Σελίδες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Καταλονία: Συντριπτικό το «ναι» στην ανεξαρτησία, υψηλότατη η αποχή στο άτυπο δημοψήφισμα

Εξαιρετικά χαμηλή ήταν η συμμετοχή των Καταλανών στη «συμβολική» ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιοχής, ωστόσο, η όλη διαδικασία κύλησε χωρίς παρατράγουδα. 

Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι το 80% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα: η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.

Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%.

Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2012 στην επίσημη κάλπη είχε προσέλθει το 69,56%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι είχαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1. «Πρέπει η Καταλονία να είναι Κράτος»; 2. «Αν θέλετε να είναι Κράτος, πρέπει να είναι ανεξάρτητο;»

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζοάνα Ορτέγα, το 80,72% των ψηφοφόρων απάντησε θετικά και στα δύο ερωτήματα.

Το 10,11% απάντησε «ναι» μόνο στο πρώτο ερώτημα, ενώ ένα 4,55% απάντησε «όχι» και στα δύο ερωτήματα.

Δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, όσοι ζουν στην Καταλονία, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών.

Παρά τη χαμηλή προσέλευση, ο πρόεδρος, Αρτούρ Μας, πέτυχε τον σκοπό του: η «συμβουλευτική ψηφοφορία» έλαβε χώρα, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η όλη διαδικασία κύλησε χωρίς έκτροπα και η προσέλευση κινήθηκε εντός των ορίων που είχαν θέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ο ίδιος κατάφερε, όπως παρατηρεί η El Pais, να πάρει και πάλι την πολιτική πρωτοβουλία για να συνομιλήσει -από άλλη βάση ενδεχομένως- με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού κάλεσε τους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σε δήμους της Καταλονίας που ελέγχονται από δημάρχους του κεντροδεξιού κόμματος δεν στήθηκαν κάλπες.

Μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ABC, χαρακτηρίζει φάρσα την όλη διαδικασία, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε.

Πήγες προσκείμενες στον πρωθυπουργό της Ισπανίας τονίζουν ότι ο Μας με τη συμπεριφορά του «κάνει πιο δύσκολο το μέλλον», με σαφή αναφορά στις όποιες επόμενες συναντήσεις με τον Ραχόι.

Το πλέον σοβαρό ζήτημα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας ήταν το κάλεσμα της Ρόσα Ντίεθ, προέδρου του κεντροαριστερού κόμματος UPyD (Ένωση, Πρόοδος και Δημοκρατία) να παρέμβει ο εισαγγελέας για να ακυρώσει την όλη πρωτοβουλία.

Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη με την Ντίεθ να ασκεί δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό για «ανοχή σε μια παρανομία».

Το UPyD κατάφερε στην πρώτη του εμφάνιση -το 2008- να εκλέξει βουλευτή.

Η γεννημένη στη Χώρα των Βάσκων, Ρόσα Ντίεθ υπήρξε ευρωβουλευτής του σοσιαλιστών του PSOE, πρώτη στη λίστα του 1999 και δεύτερη στη λίστα των ευρωεκλογών του 2004.

Το 2007 διαφώνησε με αρκετές από τις πολιτικές του PSOE και αποχώρησε.

Νωρίτερα, συμμετείχε στα πολιτικά πράγματα της Χώρας των Βάσκων. Το 1997 η ΕΤΑ είχε προσπαθήσει να την δολοφονήσει, όμως για καλή της τύχη, η συνδεσμολογία στο μηχανισμό που «έστειλε» στην οικία της ήταν κακή. Από το 2001 κυκλοφορεί πάντα με σωματοφύλακα.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.