Σελίδες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Γκορμπατσόφ: Η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - λάθη της Ευρώπης



Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της, εάν δεν δράσει γρήγορα και να παραμείνει σε διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και  η υποστήριξη για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας και άλλων χωρών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως λάθη της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις του παλαίμαχου πολιτικού έγιναν κατά την  25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Γκορμπατσόφ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, την χαρακτήρισε ως μια φούσκα που έχει μετατραπεί σε μια βασανιστική πληγή, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για την αποτυχία να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, με αποτέλεσμα ο κόσμος σήμερα να κινείται προς την κατεύθυνση του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την αλβανική Λάιμ.


Ετοιμάζονται για την υποδοχή του Ράμα οι αλβανοί της νότιας Σερβίας

Άγρυπνοι κάθονται οι Αλβανοί, στη νότιο Σερβία,  μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα για την υποδοχή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.


Οι προετοιμασίες για την  πολυαναμενόμενη επίσκεψη της Τρίτης βρίσκονται στο τέλος τους. Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έχουν τοποθετηθεί μεγάλα πανό με την εικόνα του Έντι Ράμα και γράφουν «Καλώς ήρθατε πρωθυπουργέ!»

«Θέλω να καλωσορίσω τον πρωθυπουργό μας τον Έντι Ράμα στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Πρέσεβο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μπουγιάνοβατς, Ιονούζ Μουσλίου.

Νωρίτερα, τοπικοί αξιωματούχοι της Κοιλάδας του Πρέσεβο, δήλωσαν ότι οι κάτοικοι περιμένουν τον πρωθυπουργό τους, τον επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, αν και αυτές οι δηλώσεις έχουν επικριθεί από τα σερβικά μέσα του Βελιγραδίου.

Νωρίτερα, στα μέσα της εβδομάδας, ο Μουσλίου είπε ότι ο Ράμα θα γίνει δεκτός στο Πρέσεβο ως πρωθυπουργός τους.

«Η Κοιλάδα του Πρέσεβο έχει πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα και όχι τον Αλεξαντάρ Βούτσιτς, πρόσθεσε ο Μουσλίου.

Η ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην πρωτεύουσα της  Σερβίας, Βελιγράδι,  θα γίνει αύριο, είναι  η πρώτη υψηλού επιπέδου, μετά από 68 χρόνια.

Η επίσημη ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος επέλεξε αυτή την ημέρα να φύγει για επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, σημειώνει η αλβανική Λάιμι Φούντιτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.