Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών για τις διεκδικήσεις των Βαλκάνιων γειτόνων προς την Ελλάδα


Με την Αλβανία είναι γνωστά τα προβλήματα. Με τα Σκόπια το ίδιο, όπως και με την Τουρκία. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι βρήκαμε μπελά και με τη Βουλγαρία και μάλιστα για ιστορίες παλιές. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρ. Πλεβνελίεφ ζήτησε να επιστραφούν τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ στη Βουλγαρία.

Θα μου πείτε, τι δουλειά έχουμε με τον βασιλιά Σαμουήλ. Πολύ απλά, τα οστά του φυλάσσονται στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης της Θεσσαλονίκης και καθώς προγραμματίζονται εορτασμοί για τα 1.000 χρόνια από τον θάνατο του Σαμουήλ, έχει ζητηθεί από τη Σόφια να επιστραφούν στη Βουλγαρία ώστε να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή, ουσιαστικά, του Βουλγαρικού Βασιλείου.

Το θέμα δεν πρόεκυψε τώρα αλλά εδώ και χρόνια γίνονται κρούσεις, συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, αν και η συμφωνία της δεκαετίας του '60 μεταξύ των δύο χωρών έχει θέσει τέλος σε κάθε αξίωση των Βούλγαρων.

Τα οστά του Σαμουήλ βρέθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών και φυλάσσονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως αναφέρουν βουλγαρικά ΜΜΕ η Ελλάδα είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα την επιστροφή εκκλησιαστικών κειμηλίων και παλιών κειμένων που άρπαξε ο βουλγαρικός Στρατός κατά την αποχώρησή του από τα ελληνικά εδάφη στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Οι Βούλγαροι αρνούνται να επιστρέψουν όλα αυτά τα κειμήλια με το πρόσχημα ότι είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μουσεία, αλλά η ουσία είναι ότι δεν επιθυμούν να αποδώσουν στην Ελλάδα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας…

***

*Ενώ από την Αθήνα υπάρχει πλήρης σιωπή, από τα Σκόπια όλο και κάποιες διαρροές υπάρχουν για την επικείμενη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην ΠΓΔΜ στις 24 Ιουνίου. Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι είπε σε συνέντευξή του ότι θα οριστικοποιηθούν τα ΜΟΕ, στα οποία περιλαμβάνονται προτάσεις για την προβολή των επιχειρήσεων, τη διάνοιξη συνοριακών διόδων, τη διασυνοριακή συνεργασία και άλλα τέτοια ήπια ΜΟΕ.

*Βεβαίως, άλλο οι δηλώσεις άλλο οι προθέσεις. Οι Σκοπιανοί, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική που έχουν διδαχθεί από τους Τούρκους, την ώρα που δίνουν τα χέρια αυτομάτως υποσκάπτουν τη συμφωνία επιχειρώντας να προωθήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα. Γι' αυτό οι ιδέες περί διασυνοριακής συνεργασίας θέλουν ξεχωριστή προσοχή, μη βρεθούμε φορτωμένοι με καμιά … «μακεδονική κοινότητα» στη Μακεδονία μας.

*Όμως, από τη συνέντευξη του κ. Πόποσκι ξεχωρίσαμε ένα τμήμα της απάντησης στην ερώτηση για το αν ο αγωγός Turkish Stream και η επιλογή που θα κάνουν τα Σκόπια είναι σαν δημοψήφισμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο κ. Πόποσκι, χωρίς να διστάσει, απαντά: «Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφασίσαμε στρατηγικά ότι πρέπει να ανήκουμε στην ευρωατλαντική κοινότητα, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και συνεπώς όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις τις λαμβάνουμε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας». Αφού εξηγεί ο κ. Πόποσκι τα πλεονεκτήματα που θα είχε ο νέος ρωσικός αγωγός για την οικονομία της χώρας του, επισημαίνει και πάλι χωρίς δισταγμό ότι προϋπόθεση είναι να συναινέσει και η ΕΕ στο έργο αυτό…

*Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που δεν ακούμε με έμφαση από τους αρμόδιους υπουργούς, ούτε καν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Λες και δεν γνωρίζαμε ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν ανάψουν το «πράσινο φως» -κάτι που δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον-, ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί…

*Σε κρίσιμη φάση όχι μόνο για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης άλλα και για όλα τα βακούφια των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων έχει εισέλθει η δικαστική διαμάχη με αφορμή το βακούφι του Βαλουκλή.

Ο πρόεδρός του, που συμπεριφέρεται σαν να είναι προσωπική ιδιοκτησία του, αρνείται να πραγματοποιήσει εκλογές εδώ και 24 χρόνια, διαχειριζόμενος έτσι την τεράστια περιουσία αλλά και τα σημαντικά έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη κατά βούληση.

Οι τουρκικές αρχές αρνούνται να εκδώσουν νέο νόμο βάσει του οποίου θα γίνονται οι εκλογές στα Βακούφια και έτσι βρίσκουν πρόσχημα όσοι εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα τις μειονοτικές κοινοτικές περιουσίες και δεν κάνουν εκλογές.

Ύστερα από προσφυγή που έγινε στα τουρκικά δικαστήρια, αποφασίσθηκε να ορισθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή εκλογών. Αν η γνωμοδότηση είναι θετική τότε όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Βαλουκλή, αλλά θα γίνουν εκλογές και σε άλλα μειονοτικά βακούφια, όπου μέχρι τώρα ελέγχονταν από διοικήσεις που βρίσκονταν κοντά στις τουρκικές κυβερνήσεις…

*Στην Αυστραλία, όπου η κόπωση αλλά και η κακή διάθεση που προκαλεί η κρίση στην Ελλάδα έχει υποβαθμίσει την ισχύ του ελληνικού λόμπι, βρίσκουν χώρο και απλώνονται οι Τούρκοι, οι Σκοπιανοί και όσοι άλλοι θέλουν να πλήξουν τη χώρα.

Έτσι, η γνωστή για τον ανθελληνισμό της «Μακεδονική Διασπορά» συναντήθηκε με τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, σλοβενικής καταγωγής, Τάνια Πλίμερτσεκ, η οποία φρόντισε ώστε να υπάρξει ιδιαίτερη προβολή στις συναντήσεις, ενώ μεσολάβησε για να κλειστούν υψηλού επιπέδου ραντεβού στους Σκοπιανούς. Δεν είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης των Σκοπιανών στην Αυστραλία που μας ανησυχεί, αλλά το γεγονός ότι δεν είδαμε καμιά σοβαρή αντίδραση από τους ομογενείς…

*Ας έχουμε τον νου μας με τους Σκοπιανούς, καθώς επιμένουν διαρκώς να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να παρακάμψουν την Ελλάδα. Έτσι, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, σε περιφερειακή συνάντηση που έγινε στο Μαυροβούνιο, προσπάθησε να αναδείξει τη… διαλλακτικότητα της χώρας του, λέγοντας ότι θα αποδεχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αποδεχθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία…

Η δήλωση αυτή γίνεται εκ του πονηρού, καθώς είναι γνωστό ότι η αίτηση ένταξης έχει γίνει με το συνταγματικό όνομα και το 2008 (ευτυχώς για την Ελλάδα) η ιδέα των Αμερικανών, που σιγοντάριζαν και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM προσέκρουσε στην άρνηση του ιδίου του Γκρούεφσκι.

Σήμερα έχουν μετανιώσει οι Σκοπιανοί, γιατί γνωρίζουν ότι εάν είχαν δεχθεί τότε, μέσα σε ένα-δύο χρόνια κάνεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ δεν θα θυμόταν το προσωρινό όνομα…

*Αποτελέσματα από τις επισκέψεις στη Μόσχα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά όσο συνεχίζονται οι ζυμώσεις θα μένει εκεί η πρέσβης Δ. Κουμανάκου. Αυτή εξάλλου είναι η ζωή ενός διπλωμάτη. Οι ζυμώσεις, τα τηλεγραφήματα, οι αναφορές, οι εκθέσεις (έκτακτες και μη). Και όταν είναι να γίνει η δουλειά, χαλάει από εξωγενείς και μη υπολογίσιμους παράγοντες…

Ο εξωφρενικός
exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής
21-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.