Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Η απάντηση της Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για την κατεδάφιση του Αγ. Αθανασίου Δρυμάδων


Τι απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χάν, στην Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη 

"Η διαφύλαξη της ανεξιθρησκείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης της περιουσίας συνιστά θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τονίζει ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, απαντώντας στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκηγια την παράνομη κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή του με την κίνηση των Αλβανικών Αρχών να κατεδαφίσουν τον Ιερό Ναό, τονίζει ότι "τέτοιου είδους ριζικές αποφάσεις όπως είναι μία κατεδάφιση επιτρέπεται να λαμβάνονται μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού έχει ολοκληρωθεί διοικητική διαδικασία σχετική με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών του κτιρίου, συνεκτιμωμένου του δικαιώματος ασκήσεως προσφυγής". 
Επίσης σημειώνει ότι Επιτροπή παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθώς και την σημασία που δίνει στην διαφύλαξη της Θρησκευτικής Ελευθερίας στην Αλβανία στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ/Αλβανίας της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. 
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως αναφέρεται και στην Απάντηση του Επιτρόπου, εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας θα δημοσιεύσει την ετήσια Έκθεσή της για την Αλβανία, όπου το θέμα της ανεξιθρησκείας έχει ιδιαίτερο ρόλο. 

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, έχει ως εξής:
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατεδάφιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Δρυμάδες. Έκτοτε παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα - και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση - μέσω της οικείας αντιπροσωπείας στα Τίρανα. Η σύμφωνη με το κράτος δικαίου διαφύλαξη της ανεξιθρησκείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης της περιουσίας συνιστά θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η ανεξιθρησκεία και η ελεύθερη έκφραση των πεποιθήσεων συνιστούν θεμελιώδεις ελευθερίες· εδώ εγγράφεται κάθε θρησκεία και πεποίθηση - μεταξύ άλλων και αυτές που δεν αποτελούν παραδοσιακές εκφάνσεις σε συγκεκριμένη χώρα, όπως και οι πεποιθήσεις ατόμων που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και οι φιλοσοφικές και οι μη ομολογιακές πεποιθήσεις. 
Η Επιτροπή αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία εις ό,τι αφορά τη θρησκευτική ελευθερία στην Αλβανία, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ/Αλβανίας και στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Δεν είναι σαφή τα εν προκειμένω ακριβή δεδομένα εις ό,τι αφορά την ιδιοκτησία της εκκλησίας και του οικοπέδου, καθώς και τα της μεταχειρίσεως των εικόνων. Συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη θεμελιώδη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας, τέτοιου είδους ριζικές αποφάσεις, όπως είναι μια κατεδάφιση, επιτρέπεται να λαμβάνονται μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού έχει ολοκληρωθεί διοικητική διαδικασία σχετική με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών του κτιρίου, συνεκτιμωμένου του δικαιώματος ασκήσεως προσφυγής. 
Οι αλβανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα οικοδομηθεί νέα εκκλησία στον ίδιο χώρο, βάσει, μάλιστα, του αρχαίου σχεδιασμού της. Εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για την Αλβανία· το θέμα της ανεξιθρησκείας περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο 23 : Δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα".

epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.