• Νέα σελίδα ανοίγει για την γειτονική Αλβανία, αφού τάχιστα προχωρούν οι διαδικασίες για ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από… σαράντα κύματα , ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η Αλβανία «χτυπάει» την πόρτα της Ε.Ε. με μεγαλύτερες αξιώσεις. Κρίσιμη μέρα λοιπόν η αυριανή για την ιστορία της γειτονικής μας Αλβανίας, αφού εναγωνίως περιμένει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναφέρεται στο κατά πόσον αυτή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε από τις αρχές του 2014 να μπει σε καθεστώς άνευ όρων (!) υποψήφιας χώρας.
Ο ρόλος της Ελλάδας…
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, μιας και οι σχέσεις των δυο Κρατών έχουν περάσει από πολλά στάδια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερα, αλλά και πιο πρόσφατα διαταράχθηκαν έντονα! Χθες ο Ευ. Βενιζέλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η στενή συνεργασία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παρασχεθεί βοήθεια στα Τίρανα, στον δρόμο των ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε., μαζί με την Ιταλία, που αναλαμβάνει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ένωσης μετά την Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αναμένεται σύντομα να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης που αφορά τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας προς την Αλβανία σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές της προσπάθειες. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να δώσει μία νέα διάσταση στη συνεργασία Αλβανίας-Ελλάδας, σύμφωνα με το πνεύμα φιλίας και το συμφέρον των δύο χωρών.
Στο πρόγραμμα του Έλληνα πολιτικού περιλαμβανόταν και συνάντηση με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα και με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, ενώ θα γινόταν δεκτός και από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
Η χώρα μας κατά καιρούς και σε όλους τους τόνους έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση όμως κι αυτή από την πλευρά της να τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όσον αφορά την θρησκεία, την εκπαίδευση, την ιδιοκτησία κ.α. Εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος της αντιμετώπισης της διασυνοριακής εγκληματικότητας, καθώς επίσης και της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα, όπως σε θέματα ναρκωτικών, πυρόσβεσης, διακίνησης ατόμων και προϊόντων κ.α., κάτι που όμως σε αρκετές περιπτώσεις η γειτονική χώρα έχει επιδείξει πρωτοφανή ολιγωρία!
Προβληματισμός…
Ο έντονος προβληματισμός πάντως που επικρατεί από ελληνικής πλευράς και κατά καιρούς έχει εκφραστεί, όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, με αφορμή διάφορα θλιβερά γεγονότα στην Αλβανία που αφορούσαν κυρίως άμεσα τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας, ως προς το κατά πόσο η γειτονική χώρα είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε., μέλος της οποίας εδώ και πολλά χρόνια είναι η Ελλάδα. Είναι τώρα έτοιμη να ακολουθεί πιστά τους κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου περί αμοιβαιότητας σε όλα τα επίπεδα με τα κράτη – μέλη;
Δύσκολη η απάντηση και γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αν απαριθμήσει κανείς τα… πεπραγμένα στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό, που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο! Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Αν και η Αλβανία έχει δείξει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τα… του οίκου της, χρειάζεται ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα και κυρίως σε ότι αφορά τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την ελληνική μειονότητα.
Τα τελευταία γεγονότα για παράδειγμα στον Ορθόδοξο Ναό της Πρεμετής, έφεραν και πάλι τις σχέσεις των δυο Κρατών σε κρίσιμο σημείο, ενώ γινόταν σημαντική προσπάθεια να εξομαλυνθούν. Οι ακρότητες και βιαιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μας γύρισαν ξανά πολλά χρόνια πίσω, αναζωπυρώνοντας το κλίμα δυσπιστίας στους Βορειοηπειρώτες, αλλά και στην Ελλάδα. Εξάλλου, το ζήτημα του σεβασμού της θρησκείας και της ελευθερίας ιδεών είναι από τα βασικά στοιχεία που ένα Κράτος πρέπει να επιδεικνύει, για να μπορεί να συνυπάρχει σε μια Ένωση Κρατών.
Κι αν η επίσημη Αλβανία λέει ότι καταδικάζει τέτοιες ενέργειες (χλιαρά δυστυχώς), δεν έχει αποδείξει ότι κάνει προσπάθειες να τις περιορίσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον περίφημο χάρτη της «Τσαμουριάς», τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών που καταπατώνται, ή ακόμη και την έλλειψη ουσιαστικής συμβολής στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Τα ναρκωτικά μπαίνουν με τα… τσουβάλια από την Αλβανία και σχεδόν πάντα πιάνονται επί ελληνικού εδάφους!
Απαιτείται προσπάθεια!
Σε θεωρητικό επίπεδο, αναμφίβολα η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι ένα γεγονός θετικό. Για την ίδια τη χώρα θα ερχόταν καλύτερες μέρες, η συνεργασία με την Ελλάδα θα γινόταν σε άλλο επίπεδο και γενικότερα θα ξεκινούσε μια νέα πορεία φιλίας και συνεργασίας που θα βοηθούσε σε όλα τα επίπεδα τις δυο γειτονικές χώρες.
Ωστόσο, απαιτείται να γίνει σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της Αλβανίας, η οποία πρέπει ν’ αφήσει πίσω όλες εκείνες τις πρακτικές που συχνά δημιουργούν προβλήματα, κυρίως στα μειονοτικά ζητήματα. Όπως επίσης θα πρέπει η ίδια να απομονώσει τα ακραία εκείνα στοιχεία που πυροδοτούν εντάσεις με την Ελλάδα. Η νέα Κυβέρνηση του Έντι Ράμα καλείται τώρα να κερδίσει αυτό το στοίχημα.
Στα θετικά της αναμφίβολα είναι το γεγονός ότι έχει δώσει βήμα και σε μειονοτικούς πολιτικούς να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Η καλή συνεργασία των δυο χωρών, είναι μονόδρομος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Κι αυτό μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη…
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ζήτησε άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία
Κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati, ο τελευταίος ζήτησε από την Ελλάδα να άρει την εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα σε ιδιοκτησίες των τσαμουριωτών που εγκατέλειψαν την Ελλάδα πριν από εξήντα χρόνια.
« Μεταξύ των δύο χωρών μας υπάρχει μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και κατευθύνει εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους εθνικιστικής επιρροής. Πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του στρατιωτικού νόμου από την Ελλάδα, ο οποίος από μόνος του, δεν αντικατοπτρίζει την καλή σημερινή φιλία και την ευρωπαϊκή πορεία μεταξύ των λαών μας.
Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δικαίωσης της αναγνώρισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (των τσάμηδων), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Bushati.
Σχετικά με το θέμα της άρσης της εμπόλεμης κατάσταση ο Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και έχει δηλωθεί μια κατάσταση ειρήνης με την Αλβανία από το υπουργικό συμβούλιο του 1987.
«Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα, και έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και έχουμε μπει στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών σε μια περίοδο συνεργασίας. Η κατάσταση της ειρήνης ανακοινώθηκε από το 1987 από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας», είπε ο Βενιζέλος και για περαιτέρω διευκρίνιση παρέπεμψε προσφυγή στο Στρασβούργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.