Φόβους ότι οι πρόσφυγες μπορεί να στήσουν μια νέα... Ειδομένη στην ελληνοαλβανική μεθόριο εκφράζουν οι Αρχές, και η Αστυνομία έχει αυξήσει τις δυνάμεις της και τους ελέγχους στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, μετά την απόπειρα μιας ομάδας 40 ατόμων να περάσουν στη γειτονική χώρα με το... ΚΤΕΛ.
Οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, που εμφανίστηκαν στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, δήλωσαν στους αστυνομικούς που έκαναν περιπολία ότι έφυγαν από τη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και είχαν προορισμό τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ομως το λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε χωρίς εκείνοι να επιβιβαστούν και τότε σήμανε συναγερμός. Τελικά κάποιοι από αυτούς παραδέχτηκαν ότι προορισμός τους ήταν η Αλβανία και ήθελαν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο μέσω Κακαβιάς, ενώ όπως προέκυψε είχαν φύγει από το κέντρο φιλοξενίας στον Λαγκαδά.Στην Αστυνομία έγινε μεγάλη κινητοποίηση, καθώς υπήρχε φόβος να έχουν υποκινηθεί από κάποιον και σύντομα ο αριθμός τους να μεγαλώσει. Ολο το Σαββατοκύριακο τα λεωφορεία που έφταναν στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων από περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες ελέγχονταν εξονυχιστικά.
Παρότι εκτιμάται ότι ήταν μεμονωμένη κίνηση μιας ομάδας προσφύγων, η αστυνομική κινητοποίηση δεν έληξε, καθώς δεν αποκλείεται να... ανοίξει η όρεξη και σε άλλους να κινηθούν προς την ελληνοαλβανική μεθόριο.
«Αν ανοίξει η δίοδος προς την Αλβανία, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να παρασύρονται από επιτήδειους που θέλουν μόνο να τους εξαπατήσουν και τους πουλούν ψεύτικες ελπίδες» λέει στο «Εθνος» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στην Ηπειρο.
Την ίδια ώρα έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες, αλλά όχι μηδενικές. Το Σαββατοκύριακο 35 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν σε λέμβο στο απόκρημνο ακρωτήρι Πράσσο στα νότια της Σάμου και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Βαθύ, ενώ άλλα 46 άτομα περισυνελέγησαν σε ανάλογη επιχείρηση της Frontex και του Λιμενικού στη Χίο.
Στη Μυτιλήνη έγινε διευρυμένη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου και φορέων του νησιού και αποφασίστηκε να ζητηθεί η αποσυμφόρηση του νησιού από τους περίπου 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες, και μάλιστα αμέσως.
«Αν δεν πάρουμε χρήματα για το Καρά Τεπέ, στο τέλος της χρονιάς ο δήμος θα το κλείσει, γιατί δεν μπορεί άλλο να το συντηρεί. Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι ότι τα χρήματα της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δίνονται στους δήμους και όχι στις ΜΚΟ. Εγώ ελεημοσύνη από τις ΜΚΟ δεν παίρνω» είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Παράλληλα, ο κ. Γαληνός εφιστά την προσοχή των κατοίκων της Μόριας, καθώς φοβάται για την παρουσία ακραίων στοιχείων στη σημερινή κινητοποίηση με την οποία ζητούν να αποσυμφορηθεί το κέντρο φιλοξενίας, που είναι χωρητικότητας 2.500 ατόμων και σήμερα έχει 4.000 άτομα.
«Είμαστε όλοι μαζί σας και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας, αλλά είναι εγκληματικό να σας ξεσηκώνουν ακραίες φωνές, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα σας και να δημιουργήσουν σκηνικό φασιστοποίησης. Απομονώστε τους, στο νησί της ειρήνης και της αλληλεγγύης δεν χωρά ο ρατσισμός» είναι το μήνυμα που στέλνει.
Το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου απέστειλε ψήφισμα τεσσάρων σημείων στα συναρμόδια υπουργεία και στην ΚΕΔΕ. Σε αυτό οι Αρχές του νησιού ζητούν να απορροφηθούν οι πρόσφυγες σε όλους τους δήμους της χώρας, να δημιουργηθούν σε αυτούς μικρές δομές των 300-400 ατόμων, να αποσυμφορηθούν αμέσως τα κέντρα φιλοξενίας στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, και να χρηματοδοτηθεί ο δήμος ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Καρά Τεπέ, που έχει σήμερα 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ
18/9/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.