Σελίδες

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η παιδεία στο Αλύκο - Ιστορική αναδρομή

Η παιδεία στο Αλύκο-ιστορική αναδρομή.
Είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του τέως επάρχου του Αλύκου Βασίλη Ιωάννου, που κυκλοφόρησε και εγκωμιάστηκε με τα καλύτερα λόγια. 
Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του κ Ιωάννου να φέρει εις πέρας  μίαν έρευναν, μέσα από την μέγκενη  της ομίχλης και της λησμονιάς. Να προβάλει στοιχεία και δεδομένα, που ένας κόκκινος δράκος φύλαγε στα έγκατα του «άκρον απόρρητο». Ιδίως όταν είχαν να κάνουν με τον όρον  «αυτόχθον». Ιδίως όταν πρόβαλαν την αρχαιότητα, τον πολιτισμό και την ιστορία  της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που κάποιοι την ήθελαν ερχόμενη,  απολίτιστη, αγράμματη. 

«Η παιδεία στο Αλύκο –Ιστορική αναδρομή», αυτό το τεκμηριωμένο σύγγραμμα,  μαρτυρεί το αντίθετο. Πως αυτός ο χώρος, παρά το ακοίμητο μάτι του δράκου και εν συνέχεια των  εθνικιστών ν’ αλβανοποιήσουν τα πάντα, παρέμεινε πνευματικά ασύλητος.  Και η ασυλία έγκειται στην πλούσια κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Στον πολιτισμό και στην παιδεία. Στην αντρειοσύνη και την παλικαριά.  Κι όλα αυτά ως ένδειξη  του επενδύματος  του ονόματος του Έλληνα Βορειοηπειρώτη.
Με δίκιο ο Βασίλης Ιωάννου αναφέρεται στο πιο ευαίσθητο  και  σημαντικό κομμάτι της βορειοηπειρωτικής κληρονομιάς. Αυτό της Παιδείας. Που ως μία ευαγγελίστρια ξύπνησε μνήμες, δίδαξε σοφία, έπλασε συνειδήσεις.

Αναφέρεται στο ρόλο των ελληνοδιδασκάλων που σε αντίξοες συνθήκες τρόμου και φοβέρας, σαν ο Πατρο-Κοσμάς, με το λιναρίκοβο σακούλι στο ώμο, από το ένα χωριό στο άλλο, δίδαξαν την όμορφη μητρική μας γλώσσα, την Ελληνική.
Το σύγγραμμα είναι πλούσιο σε στοιχεία, δεδομένα,  ημερομηνίες, γεγονότα, μνήμες. Πρόσωπα ιστορικά, αγωνιστές,θύματα της Ορθόδοξης πίστης και της Ελληνικής Γλώσσας.
Είναι όλα αυτά αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης, τεκμηριωμένης και σε βάθος έρευνας.  Είναι προσπάθειες, διαμέσου του συγγράμματος, να προβληθεί  το ηρωικό χωριό, το Αλύκο. Το χωριό  που, με τους επιφανείς άντρες του, δασκάλους και ιερείς, Οπλαρχηγούς και Καπεταναίους, αγωνιστές με ιερά και όσια, ανέδειξε, στο διάβα των χρόνων, τις αξίες του στα Γράμματα και στα Άρματα.

Δίνεται μια ολοζώντανη εικόνα του σχολείου του  Αλύκου που, ως ένα φυτώριο, έβγαλε μια πλειάδα μαθητών, που ανάφλεξαν και ακτινοβόλησαν σε διάφορους κλάδους και τομείς, δοξάζοντας το όνομα του σχολείου και των ηρωικών δασκάλων του.   
Το σύγγραμμα του Βασίλη Ιωάννου, άλλη μια προικοδότηση στο Ανάκτορο της Παιδείας, άλλη μια πέτρα στο οικοδόμημα που ονομάζεται: «Βορειοηπειρωτικός Πολιτισμός».

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.