Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε εδώ, στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου, το αθάνατο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η γιορτή της νίκης και της δόξας, της υπερηφάνειας και της τιμής, της ορθογένεσης και της αξιοπρέπειας, η Εθνική μας εορτή.
Στους δύο δήμους, που εντάσσεται η Ελληνική μας Κοινότητα, σε κάθε κοινότητα και σε κάθε μπαλκόνι, ξεδιπλώθηκε η γαλανόλευκη και αναρτήθηκε για να κυματίσει ελεύθερη και να μας θυμίσει το γένος της δημοκρατίας και των ελευθεριών, το γένος των Ηρώων και των ανδραγαθημάτων. Σε κάθε βορειοηπειρωτική καρδιά φούντωσαν οι ένδοξες ιαχές, οι αρετές και οι πυγμές του έθνους, τα ιδανικά και το αδάμαστο πνεύμα, η σύμπνοια και η ομόνοια. Παρέλασε η ένδοξη ιστορία του έθνους μας, από την αρχαιότητα και μέχρι την νεότερη ιστορία, οι ένδοξοι αγώνες και οι περίφημες φράσεις που έγραψαν ιστορία το: «ΜολώνΛαβέ» και το «ΟΧΙ», ο θαυμασμός του κόσμου, πως μια μικρή χώρα δαμάζει τιτάνιους, οι περίφημες φράσεις των μεγάλων ανδρών, ανάμεσά τους και η αθάνατη: «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Ο βορειοηπειρωτικός Λόχος
Εκείνες τις μέρες του 1940, ο βορειοηπειρωτικός πληθυσμός περίμενε με κομμένη την ανάσα τους Έλληνες ελευθερωτές. Κόπτονταν να τους προσφέρουν στέγη στα δικά τους σπίτια. Να τους προσφέρουν τρόφιμα από το δικό τους μερίδιο. Να γιάνουν τις πληγές τους οι Βορειοηπειρώτισσες μανάδες. 438 Βορειοηπειρώτες άρπαξαν τα όπλα, για ν’ ακουστεί και η βορειοηπειρωτική ιαχή: «αέρας». Δημιούργησαν ξεχωριστό λόχο στην 5ηΜεραρχία της Κρήτης. Ζούσαν όλοι με τον παλμό του αγώνα. Με την ελπίδα της ελευθερίας. Σε κάθε παράθυρο ανέμιζε από μια ελληνική σημαία. Τις είχαν υφάνει στους αργαλειούς και τις φύλαγαν στην κασέλα γι’ αυτήν την ημέρα. Με αυτόν το βαθειά κρυφό πόθο ζούσαν οι Βορειοηπειρώτες. Ας αναφερθούμε καλύτερα στις αναμνήσεις του Δημήτριου Μαστέλλου, αγωνιστή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. «Μαζί με τον Κώστα, και οι δυο πληγωμένοι βρήκαμε καταφύγιο στο σπίτι της Αμαλίας Ζιώγκα στους Βουλιαράτες. Μόλις μας είδεη κυρα-Αμαλία, συγκινημένη γονάτισε, έσκυψε το αρχοντικό της μαντηλοφορεμένο κεφάλι και φίλησε τα πόδια μας. “Μα τι κάνετε”, είπαμε και οι δυο μ’ ένα στόμα. “Είχα ορκιστεί να φιλήσω τα πόδια των ελευθερωτών μας. Τα πόδια των πρώτων Ελλήνων στρατιωτών που θα έφθαναν στο χωριό μας, στο σπιτικό μας ελευθερωτές”, μας είπε. Τα μάτια της έσταζαν δάκρυα…». Τα λόγια αυτά τα λένε όλα.
Ο βορειοηπειρωτικός εορτασμός
Η 75η επέτειος του ιστορικού μας ΟΧΙ γιορτάστηκε λαμπρά από τη Χιμάρα και μέχρι την Πρεμετή. Από το Βούρκο, τα Ριζά των Αγίων Σαράντα και μέχρι τη Δρόπολη και το Πωγώνι Αργυροκάστρου.
Οι πανηγυρισμοί άρχισαν από την ένδοξη Κορυτσά, με την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου στη Μπομποστίτσα, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, την μαθητική εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» και την δεξίωση του Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς.
Σειρά είχε η ηρωική Χιμάρα. Η μέρα μετατράπηκε σε πανηγυρισμό με την παρέλαση και την δραστηριότητα των μαθητών του δικού τους ελληνικού σχολείου.
Ενήμερα της γιορτής, στις 27 Οκτωβρίου, η αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Βουθρωτό» της πόλης των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Ήρθαν όλοι οι Έλληνες της πόλης για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν, να γιορτάσουν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο.
Χαιρέτησαν ο πρόεδρος του παραρτήματος Αγίων Σαράντα Βασίλης Κάγιος, ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Φρέντης Μπεϊλέρης και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα ελληνικά σχολεία της περιοχής. Τίμησε με την παρουσία του και καταχειροκροτήθηκε ο χορευτικός Σύλλογος «Αυγερινός» των Ιωαννίνων.
Έντονες και ποικίλεις ήταν οι δραστηριότητες στο Αργυρόκαστρο όπου διεξήχθηκαν με την μέριμνα του δήμου Δροπόλεως σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας –Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, με την χορηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμού από τον Έλληνα Πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά, Παρέλασε η λαογραφική παράδοση του δήμου Δρόπολης. Στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου ακολούθησαν οι διαλέξεις:. «Η απήχηση του ΟΧΙ στην μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία»από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Γεωργία Λαδογιάννη. «Το ελληνικό ΟΧΙ στην ελληνική γελοιογραφία», από τον καθηγητή γλύπτη Μιχάλη Οικονομίδη. Το ντοκιμαντέρ: «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αφιερωμένο στα 75χρονα του ιστορικού ΟΧΙ.
Κλεισούρα-Βουλιαράτες
Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν στα κοιμητήρια της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου. Επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των ηρώων νεκρών έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Πρεμετής και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο της Κλεισούρας.
Στους Βουλιαράτες, το χωριό, που εδώ και 75 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, στο χωριό, που ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα, μπόρεσε να έχει το δικό του κοιμητήριο, το πρώτο που σηκώθηκε σε αυτή τη χώρα, για να γίνουν όλες οι διαδικασίες όπως τους αρμόζει, ήρθαν να καταθέσουν λουλούδια και να κάνουν τρισάγιο πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες και συγγενείς των πεσόντων.
Μετά τη θεία λειτουργία και την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στην Αγία Σκέπη, που βρίσκεται το κοιμητήριο των Ελλήνων αγωνιστών, τελέστη η επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατώντας του Σεβασμιωτάτου Δημητρίου, το προσκλητήριο των νεκρών, ένα λεπτό σιγή. Κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Φλ. Μπίμε, τον Ακόλουθο Αμύνης Σωτήριο Πολύδωρο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, του ΜΕΓΚΑ Χριστάκη Κίτσιο, τους βουλευτές ελληνικής καταγωγής στο αλβανικό Κοινοβούλιο, το Δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα, τον εκπρόσωπο συγγενών των νεκρών Βουλαρατίου Χρήστο Γαρίδη, τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων στα Ιωάννινα, το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον αντιδήμαρχο Φιλιατών Θωμά Γκίκα, τον πρόεδρο του ΙΒΕ Ιωαννίνων Νίκο Υφαντή κι από άλλους φορείς που συμμετείχαν. Χαιρέτησε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Ροκανάς.
Ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν Επίτιμος πρόεδρος φίλων και συγγενών των άταφων πεσόντων του 1940, Γεώργιος Σούρλας απένειμε τιμητική πλακέτα στον καταδιωκόμενο και φυλακισμένο του κομουνιστικού καθεστώτος Μιχάλη Μάσσιο. Συγκινητικό ήταν και το τραγούδι του Σάββα Σιάτρα αφιερωμένο στους αγωνιστές του Σαράντα. Η εκδήλωση έληξε με το πρόγραμμα από τους μαθητές των σχολείων Βουλιαρατίου και Δερβιτσιάνης και τον Εθνικό μας Ύμνο.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.