Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Διωγμένοι από το Σλαβιάνσκ, Ρώσοι αυτονομιστές οχυρώνονται στο Ντονέτσκ

Διωγμένοι από το Σλαβιάνσκ, ουκρανοί αντάρτες οχυρώνονται στο Ντονέτσκ
Οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έστησαν νέα οδοφράγματα τη Δευτέρα στους δρόμους του Ντονέτσκ καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό μετά την απώλεια του προπυργίου τους, της πόλης Σλαβιάνσκ, στη χειρότερη ήττα που αντιμετώπισαν μέσα στους τρεις μήνες της εξέγερσής τους.
Σποραδικά πυρά ακούγονταν μακριά από το κέντρο του Ντονέτσκ, όπου οι κάτοικοι τώρα λένε ότι ζουν με τον φόβο μιας πιθανής μάχης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών.
Τρεις γέφυρες κατέρρευσαν σε δρόμους που οδηγούν στο Ντονέτσκ, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν τους αυτονομιστές για την καταστροφή.
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ουκρανίας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ζήτησε από το Κίεβο να μην βομβαρδίσει την πόλη του. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Ντονέτσκ, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε.
Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ανακοινώσει ότι θα δράσει άμεσα για να ανακτήσει περισσότερα εδάφη από τους αντάρτες μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ το Σαββατοκύριακο, μια νίκη την οποία ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε σημείο καμπής για την κρίση στη χώρα του.
Οι αντάρτες υποχώρησαν από το Σλαβιάνσκ με κάποιους να οδηγούν τεθωρακισμένα οχήματα με τη ρωσική σημαία 110 χιλιόμετρα νότια προς το Ντονέτσκ.

Ο επικεφαλής των ανταρτών, ένας Μοσχοβίτης με το όνομα Ίγκορ Στρέλκοφ, δήλωσε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν για την πόλη, την οποία θα υπερασπιστούν «πολύ πιο εύκολα από το μικρό Σλαβιάνσκ».
Οι αντάρτες έχουν οχυρωθεί σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το οποίο έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας, όμως μέχρι τώρα η πόλη λειτουργεί κανονικά.
Το Σλαβιάνσκ, με 120.000 κατοίκους, ήταν η πόλη όπου οι αντάρτες είχαν τον περισσότερο έλεγχο και όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες.
Ο Στρέλκοφ δήλωσε -μιλώντας στο πρακτορείο Interfax- ότι το 80% με 90% των ανδρών του διέφυγε από το Σλαβιάνσκ και τώρα οργανώνει την άμυνα του Ντονέτσκ.
Το πού βρίσκεται ο Στρέλκοφ δεν είναι γνωστό. Πηγές των αυτονομιστών επεσήμαναν ότι δύο άλλοι ηγέτες των ανταρτών, ο Αλεξάντερ Μποροντάι και ο Ντένις Πουσίλιν, βρίσκονται στη Ρωσία.
Λίγο έξω από το Ντονέτσκ, μια γέφυρα που συνδέει την κεντρική αρτηρία με την πόλη ανατινάχθηκε την ώρα που την διέσχιζε μια εμπορική αμαξοστοιχία. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για αυτό.
Το Ντονέτσκ είναι η έδρα του Αχμέτοφ, του πιο πλούσιου άνδρα της Ουκρανίας, η περιουσία του οποίου προέρχεται από τον άνθρακα και τον χάλυβα και εκτιμάται πως ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Ο Αχμέτοφ είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή του Ντονμπάς.
«Το Ντονέτσκ δεν πρέπει να βομβαρδιστεί. Το Ντονμπάς δεν πρέπει να βομβαρδιστεί. Οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και οι υποδομές δεν πρέπει να καταστραφούν», προειδοποίησε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
«Πρέπει να αποφύγουμε τα δεινά και τους θανάτους φιλειρηνικών ανθρώπων», υπογράμμισε.
Ο Μαξίμ Ροβίνσκι, του δημοτικού συμβουλίου του Ντονέτσκ, σημείωσε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη, «οι άνθρωποι που είχαν κάπου να πάνε».
Η κυβέρνηση του Ποροσένκο επεσήμανε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των ανταρτών που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ την Κυριακή. Κατηγόρησε, επίσης, τους αυτονομιστές ότι άνοιξαν πυρ σε κατοικούμενες περιοχές υποδυόμενοι τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν δέκα επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού και κυβερνητικών κτιρίων, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για τα επεισόδια και για τυχόν θύματα, όμως υπογράμμισε ότι ο στρατός απάντησε στα πυρά.

Αντίδραση της ΕΕ για τους θανάτους αμάχων ζητά η Ρωσία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τη Δευτέρα να υπάρξει «προσήκουσα αντίδραση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν έχει νόημα να ζητούμε ξανά και ξανά να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί τοποθεσιών όπου ζουν άμαχοι από (τις δυνάμεις που υπακούουν στις διαταγές που δίνει) το Κίεβο», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του. «Το Κίεβο κωφεύει στις εκκλήσεις για να σωθούν οι ζωές ανθρώπων».
«Ελπίζουμε ως προς αυτό να υπάρξει μια προσήκουσα αντίδραση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκηρύξουν την εγκληματική πολιτική των αρχών στο Κίεβο», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.