• Την ώρα που η Αλβανική κυβέρνηση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη, σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από τη στάση των Ευρωπαίων Εταίρων μας στο ζήτημα της παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Ακόμη πιο έντονος είναι ο προβληματισμός από την σιωπηρή- όπως φαίνεται- ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ακόμη και στις πρόσφατες συναντήσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με την Αλβανική ηγεσία στα Τίρανα, δεν συνέδεσε- τουλάχιστον δημόσια- την συγκατάθεσή της με την προάσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Tο ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, το οποίο ανέφερε και στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος, χωρίς όμως να το θέτει και ως όρο για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίας χώρας προς ένταξη στην Αλβανία.
Μόνο για τους… Ρομά!
Η πιθανότητα να «ανοίξει» η πόρτα στην Αλβανία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις την περασμένη εβδομάδα προτείνει να της δοθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, για αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Στο συνοδευτικό υπόμνημα δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στις μειονότητες, παρά μόνο γίνεται αόριστη μνεία στην ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αντίθετα η μοναδική ρητή αναφορά γίνεται στους… ρομά! Ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ασχολούνται με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, να εκτιμούν ότι η συμμετοχή Ελλήνων στις Αλβανικές κυβερνήσεις, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της Μειονότητας. Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα- όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία- ούτε και αναιρεί τις ευθύνες της Ελλάδος, αλλά και των στελεχών της Ε.Ε.Μ. , να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά και να πείσουν ότι η Αλβανία υποθάλπει τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελληνικής καταγωγής πολιτών της.
Η ΣΦΕΒΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις, έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από τον Βορειοηπειρωτικό χώρο. Με ανακοίνωσή της η ΣΦΕΒΑ, αναφέρει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αποσιώπηση των ζητημάτων που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό, παρόλο που είναι ενεργό εθνικό θέμα, αλλά επίσης η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παντελώς ανύπαρκτη. Γιατί αλλιώς πώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι λαμβάνεται τέτοιο καθεστώς από μία χώρα η οποία δεν έπραξε το ελάχιστο για να διασφαλίσει τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των γηγενών Βορειοηπειρωτών, της μεγαλύτερης δηλαδή μειονότητάς της;»
Να απαιτηθούν τα βασικά
Στη συνέχεια η ΣΦΕΒΑ, προτείνει όπως η Ελληνική πλευρά απαιτήσει τουλάχιστον τα βασικά, από όσα ζητούσε η «ΟΜΟΝΟΙΑ» σε υπόμνημα που είχε στείλει στην Ελληνική Βουλή το Νοέμβριο του 2008. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
• Η υιοθέτηση της Ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του Αλβανικού Κράτους και ουσιαστική μέριμνα για δημόσια δωρεάν παιδεία στις παραδοσιακά κατοικημένες από Έλληνες περιοχές.
• Ανάκληση των παράνομων δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν τη γη Βορειοηπειρωτών σε έποικους Αλβανούς
• Επιστροφή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας της εκκλησιαστικής της περιουσίας.
• Ουσιαστική πάταξη της εγκληματικότητας που μαστίζει το χώρο της Βορείου Ηπείρου, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Βορειοηπειρωτών και καταστρέφει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όλα αυτά βεβαίως είναι γνωστά στην Ελληνική Κυβέρνηση η οποία θα έπρεπε και πρέπει να τα θέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, η οποία ζητά την Ελληνική στήριξη για την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση, αλλά χωρίς να κάνει τα αυτονόητα για μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, όσον αφορά τις μειονότητες και ειδικά την Ελληνική, που κατά τα άλλα, σε κάθε ευκαιρία την «βαφτίζει» ως «γέφυρα φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η θαλάσσια ζώνη
Η οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης με την Αλβανία, που είχε συμφωνηθεί επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα, τορπιλίστηκε τότε από το σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που είχε προσφύγει στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση άρχισε μια νέα προσπάθεια, με τον Ευ. Βενιζέλο να δηλώνει για μια ακόμη φορά προχθές, ότι η Ελλάδα ζητά ην ολοκλήρωση της διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι οι αρχές της υπογραφείσης κατά το παρελθόν συμφωνίας δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορούσαν όμως να ειδωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Αλβανία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για ένταξη στην ΕΕ και η Αθήνα την έχει στηρίξει, για να καλέσει τα Τίρανα, να σπεύσουν να λύσουν αυτό το θέμα στη βάση των ευρωπαϊκών Αρχών. Το «δια ταύτα», δηλαδή ποια θα είναι η περαιτέρω στάση της χώρας μας, αν οι Αλβανοί αδιαφορήσουν και πάλι για τις «ευρωπαϊκές αρχές», παραμένει άγνωστο και αυτό είναι που προβληματίζει.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.