Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τριήμερο στην Ήπειρο με πλήθος επισκεπτών και λαμπρές εκδηλώσεις - Τι έγινε σε Χάνι Δελβινάκι και Καλπάκι



• Oι λαμπρές εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ τις οποίες, βοηθούντος του καλού καιρού, παρακολούθησαν περισσότεροι πολίτες από ποτέ, χωρίς αυτή τη φορά να σημειωθούν επεισόδια και η παρουσία ενός πρωτόγνωρου πλήθους επισκεπτών, που στην κυριολεξία κατέκλυσαν Γιάννενα και χωριά, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του πρόσφατου εορταστικού τριημέρου.

Η εικόνα στην περιοχή μας θύμιζε τις παλιές καλές εποχές, όταν σε τριήμερα και αργίες δεν έπεφτε… καρφίτσα και οι επαγγελματίες του τουρισμού πήραν μετά από καιρό μια καλή οικονομική «ανάσα», καθώς ο χειμώνας που πλησιάζει, προμηνύεται δύσκολος! Όπως και να’ χει, τα σημάδια ήταν θετικά κι εμείς εφαρμόζοντας το συνδυασμό «καλές τιμές – υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων» μπορούμε να βάλουμε ξανά στέρεες βάσεις για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Λαμπρές οι εκδηλώσεις
Στο κομμάτι των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, αυτές έγιναν και φέτος με την επισημότητα που ταιριάζει στην περίσταση καθώς συμπληρώνονται 73 χρόνια από την ένδοξη εκείνη περίοδο παρουσία πλήθους κόσμου.
Το επετειακό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το Σάββατο στο Χάνι Δελβινάκι και συνεχίστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στο Καλπάκι, κορυφώθηκε ανήμερα της Επετείου με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση  στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, η οποία κύλησε χωρίς απρόοπτα! Πλήθος κόσμου και πολλοί επισκέπτες την παρακολούθησαν, βοηθούντος του πολύ καλού καιρού. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ενώ παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, βουλευτές του Νομού, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Σπύρος Γκίζας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Τα μηνύματα
• Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της παρέλασης από τα Γιάννενα ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας τόνισε με έμφαση πως «το Έπος του 1940 και το ηρωικό «ΟΧΙ» εδώ στα βουνά της Ηπείρου ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στα ιδανικά της πατρίδας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Όπως τότε έτσι και τώρα η Ελλάδα σηκώνει και πάλι το ανάστημά της. Χάρη στις θυσίες των πολιτών της, χάρη στην αποφασιστικότητα και την επιμονή του λαού της, χάρη στην εθνική ομοψυχία και την ενότητα, θα βρει πάλι το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της προοπτικής».
• Στις επετειακές εκδηλώσεις για το Έπος του 1940 που διοργανώθηκαν στην Άρτα παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της «σήμερα κυρίαρχο μήνυμα είναι μνήμη και προοπτική, δύο έννοιες απολύτως συνδεδεμένες. Χωρίς μνήμη  δεν υπάρχει καμιά προοπτική, και ακριβώς εκείνο που μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή και με δεδομένη την κατάσταση και την κρίση που περνάει  η Ελλάδα, είναι πως  πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι και ψύχραιμοι να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Γιατί τελικά ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός να είναι ο ίδιος ο εαυτός μας».

Στο ακριτικό Δελβινάκι
Στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Έπους του ’40. Από εκεί λοιπόν και συγκεκριμένα από το Χάνι Δελβινάκι ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο οι φετινές επίσημες επετειακές εκδηλώσεις. Tο απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της περιοχής και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου την οποία χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος  Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. O κ. Καχριμάνης τόνισε με έμφαση πως «οι αγώνες της φυλής μας ήταν επιτυχημένοι όταν όλοι μας αγωνιζόμασταν για ένα σκοπό και ο σκοπός αυτός δεν ήταν άλλος από την πατρίδα. Οι θυσίες των ηρώων του ‘40 μας προστάζουν να ομονοήσουμε και σήμερα, γιατί ξεχάσαμε τις αξίες μας». Ο κ. Καψάλης σημείωσε πως «η εθνική ενότητα και ομοψυχία πάντοτε δικαιώνεται, όπως δικαιώνονται και οι αγώνες που συνοδεύονται από δίκιο και πείσμα».
Για τα ιστορικά γεγονότα του 1940 – 41 και για τη σημασία τους μίλησε ο φιλόλογος – συγγραφέας, τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Νίκος Υφαντής, ο οποίος τόνισε πως «ο αγώνας του 1940 είναι ορόσημο για τον ελληνικό λαό, που τότε βάδισε στη θυσία με τάξη, ομόνοια, σύνεση και τελικά μεγαλούργησε»!

Τελετή στο Μαυσωλείο
Την Κυριακή,  παραμονή της Επετείου του ΟΧΙ, σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο  βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το Έπος του 1940. 
Στην τελετή παρέστη ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και αρκετοί πολίτες. Στεφάνια στο Μνημείο κατέθεσαν ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Σπύρος Γκίζας (φωτό) και η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλου.

Εκδηλώσεις στο Καλπάκι
Πολλούς επισκέπτες δέχθηκε το περασμένο τριήμερο το ιστορικό Καλπάκι, το οποίο ήταν σημαιοστολισμένο με αφορμή την Επέτειο του ΟΧΙ, ενώ την τιμητική του είχε και το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, που διαθέτει σημαντικά εκθέματα του Πολέμου του ‘40 – 41.  Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε  στο μνημείο του μαχητή επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ακολούθησε η άκρως εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, την οποία παρακολούθησαν οι επίσημοι αλλά και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, όπου η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και η ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας παρουσίασαν το επίκαιρο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».

«Χρυσές δουλειές» η αγορά
Εκτός από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες σε Γιάννενα, στα δημοφιλή χωριά του Ζαγορίου και στο Μέτσοβο, όπου η πληρότητα το περασμένο τριήμερο έφτασε στο 100%, οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας βοήθησαν να κινηθεί σε ρυθμούς… άλλων εποχών και η τοπική αγορά και εστίαση. Κυριολεκτικά «χρυσές δουλειές» έκαναν απ’ το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι προχθές το βράδυ τα μαγαζιά στα Γιάννενα που εμπορεύονται τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, γλυκά και σουβενίρ. Γεμάτα ήταν τα καφέ, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης, όπως και οι παραδοσιακές ταβέρνες στα ορεινά χωριά!

Πολλοί πήγαν θάλασσα
Ο καλός καιρός έστειλε, χθες και προχθές κυρίως, πολύ κόσμο και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, με την γραφική Πάργα να δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών! Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και πολλοί Γιαννιώτες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για μια εκδρομή δίπλα στη θάλασσα. 
Οι συμπολίτες μας που έχουν εξοχικά στα Σύβοτα ή στην περιοχή της Πρέβεζας φρόντισαν να τα επισκεφτούν, ενώ αρκετοί ήταν κι εκείνοι που κατευθύνθηκαν προς τα χωριά τους για το τριήμερο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.