Σελίδες

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Να επιστραφούν τα 2,5 εκ. ευρώ που έδωσε η Ελλάδα για Εθνικό Θέατρο στην Αλβανία

• Την επιστροφή των 2.5 εκ. ευρώ που έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Αλβανία το 2002 για την ανέγερση του Εθνικού Θεάτρου, αλλά έκτοτε παραμένουν αδρανή σε τραπεζικό λογαριασμό, ζητά με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών η βουλευτής των ΑΝ­ΕΛ Ραχήλ Μακρή, την οποία συνυπογράφει και ο Τέρενς Κουίκ. 

Πρόκειται για ζήτημα που ανακινήθηκε πρόσφατα, από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, σε συνάντησή που είχε με τον ομόλογό του, που είχε επισκεφθεί την Αθήνα, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Έντι Ράμα. Η κ. Μακρή, προτείνει τα 2,5 εκ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμο άλλων δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα μας, όπως είναι το 25ευρω των νοσοκομείων. 



Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 2 της Διμερούς Συμφωνίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελλάδος - Αλβανίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001, η χώρα μας ανέλαβε να στηρίξει, με το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ, την ανέγερση στα Τίρανα νέου κτιρίου θεάτρου, το οποίο θα λειτουργούσε ως Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. Σε υλοποίηση της ανωτέρω Συμφωνίας, το ποσόν των 2,5 εκατ ευρώ κατετέθη σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002, ο οποίος παραμένει έκτοτε αδρανής. 

Η βουλευτής εκφράζει την απορία της γιατί τα χρήματα δεν φυλάσσονται σε Ελληνική αλλά σε Αλβανική Τράπεζα και γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση  επιμένει στην χρηματοδότηση συμβολικών έργων τα οποία είχαν συμφωνηθεί από το 2001 και δεν υλοποιούνται επί δεκαετίες. Καταλήγοντας ζητά να ενημερωθεί για το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση, ώστε να επιστραφούν τα 2,5 εκ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.