Σελίδες

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΣΦΕΒΑ: Να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την Βόρεια Ήπειρο

Η αδελφότητα Δωδώνης στην Βόρεια Ήπειρο


Η Άννα Γιώτη, γνωστή καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και πρόεδρος της Αδελφότητας  «Άγιος Θεόδωρος» Δωδώνης Ιωαννίνων, έχει πολλά κοινά με τον βορειοηπειρωτικό χώρο. 

Ήταν μέσα στους αγώνες για την παιδεία στον βορειοηπειρωτικό χώρο, έχονταςσυχνές επαφές και διασυνδέσεις με τους διευθυντές, ακόμα και με τους δάσκαλους πολλών σχολείων. Είναι γνωστή από την παρουσία της στην δίκη των πέντε στα Τίρανα το 1994, όταν φώναζε μεγαλόφωνος και ωθούσε και τους άλλους  να φωνάξουν και να υπερασπιστούν  τους πέντε που τους οδηγούσαν στα δικαστήρια.

Δεν έπαψε τις επαφές και την βοήθειά της. Με διάφορες μορφές. Μία εκ των οποίων και η οργάνωση εκδρομών με Γιαννιώτες στον βορειοηπειρωτικό χώρο, για να γνωρίσουν τον τόπο μας, τις κοινές μας ρίζες.

Μια τέτοια εκδρομή οργάνωσε τελευταία και με την Αδελφότητα Δωδώνης επισκεπτόμενη το νεκροταφείο των πεσόντων του Σαράντα στους Βουλιαράτες, το Κεφαλοχώρι της Δρόπολης την Δερβιτσιάνη, όπου παρευρέθηκαν και στην θεία λειτουργία, το Αργυρόκαστρο, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο και την πόλη των Αγίων Σαράντα.


«Σκοπός μου, λέει η Άννα, να ευαισθητοποιήσω όλους  για  το χώρο αυτόν, να τον επισκέπτονται, να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό του, μια ιστορία και ένας πολιτισμός που δεν έχει τίποτε το ξεχωρισό από αυτόν της Ηπείρου κι όλης της Ελλάδος».



Να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την Βόρεια ΉπειροΕικαστική έκθεση

Με γύρω στα πενήντα έργα ζωγραφικής: τοπία, πορτρέτα, συνθέσεις, σε λαδομπογιές, ακουαρέλα, κ. ά άνοιξε στην γνωστή πινακοθήκητης πόλης των Αγίων Σαράντα  η εικαστική έκθεση τριών καλλιτεχνών: τουΧιμαριώτηκαθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών,  ΡομπέρτοΜενίκο, του Ρ. Κατσέλι και του γνωστού Βορειοηπειρώτη Βασίλη Κάτση.

Η έκθεση άνοιξε παρουσία του δημάρχου Στέφανου Τσίπα και πολλών καλοθελητών της τέχνης και των γραμμάτων, στα μέσα Ιουλίου.

Ο κάθε καλλιτέχνης ζωγράφος με την ιδιομορφία και το ταλέντο του, με το στυλ και την οπτική του γωνία, προσπάθησε να φέρει στοκοινό κάτι το ιδιαίτερο, το πρωτότυπο,  το σύγχρονο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι προσαρμοσμένα σε γεγονότα και ομορφιές της δικής μας περιοχής, των παραθαλασσίων,  με τη θάλασσα και τα πλαζ, με την φύση και τα τοπία της, με τα χαρακτηριστικά πορτρέτα με τις ενδυμασίες και τον λυρισμό τους.

Η έκθεση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι. 

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την Βόρεια Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.