Σελίδες

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Οι Έλληνες της Β. Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οποία διοργανώθηκε στη Βαρσοβία από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παραβρέθηκαν αντιπροσωπευτικοί φορείς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Βορείου Ηπείρου.
Συγκεκριμένα η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) και ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914» (ΕΣΒΗ 1914), κατά τη διάρκεια της εργασιακής συνεδρίας που ήταν αφιερωμένη στις εθνικές μειονότητες, την 1η Οκτωβρίου, έθεσαν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στη Β. Ήπειρο από το τουρκικό και το αλβανικό κράτος αντίστοιχα.
Εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω. η κ. Ελίζα Φερεκίδου αναφέρθηκε στην κλειστή επί 45 χρόνια Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τις κατασχεμένες περιουσίες Ελλήνων της Πόλης και ορθόδοξων ναών, τον εμπρησμό του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στην Χαλκηδόνα τον περασμένο Ιούνιο και τα κωλύματα που παρουσιάζουν οι τουρκικές αρχές για επανάκτηση της τουρκικής υπηκοότητας για όσους Έλληνες τους αφαιρέθηκε. Παράλληλα ζήτησε την επιστροφή της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του κατασχεμένου αρχείου του Ελληνικού Λογοτεχνικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης στους φυσικούς τους κατόχους.  Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ, σημείωσε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει όταν είναι «κατάλληλες» οι συνθήκες.
Από την πλευρά της η κα Άννα Γκάγκαλη, εκπροσωπώντας τον ΕΣΒΗ 1914, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, με την δημογραφική αλλοίωση των περιοχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε Χιμάρα, Άγιους Σαράντα, Δέλβινο και Αργυρόκαστρο, την αρπαγή εκτάσεων που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς από Αλβανούς με πλαστά στοιχεία και τον περιορισμό της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιστατικά βίας που δέχονται οι Έλληνες στη Β. Ήπειρο, όπως στην δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα το 2010 επειδή μιλούσε ελληνικά, στην κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες και στον ξυλοδαρμό του ιερέα Χρήστου Παππά στους Άγιους Σαράντα. Ο εκπρόσωπος της αλβανικής πρεσβείας στη Βαρσοβία που ήταν παρών, απάντησε με αόριστα επιχειρήματα ότι η χώρα του σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Στη συνεδρία για τις εθνικές μειονότητες παρέστησαν πάντως και αντιπροσωπείες τριών σωματείων της Θράκης που φέρονταν ως εκπρόσωποι της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», οντότητα που φυσικά δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση καθώς και στο ότι τα στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν σχολεία για να διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα τα παιδιά της εκεί «τουρκικής μειονότητας». Μαζί τους συντάχθηκε και ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος έκανε λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» και της «μακεδονικής» μειονότητας από το ελληνικό κράτος!
Η πρέσβης της Ελλάδας στο ΟΑΣΕ κυρία Τάνια Φαλιέρου απάντησε ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης διδάσκονται στη γλώσσα τους και στη θρησκεία τους σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ελληνικοί και διεθνείς νόμοι, καθώς και ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ενώ για τους μουσουλμάνους μαθητές της Δωδεκανήσου τόνισε ότι είναι πάρα πολύ λίγοι ώστε να μεριμνήσει το ελληνικό κράτος να έχει ξεχωριστά σχολεία για αυτούς.Όσον αφορά τις αιτιάσεις της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής μειονότητας», η κυρία Φαλιέρου έκανε σαφές ότι ο συγκεκριμένος αυτοπροσδιορισμός, με τους ανάλογους ισχυρισμούς προσβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων Μακεδόνων.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας προκλήθηκε  ένταση όταν πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της ρωσικής κοινότητας της Κριμαίας, ο οποίος χαρακτήρισε την χερσόνησο ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η διευκρίνιση αυτή πυροδότησε την έκρηξη του εκπροσώπου της Ουκρανίας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι παράνομος και ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Επειδή όμως ο εκπρόσωπος των Ρώσων της Κριμαίας συνέχιζε να μιλά, ο Ουκρανός διπλωμάτης αποχώρησε για να τον ακολουθήσουν και οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και κρατών – μελών της ΕΕ. Τα πνεύματα κατεύνασε η παρέμβαση του εκπροσώπου του Λουξεμβούργου, της χώρας που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία αλλά συνεχίζει να την θεωρεί έδαφος της Ουκρανίας.
Παρέμβαση μέσω twitter, η οποία προβλήθηκε σε οθόνες της κύριας αίθουσας που λάμβανε χώρα η Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ,  έκανε λίγη ώρα αργότερα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η εργασιακή συνεδρία για τις εθνικές μειονότητες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο γράφοντας: «Καμία αναγνώριση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που είναι παρόμοια με την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.