Ήταν μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων της Ε. Ε. Μειονότητας Νομού Αργυροκάστρου να ιδρύσει ένα πρωτότυπο Μουσείο Παιδείας για την Ελληνική μας Κοινότητα. Ένα μουσείο που να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της παιδείας μας στις διάφορες περίοδες: Τουρκοκρατίας, Βασιλιά Ζώγκου, Ενβεριανή αυθαιρεσία και μετέπειτα. Συνάμα και τα εκδοθέντα ιστορικά των πανάρχαιων ελληνικών χωριών μας.
Και ήρθε η μέρα ώστε το Μουσείο αυτό να αποκτήσει οστά. Να γίνουν τα εγκαίνιά του σ’ ένα ανακαινισμένο κτίριο, από την επαρχία, στο κέντρο του χωριού Βόδριστα της Άνω Δρόπολης.
Η μέρα αυτή των εγκαινίων μετατράπηκε τόσο από τον δασκαλικό κόσμο, όσο και από τους κατοίκους του χωριού, σε γιορτή. Συνταξιούχοι δάσκαλοι απ’ όλο το Νομό Αργυροκάστρου, μα και από τους Νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, κάτοικοι του χωριού, μαθητές και δάσκαλοι εν ενεργεία κατέκλυσαν το χώρο.
Η εκδήλωση άρχισε με τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Ταξιαρχών», χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητρίου. Ακολούθησε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των μαρτυρησάντων για τα ιδανικά του έθνους.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο, με την παρουσία του Σεβασμιότατου Δημήτριου, του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, των επάρχων Άνω και Κάτω Δρόπολης, τέως και νυν τοπικών αρχών, του Αντιπρόεδρου του ΙΒΕ και Λυκειάρχη Νίκο Υφαντή, του αηδονιού της Ηπείρου Σάββα Σιάτρα, άνοιξε την εκδήλωση ο έπαρχος Άνω Δρόπολης Χρήστος Ντούτσης. Χαιρέτησαν ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και ο κοινοτάρχης του χωριού Μιχάλης Νίκας.
Ο ακούραστος Πρόεδρος του Συνδέσμου και εμπνευστής αυτού του Μουσείου, Γιάννης Ανδρούτσος, μίλησε για το σκεπτικό αυτού του μουσείου, το ρόλο του και τις προσπάθειες όλων, ειδικά των δασκάλων, για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ευχαρίστησε όσους συμβάλλανε για την ολοκλήρωσή του.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Μουσείου και η ξενάγηση από τις δασκάλες του Μεσαίου Σχολείου Βουλιαρατιού Αλεξ. Λώλη, Ντ. Βαούτση, Νατ. Κουτσού και Ελ. Κώστα στις τέσσερις αίθουσές του: Αίθουσα της Παιδείας στην περίοδο της Τουρκοκρατίας 1430-1913, αίθουσα της παιδείας στην περίοδο του Ζώγκου και του Δικαστηρίου της Χάγης 1921-1939, αίθουσα της Ενβεριανης περιόδου 1945-1990 και μετέπειτα 1991-2010. Καθώς και η αίθουσα με τους ιστορικούς τίτλους βιβλίων των χωριών.
Η εκδήλωση των εγκαινίων στεφανώθηκε με το ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Μεσαίου Σχολείου Βουλιαρατιού και την λιτή δεξίωση που πρόσφερε ο Σύνδεσμος στους καλεσμένους.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
Παρακαλείται ο συντάκτης του κειμένου να ρίξει μια δεύτερη ματιά σ'αυτά που γράφει,(περίοδες...μαρτυρησάντων...κτλ)μιλάμε για Μουσείο Παιδείας.
ΑπάντησηΔιαγραφή