Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ"

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών  (Ε.Β.Ε.Α.,  Ακαδημίας 7, 6ος όροφος), από τις Εκδόσεις ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ,
νέου βιβλίου του Νομικού - Διεθνολόγου, Δρος ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟY
με τους κάτωθι ομιλητές :
Χρήστος Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α.
• Βασίλειος Παπαθανασίου, Υποστράτηγος ε.α.
Ἀθηνά Κρεμμύδα, δημοσιογράφος
καί ὁ συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Παπαφλωράτος
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο  Υποστράτηγος ε.α.. Μιλτιάδης Πιτούλης

        Ο Συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Πιτούλης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους  και έδωσε τον λόγο στον εκδότη των Εκδόσεων «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ , ο οποίος , με την σειρά του, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, το πάνελ των ομιλητών, τους συντελεστές που συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, ως επίσης και τον κ. Μίχαλο, ο οποίος του παρεχώρησε την αίθουσα του ΕΒΕΑ.

     Αναφερόμενος στον κ. Ι. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟ, είπε ότι είναι παλιός γνώριμός του, όντας φοιτητής ακόμα, στον οποίον είχε διακρίνει μία εξαιρετική ποιότητα και τον είχε υπολογίσει από τότε ως έναν από τους μελλοντικούς συγγραφείς των Εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’ , επειδή ανήκε στους νέους που σκέπτονταν εθνικά. Τελειώνοντας είπε ότι για  το Βορειοηπειρωτικό πάντα υπάρχει ελπίδα να προστατεύσουμε και την εθνική μας κληρονομιά αλλά και το εθνικό μας δικαίωμα και αυτούς τους ανθρώπους  εκεί, οι οποίοι ‘’φεύγουν’’ με το παράπονο ότι η Ελλάδα, από μητέρα έγινε μητριά.

     Ο πρώτος ομιλητής, ο οποίος και προλόγισε και το βιβλίο,ήταν ο κ. Βασίλειος Παπαθανασίου, Ηπειρωτικής καταγωγής, Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ιδιόχειρα γραμμένη διαταγή του Σπύρου Σπυρομήλιου, ο οποίος καλούσε τους Βορειοηπειρώτες να κηρύξουν αυτονομία, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, μαζί με τον ‘Εθνάρχη’, Ελευθέριο Βενιζέλο, τους απέκλεισαν την Ένωση με την Ελλάδα. Έκτοτε, οι Β.Η.τες αγωνίστηκαν μόνοι τους εναντίον των αλβανών και Ελλήνων  κομμουνιστών και των εχθρικών προς αυτούς ξένων παραγόντων (1944 κ.ε.). Οι περιπέτειές τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα (δολοφονίες, γκρέμισμα οικιών και ναών, καταπατήσεις ιδιοκτησιών) και τον Σεπτέμβριο 2017 προκάλεσαν την παρέμβαση της  Πρέσβειρας της Ε.Ε., κ. Romana Vlahutin προς τον Έντι Ρέμα, η οποία του είπε «Εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε αλλάξτε τον νόμο». 

       Η δεύτερη ομιλήτρια κ. Αθηνά Κρεμμύδα είπε ότι ο Συγγραφέας επέλεξε να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη μελέτη της Ιστορίας της Βορείου Ηπείρου από την Αρχαιότητα, έως σήμερα. Το βιβλίο αποτελείται από έξι κεφάλαια, στα οποία καταγράφονται γνωστά και άγνωστα γεγονότα, που συνθέτουν την πλούσια Ιστορία του Ελληνισμού της Ηπείρου και αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, κατά παράβαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργούν το νεοσύστατο Αλβανικό Κράτους και οι Βορειοηπειρώτες αντιδρούν. Υπογράφεται  το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που  τους  παρέχει  αυτονομία, ακολουθούν τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τέλος, στο 6ο κεφάλαιο  (1940 έως σήμερα), άγνωστες πτυχές της νεώτερης Ιστορίας έρχονται στο φως από τον συγγραφέα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

     Ο τρίτος ομιλητής, κ. Χρήστος Μπολώσης, επεσήμανε ότι  το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δημιουργήθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους , όρος ‘’Βόρειος Ήπειρος’’ ήταν παντελώς άγνωστος και η Ήπειρος ήταν πάντα μία και αδιαίρετη, από την Άρτα μέχρι τον Γενούσο ποταμό (αλβ. Σκούμπιν), με κέντρο τα Ιωάννινα. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, ο προελαύνων Ελληνικός Στρατός κατεδίωξε τον εχθρό, μέχρι την Αυλώνα, όπου σταμάτησε, λόγω απειλών της Ιταλίας κα της Αυστρίας. Τα σύνορα της Αλβανίας καθόρισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής από κοινού, πρώτα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου και αργότερα το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο παραχωρήθηκε στην Αλβανία η από τότε γνωστή περιοχή, με το όνομα «Βόρειος Ήπειρος».  Τέλος, υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο παρεχωρείτο αυτόνομο σύστημα διακυβερνήσεως στις Βορειοηπειρωτικές επαρχίες.

      Κηρύσσεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αντάντ ζητάει από την Ελλάδα να καταλάβει την Β. Ήπειρο και με την Συνθήκη του Λονδίνου, (26/4/ 1915), οριστικοποιείται η παραχώρηση της Β. Ηπείρου  στην Ελλάδα. Τότε, η Β. Ήπειρος απέστειλε βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, ως μία καθαρώς Ελληνική Περιφέρεια. Τελικά, στις 9/11/1921, το Συμβούλιο Πρεσβευτών των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζει τα σύνορα της Αλβανίας, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Ακολουθεί ο Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος και η Β. Ήπειρος  απελευθερώνεται για τρίτη φορά από τον Ελληνικό Στρατό. Η Γερμανική Κατοχή έθεσε ξανά την Β. Ήπειρο υπό τον ζυγό των Αλβανών και έκτοτε αυτή παραμένει υπόδουλος, αν και μέχρι σήμερα το Βορειοηπειρωτικό έχει περάσει και περνάει πάρα πολλές φάσεις.
     
       Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Συγγραφέας, κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος , είπε ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου αποτελεί για αυτόν την εκπλήρωση ενός προσωπικού χρέους, προς τον πατέρα του, ο οποίος τον παρότρυνε να μην ξεχνά τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας. Παρόλο που ο κομμουνισμός σαρώθηκε σε όλο τον κόσμο και τα σύνορα άνοιξαν,  οι Βορειοηπειρώτες περιμένουν ακόμα την ημέρα της ελευθερίας τους, ή έστω, τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους από το αλβανικό κράτος. Τις τελευταίες δεκαετίες, το Αλβανικό Κράτος ανακινεί και θέμα Τσάμηδων, προσπαθώντας να συμψηφίσει την πολιτική του έναντι των 300.000 Βορειοηπειρωτών, με την απολύτως σύννομη στάση της Ελληνικής Πολιτείας προς τους περίπου 20.000 Τσάμηδες, οι περισσότεροι των οποίων συνεργάστηκαν ποικιλοτρόπως με τους εχθρούς της πατρίδος μας κατά την διάρκεια της Κατοχής.
      
 Σήμερα, η Αλβανία είναι μέρος πολλών Διεθνών Οργανισμών, πάντα και με την αμέριστη συνδρομή της Ελλάδος. Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, δἰχως όμως να μεταβάλλει πολιτική. Και το Ελληνικό κράτος ουδέποτε έπραξε όσα όφειλε να  κάνει έναντι των Βορειοηπειρωτών. Εντούτοις, αυτοί διατρανώνουν την πίστη τους στην Μητέρα Ελλάδα και διακηρύσσουν την Ελληνικότητά τους. Η Β. Ήπειρος δεν πρέπει να θυσιασθεί, για μία ακόμη φορά, προς χάριν άλλων περιοχών του Ελληνισμού, όπως το έπραξε η Ελληνική Κυβέρνηση κατά τα έτη 1913-14. 

Η Αλβανία και η Ελλάδα, όντας δύο γειτονικές χώρες, πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά. Αυτό θα γίνει μόνον όταν  τα Τίρανα σεβαστούν την Ιστορία και τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων του βορείου τμήματος της Ηπείρου. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα υποπέσουν στα ίδια ολέθρια σφάλματα, για να μην θρηνήσουμε και άλλες χαμένες πατρίδες. 

      Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Βασίλειος Παπαθανασίου μας πληροφόρησε ότι, σε αντιπερισπασμό προς τις απαιτήσεις των Τσάμηδων, στο νομό Θεσπρωτίας συνεστήθη Σύλλογος των Θυμάτων των εγκλημάτων που έκαναν τότε οι Τσάμηδες στην περιοχή.    


                                                                     ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.