Σελίδες

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Γερμανός μειονοτικός ο νέος Πρόεδρος της Ρουμανίας!


Ο... Γερμανός της Ρουμανίας

Ο νέος ένοικος του προεδρικού μεγάρου στο Βουκουρέστι, ο οποίος μιλά γερμανικά, υπόσχεται όχι μόνο ότι θα φέρει την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό αλλά και ότι θα καταπολεμήσει τη διαδεδομένη διαφθορά.
Ο συντηρητικός Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος ανήκει στη γερμανική μειονότητα της Ρουμανίας, κατάφερε να αφήσει πίσω του με μεγάλη διαφορά τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του, με τον οποίο καλείται πλέον να «συγκατοικήσει», καθώς ο Βίκτορ Πόντα θα διατηρήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο 55χρονος Γιοχάνις έχει στο ενεργητικό του τέσσερις επιτυχημένες θητείες ως δήμαρχος στην πόλη Σιμπίου, όπου εκλεγόταν με ποσοστά που άγγιζαν το 80%.
Ο πρώην δάσκαλος Φυσικής είχε καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές από τη Γερμανία και την Αυστρία που μείωσαν αισθητά την ανεργία, η οποία μαστίζει άλλες περιοχές της Ρουμανίας. Αναβαθμίζοντας τη μεσαιωνική πόλη σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, απέκτησε τη φήμη κάποιου «που κάνει καλά τη δουλειά του» και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ίδιο και με τη χώρα.
Το γεγονός ότι ανήκει στη γερμανική μειονότητα που παρέμεινε στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και η προσέλκυση επενδυτών από γερμανόφωνες χώρες έκαναν αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Γιοχάνις θα καταστήσει τη Ρουμανία πολιτικό «δορυφόρο» του Βερολίνου. Ο ίδιος έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι θα συνεχίσει τις συνεργασίες που αποτελούν τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας, δηλαδή τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ θα ενισχύσει τις επαφές και τη θέση της χώρας με την ΕΕ. Πρώτο του μέλημα μόλις αναδείχθηκε νικητής ήταν να ζητήσει την ανάκληση των πρέσβεων από όλες τις χώρες όπου αντιμετώπισαν προβλήματα με την εκλογική διαδικασία οι Ρουμάνοι της διασποράς, οι οποίοι εκτιμάται ότι καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του.
Πανηγυρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Τα γερμανικά ΜΜΕ, πάντως, γράφουν διθυράμβους για τον «δικό τους άνθρωπο» που έγινε πρόεδρος στη Ρουμανία. Τονίζουν δε ότι οι Ρουμάνοι τον ψήφισαν επειδή βλέπουν στο πρόσωπό του «τον έντιμο και αξιόπιστο Γερμανό που δεν λέει πολλά αλλά φέρνει σε πέρας τη δουλειά». Μάλιστα επισημαίνουν ότι «οι μετακομμουνιστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν με κάθε τρόπο, αλλά ο Γιοχάνις κέρδισε και θα καθαρίσει τη χώρα από τη διαφθορά».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ 

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.