Σελίδες

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η αισιόδοξη άποψη του Αλέξη Τσάκα

Η αισιόδοξη άποψη λέει:

Για να ανακάμψει μια κοινωνία από βαθιά παρακμή, θα περάσει ωδίνες τοκετού, ανυπόφορες για μακρό διάστημα. Προϋποθέτει η ανάκαμψη από βαθιά παρακμή ότι περίπου και η γέννα – είναι ίδιας  ποιότητας γεγονός. Δεν κερδίζεται ζωή χωρίς μεγάλη οδύνη, δεν αντέχεται χωρίς την προσδοκία καινούργιας ζωής. Όχι προσδοκία «βελτιώσεων» της ζωής, προσδοκία ευμάρειας, ευταξίας, «προόδου μια κοινωνία σε βαθιά επί δεκαετίες παρακμή, είναι μια πεθαμένη κοινωνία και ο θάνατος δεν «βελτιώνεται».

Το πελατειακό σύστημα διοίκησης δεν επιδέχεται μερεμέτια ούτε επιδιορθώσεις. Η γεννιέται κάτι καινούργιο ή αναμηρυκάζουμε ανέλπιδα και αηδιαστικά τη σήψη, την αποσύνθεση. Το τοπικό διοικητικό σύστημα του παρελθόντος με ημιμαθής και ανεκπαίδευτους, πρέπει να ξεριζωθεί μια για πάντα. Για να γεννηθεί ρεαλιστική ελπίδα ανάκαμψης, πρέπει το «κακό» η ξεφτίλα της Ντουλεϊκής βουλιμικής υστερίας να «βρει πάτο».

Θα μπορέσουν οι νέες διοικήσεις των νεοεκλεγμένων ελληνικών δήμων Βούρκου και Δρόπολης να στηριχθούν στην ελληνική ψυχή και το ελληνικό πνεύμα να βγουν από αυτό το βάλτο ή θα συνεχίσουν με την νοοτροπία του παρελθόντος;

Δημιουργική πρόταση πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει. Υπάρχει όμως βάθεμα της κρίσης, απώλεια ελέγχου, έλλειψη προσανατολισμού και ανικανότητα συντονισμού. Ούτε αλλαγή στην καταστροφική πορεία ούτε πρόοδος. Πολλά καπετανάτα. Πολλοί αρχηγοί. Πολλοί πρόεδροι πολλές αυθεντίες. Υπεύθυνος κανείς. Για άξιους ας βρεθούν, θα μιλήσουμε μετά την καταιγίδα. Υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε; Ας ελπίσουμε.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η βάση της Δημοκρατίας. «Η κοινωνία των πολιτών είναι σχολείο δημοκρατίας». Τα κόμματα καταστρέφουν τη δημοκρατία. Τοπική Αυτοδιοίκηση – πολίτης, μια αμφίδρομη σχέση! Και επειδή στην ανασυγκρότηση των δύο ελληνικών δήμων (Φοινίκης και Δρόπολης), συνέβαλαν και τα δυο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα (Σοσιαλιστική και Δημοκρατικό), θέλουν το μερίδιο τους. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος να ξεγυμνωθεί η εθνική διοίκηση, διότι η αήθης συμπεριφορά των πολιτικών μας- όλου του φάσματος – δεν επιτρέπει τον βορειοηπειρωτικό να επιτύχει κάτι μικρά από τα μεγάλα μέχρι τώρα στραβά – πάση  γνωστά – που καθορίζουν την ομαλή ζωή του λαού.

Κάνω έκκληση στο πρόεδρο της Ομόνοιας και συνάδελφό μου Λεωνίδα Παπά, να υψώσει το ανάστημα του και να γίνει ηγέτης του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, να δημιουργήσει το Συμβούλιο και τη Λέσχη των Ελλήνων με ένα λεπτομερές πρόγραμμα που να παίρνουν μέρος όλοι οι Έλληνες που να παίρνουν μέρος όλοι οι Έλληνες βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο, οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι των ελληνικών περιοχών (Φοινίκης και Δρόπολης), οι ελληνικές υπηρεσίες στην Αλβανία, η ηγεσία της Ορθόδοξης εκκλησίας και καλεσμένοι οι όμοροι δήμοι και περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, για να μην συμβαίνουν τέτοια σκάνδαλα όπως η έλλειψη των βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τα ίδια και για το κόμμα των Ελλήνων που είναι απαθές, αδρανείς και προχωρεί σε διάλυση και στον ίδιο δρόμο με το σάπιο Ντουλέικο σύστημα που τόσα δεινά έφερε μέχρι σήμερα στο Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
Η αισιόδοξη άποψη:
  1. Να μην ξεχνάμε ότι η ελληνική μειονότητα έχει πάνω από 3.500 διανοούμενους, άριστα εκπαιδευμένους.
  2. Πάνω από 60% του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού έχουν ελληνική ταυτότητα δ.λ.δ. είναι ευρωπαίοι πολίτες με όλα τα δικαιώματα.
Γι’ αυτό αλλάξτε τα όλα. Όσο μακριά θα κοιτάξετε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά θα μπορέσετε να δείτε το μέλλον.

Άγιοι Σαράντα, Οκτώβριος 2015      

               

Αλέξης  Τσάκας
                                                 
Πολιτικός Μηχανικός     

2 σχόλια:

  1. Αλέξη! Στην θεωρία καλώς. Στην πράξη... Γιατί δεν ευθύνεται μόνον ο Ντούλες, ευθύνονται πολλοί άλλοι (και) πριν από τον Ντούλε. Ούτε ο Λεωνίδας μόνος του μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, παρόλη την επίμονη προσπάθεια που κάνει. Ούτε και οι ασυντόνιστες τουφεκιές στον αέρα φέρνουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται διαβούλευση έντιμων, χρειάζεται σοβαρότητα, Χρειάζεται κάποιοι να καθίσουν σταυροπόδι. Αν δεν ξεκινήσουμε από την πηγή του κακού, από το τι πήγε στραβά, άποψη μου, αυτό θα κληρονομήσουν και οι επόμενες γενιές. Με όλο μου τον σεβασμό Τ. Λαχανάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε Λαχανά!
    Στο σχόλιο σου υποτιμάς την θεωρία και ψάχνεις τη δράση. Χωρίς την θεωρία δεν υπάρχει δράση, διότι η θεωρία είναι πηγή της σκέψης που θα προσδιορίσει την δράση. Στην επιστήμη των μαθηματικών χωρίς την θεωρία δεν έχει λύση καμία εξίσωση.
    Οι τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση απέδειξαν το πόσο σάπιο ήταν το Ντουλεϊκό σύστημα, ένα πολιτικό πτώμα ημεδαπών και καταστροφικό για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Οι δικές σας συνεργασίες δεν μας αφορούν.
    Ως αναφορά ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ομόνοιας κ. Λεωνίδας, θα είναι μόνος αν δεν γίνει ηγέτης του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, τότε δεν θα τον υπερασπίσουν μόνο οι 300 αλλά όλοι οι διανοούμενοι με ελληνική συνείδηση και ψυχή και η ψυχή και ολόκληρος ο λαός της Βορείου Ηπείρου. Ξεκολλήστε από την σκουριασμένη νοοτροπία του παρελθόντος!
    Καλή Χρονιά!
    Αλέξης Τσάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.