Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πως τίμησε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα την 28η Οκτωβρίου



Ίσως οι Βορειοηπειρώτες να ‘ναι ταλαιπωρημένοι από την παρούσα κατάσταση, με τις ληστείες και την εγκληματικότητα στο χώρο, με  την μοναξιά και τις στερήσεις από κάθε πλευρά…   στις εθνικές τους εορτές, όμως, γίνονται άλλοι άνθρωποι.  Υψώνουν το κεφάλι ψηλά και με το διαπεραστικό τους βλέμμα θέλουν να δείξουν στους πάντες πως, μόνον αυτές -εθνικές εορτές- δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει κανένας να τις ξεριζώσει  από την ψυχή τους, να τους τις στερήσει και να τις αμαυρώσει.  Θα αναρτήσουν στα σπίτια τους  την ελληνική σημαία, θα ανταποδώσουν τους χαιρετισμός με την ευχή «Χρόνια πολλά» στην εορτή μας, στο έθνος μας, στην ιστορία μας…, θα κατακλείσουν τις αίθουσες και τις πλατείες για να μνημονεύσουν, να χειροκροτήσου και να γιορτάσουν όλοι μαζί.
Αυτό συνέβηκε και αυτή τη φορά: Στον εορτασμό της εθνικής εορτής, του Ιστορικού ΟΧΙ. Με χαρά, με πατριωτισμό μα και με ελπίδα για καλύτερες μέρες, γιόρτασαν  στο Βούρκο και στη Δρόπολη, στη Χιμάρα και την Κορυτσά, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα…

Στους Αγίους Σαράντα


Στις 26 το απόγευμα η αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης των Αγ. Σαράντα, δε χωρούσε άλλους. Ήταν κατάμεστη. Από την πόλη και τα χωριά. Μικροί και μεγάλοι. Γιατί έτσι το ζητά η ιστορία, το ζητά η  παράδοση, η συνέχεια…  Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης μετά συζύγου τουο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο βουλευτής Ανδρέας Μάρτος,  ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μήτρος, έπαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.
Η εκδήλωση, που διοργάνωσε το Παράρτημα Ομόνοιας Αγ. Σαράντα και Δελβίνου, άρχισε με την «Υπερμάχω» από τη χορωδία του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμου. Ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια από την χορωδία, ένα δραματικό σκετς από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και χοροί από τα εννιάχρονα σχολεία της Λιβαδειάς και του Μεσοποτάμου, που χειροκροτήθηκαν θερμά. Χαιρέτησαν ο Γ. Πρόξενος Ν. Κοτροκόης, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες.


Βουλιαράτες

Κι εφέτος το μέρος όπου βρίσκεται η Αγία Σκέπη και το κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων του Σαράντα, στους Βουλιαράτες, ήταν κατάμεστο από κόσμο.  Από τη Δρόπολη και από το Βούρκο. Από τη Χιμάρα και τον ελλαδικό χώρο.  Πάρα πολλοί συγγενείς και μέλη των οικογενειών των Ελλήνων Ηρώων.
Η δραστηριότητα άρχισε με τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία για την ανάπαυση των ψυχών στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανάσιου. Στο νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης, καταπλημμυρισμένο από ελληνικές σημαίες και από εκατοντάδες κεριά που άναψαν οι επισκέπτες και οι συγγενείς των νεκρών που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, η εκδήλωση άρχισε με το μνημόσυνο χοροστατώντας του Μητροπολίτη  Ιεράς Μητρόπολης Δημητρίου.

Έγινε  προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων από τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα  Λεωνίδα Ροκανά, την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Ζαμίρα Ράμι, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο στην ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων Σπυρίδωνα Ράση, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, το Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο,  τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αλβανίας  Άλκη Πούλη, τον εκπρόσωπο της ΝΔ βουλευτή της Άρτας Γεώργιο Στύλο, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Σωτήρη Ζαρμπαλά, τον βουλευτή του ΣΚ Αλβανίας Ανδρέα Μάρτο, τον πρόεδρο του κόμματος ΜΕΓΚΑ Χριστάκη Κίτσιο, τον υφυπουργό Γεωργίας Γιάννη Μπάμπη, τον εκπρόσωπο του ΔΚ Αλβανίας  Σπύρο Ξέρρα, την πρόεδρο Γραφείου Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον εκπρόσωπο του κόμματος Σ.Κ.Ε  Χριστάκη Τζια, τον εκπρόσωπο Ηπείρου Θεοδώρα Χουλιάρα, τον εκπρόσωπο πεσόντων και άταφων νεκρών αντιστράτηγο Αριστόδημο Μπουλούκη, τον πρόεδρο Πανηπειρωτικής Ελλάδος Γιώργο Οικονόμου, τον έπαρχο Άνω Δρόπολης Χρήστο Δούτση, το δήμαρχο Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, το δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη, τον  εκπρόσωπο Συγγραφέων Αριστοτέλη Δερδεμέζη, τον πρόεδρο της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Θεσσαλονίκης Φιλόθεο Κεμεντζεντζίδη, τον πρόεδρο Νεολαίος Βορειοηπειρωτών Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον πρόεδρο Συλλόγου «οι Σελλοί» Ηλέκτρα Κίκη, τον πρόεδρο κοινότητας Βουλιαρατιού Παντελή Κουρεμένο, τον πρόεδρο Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρη Τζόκα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδος  Άγγελο Συρίγο, τον πρόεδρο συγγενών άταφων νεκρών Γιώργο Σούρλα, εκπρόσωπο οικογενειών Δήμο Παναγιώτου, τον τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα, των μαθητών και δάσκαλων Βουλιαρατιού

Χαιρέτησε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ενώ ο Γ. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης, διάβασε το μήνυμα που έστειλε, με την ευκαιρία της εορτής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδος Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Δερβιτσιάνη
Με χαιρετισμούς και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα  από το σχολείο της Δερβιτσιάνης, αφιερωμένο στην εθνική μας εορτή, το ιστορικό ΟΧΙ, γιόρτασαν οι Δερβιτσιώτες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών στην Πολιτιστική Εστία του χωριού.
Συμμετείχαν  οι διπλωματικές αρχές, οι τοπικοί και άλλοι αξιωματούχοι του ΚΕΑΔ και της Ομόνοιας, που παρευρέθηκαν στους Βουλιαράτες.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και επίτιμος πρόεδρος των συγγενών των άταφων πεσόντων Γιώργος Σούρλας, είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση που έγινε στην Δερβιτσάνη:
"Γιορτάζουμε ενώ βρίσκονται επί 73 χρόνια σε ομαδικούς τάφους στην Πρεμετή με 1.400 και στην Κλεισούρα με 400 μαχητές, με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα. Οι ήρωες περιμένουν να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, να κάνουμε το ιερό μας καθήκον, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Τότε μόνον θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Τα 7976 κεράκια, όσοι δηλαδή και οι πεσόντες, που ανάψαμε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών, ας μας φωτίσουν να πράξουμε επιτέλους το καθήκον μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

με πληροφορίες από www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.