Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Δερβιτσάνη

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια οι Έλληνες του τόπου μας τίμησαν την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Οι εκδηλώσεις – υπό την αιγίδα του Δήμου Δερόπολης – έλαβαν χώρα στο κεφαλοχώρι της Βορείου Ηπείρου τη Δερβιτσάνη και αποτέλεσαν το έναυσμα για την εθνική και ψυχική τόνωση των κατοίκων μας, αλλά και των αδελφών μας Ελλαδιτών οι οποίοι εδώ και δύο ημέρες προσήλθαν οργανωμένα στην περιοχή μας, για να νιώσουν όπως οι ίδιοι λένε: <<το ομόψυχο και το ομόδοξο με τους εδώ συν – Έλληνες αδελφούς μας>>.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από χθες στην Ενόρια της Δερβιτσάνης τελέστηκαν οι πανηγυρικές ακολουθίες, αρχής γενομένης του Εσπερινού και ανήμερα της 25ης Μαρτίου, του Ιερού  Συλλείτουργου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου.
Έπειτα τα δημόσια σχολεία της περιοχής μας, καθώς και τα εκπαιδευτήρια <<Πνοή Αγάπης>> της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, παρέλασαν στα κεντρικά σημεία του χωριού.
Εν συνεχεία ακολούθησε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στα μνημονευθέντα γεγονότα της ημέρας, αφού πρώτα χαιρέτησαν με τις ομιλίες τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος, ο αντιδήμαρχος Δερόπολης κ. Μιχάλης Μάνος, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ευγένιος Χαϊτίδης και ο πρόεδρος της κοινότητας της Δερβιτσάνης  κ. Φίλιππος Μπόμπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στους ιστορικούς και ψυχικούς δεσμούς των αγωνιστών του 1821 με εκείνους των ηρώων του Ελληνοϊταλικού Μετώπου 1940 – 41, ο κ. Μάνος στην επίγνωση της ιστορίας μας, ενώ ο κ. Χαϊτίδης στην αναγκαιότητα της εφαρμογής όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Συνοψίζοντας, η όλη ατμόσφαιρα βρήκε τους παρευρισκόμενους  να εξέρχονται του πολιτιστικού  κέντρου, γεμάτοι δέος και υπερηφάνεια για τα νιάτα του τόπου μας.



από dervitsani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.