Σελίδες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Περιοδεία του Πρέσβη της Ελλάδος Λεωνίδα Ροκανά σε Επαρχία Μεσοποτάμου και Νίβιτσα

Περιοδεία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Λεωνίδα Ροκανά στο χώρο μας
Είναι συχνές οι περιοδείες του Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά  στο χώρο που μένει και διαβιεί η  Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Εκτός από τις διάφορες επετείους και δραστηριότητες που οργανώνονται στον δικό μας χώρο, βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφτεί  και ξεχωριστά χωριά, σχολεία, διάφορους χώρους, ακριβώς εδώ  που δίνει τον αγώνα η Ελληνική μας Κοινότητα  με την καθημερινότητα.
Και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά.

Πέρα από τις δυσκολίες  στην καθημερινή ζωή, με την διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, της έλλειψης του πόσιμου νερού, της τριτοκοσμικής οδοποιίας,  έχουμε και τις διαμάχες με τα δικαστήρια για το περιουσιακό,  για την εισβολή ξένων μέσα στις ελληνικές κοινότητες, με σκοπό την αλλοίωσή τους,  τις δυσκολίες στο εκπαιδευτικό (σχολικά κείμενα, βιβλία, σχολικά μέσα, έλλειψη μέσων για την μεταφορά των μαθητών…) για να φθάσουμε στις άγριες επιθέσεις των εθνικιστών, εξτρεμιστών  με αποκορύφωμα τα γεγονότα στη Δερβιτσιάνη και τη Χιμάρα.
Οι πιο κοντακιανοί, δικοί τους άνθρωποι, στους οποίους θα διαμαρτυρηθούμε και θα κλάψουμε τα  χάλια μας, είναι οι Έλληνες διπλωμάτες: Ο Πρέσβης  μας στα Τίρανα και οι δύο Γενικοί Πρόξενοι Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.

Μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό πως η τριάδα αυτή των δικών μας διπλωματών κάνει άριστα τη δουλειά της. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αρίστη συνεργασία μεταξύ τους, μια ταύτιση απόψεων, μα πάνω απ’ όλα μια εκτενέστερη επαφή με τους ανθρώπους και τις δικές μας κοινότητες.
Ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης  δεν άφησε κοινότητα και κάποιον χώρο που να μην  έχει επισκεφτεί.  Αυτό κάνει και ο δικός μας καλός πρέσβης στα Τίρανα κ.  Λεωνίδας Ροκανάς.


Περιοδεία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Λεωνίδα Ροκανά στο χώρο μας
Τις τελευταίες μέρες, μετά συζύγου,  υπαλλήλου της Πρεσβείας και φυσικά του Γ. Προξένου κ. Κοτροκόη, έκαναν  μια περιοδεία στη Δρόβιανη, στο χωριό με την πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις. Κατέβηκαν στο σχολείο του Μεσοποτάμου  όπου είχαν συζητήσεις με τους μαθητές και το δασκαλικό προσωπικό. Έφθασαν  στα χωριά των παραθαλασσίων. Στη Νίβιτσα ο πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος, είχαν μια φιλική και άψογη συνάντηση με αντιπροσωπείες των δημογεροντιών απ’ όλα τα χωριά της επαρχίας Λουκόβου, ύστερα από πρόσκληση του δραστήριου επάρχου Βλαδίμηρου Κουμή.


«Εσείς είστε ομοεθνείς, το μαρτυρεί η ιστορία, οι ρίζες σας, η συνείδησή σας. Θα μιλήσουμε απλά όλοι μας ελληνικά και θέλω ν’ ακούσω και τις δικές σας απόψεις, τα δικά σας προβλήματα..».  Ο κ. πρέσβης έκανε μια αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική ιστορία και κουλτούρα, στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος εταίρος της Αλβανίας ,  η χώρα που βοήθησε και βοηθάει για την ένταξή  της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Η Αλβανία δεν πρέπει να ξεχάσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελληνική Κοινότητα, υποχρεώσεις που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις και είναι κατοχυρωμένες στο αλβανικό Σύνταγμα και  στη Σύμβαση  Πλαίσιο

Οι δημογέροντες όλων των κοινοτήτων των παραθαλασσίων ευχαρίστησαν τον κ. Ροκανά για την μεσολάβησή του, για τη διαχείρισή τους με τον ίδιο τρόπο όπως και τους άλλους ομοεθνείς και για την ελάττωση, σε μεγάλο ποσοστό,  του χρηματικού ποσού για την χορήγηση της βίζας.
Έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την συνάντηση με τους προύχοντες των χωριών, ειδικά με τα παιδιά του φροντιστηρίου ελληνικής γλώσσας, με τα άψογα ελληνικά τους, με την επιμέλεια και φροντίδα της δασκάλας Χρυσάνθη Παπαγκίκα.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β.Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.