Σελίδες

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Οι πιο σημαντικές επέτειοι του 2014

Εικόνα: Κωνσταντίνος ΧολέβαςΤο 2014 προσφέρεται για να θυμηθούμε το ιστορικό μας παρελθόν, να τιμήσουμε σημαντικές επετείους και να αντλήσουμε μηνύματα ελπίδας και ελληνορθόδοξης αυτογνωσίας από μεγάλες μορφές του Γένους.

Επισημαίνω τις κυριότερες κατά την άποψή μου επετείους:

Στα τέλη Ιουλίου συμπληρώνονται χίλια χρόνια ακριβώς από τη μάχη του Κλειδίου (1014). Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου-Ρωμανίας Βασίλειος Β΄ κατενίκησε τους Βουλγάρους σε μια κοσμοϊστορική μάχη κοντά στο σημερινό Σιδηρόκαστρο, στα στενά που δημιουργεί ο ποταμός Στρυμόνας. 
Ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ είχε γίνει απειλητικός και είχε φθάσει έως τον Σπερχειό ποταμό. Ο Βασίλειος ονομάστηκε Βουλγαροκτόνος και χάρισε την ελευθερία σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Μετά τη νίκη αυτή το ελληνορθόδοξο κράτος ησύχασε από μια ισχυρή απειλή. Οι σημερινές σχέσεις μας με τη Βουλγαρία είναι άριστες, αλλά η Ιστορία δεν πρέπει να λησμονείται.

Φέτος εξάλλου συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Μάρτιος 1714). Ο Πατροκοσμάς, που μαρτύρησε το 1779 στη Βόρειο Ηπειρο, εργάστηκε αόκνως για την ενίσχυση της ορθοδόξου πίστεως και των ελληνικών γραμμάτων κατά τη μαύρη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τιμώντας τον λαμβάνουμε χρήσιμα διδάγματα για το περιεχόμενο της παιδείας που χρειάζονται και σήμερα οι νέοι μας.


Συμπληρώνονται επίσης 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (Οδησσός 1814). Επειτα από δεκάδες ατυχή κινήματα και εξεγέρσεις οι υπόδουλοι Ελληνες επιτέλους βρίσκουν τον τρόπο και την κατάλληλη στιγμή για να οργανώσουν την επιτυχημένη πλέον Εθνεγερσία, η οποία εξερράγη το 1821. Κληρικοί και λαϊκοί, έμποροι και οπλαρχηγοί, όλα τα δυναμικά στοιχεία του έθνους συνεργάστηκαν κάτω από την καθοδήγηση της Φιλικής Εταιρείας και έφεραν το ποθούμενο που προφήτευσε ο άγιος Κοσμάς.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επέτειος είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Αυτονομιακό Αγώνα των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου. Τον Δεκέμβριο του 1913 η Ελλάς αναγκάστηκε υπό την πίεση της Ιταλίας, της Αυστροουγγαρίας και άλλων Δυνάμεων να δεχθεί την ίδρυση και τη χάραξη των συνόρων του νέου αλβανικού κράτους. Οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου εγκαταλείπονται αναγκαστικά από τον Ελληνικό Στρατό και ξεκινούν μόνοι τους τον ένοπλο αγώνα. Κερδίζουν την αυτονομία τους με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του Μαΐου 1914. Ας το θυμούνται οι αλβανικές κυβερνήσεις!

Κωνσταντίνος Χολέβας

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.