Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του ΟΧΙ σε Καλπάκι, Βουλιαράτες και Δερβιτσάνη


Δευτέρα 27 Οκτωβρίου - απόγευμα: Τρισάγιο στο Μνημείο Μαχητή στο Καλπάκι στη μνήμη των πεσόντων στην περιοχή κατά τις πρώτες μέρες του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου



Στους επισήμους διακρίνονται ο Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων 1940-41 Αριστείδης Μπουλούκος, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσσας κ.α. Guest star ο αλβανός πρόξενος στα Ιωάννινα Jani Jani. 


To τιμητικό άγημα


Ο Μαχητής ατενίζει προς την Βόρειο Ήπειρο


Τρίτη 28 Οκτωβρίου: Οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου έχουν σημαιοστολιστεί για την επέτειο του ΟΧΙ χάρη στην πρωτοβουλία μερικών νέων του χωριού.




Η καθιερωμένη πορεία από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο


Πλήθος κόσμου, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στη φετινή επέτειο του ΟΧΙ 
στους Βουλιαράτες


Η πομπή περνά κάτω από το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου όπου δόθηκε η πολύνεκρη μάχη. Ακόμα και στον σταυρό διακρίνεται τοποθετημένη μία ελληνική σημαία.




Οι μαθητές έχουν φτάσει στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο και παρατάσσονται 
με την μεγάλη ελληνική σημαία μπροστά από το Μνημείο των Πεσόντων


Ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς αναφέρεται στην ομιλία του για το ανεκπλήρωτο χρέος προς τους άταφους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στα βουνά της... Αλβανίας. Για Βόρειο Ήπειρο ούτε λόγος από την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία.


O πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Ελληνο-ιταλικού Πολέμου 1940 - ΄41 Αριστείδης Μπουλούκος απευθύνει χαιρετισμό. Ακολούθησε βράβευση του Βουλιαρατινού φύλακα του Νεκροταφείου Γιώργου Μπάκου, στη μνήμη του Δημήτρη Μπάκου που παραχώρησε το χωράφι του για τον ενταφιασμό των Ελλήνων Στρατιωτών και φύλαξε τα ονόματα τους κατά τη διάρκεια της χοτζικής τυραννίας.



Πολλές οι καταθέσεις στεφάνων, εδώ του Στρατιωτικού ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.


Το καλλιτεχνικό επετειακό πρόγραμμα από τους μαθητές του σχολείου των Βουλιαρατών. 


Ο διάσημος Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας αποδίδει μοιρολόι για τους Έλληνες πεσόντες του Βορειοηπειρωτικού Έπους.


Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδος Γεώργιος Σούρλας παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης το βιβλίο του "Οι άταφοι νεκροί του 1940 περιμένουν". Πολύ καλός στην ομιλία του, αναφερόταν συνεχώς σε Βόρειο Ήπειρο. 
Κάποια στιγμή σημείωσε μάλιστα: <<Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ξαναπαραστώ σε επετειακές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ στην Ελλάδα. Εδώ στη Βόρειο Ήπειρο είναι η 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας στους άταφους νεκρούς μας. Στα πρόσωπα του Δημήτρη και του Γιώργου Μπάκου που τιμήσαμε στους Βουλιαράτες τιμήσαμε όλους τους Βορειοηπειρώτες που φύλαξαν όσο μπόρεσαν τα οστά των στρατιωτών>>. 

Στη συνέχεια ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νίκος Κοτροκόης αναφερόταν συνεχώς σε ελληνική μειονότητα της νοτίου Αλβανίας. Νρεπόταν να μιλήσει για Βόρειο Ήπειρο. Βέβαια από την άλλη ο Ράμα συστήνει τον Δήμο Τσαμουριάς και ζητάει στο Βελιγράδι μέσα στο γραφείο του Σέρβου πρωθυπουργού στην κοινή συνέντευξη τύπου αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Σε ένα σημείο ο κ. Κοτροκόης είπε απευθυνόμενος στο κοινό: <<Εργαζόμαστε σιωπηρά για τα δικαιώματα σας>>. Προφανώς η ελληνική εξωτερική πολιτική παραδειγματίζεται από το ρητό "η σιωπή είναι χρυσός!". Επίσης τόνισε ότι  "δεν θα αφήσουμε να επιστρέψουν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις στα πέτρινα χρόνια, δεν θα επιτρέψουμε στους ακραίους και τους εθνικιστές από οποιαδήποτε πλευρά να δηλητηριάσουν τη φιλία μεταξύ των δύο λαών".

Ο Έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης μιλούσε πάντως για Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό κατά τον χαιρετισμό του και εύγε του.
Αλλά αυτός που προκάλεσε πραγματική απογοήτευση ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων κ. Μπουλούκος που μιλούσε συνέχεια για "Αλβανία" και με τη φόρα που είχε πάει πάλι καλά που δεν αποκάλεσε "αλβανούς" τους κατοίκους της Δερβιτσάνης, αφού σε κάποιο σημείο είπε: <<Σαν γιος πεσόντα σας στέλνω ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ και θα ερχόμαστε πάντα εδώ στη χώρα σας (!!!), να ανάβουμε ένα κερί για τους πεσόντες>>.


Ακολούθησε πρόγραμμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με ποιήματα, απαγγελίες, τραγούδια και χορούς από τους μαθητές του σχολείου της Δερβιτσάνης. Το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ήταν το "Βόρειος Ήπειρος καϋμένη που' σαι χρόνια σκλαβωμένη περιμένεις με λαχτάρα ένωση με την Ελλάδα".
Πολλά μπράβο στον τραγουδιστή! Ελπίζουμε πάντως ο κος Πρόξενος να μην τον κατηγόρησε ότι είναι από τους ακραίους εθνικιστές της μίας πλευράς που δηλητηριάζουν τις "άριστες ελληνο-αλβανικές σχέσεις"...





Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Σούρλας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1: 
«Ακόμα μία επέτειος του ΟΧΙ, δυστυχώς με την μεγάλη εθνική εκκρεμότητα των 7.976 άταφων Ηρώων του 1940 – ΄41, αυτών των γενναίων που έσωσαν την Ελλάδα, λάμπρυναν την ιστορία μας, επέτυχαν τον παγκόσμιο θαυμασμό και άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία ανεπανάληπτη, μοναδική εποποιία, σε μια περίοδο που εκφράστηκε η ομοψυχία του ελληνικού λαού.
Εύχομαι και ελπίζω να γιορτάσουμε του χρόνου την 28η Οκτωβρίου χωρίς αυτή την εθνική εκκρεμότητα. Είμαι εδώ σήμερα στη Δερβιτσάνη σαν τελευταίος σταθμός, όπου παρουσίασα το βιβλίο μου «Οι ήρωες του ΄40 περιμένουν» και μου δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσω εδώ τους Βορειοηπειρώτες που στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα των μαχητών μας κατά των Ιταλών κατακτητών.
Να τους ευχαριστήσω για όσα προσέφεραν και ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνω έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να αποκτήσει επιτέλους τις ευαισθησίες που επιβάλλονται και να εκπληρώσει το χρέος από τη συμφωνία που κάναμε στη Βουλή των Ελλήνων, να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν για τους άταφους νεκρούς. Το ξεχωριστό στη φετινή  επέτειο ήταν ότι τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 74 χρόνια επιμνημόσυνη δέηση σε ομαδικό τάφο στην Κλεισούρα όπου αναπαύονται 400 μαχητές.
Τα παιδιά των πεσόντων έμειναν συγκλονισμένα, γιατί κάπου εκεί αναπαύονται οι πατέρες τους. Είναι όμως φοβερό να μην μπορούν να αναζητήσουν τα κόκαλα των πατέρων τους. Μάλιστα ένας είπε με συγκίνηση “θέλω να βρω τα κόκαλα του πατέρα μου, να τα πλύνω με κρασί, να τα ποτίσω με δάκρυα και να τα φιλήσω”. Είναι μερικά πράγματα συγκλονιστικά και ανεπανάληπτα» είπε ο γεν. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Σε ερώτηση του Καναλιού 1 για το αν θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα με την επιστροφή του από τη Βόρειο Ήπειρο στην Αθήνα, ο κ. Σούρλας απάντησε: «Θα το μεταφέρω, αλλά ποιος θα με ακούσει;»

Σημείωση: Ζητούμε συγγνώμη για την καθυστέρηση της δημοσίευσης, η οποία οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα. 
Τρεις από τις φωτογραφίες στις εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες, αντλήθηκαν από την σελίδα facebook "Δερβιτσάνη Βόρειας Ηπείρου-Ιστολόγιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.