρχία Φοινίκης


Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπειρου: Η  Επαρχία Φοινίκης

Η επαρχία Φοινίκης βρίσκεται ΝΔ του νομού Δελβίνου, στον οποίο ανήκει. Συνορεύει με τις επαρχίες  Αλύκο, Μεσοπόταμο, Λούκοβο, Βεργό και το Δήμο των Αγ. Σαράντα. Συμπεριλαμβάνει  οκτώ κοινότητες και συγκεκριμένα: τη Φοινίκη, το Βρυώνι, το  Βρομερό, το Καραχάτζι, το Μαυρόπουλο, τον Αη Γιάννη (Σιγιάννη), το  ΜΤΣ (Τσλιρίμ& Παραπόταμος) και το Σελεγκάρι.

Πέντε κοινότητες κατοικούνται από ελληνικής καταγωγής πολίτες, μία έχει μεικτό πληθυσμό και δύο από ερχόμενους Τσάμηδες.
Από γεωγραφική άποψη, τις φυσικές ομορφιές, τις μορφωτικές, ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές, η επαρχία Φοινίκης, κατέχει  σημαντική θέση ανάμεσα στις άλλες  επαρχίες της Βορείου Ηπείρου.

Η επαρχία διασχίζεται από δύο ποταμούς: τη Μπίστριτσα και τον Καλεσιώτη. Ένα ποτιστικό κανάλι, που ξεκινά από την Μπίστριτσα, διασχίζει σχεδόν όλη την επαρχία της Φοινίκης.
Το 1950 το Βρυώνι έγινε γεωργικός συνεταιρισμός.  Δεύτερο σε ολόκληρο το νομό. Αργότερα έγινε και το Καραχάτζι και το Βρομερό. Τον Ιανουάριο του 1966  ενώθηκαν οι συνεταιρισμοί των οκτώ αυτών χωριών και δημιούργησαν τον Ενωμένο  Συνεταιρισμό της Φοινίκης, με πρώτο πρόεδρο τον Θωμά Λιάσκο από το Βρυώνι και προϊστάμενο οικονομικών τον Γιώργο Αναγνώστη από τα Καλύβια. Τον συνεταιρισμό τον απάρτιζαν τρεις τομείς (της Φοινίκης, Βρυωνιού και Καραχατζιού) και 24 ταξιαρχίες (14 για τα σιτηρά, 3 για την δεντροκομία, 3 για τα κηπευτικά, 3 για την κτηνοτροφία και μία για την οικοδομή). Το 1971 ο Ενωμένος Συνεταιρισμός Φοινίκης ενώθηκε με τον Ενωμένο Συνεταιρισμό του Αλύκουσχηματίζοντας έτσι τον Συνεταιρισμό Ανώτερου Τύπου Φοινίκης με 19 χωριά, με πρόεδρο το Θωμά Λιάσκο.
Το κέντρο της επαρχίας είναι η Φοινίκη, ξακουστή για την πολιτιστικό-ιστορική-αρχαιολογική και οικονομική της θέση.

Ο χώρος της διακρίνεται  για τον πλούτο και την εναρμόνιση με τις βίο-ιστορικό-φυσικές τους αξίες. Χάρη στις ανασκαφές που έγιναν ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικοί οικισμοί με κυριότερο το αμφιθέατρο και χάρη στον νέο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το χωριό με αυτό έγινε δυνατό να επισκέπτεται  και από διάφορους τουρίστες οι οποίοι καταφθάνουν εδώ από το λιμάνι των Αγίων Σαράντα, διαμέσου της γραμμής Κέρκυρα -Άγιοι Σαράντα και της ημερήσιας διαδρομής των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στην πόλη των Αγ. Σαράντα.
Αναλυτικά για την κάθε κοινότητα στις επόμενες ανταποκρίσεις.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.