- Αλλοίωση του Ελληνικού στοιχείου επιχειρεί ο Έντι Ράμα
- Εντάσσουν σε Αλβανικούς Δήμους, κοινότητες Ελλήνων
• Μεθοδικά και συστηματικά το Αλβανικό κατεστημένο, με οποιονδήποτε και αν έχει επικεφαλής στην Κυβέρνησή του, απεργάζεται σχέδια που έχουν στόχο να πλήξουν την αναγνωρισμένη διεθνώς Ελληνική Μειονότητα που διαβιεί στα εδαφικά όρια της Αλβανίας.
Τον κανόνα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο τελευταίος Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τον οποίο μάλιστα στηρίζουν και συνεργάζονται επιφανή στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας.
Το νέο «μέτωπο» που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες, αφορά την προτεινόμενη διοικητική διαίρεση της χώρας, με την οποία ουσιαστικά επιχειρείται να «σβήσει» από τον πολιτικό χάρτη της Αλβανίας η Ελληνική εκπροσώπηση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, του μόνου που μέχρι τώρα μπορεί να χαράζει μια ανεξάρτητη από κυβερνητικές και κομματικές επιρροές πορεία.
Οι μεθοδεύσεις
Με την πρόταση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικές Επιτροπής- που ελέγχεται απόλυτα από την Κυβερνητική πλειοψηφία- πρόκειται να αποσπαστούν περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό και να εναχθούν σε Δήμους με καθαρά αλβανικό πληθυσμό. Οι αντιδράσεις που ήδη σημειώνονται από παράγοντες και φορείς των Βορειοηπειρωτών είναι έντονες, ενώ τις προτάσεις αποδοκιμάζουν ακόμη και βουλευτές Ελληνικής καταγωγής, που εκλέχτηκαν σε συνεργασία με τη συμμαχία των Σοσιαλιστών.
Εκείνη που παραμένει όμως εντελώς απαθής είναι η Ελληνική πλευρά και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών. Η «σιωπή» και η απόλυτη ανοχή στις απαιτήσεις και τους ανθελληνικούς σχεδιασμούς της Αλβανικής Κυβέρνησης, είναι παροιμιώδεις και γεννά πολλά ερωτηματικά για τα «ανακλαστικά», αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελληνική Εξωτερική πολιτική ως προς τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Αλβανία και ειδικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας.
Συνεχίζουν το «βιολί» τους
Τον τελευταίο χρόνο οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις των Αλβανών είναι συνεχείς. Απέναντι σε όλες αυτές, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το μόνο … έργο που έχει να επιδείξει, ήταν – μετά τη δωρεά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα- η σθεναρή της επιδίωξη να δοθεί στη γείτονα (και σύμμαχη κατά τα άλλα), το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας. Ο «αγώνας δικαιώθηκε», ωστόσο οι Αλβανοί συνέχισαν και συνεχίζουν το «βιολί» τους: Κατηγορηματικά τάχθηκαν κατά της υπογραφής νέας συμφωνίας για την Α.Ο.Ζ. την οποία ως γνωστόν «τορπίλισε» ο «φιλέλληνας» Ράμα. Η πλασματική απογραφή ολοκληρώθηκε με τα στοιχεία για την Ελληνική Μειονότητα να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, οι διεκδικήσεις περιουσιών Ελλήνων με πλαστά χαρτιά συνεχίζονται. Η εισαγόμενη από την Αλβανία εγκληματικότητα εξακολουθεί να γνωρίζει άνθηση. Και τέλος, όπως αναδείχτηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Αλβανική Κυβέρνηση κωλυσιεργεί ακόμη και για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία δύο νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο του 1940.
Αφωνία στο ΥΠΕΞ
Για όλα αυτά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει μέχρι τώρα να τοποθετηθεί με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός, ότι η «αφωνία» διατρέχει το σύνολο της ιεραρχίας του Υπουργείου. Πρόσθετα ερωτηματικά δημιουργούνται από τη στάση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμφανιζόταν- ως πρόσφατα τουλάχιστον- ως προνομιακός συνομιλητής με τον Έντι Ράμα.
Τα κόμματά τους μάλιστα συνεργάζονται στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς (της οποίας προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου), οπότε είχε και έχει τη δυνατότητα για συνεργασία και παρεμβάσεις και στο παρασκήνιο προς όφελος των δύο χωρών, πράγμα όμως που δεν είναι ορατό και πάντως από τις εξελίξεις οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Όσο είναι καιρός, τόσο οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές μας, όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ- προεξάρχοντος ασφαλώς του κ. Βενιζέλου- πρέπει να συνέλθουν από το λήθαργο στον οποίο έχουν περιπέσει και να αντιληφθούν ότι η τακτική αυτή τους μετατρέπει σε συνεργούς του Αλβανικού κατεστημένου στο έργο «εξαφάνισης» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Καταψήφισε ο Ανδρ. Μάρτος
Όπως προαναφέραμε κατά της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τάσσονται πολλά στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας. Ο Ανδρέας Μάρτος, βουλευτής που εξελέγη με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούν τις μειονοτικές επαρχίες Αλίκου, Μεσοποτάμου, Λιβαδιάς και Φοινικιού, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.
Με την πρόταση της Επιτροπής αποσπούνται προκλητικά τέτοια ελληνικά μειονοτικά χωριά όπως της Τσούκας, που ενώνεται με το Δήμο των Αγίων Σαράντα, η κοινότητα Ευαγγελάτες, που ενώνεται με το Δήμο της Κονίσπολης που αποτελείται από αλβανικά τσαμοχώρια, του Γαρδικακιού, που ενώνεται με το Δήμο Δελβίνου κλπ.
Το γεγονός στάθηκε αφορμή ώστε ο κ. Μάρτος, να καταψηφίσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
Συνένωση, όχι αλλοίωση!
Στην αντίδραση του ο κ. Μάρτος επικαλέστηκε την βασική αρχή της διοικητικής διαίρεσης στην Αλβανία. Κατά την αρχή αυτή η νέα διοικητική διαίρεση θα στηρίζονταν μόνο διοικητική συνένωση των υπαρχόντων επαρχιών σε Δήμους και όχι αλλοίωση αυτών. Αλλοίωση ωστόσο παρατηρείται μόνο στις ελληνικές μειονοτικές παραδοσιακές επαρχίες.
Ταυτόχρονα, η απόφαση της επιτροπής παραβιάζει ωμά και το άρθρο 16 της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει περιοχές με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό από παρόμοιες αλλοιώσεις.
Και… Δήμος «Τσαμουριάς»!
Οι τροποποιήσεις αυτές στο χάρτη έγιναν την τελευταία στιγμή και αφού στην επιτροπή προσήλθε το Κόμμα το «Τσάμηδων» PDIU, το οποίο μέχρι τότε απείχε με κοινή απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την συμμετοχή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το κόμμα των «Τσάμηδων» τη συνέδεσε με την ικανοποίηση και του αιτήματος σχηματισμού Δήμου της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη.
Το Κόμμα των «Τσάμηδων» έχει στη Βουλή 5 βουλευτές και η μεταβίβασή του από την αντιπολίτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημαίνει ώστε η κυβέρνηση θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ από 84 σε 89 έδρες από 140 που αποτελείται η αλβανική Βουλή.
Αντίδραση Ντούλε
Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλες σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα μίλησε για αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, που ξεκινούν από ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Ντούλες έκρινε ότι απόφαση αυτή αντιβαίνει τις αρχές που έθεσε για την διοικητική διαίρεση η ίδια η Κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ιστορική, παραδοσιακή και εθνική πραγματικότητα. Κάλεσε το Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να μη ψηφίσει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χάρτη. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει εναντίον και ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας , σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει το συγκεκριμένο χάρτη.
Η «Ομόνοια»
Με ανακοίνωσή της και η «Ομόνοια» κάνει λόγο για επικίνδυνες αποκλίσεις σε βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην διαδικασία εδαφικής και διοικητικής μεταρρύθμισης της Αλβανικής επικράτειας.
«Ως ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις. Εφόσον στη χώρα δεν υπάρχει πραγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, απόλυτος σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες τις επιδιώξεις και φιλοδοξίες τους, αλλά κυρίως εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, προφανώς οποιαδήποτε εξέλιξη στον ευαίσθητο χώρο της διάρθρωσης και λειτουργία της αυτοδιοίκησης μας καθιστά απόλυτα ενδιαφερόμενους και προσηλωμένους», τονίζεται, μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.
Και καλεί «τους διεθνείς οργανισμούς να εστιάσουν σ’ αυτά τα προβλήματα και την επιχειρούμενη χειραγώγηση της ΕΕΜ και μέσα απ’ τους μηχανισμούς αυτούς της δήθεν διοικητικής και εδαφικής μεταρρύθμισης…».
Ο Βασ. Μπολάνος
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «καταγγέλλουμε δημόσια ως απαράδεκτη, και μη αποδεκτή εκ μέρους μας, την συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αλβανίας, διότι είναι μία χώρα η οποία πρόσφατα στηρίχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προενταξιακές διαδικασίες, για να γίνει χώρα μέλος της Ε.Ε., ενώ οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι καθόλου Ευρωπαϊκές. Κάνουμε έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδια εξόντωσης της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας και να σταματήσουν να προκαλούν τα αισθήματα μίας φιλήσυχης και νομοταγούς κοινότητας, δημιουργώντας τεχνητά προβλήματα και εντάσεις. Ταυτόχρονα ζητάμε απ’ όλον τον διεθνή παράγοντα να δείξει κατανόηση στα αιτήματά μας και να πείσει την αλβανική κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα αυτά τα οποία στηρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές».
Το «ΜΕΓΑ»
Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, ΜΕΓΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαγειρέματα που έχουν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος των «Τσάμηδων» και θεωρεί βαρύ πλήγμα στην ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.