Σελίδες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ανάγκη συνεννόησης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Στο τελευταίο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Το Όραμα» (αριθ. Φυλ. 218-20ος χρόνος- Αύγουστος 2015), πριν από το θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα, που κόστισε τη ζωή στον ιδιοκτήτη και εκδότη της, Θεόδωρο Βεζιάνη, καταχωρήθηκε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τον εύγλωττο και πειστικό τίτλο: «Να σταματήσει ο βραχνάς εσείς κι εμείς- Είμαστε όλοι Έλληνες».
Αναφέρεται με πόνο στις δικαστικές τάσεις που παρατηρούνται στη Μειονότητα και σε διακρίσεις σε κακούς και καλούς, σε προδότες Πήλιο Γούσηδες και σε πατριώτες, καταλήγοντας στον αφορισμό: «Ντροπή μας γι’ αυτή την κατάντια, να διαιρέσουμε ένα ηρωικό και αξιόλογο λαό». Οι όποιες διαφωνίες, συνεχίζει,μεταξύ των ηγετών της Μειονότητας, αποτελούν θεμιτό και υγιές φαινόμενο, αρκεί οι θέσεις και αντιθέσεις να συντείνουν στην ομόνοια και ενότητα του βορειοηπειρωτικού στοιχείου, κάτω από τη σκέπη της οργάνωσης «Ομόνοια» που εκπροσωπεί όλον τον μειονοτικό κόσμο.
Με το σημερινό σημείωμα εκπληρώνω την τελευταία επιθυμία του Θοδωρή Βεζιάνη γράφοντας δύο λόγια για την ανάγκη ουσιαστικής και πραγματικής ομοψυχίας των Ελλήνων που ζουν στην αλβανική επικράτεια. Ο δρόμος αυτός της ενότητας είναι ο μοναδικός για τη σωτηρία του τόπου και των ανθρώπων που ζουν και βιώνουν την αβεβαιότητα σ’ αυτόν τον ευλογημένο και μαρτυρικό τόπο, που άντεξε την άμπωτη και παλίρροια στην μακραίωνη ιστορική του πορεία.
Οι ηγέτες της Μειονότητας δεν βλέπουν τι συμβαίνει; Δεν βλέπουν τους λύκους που επιπίπτουν ακάθεκτοι να κατασπαράξουν ότι έχει απομείνει στον βορειοηπειρωτικό χώρο; Δεν παραδειγματίζονται από τις αρπαγές των ελληνικών περιουσιών από Αλβανούς που προσκομίζουν ψεύτικα «κιτάπια» από τη δολοφονία του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα, για μόνο το λόγο ότι μιλούσε ελληνικά, από το γκρέμισμα του ναού στην Πρεμετή πριν από λίγα χρόνια και τώρα από την κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χιμάρας;
Δεν ακούν τις ανθελληνικές κραυγές σοβινιστικών αλβανικών κύκλων, που μεθοδεύουν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της Μειονότητας; Δεν προβληματίζονται από τις δηλώσεις του ίδιου του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο οποίος με έπαρση καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας και με κομπασμό απειλεί ότι οι Έλληνες θα δουν και άλλα; Δεν είναι αρκετά όλα αυτά να συνετίσουν τους ηγέτες της Μειονότητας και να σταματήσουν να χωρίζουν τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες, σε «Εσείς και Εμείς;». Έλεος πια, καιρός να συνέλθουμε.
Όπως έγραψε ο Θοδωρής Βεζιάνης, που απρόσμενα και άδικα έφυγε από τη ζωή, «όλοι είμαστε Έλληνες». Πριν να είναι αργά, πριν διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και επέλθει η αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, είναι ανάγκη η σύγκλιση των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων με σύνεση και συναινετικό λόγο να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα και να δώσουν ελπίδες στον βορειοηπειρωτικό κόσμο.

Σήμερα ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός ασφυκτιά κάτω από το βάρος ψυχολογικών και άλλων πιέσεων από τις παράλογες θέσεις των Αλβανών, οι οποίοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες ισοπέδωσης των πολιτιστικών διαφορών, συνδέοντας το ακαθόριστο «ιλλυρικό» στοιχείο με τον ντόπιο, τον ελληνικό πολιτισμό.
Με τα όσα συμβαίνουν και η ελληνική πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να εγκαταλείψει την ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα απέναντι στη θρασύτητα των Αλβανών και να απαιτήσει την απόδοση και τον σεβασμό των κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων στην Μειονότητα. Καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας προς τις επερχόμενες γενιές να συνδράμει τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και να μην τον εγκαταλείψει στην τύχη του. Η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα (οικονομική, κοινωνική, ηθική, πολιτιστική, εθνική) διαχέεται και στην Αλβανία και κατά κύριο λόγο στον βορειοηπειρωτικό χώρο. Η κρίση αυτή έχει συνέπειες και επιπτώσεις και γι’ αυτό απαιτείται συσπείρωση όλων των δυνάμεων του έθνους για να ανακοπεί η πορεία προς την καταστροφή.
Για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες ειδικότερα η εμπλοκή σε εσωτερικές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις αποτελεί πολυτέλεια και δημιουργεί αδιέξοδα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των αδιεξόδων απαιτείται αλληλεγγύη, συνεννόηση και προβολή των αξιών του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, συμπαράταξη όλων των δυνάμεων και εμπλουτισμός με νέες δυνάμεις που προέρχονται από τα σπλάχνα του βορειοηπειρωτικού λαού. 
Είναι καιρός όλες οι τοπικές δυνάμεις να υπερβούν τις προσωπικές μικροφιλοδοξίες και να ενστερνιστούν την πατριωτική εθνική συνείδηση. Όλοι μαζί, ηγέτες και λαός, θεσμικά και μη όργανα, καλούμαστε να αποδείξουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις εις βάρος μας. 
Η πορεία μας μέσα στους αιώνες, οι πολιτιστικές μας αξίες, αποδεικνύουν ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αντέχει στις πιέσεις και τους κατατρεγμούς και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ενώνεται απέναντι εκείνων που επιδιώκουν να τον διαιρέσουν και να τον αναγκάσουν να υποκύψει στις επιθυμίες του.
Να έχουμε πάντοτε υπόψη μας τις θυσίες όλων εκείνων που στάθηκαν όρθιοι στη λαίλαπα του ενβερικού καθεστώτος και μπόρεσαν να διατηρήσουν ανόθευτη την πίστη τους και την εθνική τους συνείδηση, να κρατήσουν τον τόπο ζωντανό και τους κατοίκους ριζωμένους στέρεα στα πατρογονικά χώματα, αλλά και για την ελληνική κληρονομιά που μας κληροδότησαν και στήριξαν με το αίμα της καρδιάς τους.
Η Βόρειος Ήπειρος είναι κοινότητα ελληνική με αρχές και αξίες. Γι’ αυτές τις αξίες οι Βορειοηπειρώτες είναι περήφανοι. Οι αρχές αυτές είναι εγγεγραμμένες στα ήθη και έθιμα του τόπου και ποτέ δεν τις απαρνήθηκαν και ούτε τις απεμπόλησαν. 
Δυστυχώς, τελευταία μας προβληματίζει το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται. Διαπιστώνουμε, προς όφελος εκείνων που υποβλέπουν τους κατοίκους του μειονοτικού χώρου και επιθυμούν την καταστροφή του, αλληλοκατηγορίες, δικαστικές τάσεις, καθώς και ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ τους (εμείς και εσείς), το οποίο, προς στιγμή, ικανοποιεί, αλλά που στην πραγματικότητα, περιπλέκει και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. 
Όταν υπερισχύουν οι αυτοπροβολές, οι εγωισμοί, η ταύτιση, πολλές φορές, με εκείνους που μας επιβουλεύονται, αποτυγχάνουμε. Όταν όμως συνεργαζόμαστε, όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση και αγάπη προς τον μαρτυρικό μας τόπο, τότε πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.