Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών, «βαρόμετρο» του εκλογικού αποτελέσματος στους Δήμους Χιμάρας, Κονίσπολης, Δερόπολης και Φοινίκης


XIMARA KTIRIA• Κάτι λιγότερο από 48 ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στην Αλβανία για την ανάδειξη Δημοτικών Αρχών.
Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, χωρίς να αποκλείεται σε  αρκετούς Δήμους αυτή να συνεχιστεί   και μετά το κλείσιμό τους, καθώς υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο νοθείας. 


Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν αποκτήσει οι εκλογές στους Δήμους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι πλέον αποτελούν – όπως και οι άλλοι της Αλβανίας- νέες, ευρύτερες, διοικητικές μονάδες. Η τεχνητή όξυνση που προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ήταν φανερό ότι στόχευε στην πόλωση στους Δήμους του Νότου και συγκεκριμένα σε Χιμάρα και Κονίσπολη, οι οποίοι άλλωστε ήταν οι βασικοί στόχοι του «μαγειρέματος» της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο εκλογής δημάρχων που να στηρίζονται από την Ελληνική Μειονότητα.


Ανθελληνικό παραλήρημα 

Ο στόχος αυτός φάνηκε στην πορεία, από τη συσπείρωση του Ελληνικού στοιχείου και των μετριοπαθών Αλβανών- μουσουλμάνων να μην επιτεύχθηκε, εκτίμηση που οδήγησε τον Έντι Ράμα σε ένα διαδοχικό ανθελληνικό και εθνικιστικό παραλήρημα, με πιο πρόσφατες τις δηλώσεις του σε Κονίσπολη, Χιμάρα και Λούκοβο, όπου για μια ακόμη φορά επιχείρησε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα στο Ιόνιο, «απειλώντας» μάλιστα με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
 Οι λεονταρισμοί του Αλβανού Πρωθυπουργού, βρίσκουν «έδαφος» από την παθητική έως αδιάφορη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η προηγούμενη είχε στηρίξει την χορήγηση καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., με την ελπίδα η Αλβανία και η Αλβανική Κυβέρνηση να επιδείξει πνεύμα καλής γειτονίας. Διαψεύστηκε οικτρά στην πορεία, αλλά αυτό δεν διδάσκει τη σημερινή που ακολουθεί ακόμη χειρότερη πολιτική. Για την ακρίβεια, δεν εκδηλώνει καμία πολιτική έναντι των προκλήσεων Ράμα και των συνοδοιπόρων του Τσάμηδων.  



TASOYLAS«Καυστικός» ο Κ. Τασούλας 

Η πρώτη αντίδραση στις ανιστόρητες θέσεις που εκφράζει ο Ράμα, προήλθε χθες από τον Συντονιστή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα. «Αναμένουμε – αναφέρει σε γραπτή του, καυστική,  δήλωση- από την κυβέρνηση να βάλει στη θέση του τον Αλβανό Πρωθυπουργό που σ’ ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Ιόνιο.
Η συνεχιζόμενη όμως προκλητικότητα αυτή δε μπορεί παρά να μας προβληματίσει. Γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές στην Αλβανία. Έχει να κάνει και με το ότι, όσοι γύρω μας επενδύουν στην αστάθεια, κρίνουν πως μπορούν να δοκιμάζουν τώρα τις αντοχές μας.
Τώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να πει το μεγάλο «όχι» στην Ευρώπη! Η κυβέρνηση οφείλει να μην ανεχθεί καμία παρόμοια προκλητικότητα και να το δείξει άμεσα και αποφασιστικά!».


Απάντηση, η συμμετοχή!
Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις και στην άμεση εμπλοκή του Ράμα στις δημοτικές εκλογές υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων, αποτελεί η προσέλευση των Βορειοηπειρωτών την Κυριακή στις κάλπες.
Από τη συμμετοχή θα κριθεί εν πολλοίς η εκλογή του νέου Δημάρχου Χιμάρας, όπου η «μάχη» του υποψηφίου του ΚΕΑΔ- ΟΜΟΝΟΙΑΣ Φρέντη Μπελέρη με τον εκλεκτό του Ράμα Γιώργο Γκόρο, είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Άλλωστε και η προηγούμενη εκλογή,  χάθηκε για τον Βασίλη Μπολάνο (της Ομόνοιας)- πέρα από τη νοθεία που έγινε- για 90 μόλις ψήφους και αυτό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το τι μπορεί να σημάνει και η  συμμετοχή και του τελευταίου Βορειοηπειρώτη στις εκλογές. Ανάλογης σημασίας και βαρύτητας έχει και η συμμετοχή των ετεροδημοτών και στις εκλογές για το Δήμο Κονίσπολης, όπου ο Αναστάσης Γκούντας δίνει με πολλές αξιώσεις τη μάχη για την εκλογή του.
Και στους Δήμους Δερόπολης και Φοινίκης, η συμμετοχή των ψηφοφόρων από την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα πολιτική και εθνική σημασία, ανεξάρτητα ποιος από τους Έλληνες υποψηφίους τελικά εκλεγεί. Μέσω αυτής θα σταλεί ένα γενικότερο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση – και στην Αλβανική, αλλά και στην Ελληνική πλευρά- ότι «παιχνίδια» σε βάρος της Εθνικής Μειονότητας δεν μπορούν και ούτε θα επιτραπούν να γίνουν, είτε αφορούν εθνικά ζητήματα, είτε μεθοδεύσεις για τα περιουσιακά ζητήματα, είτε ακόμη για την πληθυσμιακή αλλοίωση που επιχειρείται.



Το χρέος των Βορειοηπειρωτών

Το χρέος λοιπόν όλων των Βορειοηπειρωτών είναι να δώσουν το «παρών» τους την Κυριακή στις εκλογές. Και από κει και πέρα να επιλέξουν τους καλύτερους, εκείνους που θα μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος της ανάπτυξης της περιοχής τους.
Οι οικονομικές συγκυρίες ασφαλώς και δεν ευνοούν τις μαζικές μετακινήσεις. Ωστόσο μία φορά ανά δύο – τρία χρόνια για τη συμμετοχή στις εκλογές (δημοτικές- βουλευτικές) αξίζει τον κόπο και τη θυσία ενός ταξιδιού προς τις ιδιαίτερες πατρίδες όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και που οι ίδιοι φανταζόμαστε αγανακτούν από τις πρωτοφανείς προκλήσεις και μεθοδεύσεις του Αλβανικού κατεστημένου. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα ως προς τον αριθμό εκείνων που θα  φθάσουν από Αθήνα. «Δεν αρκούν όμως αυτοί, χρειάζεται να κινητοποιηθούν και όλοι όσοι κατοικούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ας αφήσουν για  λίγες ώρες τα σπίτια τους και να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες, κάνοντας το καθήκον τους», τόνιζαν χθες στελέχη του Βορειοηπειρωτικού χώρου, απευθύνοντας μέσω του «Π.Λ.» κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.