Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μαυροβούνιο: Η αλβανική μειονότητα προετοιμάζεται για διαμαρτυρίες κατά των εκλογών



Ο πρόεδρος  της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Βάζελ Σινιστάι, δήλωσε ότι οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο ενδέχεται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με ειρηνικές διαμαρτυρίες ή να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, εφ’ όσον συνεχίσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να αγνοεί  τις υποσχέσεις της, ιδιαίτερα για το δήμο Τούζι, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της αλβανικής μειονότητας.

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Ποντγκόριτσα σήμερα,  θεωρούνται πλήρως δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των Αλβανών στη Νέα Υόρκη κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς.

«Η διασπορά  συμπαρίσταται στη δυσαρέσκειά μας,  όπως και σε κάθε μέρος  όπου υπάρχουν οργανώσεις που ενώνουν τους Αλβανούς. Πολλοί από τους συμπατριώτες μας ήταν φέτος το καλοκαίρι στο Μαυροβούνιο και είδαν ότι υπήρχε  ισχυρή πεποίθηση ότι θα υπάρξει ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, όπως είχε υποσχεθεί (η κυβέρνηση), δήλωσε ο Σινιστάι. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση  που επικρατεί στο δήμο Τούζι πρέπει να επιλυθεί, πριν από τις τοπικές εκλογές στην Ποντγκόριτσα, που θα γίνουν την άνοιξη του επόμενου έτους.


Πρόσφατα, ο δήμαρχος της Τούζι, Φράνο Λουγκιούραι παραιτήθηκε από τη θέση του ισχυριζόμενος ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου  δεν διοργανώθηκε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του δήμου , λόγω του ότι  έπρεπε να προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, αν μπορούσε, δηλαδή,  ο δήμος Τούζι να επιβιώσει  ανεξάρτητος, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Στο Σικάγο ο Δήμαρχος του Πρέσεβο

Ο δήμαρχος της Κοιλάδας του Πρέσεβο, Ράγκμι Μουσταφά, επισκέφθηκε χθες την έδρα του Ισλαμικού Αλβανο-Αμερικανικού Κέντρου στο Σικάγο, όπου έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου, Ζαΐμ Σακίρι και πρόεδρο της αλβανο-αμερικανικής ένωσης.

Ο Μουσταφά επισκέφθηκε πρώτη φορά το ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο των Αλβανών με την πλούσια εθνική και πολιτιστική δραστηριότητα για τη διατήρηση του  αλβανικού πολιτισμού και των παραδόσεων. Ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κέντρου αυτού που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Ο δήμαρχος του Πρέσεβο έκανε μια σύντομη ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή σε αυτήν την περίοδο της πολιτικής αναταραχής. Αναφέρθηκε με έναν ειλικρινή τρόπο, στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλβανικός πληθυσμός στη νότια Σερβία, τα οποία καθόρισε ως πολιτικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά.

Οι Αλβανο-Αμερικανοί είπαν ότι έχουν την υποστήριξη του Τζότζεφ Μπάιντεν, του Έλιοτ Ένγκελ, του Μάρκ Κίρκ, του Τζον Μακέιν, Τζον Κέρι και πολλών άλλων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει το αλβανικό ζήτημα της Κοιλάδας του Πρέσεβο, ώστε να βρεθεί μια τελική λύση.

Υπήρξε κατά τη συνάντηση, συνολική συμφωνία ότι το αλβανικό θέμα σε γενικές γραμμές έχει δρομολογηθεί και για να ολοκληρωθεί πρέπει να υπάρχει πιο στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Νταβούτογλου στην Αλβανία: Πηγαίνουμε σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας

Η τοποθέτηση της αλβανικής διπλωματίας που κατέταξε την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο σύντομα θα υλοποιηθεί με την υπογραφή σχετικού εγγράφου.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, στην κοινή αλβανο-τουρκική συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση τους στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται την Αλβανία μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης και δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αλβανία θα γνωρίσουν ένα νέο επίπεδο συνεργασίας που πρέπει να συνδέεται με κοινές συνεδριάσεις των δύο κυβερνήσεων.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ditmir Bushati δήλωσε ότι η συνεργασία σε έναν νέο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελέσει μια νέα εταιρική σχέση και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να ζητήσει, επίσης,  την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί και το Κοσσυφοπέδιο στο έργο του αγωγού TAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.