Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Πρώην Βρετανός πρέσβης: Δεν βλέπω λόγο να μην ενωθεί η Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο! - Για την ένωση της Β. Ηπείρου και της Κύπρου με την Ελλάδα τι θα λέγατε κύριε πρέσβη;

«Τα σύνορα στα Βαλκάνια χρειάζονται διόρθωση»

Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Σερβία, Ivor Roberts,  σε συνέντευξή του στο σερβικό B92,  εξέφρασε τη θέση για μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι τα σημερινά σύνορα πιθανόν να μεταβληθούν.

Ανέφερε ότι οι ανταλλαγές εδαφών και η χάραξη  εκ νέου των συνόρων θα συμβάλλουν στη μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.

«Πάντοτε είχαμε μια αντίδραση σε αυτή τη λογική. Για παράδειγμα, μετά τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, είχαμε το διαχωρισμό του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και του Κοσσυφοπεδίου κατόπιν. Επίσης ένα μέρος που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα των συνόρων του δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Αυτοί που λένε ότι ο σκοπός της χάραξης νέων ορίων δεν πρέπει να γίνει μόνο και μόνο για τη δημιουργία μονο-εθνικών κοινοτήτων, υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι μέσα σε αυτά τα σύνορα, ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής. Όταν τα σύνορα δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας, αστάθειας και βίας, τότε δεν προσφέρουν χρήσιμη λειτουργία», δήλωσε ο πρέσβης Ρόμπερτς.

Σύμφωνα με τον πρέσβη «ο ρόλος των συνόρων, συν τω χρόνω, θα χάσουν την αξία τους και θα γίνουν ασήμαντα στον ενιαίο χώρο Σένγκεν.
 «Όπως δεν ξέρεις αν είσαι στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Χώρες οι οποίες στο παρελθόν είχαν τρεις πολέμους μέσα σε έναν αιώνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο το δράμα των συνόρων στα Βαλκάνια δεν μπορεί αν επιλυθεί εν μία νυκτί.

Υποστήριξε ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
«Πιστεύω ότι η περιοχή βόρεια του ποταμού Ιμπάρ, θα πρέπει να επιστραφεί και να δοθεί στο Κόσοβο τμήμα του εδάφους της κοιλάδα του Πρέσεβο».

Αναφερόμενος στην Αλβανία και το Κοσσυοφοπέδιο, είπε:
«Δεν βλέπω κανένα λόγο, μετά από ένα χρονικό διάστημα, να μην ενταχθού το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος», είπε ο Ivor Roberts, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Κοινή συνεδρίαση κυβερνήσεων Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου 

Στόχος να γίνουν τα σύνορα μεταξύ τους «αόρατα»

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου πρόκειται να συνεδριάσουν για πρώτη φορά από κοινού αυτόν το μήνα,  η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πριζρένης.

Η συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων ανακοινώθηκε, ήδη, από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και οι δύο πρωθυπουργοί –Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου- επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση θα γίνει τον Ιανουάριο.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις σκοπεύουν να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική μεταξύ της διαχείρισης των δύο χωρών, ώστε να γίνουν αόρατα τα σύνορα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ράμα επιβεβαίωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2014, στην οποία αναμένεται να δημιουργηθεί ταμείο πόρων για το Πρέσεβο, για τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας.
Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση αναμένεται να εκπληρώσει τη δέσμευση του Ράμα για βοήθεια προς τους Αλβανούς που ζουν στη νότια Σερβία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ανέφερε ότι η κοινή συνεδρίαση θα λάβει χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.


Ήρθε η ώρα για κοινή πλατφόρμα όλων των Αλβανών

Με τίτλο «Οι Αλβανοί θα δημιουργήσουν μια εθνική πλατφόρμα ενότητας»,  το αλβανικό δημοσίευμα που περιέχει το χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», με εδάφη από την Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο και σημειώνει:  

«Φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή που όλοι οι Αλβανοί, από όλα τα αλβανικά εδάφη, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κοινή πλατφόρμα πολιτικής αλληλεπίδρασης.

»Και αυτό πρέπει να συμβεί, ειδικά τώρα, μετά την άρνηση στο Κοσσυφοπέδιο και στην Αλβανία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Τα Σκόπια άρχισαν, ήδη,  ένα κίνημα που στηρίζεται στο έθνος τους.

»Αναλυτές από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η εθνική πλατφόρμα.

»Κάποιοι από αυτούς προσθέτουν ότι η πλατφόρμα αυτή θα βοηθήσει στην εξάλειψη της διαφθοράς και θα τονίσει την εθνική ενότητα του αλβανικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.