Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το ελληνόφωνο παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας γιόρτασε τα 23α γενέθλια της Ομόνοιας

Στην 23η επέτειο της ίδρυσης της Ομόνοιας
Στη φωτογραφία στην πρώτη σειρά δεύτερο από δεξιά διακρίνουμε τον πρώην μπερισικό βουλευτή Κώστα Μπάρκα. Οι βόθροι που αντήλλαζε με την ηγετική κλίκα του ΚΕΑΔ από το 2009 όταν προσχώρησε μαζί με τον Σπύρο Ξέρρα στο Δημοκρατικό Κόμμα έμειναν πια στην ιστορία. Από τον περασμένο Μάιο όταν και δήλωσε προεκλογικά υποταγή και πίστη στον Βαγγέλη Ντούλε έλαβε το συγχωροχάρτι αφού εμπέδωσε το πραγματικό νόημα της ενότητας όπως την εννοούν οι ελληνόφωνοι επίγονοι του τζάτζη Ενβέρη.
Αφού δεν έγινε ο επί Χότζα τουριστικός ξεναγός πρόεδρος με το έτσι θέλω στο Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ, είπε να επιστρέψει γονυπετής στο μαντρί κάνοντας μετάνοιες στον Ευρωπαίο αποκλειστικό αντιπρόσωπο με την ελπίδα να τον κάνει υπαρχηγό του δίνοντας του το δαχτυλίδι του προέδρου της "Ομόνοιας". Αριστερά του, όπως βλέπουμε την εικόνα, ο άλλος Κώστας Μπάρκας της ημέρας, ο βουλευτής του ΤΣΥΡΙΖΑ Πρεβέζης.

Παράλληλα στην 23η επέτειο από την ίδρυση της, η ιστορική οργάνωση έζησε το "μεγαλείο" ο πρόεδρος ενός εκ των παραρτημάτων της και συγκεκριμένα αυτού των Τιράνων, να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής αλβανικού κόμματος και δη του Σοσιαλιστικού. Αυτό θα πει "ιδεολογική εξέλιξη" όπως λέει και ο Μάκης Βορίδης...  
Επίσης, ποιος να φανταζόταν ότι μετά από 23 χρόνια στην ίδια αίθουσα ένα τέκνο της Δερβιτσάνης θα εκπροσωπούσε την Ομόνοια και τον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου ως υφυπουργός... εξωτερικών της Αλβανίας!...

Ακολουθούν το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ και το άρθρο - σχόλιο του Παναγιώτη Μπάρκα:


Στην 23η επέτειο της ίδρυσης της Ομόνοιας

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των εκλιπόντων ιδρυτών, αγωνιστών και άλλων μελών της οργάνωσης, στα 23 χρόνια πορείας της, στον Ιερό Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» τελεσθέντα από τον πρωτοσύγκελο Παντελή Μήτρο, ακολούθησε το υπόλοιπο πρόγραμμα στην πολιτιστική αίθουσα. Αν και απουσίαζαν οι ειδοποιήσεις και το πρόγραμμα στο facebook και  στα Παραρτήματα- πρωτοφανές  φαινόμενο σε όλα τα χρονικά της Ομόνοιας-  η αγάπη για την οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το αίσθημα της συμπόρευσης και  συμβίωσης μαζί της, ήταν αυτά που παρακίνησαν τον κόσμο και  γέμισε την πολιτιστική αίθουσα της Δερβιτσιάνης στην 23η επέτειο της ίδρυσής της. 


Συγκεντρώθηκαν στο  χώρο που ιδρύθηκε, εκεί που πήρε το όνομα της, εκεί που οι ιδρυτές της έδωσαν όρκο, ένας όρκος που βάλθηκε στο πρώτο ανακοινωθέν της:«Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύεται να εκπληρώσει ένα ιερό ιδανικό, να δυναμώσει το εθνικό και δημοκρατικό φρόνημα, να υπερασπίσει με δημοκρατικά μέσα την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας, όπου κι αν βρίσκονται, τα οποία προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα και στα βασικά διεθνή ντοκουμέντα για τις εθνικές μειονότητες».
Τίμησαν την επέτειο της Ομόνοιας οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και Κορυτσά κκ Νικόλαος Κοτροκόης και Ιωάννης Πεδιώτης, ο βουλευτής της Ν. Δ. Νομού Άρτας Γιώργος Στύλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας Αλβανίας Άλκης Πούλης και Γιάννης Μπάμπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Ιωάννης Καρτέρης, έπαρχοι  των ελληνικών επαρχιών, πρόεδροι Παραρτημάτων απ’ όλη τη χώρα και άλλοι καλεσμένοι.

Ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης και πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυροκάστρου Δημήτρης Μαλιούκης καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους και άνοιξε την εκδήλωση. Χαιρέτησε πρώτος ο Γ. Πρόξενος Αργυροκάστρου Νικόλαος Κοτροκόης ο οποίος έδωσε έμφαση στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας και την συσπείρωση γύρω από την Ομόνοια, γιατί χάρη σε αυτήν κατορθώθηκαν  και θα κατορθωθούν κι άλλες επιτεύξεις. Ο Γ. Πρόξενος διάβασε  τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου για την 23η επέτειο της Ομόνοιας.

Ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος αναφέρθηκε,ακαδημαϊκά, στην ιωβηλαία επέτειο της Ομόνοιας, τονίζοντας πως η Ελληνική Κοινότητα, παρόλο τον αγώνα που κάνει η Ομόνοια, δεν απολαμβάνει τα δικαιώματά της, δικαιώματα που καταπατούνται όπως με την απογραφή, που αφαίρεσαν το δικαίωμα δήλωσης εθνικότητας και θρησκεύματος, την μη αντιπροσώπευση κανενός ελληνικής καταγωγής στο αλβανικό  Υπουργικό Συμβούλιο, την κατάσταση της παιδείας, χωρίς βιβλία, την νέα διοικητική διαίρεση που μαγειρεύουν τώρα κ. ά. Επεκτάθηκε αρκετά στην απογραφή που έκανε η Ομόνοια και  βγήκε ο αριθμός 286.852 (μεγάλος αριθμός, όπως πάντα δήλωνε η Ομόνοια), αλλά δεν ειπώθηκε πως θ’ αξιολογήσει την απογραφή αυτή και θ’ ανατρέψει τα νόμιμα και αναγνωρισμέναδεδομένα της αλβανικής απογραφής. Το εντυπωσιακό και που απέσπασε χειροκροτήματα, ήταν η αναφορά στα 100χρονα της ανακήρυξης της Αυτονομίας και του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, πράγμα για το οποίο το Γενικό Συμβούλιο θα προετοιμάσει μια επιστημονική Ημερίδα με το θέμα αυτό.

Ο κ. Μπολάνος διάβασε και το χαιρετιστήριο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά: 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Ευχαριστώ θερμά για την ευγενική πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στις επετειακές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεωςείκοσι τριών ετών από την ίδρυση  της Δ. Ε. Ε. Ε. Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Δυστυχώς εξ αιτίας των πολλαπλών ανειλημμένων υποχρεώσεων της περιόδου, δεν δύναμαι ο ίδιος να παρευρεθώ. Η Ελλάς θα εκπροσωπηθεί επισήμως από τον Πρέσβη μας στην Αλβανία, ο οποίος και θα μεταφέρει τον προσήκοντα χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας μεταφέρω  τις θερμέςπροσωπικέςμου ευχές, καθώς και εκείνες της Πατρίδος, για την ευόδωση των δίκαιων αγώνων της Ε. Ε. Μειονότητας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης καθώς και για την προκοπή των συμπατριωτών μας στην Αλβανία.
                                                                                                                                        
Αντώνης Κ. Σαμαράς

Χαιρέτησαν με τη σειρά ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλος, του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αλβανίας Άλκης Πούλης.
Και τη χρονιά αυτή, αναφέρθηκαν καλεσμένοι και προύχοντες, πρόεδροι και Φαρισαίοι, αλλά καμιά αναφορά για τους ιδρυτές της Ομόνοιας. Έστω και μία εκφώνηση. Κρίμα!
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Εκφράζουμε τη χαρά μας για την αναφορά του Γεν. Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Αυτονομία και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία για επιστημονική Ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον ηρωϊκό κι επιτυχημένο Αυτονομιακό Αγώνα. Ελπίζουμε επίσης στο κοντινό μέλλον η ΟΜΟΝΟΙΑ να τιμήσει ουσιαστικά τους ιδρυτές της.

www.sfeva.gr

Σημείωση Ε.Λ.Α.: Καλή η εξαγγελία Μπολάνου για τα 100 χρόνια της Αυτονομίας, μόνο 
που στο δελτίο τύπου της η Ομόνοια το έκανε "γαργάρα". Γιατί άραγε;
Όσο για τους ιδρυτές της οργάνωσης είναι λίγο δύσκολο να μνημονευτούν από την κλίκα που την καπηλεύεται την τελευταία δεκαετία αφού οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνται πλέον "εχθροί του λαού". Οι μόνοι που απέμειναν από τα ιδρυτικά μέλη είναι οι χοτζικοί ρουφιάνοι...



Τι είδαμε στην επέτειο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ;

του Παν.Μπάρκα

Η καμπάνα χτύπησε αρκετές φορές στη Δερβιτσιάνη, 
αλλά στην εκκλησία για την θεία λειτουργία για την επέτειο
ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ήταν πολύ λίγοι. 
Η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, σε πολύ χειρότερη 
κατάσταση από το 1991, δεν μπόρεσε να γεμίσει από 
Έλληνες. Το θαμπό φως έκανε πιο σκυθρωπά τα 
πρόσωπα των υπερήλικων που αποτελούσαν την 
πλειοψηφία.

Παρόντες ήταν κάποιοι υπάλληλοι των επαρχιών, οι υπερήλικοι που 
περίμεναν μάταια να ακούσουν κάτι για τις συντάξεις, κάποιοι που 
μάταια έλπιζαν ότι από μια συνάντηση με τους αρχηγούς της 
ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα εξασφάλιζαν μια θέση εργασία, ή θα έλυναν κάποιο 
άλλο προσωπικό πρόβλημα και κάποιοι άλλοι ... διάφοροι περίεργοι. 

Ήταν περισσότεροι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου πάρα Έλληνες 
στη βουλή των Αλβανών.... από ενότητα, ομοψυχία , από προγραμματικές 
δηλώσεις.... από ευθύνες για την κατάντια .... από μνήμες για πρόσωπα και 
γεγονότα.... από προβληματισμούς και ανησυχίες δεν άγγιζε ούτε μια 
συγκέντρωση μπριγκάντας της κοοπερατίβας του Χότζα 

Την ίδια στιγμή που στην Πριζρένι του Κοσσυφοπεδίου οι κυβερνήσεις των 
Τιράνων και Πρίστινας συζητούσαν για τα δικαιώματα των ομοεθνών τους 
στην Πρέσεβα της Σερβίας, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δυσκολεύονταν να
διαβάσει τις πέντε γραμμές του μηνύματος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή που πλέον φαίνεται ότι δεν έχουμε δυνάμεις για να 
αντιδράσουμε για τίποτε, ως εδώ έχει φθάσει η εξαθλιωσή μας, η ηγεσία 
έδειξε ότι εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να έχουν προβλήματα οι Έλληνες 
και ο Ελληνισμός, τα οποία αποτελούν το καλύτερο μέσο για την 
πολιτικο-οικονομική επιβίωση των πολιτικών εκπροσώπων. 
Τα προβλήματα αυτά είναι γι΄αυτούς το μέσο πίεσης προς την εκάστοτε 
κυβέρνηση για να βολεύονται οι πολιτικοί μας προσωπικά.

Διέπρεψε στη Δερβιτσιάνη η δήλωση Μπολάνου για το επίμαχο θέμα της 
διοικητικής διαίρεσης. Ως συνήθως η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχει 
πρόταση για τη διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων που απορρέουν και 
από τη διοικητική διαίρεση. 
Συνεπώς δεν κάνει πιέσεις στην αλβανική κυβέρνηση για να επιτευχθεί το 
καλύτερο δυνατό, ή ο στόχος της ε.ε. μειονότητας, αλλά περιμένει να 
παραβιάσουν και πάλι οι Αλβανοί τα δικαιώματά μας για να έχει η πολιτική 
ηγεσία θέματα διαπραγμάτευσης με τους Αλβανούς για την εκπλήρωση των 
αιτημάτων του στενού κύκλου. 
Και αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα του στενού κύκλου, τότε θα 
παρασύρουν "στον πόλεμο τους" και την Αθήνα κατά της Αλβανίας... 
ως συνήθως....

1 σχόλιο:

  1. kai tora me to syriza
    tous orhis mou na ksiriza

    epestrepse o kotsios sto mantri
    o vangos paizei ti flogera ston idio skopo
    kai ta za horevoun zejmbekiko

    re pos fenete i mousiki koultoura.

    to liapi ore den ton kalesane; to giorgaki;
    min tous ksehasoun kai tin epomeni fora
    tha stenahoritho tamalla

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.