«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στην ανεξαρτησία. Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» - μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.
Στην επιστολή του ο Σάλμοντ κάλεσε από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους.
«Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».
Περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία υπόσχονται οι Βρετανοί
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα.
Περίπου το 52% των Σκωτσέζων φαίνεται πως σκοπεύουν να καταψηφίσουν την πρόταση ανεξαρτησίας, ενώ το 48% τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν οι εταιρείες Opinium και ICM για λογαριασμό των εφημερίδων Daily Telegraph και The Scotsman αντίστοιχα και οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.
Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός».
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που του δίνεται να πάρει το μέλλον στα χέρια του».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο
Γνωμη: Ενα επικινδυνο ντομινο
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Τον «Ασκό του Αιόλου» ανοίγει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία, ανάβοντας σπίθες σε διάφορες περιοχές της γηραιάς ηπείρου, που θα μπορούσαν με μια πιθανή νίκη του «ναι» να φουντώσουν και να «κάψουν» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε μία περίοδο που τα θεμέλιά του «τρίζουν» εν μέσω εσωτερικών προβλημάτων (οικονομική στασιμότητα, υψηλή ανεργία) και εκρηκτικών γεωπολιτικών εξελίξεων (Ουκρανία).
Ολη η Ευρώπη παρακολουθεί αυτή τη στιγμή με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και στο οποίο θα κριθεί η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Με δεδομένο ότι «όλα συνδέονται με όλα», εάν οι ψηφοφόροι στη Σκωτία ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, θα μπορούσε να προκληθεί ένα άκρως επικίνδυνο ντόμινο, ικανό να πυροδοτήσει μία σειρά απρόβλεπτων γεγονότων με άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες, στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το τέλος της Βρετανίας θα αποτελούσε ένα «μαζικό παγκόσμιο γεγονός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Telegraph», καθώς θα λειτουργούσε ως καταλύτης και για άλλα αποσχιστικά κινήματα, τα οποία, όπως πολλοί καλά γνωρίζουν όλοι, δεν γίνονται πάντα με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.
Η ανεξαρτησία είναι ένα αίτημα που έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά, καθώς κάποιες περιοχές διεκδικούν ανοικτά πλέον το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους.
Προηγήθηκαν το δημοψήφισμα της Κριμαίας και η απόσχισή της από την Ουκρανία το Μάρτιο και μία ανεπίσημη δημοσκόπηση στη Βενετία.
Πουθενά όμως το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Καταλονία, όπου η τοπική κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, παρότι η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο.
Η πίεση των Καταλανών είναι μεγάλη και ζητούν να στηθούν κάλπες το Νοέμβριο ακόμα και εάν το απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, γι’ αυτό και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για μία ακόμα υπόθεση… ανεξαρτησίας.
Η «όρεξη» για αυτονομία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, στη Βενετία και στο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας, στη Φλαμανδία στο Βέλγιο, στη Βαυαρία στη Γερμανία -αν και το Βερολίνο έσπευσε αμέσως να βάλει φρένο στις ορέξεις της για ανεξαρτησία-, στην Κορσική και στην περιοχή Σαβουά της Γαλλίας.
Μία ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν «κόκκινο πανί» για όλες τις παραπάνω περιοχές, οι οποίες συνιστούν αυτή τη στιγμή εν δυνάμει βραδυφλεγείς βόμβες που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα εκραγούν, εφόσον οι Ευρωπαίοι πολίτες ταυτίζονται περισσότερο με τις τοπικές τους κοινότητες παρά με την Ευρώπη.
«Θα είναι ένα ηλεκτροσόκ, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σωτήριο όσο και επικίνδυνο για μία ήπειρο αβέβαιη για το μέλλον της», επισημαίνει η «Le Monde», αφού ολόκληρη η πολιτική και οικονομική Ευρώπη θα μπορούσε να σχεδιαστεί από την αρχή: το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει από την Ε.Ε., το ευρώ να αποδυναμωθεί, η Ε.Ε. να περιέλθει σε θεσμική κρίση και να φουντώσουν τα εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα σε ορισμένες χώρες.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ
NAYTEΜΠΟΡΙΚΗ
Το σχόλιο μας: Δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο πολύ αντίθετη η συντάκτρια της Ναυτεμπορικής με τους λαούς που θέλουν την ελευθερία τους. Το ευρωπαϊκό κεφάλαιο πάνω απ' όλα;
Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα στους Σκώτους "Καλή ψήφο! Καλή ανεξαρτησία!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.