Σελίδες

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Υπήρχε συμφωνία για τη χάραξη του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά



• Σε προεκλογικές σκοπιμότητες  αποδίδει ο πρώην αν. Υπουργός Υποδομών και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, την επαναφορά στο προσκήνιο «κατά δημαγωγικό τρόπο»- όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει- από τη «Συντονιστική Επιτροπή» του αιτήματος για αλλαγή χάραξης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά. 

Ο κ. Καλογιάννης, με αναλυτική ανακοίνωσή του αναφέρεται στο ιστορικό του έργου, επισημαίνοντας ότι για τη χάραξη έγινε εξαντλητικός διάλογος την περίοδο 2006-2009 με τους τότε Δήμους Μπιζανίου, Πασσαρώνος, Κεντρικού Ζαγορίου, Καλπακίου, Πωγωνίου και την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η ορεινή χάραξη, συνεχίζει, είχε απορριφθεί από παλαιότερη προέγκριση χωροθέτησης του έργου για λόγους λειτουργικούς, περιβαλλοντικούς και κατασκευαστικής, ενώ αρνητικό ήταν επίσης και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου.

Ακόμη ο κ. Καλογιάννης, σημειώνει ότι από το 2009, που οριστικοποιήθηκε η χάραξη και εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, μέχρι σήμερα, ανέλαβαν το Υπουργείο Υποδομών πέντε υπουργοί από διαφορετικές κυβερνήσεις και ουδείς προχώρησε οποιαδήποτε διαδικασία αλλαγής χάραξης, ενώ ουδέποτε εκπονήθηκε και η εναλλακτική μελέτη χάραξης, που είχε ανακοινωθεί από τους πρώην Δημάρχους Πασσαρώνος, Ευρυμενών και Μολοσσών. 

Καταλήγοντας ο κ. Καλογάννης, αναφέρει ότι αγωνίζεται για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το  2010 είχε προτείνει  να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και παράλληλα να εκπονούνται οι πρόσθετες μελέτες που επέβαλαν οι Περιβαλλοντικοί όροι, ώστε να κατασκευαστεί το έργο, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Δυστυχώς αυτή η ρεαλιστική πρότασή μου δεν υιοθετήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και το έργο δεν προχώρησε», υπογραμμίζει για να συμπληρώσει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ, αν και οι δυσκολίες είναι τεράστιες, όπως επισημαίνει.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.